Anti –Valentine: Όταν οι διακοπές διαζυγίου και τα ταξίδια για πληγωμένες καρδιές έγιναν τάση

Στον αντίποδα των ερωτευμένων που αναζητούν την πιο ρομαντική απόδραση με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου υπάρχουν και οι πληγωμένοι, για τους οποίους το ταξίδι μπορεί να αποτελέσει το φωτεινό φάρο σε μια θάλασσα σκοτεινών σκέψεων και συναισθημάτων.

Anti –Valentine: Μπορεί το ταξίδι να θεραπεύσει μια πληγωμένη καρδιά;

Ο έρωτας χαρίζει φτερά. Μας εκτροχιάζει στα ουράνια, λούζοντάς μας με την πεποίθηση μιας κάλπικης παντοδυναμίας που εκείνη τη στιγμή φαντάζει -ή μήπως είναι;- απόλυτα αληθινή. Στην πραγματικότητα, ο προστατευτικός μας μανδύας έχει πέσει στη γη. Η απείθαρχη δύναμη των συναισθημάτων έκανε τη ζωή μας διάτρητη. Όλο το σώμα και το μυαλό έχει μεταμορφωθεί σε μια αχίλλειο φτέρνα. Ο φτερωτός θεός πετάει τα βέλη του και έτσι απροσδόκητα κάποιος άλλος διεισδύει στον εαυτό μας, καθρεφτίζοντας ακόμη και τους βιολογικούς μας ρυθμούς. Αδιαμφισβήτητα μαγικό αλλά η έκβαση είναι σχεδόν πάντοτε αβέβαιη. Αν ο έρωτας δε βρει (ή συναντήσει μερική) ανταπόκριση, τότε τα φτερά γίνονται κέρινα και το αντικείμενο του πόθου μοιάζει με τον ήλιο.

Όσο περισσότερο προσπαθούμε να πλησιάσουμε, τόσο πιο γρήγορα ο αγωνιώδης πόνος μεγαλώνει, τα φτερά εξαϋλώνονται και κατατροπωνόμαστε στο έδαφος, αναζητώντας απεγνωσμένα το φως, -δηλαδή εκείνον ή εκείνη- που στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποτελεί το σκοτάδι μας. Σύμφωνα με τη βιολογική ανθρωπολόγο Helen Fisher, τα μέρη του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται μετά από μια απόρριψη ή έναν χωρισμό είναι τα ίδια που σχετίζονται με τους εθισμούς. Ένας ερωτικά πληγωμένος άνθρωπος αισθάνεται τον ίδιο πόνο και λαχτάρα για το αντικείμενο του πόθου του, όπως ακριβώς κι ένας εθισμένος για τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ. Τα κακά νέα; Το μακρύ μονοπάτι της ανάκαμψης δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα. Τα καλά; Η γη έχει ακόμη πολλές άγνωστες γωνιές για να ανακαλύψουμε καθώς διασχίζουμε αυτό το μονοπάτι. Γιατί το να τρέξουμε προς το άγνωστο, αναζητώντας νέες εικόνες μέσα από ένα ταξίδι μπορεί, πιθανότατα, να αποτελέσει το αντίδοτο της ραγισμένης μας καρδιάς.

Eat pray love
"Eat, Pray, Love"

Στη μεγάλη οθόνη με τα αμερικάνικα φινάλε, οι πρωταγωνιστές πετούν σε μια άλλη χώρα για να βρουν τον εαυτό τους και βρίσκουν κι ένα νέο έρωτα, μια έκβαση, πολύ καλά τεκμηριωμένη στη λαϊκή κουλτούρα. Η Julia Roberts στο "Eat, Pray, Love" περνάει από την Ιταλία, στην Ινδία και τέλος στο Μπαλί αναθεωρώντας τη ζωή της μετά το χωρισμό της και συναντά τον άντρα της ζωής της, στο πρόσωπο του Javier Bardem. Η Kate Winslet και η Cameron Diaz ανταλλάσσουν σπίτια και ζωές ανάμεσα στο Surrey και το Los Angeles, μετά από τις ερωτικές τους απογοητεύσεις στο "The Holiday" και αλλάζει η ζωή τους, ενώ ο Colin Firth στο "Love Actually" αποσύρεται σ΄ ένα cottage στη Γαλλία για να ξεχάσει την απιστία της γυναίκας του με τον αδερφό του και ερωτεύεται την οικιακή του βοηθό.

Holiday
"The Holiday"

Στην πραγματική ζωή, ίσως συναντήσεις τον Javier Bardem αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν θα είναι συναισθηματικά διαθέσιμος, ενώ το να ανοίξεις την πόρτα και στο κατώφλι να είναι ο Jude Law, ή να σου καθαρίζει το σπίτι μια κοπέλα με όψη εκκολαπτόμενης femme fatale και να υπάρξει αμοιβαίος έρωτας ενώ δεν μιλάτε καν την ίδια γλώσσα, ανήκει μάλλον στη σφαίρα της καλπάζουσας κινηματογραφικής φαντασίας. Σίγουρα όμως, η απομάκρυνση από τη ρουτίνα και η αλλαγή τοπίου μπορεί να μας βοηθήσει να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του παρελθόντος, να συνδεθούμε με το παρόν και να ξαναβρούμε τον εαυτό μας.

Σύμφωνα με την κλινική υπνοθεραπεύτρια και ψυχοθεραπεύτρια Χριστιάνα Μήλα στο ερώτημα αν τα ταξίδια είναι η απάντηση σ’ έναν χωρισμό ή μια ερωτική απόρριψη, μπορεί να μην αποτελούν πανάκεια ή κάποιο μαγικό χάπι που σβήσει τον πόνο αλλά σίγουρα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία. "Θα μπορούσα μόνο υποθετικά να απαντήσω γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός ο τρόπος που ξέρει να αγαπά και να αγαπιέται. Ο κάθε χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος και όπως κάθε μεγάλη απώλεια, έχει τα στάδια του μέχρι να φτάσει στην αποδοχή. Όλα όμως γίνονται πιο εύκολα με καλούς φίλους σ’ ένα ταξίδι ή και μόνος-η για κάποιον αρκετά δυνατό που θέλει να κάνει την ενδοσκόπηση του και να αποδεσμευτεί από τα επώδυνα συναισθήματα του χωρισμού. Οι εναλλαγές των τοπίων, των ανθρώπων και της κουλτούρας που θα γνωρίσει, βοηθούν στο να αλλάξει το κοίταγμα του και την προοπτική του για τη ζωή και το αύριο. Ένα ταξίδι είναι η ευκαιρία να δοκιμάσει καινούργιες γεύσεις, να ακούσει διαφορετικές απόψεις και εν τέλει να απολαύσει τη ζωή του στο εδώ και τώρα αναγνωρίζοντας ότι, ό,τι συμβαίνει, συμβαίνει για κάποιον καλό λόγο...".

Anti –Valentine: Μπορεί το ταξίδι να θεραπεύσει μια πληγωμένη καρδιά;

Σε πολλές περιπτώσεις, η πληγωμένη καρδιά χρειάζεται να απομακρυνθεί από το περιβάλλον που την πλήγωσε. Στη διάρκεια του ταξιδιού, έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέες πτυχές της προσωπικότητάς μας και να εξερευνήσουμε τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας. Μέσα από τη συνείδηση και την αποδοχή των συναισθημάτων μας, βρίσκουμε τη δύναμη να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και το μέλλον να αναδυθεί με ελπίδα. Κάθε νέα εμπειρία, κάθε επαφή με τη φύση, κάθε νέο τοπίο που ανακαλύπτουμε μας φέρνει πιο κοντά στον αληθινό εαυτό μας. Και όταν επιστρέψουμε στη βάση μας, στο σπίτι μας, κουβαλώντας μαζί μας μια βαλίτσα με αναμνήσεις αλλά και την ευλογία της απελευθέρωσης, μπορεί η πληγωμένη μας καρδιά να μην έχει επουλωθεί πλήρως αλλά η ανάκτηση της εσωτερικής μας δύναμης έχει κάνει το σημαντικότερο βήμα.

Anti –Valentine: Μπορεί το ταξίδι να θεραπεύσει μια πληγωμένη καρδιά;

Breakup Tours, διακοπές διαζυγίου και ταξίδια για ραγισμένες καρδιές

Και αυτό είναι ένα γεγονός που η βιομηχανία του τουρισμού έχει αρχίσει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Η εφαρμογή "Breakup Tours" με βάση το Χονγκ Κονγκ προτείνει διακοπές προσαρμοσμένες στην εμπειρία του χωρισμού σας, όπως το εργαστήριο Kintsugi, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν την ιαπωνική φιλοσοφία του wabi-sabi που αγκαλιάζει τα ελαττωματικά και ατελή αλλά υπέροχα πράγματα στη ζωή. Διαθέτει επίσης άλλη μια λειτουργία, που ονομάζεται "Circles of Travellers", η οποία επιτρέπει στους χρήστες να βρουν άλλους που έχουν κάνει κράτηση για την ίδια εμπειρία, να διαβάσουν τις ιστορίες χωρισμού τους και να συνδεθούν μαζί τους. Ο Stephen Chung, co-founder της εφαρμογής, δήλωσε πως εμπνεύστηκαν την ιδέα από την πεποίθηση πως το ταξίδι είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις μια ερωτική απογοήτευση.

Η Virgin Holidays αποτελεί το πρώτο μεγάλο ταξιδιωτικό γραφείο που λάνσαρε τις… "Διακοπές Διαζυγίου" που περιλαμβάνουν αρκετό shopping, personal styling και φωτογραφίσεις για να βοηθήσει τους χωρισμένους να μεταπηδήσουν λαμπεροί στη single φάση της ζωής τους. Άλλωστε, σε έρευνα που έγινε από την εταιρεία σε 1500 χωρισμένους Βρετανούς, 4 στους 5 που έκαναν διακοπές μετά τον χωρισμό τους, δήλωσαν πως το να φύγουν μακριά συντέλεσε στο να νιώσουν καλύτερα με τη νέα τους πραγματικότητα. 

Anti –Valentine: Μπορεί το ταξίδι να θεραπεύσει μια πληγωμένη καρδιά;

Αλλά και αρκετά resorts έχουν σχεδιάσει ειδικά προγράμματα ανάκαμψης από την ερωτική απογοήτευση. Το Heartbreak Hotel στο Ηνωμένο Βασίλειο, που οραματίστηκε και διευθύνει η συμβουλευτική ψυχολόγος Alice Haddon και η Life Coach και συγγραφέας Alice Haddon, επιδίδεται σε αυτό που λέει και το όνομά του. Μέσα από εντατικές συνεδρίες ατομικής και ομαδικής θεραπείας, ένα μενού φυτικών και θρεπτικών γευμάτων και περιπάτους στις πιο όμορφες παραλίας του Νόρφολκ επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της ρομαντικής θλίψης.

Το Amankora στη λιλιπούτεια χώρα Bhutan στα Ιμαλάια, μεταξύ Θιβέτ και Ινδίας, έχει σχεδιάσει το "The Solo Sojourn", για μεμονωμένους ταξιδιώτες που διανύουν περιόδους θλίψης ή απογοήτευσης, προσφέροντάς τους απόδραση στις κεντρικές και δυτικές κοιλάδες και στα παρθένα τοπία της χώρας, με σκοπό την αυτοανακάλυψη και τον αυτοστοχασμό.

Το Chablé στο Yucatan, ένα καταφύγιο στη ζούγκλα των Μάγια του Μεξικού, διαθέτει το πρόγραμμα "You are the love story", ειδικά σχεδιασμένο για άτομα που βιώνουν στεναχώρια λόγω της κατάρρευσης μιας μακροχρόνιας σχέσης. Καθημερινή γιόγκα κατά την ανατολή και δύση του ηλίου στην παραλία ή τη ζούγκλα, θεραπείες όπως το "Sound of the Sea Ritual" με τύλιγμα του σώματος με φύκια και ζεστό μασάζ θαλάσσιου μάραθου ή το τελετουργικό "Rain Goddess" με απολέπιση ολόκληρου του σώματος που συμβολίζει την απελευθέρωση από το παρελθόν και η "τελετή Temazcal", ένα ενεργειακό ατμόλουτρο, είναι μέρος της διαδικασίας ανεύρεσης εσωτερικής σύνδεσης και αύξησης της αυτοεκτίμησης. Highlight το "Chablé Janzu Water Massage" όπου οι επισκέπτες βυθίζονται στην εξωτερική πισίνα με θέα στο cenote, ενώ ένας θεραπευτής απελευθερώνει τη φραγμένη ενέργεια. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.