Solo travel: Η νέα τάση και 8 στάσεις για να την απολαύσετε

Ταξίδια προς αναζήτηση νέων εμπειριών - για ευεξία, αυτογνωσία, ή τηλεργασία. Ταξίδια για όλους εμάς που θέλουμε να κάνουμε το 2023 το μεγάλο solo άλμα μας.

Ισλανδία Καταρράκτης shutterstock

Ταξίδια για νέες γνωριμίες. Ταξίδια ευεξίας και αυτογνωσίας. Ταξίδια προς αναζήτηση νέων εμπειριών, για τηλεργασία ή επειδή θέλουμε απλώς να περάσουμε το τριήμερο ξεσκονίζοντας τα ιταλικά μας αντί για τα ράφια της βιβλιοθήκης μας. Ταξίδια για εμάς τους ίδιους που, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, θέλουμε το 2023 να είναι η χρονιά για το μεγάλο solo άλμα μας.

Είχα μόλις κλείσει τα δέκα όταν πρωτοφόρεσα το σηματάκι "Young Flyer" για να πετάξω απ’ την Αθήνα μέχρι το Γκάτουικ του Λονδίνου, για τρεις εβδομάδες διακοπών με τη θεία μου στην Αγγλία. Τρεις εβδομάδες χωρίς τους γονείς! Ίσως ήταν σ’ αυτή την πρώτη πτήση που κόλλησα το μικρόβιο του μοναχικού ταξιδιού. Η αίσθηση ανεξαρτησίας, τα λεκτικά ζογκλερικά με τα περιορισμένα αγγλικά μου, οι νέες γνωριμίες… Σίγουρα, πάντως, όταν λίγα χρόνια αργότερα δεν βρέθηκαν φίλοι που να καίγονταν το ίδιο για ένα ταξίδι στη Χώρα της Φωτιάς και του Πάγου (βλέπε Ισλανδία), δεν το πολυσκέφτηκα. Τσεκάρισα ένα ένα τα ιδιοσυγκρασιακά καφέ, δισκοπωλεία και μουσεία του Ρέικιαβικ· ακολούθησα εκδρομές με γκρουπ σε ηφαίστεια και παγόβουνα· μοιράστηκα εμπειρίες με άλλους ανεξάρτητους ταξιδιώτες στα live bars της πόλης.

Σόλο Ταξίδι
Shutterstock
Το ανεξάρτητο ταξίδι δεν έχει πλέον ούτε φύλο, ούτε ηλικία.


Κάπως έτσι βρέθηκα, ως κατά συρροή solo traveller πια, σε μια ταράτσα της Φεζ, να
μιλάω για μουσικές της ερήμου μ’ έναν Μαροκινό καφετζή, και στην Αριζόνα να
τρώω ένα αξέχαστο σάντουιτς, με τον φιδωτό ποταμό Κολοράντο στο πιάτο. Κι αν η Τζούλια Ρόμπερτς, που ακολουθεί νέα γευστικά και πνευματικά μονοπάτια στην πολυσυζητημένη ρομεντί "Eat Pray Love" (2010), έκανε το σόλο ταξίδι παγκόσμιο trend, η πανδημία το μετέτρεψε σε ανάγκη. Να αδράξουμε την ημέρα. Να φορτίσουμε τις μπαταρίες με νέες εμπειρίες. Να αποσυνδεθούμε απ’ όλα όσα μάς είναι οικεία αλλά και τόσο βαρετά. Παράλληλα, το διεθνές club των ψηφιακών νομάδων έχει μετατρέψει το αργό, ανεξάρτητο ταξίδι από στίγμα σε τάση, με τη σφραγίδα δεκάδων χωρών – στην κυριολεξία, αφού προσφέρουν πλέον και σχετικές βίζες.

Σόλο Ταξίδι Κοπεγχάγη
Shutterstock
Κοπεγχάγη: ασφαλής και φιλική προς τους ανεξάρτητους εξερευνητές


Όσοι αφουγκράζονται τον ταξιδιωτικό παλμό περνούν ήδη στη δράση. Η δημοφιλής πλατφόρμα Hostelworld ( www.hostelworld.com ) λάνσαρε πέρυσι το " The Solo System ", ένα σύστημα που διευκολύνει τις επαφές ανάμεσα σε επισκέπτες στο εκτεταμένο δίκτυο hostels της πριν από το ταξίδι. Κάποια πρακτορεία του εξωτερικού, πάλι, προσελκύουν νέους solo travellers, αφαιρώντας σε επιλεγμένες εκδρομές ένα σημαντικό εμπόδιο στον δρόμο κάθε μοναχικού εξερευνητή, τον λεγόμενο "φόρο" για singles, που χρεώνουν παραδοσιακά οι εκδρομές με γκρουπ. Μαζί με τα αυξανόμενα νούμερα μεμονωμένων ταξιδιωτών, η τεχνολογία, τέλος, κάνει τις ανεξάρτητες αποδράσεις πιο εύκολες, ασφαλείς και θελκτικές από ποτέ. Απ’ το να βαθμολογούν την ασφάλεια διαφορετικών περιοχών ανά τον κόσμο μέχρι να βρίσκουν την κοντινότερη δημόσια τουαλέτα, έξυπνες νέες εφαρμογές και ιστότοποι έχουν εντυπωσιακές δυνατότητες και εύρος, προσκαλώντας και τους πιο άπειρους να σολάρουν με αυτοπεποίθηση.

Γραφεία φιλικά προς τους solo ταξιδιώτες σε Ελλάδα και εξωτερικό

Σόλο Ταξίδι Διακοπές Στη Φύση
Shutterstock
Εκδρομές με πρακτορεία που δίνουν έμφαση σε όσους ταξιδεύουν μόνοι.

Πέρα απ’ το να συμμετάσχετε σε κάποια απ’ τις ομαδικές τους εκδρομές ανά τον κόσμο (με τη σχετική πάντα επιβάρυνση στο κόστος), συμβουλευτείτε το Τailor-Μade τμήμα του δημοφιλούς Manessis Travel για εμπειρίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σας – από αξιοθέατα και ψώνια σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις μέχρι road trips στην ήπειρο των ονείρων σας. Το μικρότερο Somewhere We Know της Ασκληπιού, πάλι, επικεντρώνεται σε πολιτιστικά ταξίδια και εκδρομές στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη αγάπη για την Ήπειρο και την Πελοπόννησο. Η έμφαση σε προτεινόμενες και εξατομικευμένες εκδρομές δίνεται στο φυσικό περιβάλλον και τις βιωματικές εμπειρίες σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, με υποστήριξη απ’ την ομάδα 24/7. Η νέα τάση των ανεξάρτητων αποδράσεων δεν έχει ηλικία, παρ’ όλα αυτά δύο διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία σχεδιάζουν ιντριγκαδόρικες προτάσεις στα… χρόνια σας. Το έμπειρο Contiki διοργανώνει αποδράσεις με έμφαση στην κοινωνικότητα για νέους 18-35 ετών, εκ των οποίων σχεδόν το 60% ταξιδεύουν μόνοι: από ολιγοήμερες Παρελάσεις Υπερηφάνειας στην Ευρώπη μέχρι μακρινές περιπέτειες στα βήματα των Ίνκας. Πέρα από επιλεγμένες προσφορές για αναβάθμιση σε μεμονωμένα δωμάτια, που θα πετύχετε στο site (οι αρκτικές εξερευνήσεις για το καλοκαίρι-φθινόπωρο 2023 είναι ανοιχτές σε όλους), το διεθνές Explore! υποδέχεται θερμά "αρχάριους" και έμπειρους μοναχικούς ταξιδευτές άνω των 60 απ’ όλο τον κόσμο.

8 δοκιμασμένοι προορισμοί για ένα solo ταξίδι το 2023

Βαρκελώνη

Βαρκελώνη Σόλο Ταξίδι
Shutterstock
Αστείρευτη πηγή πολιτιστικών διαδρομών η Βαρκελώνη.

Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλονίας, Μουσείο Πικάσο, Moco, Joan Miró: οι πολυπρόσωποι καλλιτεχνικοί χώροι και θησαυροί της Βαρκελώνης προσφέρουν νοερά ταξίδια στο χώρο και το χρόνο. Έπειτα, υπάρχουν και τα ανοιχτά "μουσεία" της πόλης: η πολύχρωμη όαση του πάρκου Güell, με την υπογραφή του καινοτόμου του καταλανικού μοντερνισμού Αντόνι Γκαουντί (συνεχίστε στην κεντρική Passeig de Gràcia για ριζοσπαστικά αρχιτεκτονήματα απ’ τον Γκαουντί, και όχι μόνο). Αλλά και το Barri Gòtic, ένας λαβύρινθος από φιδογυριστά μεσαιωνικά στενά γεμάτα ιστορικά μνημεία, καφέ και μπαράκια που σφύζουν από ζωή απ’ το πρωί ως αργά το βράδυ. Η παραλία της Barceloneta είναι η νούμερο ένα επιλογή για μεμονωμένους ταξιδιώτες που θέλουν να ρουφήξουν την ανεξάντλητη ζωντάνια, τα κοκτέιλ και το ηλιοψημένο χάος της καταλανικής πρωτεύουσας. Μια συλλογή από φιλόξενες παραλίες, όμως, βρίσκονται μισή-μια ώρα με το λεωφορείο ή το τρένο μακριά – απ’ την αγαπημένη της LGTBIQ+ κοινότητας Bassa Rodona μέχρι τις χρυσαφένιες αμμουδιές της Ocata και της Castelldefels.

Κυανή Ακτή

Solo Travel Σόλο Ταξίδι
Shutterstock
Δες την Κυανή Ακτή απ’ άκρη σ’ άκρη με λεωφορείο ή τρένο.

Απ’ τα στενά γύρω απ’ την κεντρική πλατεία Massena μέχρι τη Vieille Ville (παλιά πόλη) και τη θεαματική ​​Promenade des Anglais, θα κάνετε σεργιάνι ανάμεσα σε σικάτους παραθεριστές και skaters και θα ανακαλύψετε αγαπημένα μουσεία, όπως αυτό της σύγχρονης τέχνης (τα Μουσεία Matisse και Chagall σάς περιμένουν, επίσης, ανάμεσα σε πολλά άλλα). Τα φθηνά και τακτικά δρομολόγια των τοπικών λεωφορείων και τρένων κάνουν επίσης παιχνιδάκι τις budget εκδρομές στη Γαλλική Ριβιέρα –Μονακό, Κάννες, Μεντόν, Αντίμπ– αλλά και στη γραφική μεσαιωνική πόλη του Saint-Paul de Vence –ένα ανοιχτό μουσείο από μόνη της– και στα γραφικά ορεινά χωριά των Alpes-Maritimes (Saorge, Breil-sur-Roya και Tende) που θα
επισκεφτείτε με το ιστορικό Train des Merveilles.

Πράγα

Πράγα Παλιά Πόλη Πράγας
Shutterstock
Σαν τρισδιάστατος πίνακας ζωγραφικής η Παλιά Πόλη της Πράγας.

Aν κουραστείτε να σεργιανίζετε στον τρισδιάστατο πίνακα ζωγραφικής που είναι ολόκληρο το αναγεννησιακό/μπαρόκ/ροκοκό κέντρο της Πράγας –η κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης, η γέφυρα του Καρόλου, η οδός Νερούντοβα, το γοτθικό κάστρο–, η τσέχικη πρωτεύουσα ανταμείβει τους φιλότεχνους ή όσους απλώς ξέρουν να εκτιμούν ένα καλό σόου: απ’ το Μαύρο Θέατρο ως την Κρατική Όπερα της Πράγας (είτε σας αρέσει ο Μότσαρτ είτε οι Τσέχοι Ντβόρζακ και Γιάνατσεκ, η κλασική μουσική έχει παράδοση εδώ) κι απ’ το Μουσείο Κάφκα στο ως το αρ νουβό Μουσείο Μούχα . Τηλεμεταφερθείτε στον καιρό των Τσέχων κυβιστών, πάνω από ένα βιβλίο κι ένα αφράτο κέικ στο " Grand Café Orient ", στο Σπίτι της Μαύρης Μαντόνας.
Ακολουθήστε υπόγειες μουσικές εξερευνήσεις σε σύγχρονα jazz bars και φεστιβάλ
μαυροφορεμένων γκοθάδων. Το πολιτιστικό τοπίο της πόλης - και για όσους ταξιδεύουν μόνοι - είναι τόσο απρόβλεπτο, όσο και πολυδιάστατο.

Στουτγκάρδη

Γερμανία
Shutterstock
Υπέροχες οι αποδράσεις πάνω στον ποταμό Νέκαρ απ’ τη Στουτγκάρδη.

Tα καθηλωτικά ιστορικά μνημεία της κεντρικής Schlossplatz –ανάμεσά τους το μπαρόκ Νέο Παλάτι του 18ου αιώνα– αλλά και της γειτονικής Schillerplatz –ένας φωτογενής φόρος τιμής στον διάσημο θεατρικό συγγραφέα, ποιητή και φιλόσοφο Φρίντριχ Σ̌ίλερ– συναντούν τα φουτουριστικά σόου (ιππο)δύναμης των μουσείων της Πόρσε και της Μερσέντες-Μπενζ στην πρωτεύουσα του Μπάντεν-Βούτεμπεργκ. Λίγο πιο έξω απ’ το κέντρο της Στουτγκάρδης, μπορείς να ξεχαστείς με τις ώρες στον Ζωολογικό-Βοτανικό Κήπο Wilhelma του 19ου αιώνα – ένα αριστοτεχνικό κολάζ από εξωτικά θερμοκήπια και ινσταγκραμικά παρτέρια, λιμνούλες και μαυριτανικού στιλ αρχιτεκτονήματα εμπνευσμένα απ’ το ανάκτορο Αλάμπρα της Γρανάδα.

Βενετία

Σόλο Ταξίδι Βενετία
Shutterstock
Ανεξάρτητες διαδρομές σε άγνωστες γειτονιές θα σε ανταμείψουν στη Βενετία.

Η πιο ρομαντική πλωτή πόλη του κόσμου ανταμείβει τους singles με φανταστικές διαδρομές εκτός της πεπατημένης. Αποστάτησε από τις λεγεώνες που πιάνουν σειρά έξω απ’ το Παλάτι των Δόγηδων και στριμώχνονται αγανακτισμένα για πόζες με φόντο τη Γέφυρα των Στεναγμών και παραδώσου στα πιο βαθιά ταξιδιωτικά ένστικτά σου. Χάσου στα στενά του Καναρέτζιο· στο πρώην εβραϊκό γκέτο της Βενετίας, ντόπιοι δίνουν ραντεβού σε τρατορίες και βαρκούλες αραγμένες κατά μήκους του καναλιού Misericordia, για ζωντανές μουσικές και θαλασσινά. Ανακάλυψε την budget Βενετία των φοιτητών και των ανήσυχων καλλιτεχνικά κατοίκων στο αυθεντικό Ντορσοντούρο. Ή πάρε το καραβάκι για τα διαμαντάκια της λιμνοθάλασσας: απ’ τα πολύχρωμα σπιτάκια του Μπουράνο στο μαγευτικά γαλήνιο Τορτσέλο, η Βενετία σε περιμένει να την ερωτευτείς απ’ την αρχή.

Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη Τουρκία
Shutterstock
Κωνσταντινούπολη: Στην Πόλη αυτή, δεν νιώθεις ποτέ μόνος.

Πολύβουη, χαοτική, αλλά ακαταμάχητα σαγηνευτική, η Κωνσταντινούπολη ανοίγει τη μεγάλη αγκαλιά της στους solo ταξιδιώτες. Οι ντόπιοι θα βιαστούν να σας εξυπηρετήσουν – έστω και με λίγα σπαστά αγγλικά. Η καλλιτεχνική γειτονιά γύρω απ’ το εντυπωσιακό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, που άνοιξε τις πόρτες του τον Μάιο, βρίσκεται μόλις δυο βήματα απ’ την περαντζάδα του Galataport, αβανταδόρικο σημείο ραντεβού για φαγητό και shopping πάνω στον Βόσπορο. Στα all-day καφέ και στις ταβέρνες του γειτονικού Καράκιοϊ διασταυρώνονται τα μονοπάτια ταξιδιωτών απ’ όλο τον κόσμο, ενώ μια διεθνής κοινότητα εργάζεται και διασκεδάζει στα καφέ-βιβλιοπωλεία, εστιατόρια και μπαράκια, στα στενά που διακλαδώνονται γύρω απ’ τον Πύργο του Γαλατά και την κεντρική οδό Istiklal. Πέρα απ’ τις πιο κοσμοπολίτικες γειτονιές της ευρωπαϊκής πλευράς, οι βόλτες με το φεριμπότ κατά μήκος του Κεράτιου Κόλπου ή προς Ασία μεριά έχουν αλάνθαστη αύρα καλοκαιριού: πρωινό στα γραφικά καφέ του Kuzguncuk, πικνίκ στα γρασίδια του Caddebostan, πόζες με φόντο τις πολύχρωμες προσόψεις του Balat. Στην Πόλη αυτή, δεν νιώθεις ποτέ μόνος.

Ρέικιαβικ

Blue Lagoon Ισλανδία
Shutterstock
Χάρισε στον εαυτό σου μια εμπειρία ευεξίας στην Μπλε Λίμνη της Ισλανδίας.

Καφέ κι εστιατόρια που σερβίρουν από λαχταριστές στοίβες pancakes μέχρι ολόφρεσκα ψαρικά, μαγαζιά ανεξάρτητων ντόπιων σχεδιαστών και μπαρ με απρόσμενες live μουσικές συγκεντρώνονται κατά μήκος της ιστορικής Laugavegur και στους γύρω δρόμους τής πιθανώς πιο compact και ασφαλούς πρωτεύουσας της Ευρώπης για μόνους ταξιδιώτες. Θα δείτε φάλαινες και θαύματα της φύσης, όπως οι καταρράκτες Gullfoss, σε αξέχαστες μονοήμερες εκδρομές, και θα κάνετε βουτιές στα πολυαγαπημένα απ’την ντόπια κοινότητα υπαίθρια λουτρά και τις θερμαινόμενες πηγές που θα συναντήσετε στο απόκοσμο ηφαιστειακό τοπίο. Με τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό να απλώνεται στον ορίζοντα, τo νέο Sky Lagoon ήρθε πρόσφατα να προστεθεί σε μια σειρά από πρώτης ποιότητας προτάσεις –λέγε με Μπλε Λίμνη – για απόλυτη χαλάρωση και αποτοξίνωση στα περίχωρα του Ρέικιαβικ.

Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη
Shutterstock
Νέα Υόρκη: solo ταξίδι στο κέντρο του κόσμου.

Παραδομένες σε διαδοχικά κύματα ανάπλασης, άλλοτε τουριστικά απόμερες συνοικίες της Νέας Υόρκης έχουν αλλάξει ριζικά πρόσωπο. Πάλαι ποτέ κακόφημες γωνιές του downtown Μανχάταν και παρηκμασμένοι βιομηχανικοί χώροι του Μπρούκλιν φιγουράρουν, πλέον, ως must στάσεις στο ταξιδιωτικό μας δρομολόγιο με πιασάρικα έργα ανάπλασης, ανεξάρτητες μπουτίκ και γκαλερί, ευφάνταστες εκρήξεις street art – και street food. Meatpacking District, East Village, Lower East Side, Williamsburg, DUMBO χρειάζονται, πια, λίγες οδηγίες ασφαλούς
κυκλοφορίας – οπλιστείτε, μόνο, με γερές αντοχές και φλατ παπούτσια για ποδαράτες περιπλανήσεις. Το Bryant Park στο Midtown προσφέρει έναν μοναδικά νεοϋορκέζικο καμβά για brunch, δωρεάν events και υπαίθριες παρτίδες σκακιού ή πινγκ-πονγκ με ντόπιους αντιπάλους, ενώ ένας άνεμος νοσταλγίας φυσά πεισματικά στο Coney Island, δροσιστική απόδραση για παγωτό και χοτ ντογκ με θέα τον Ατλαντικό. Απ’ το ιστορικό "Village Vanguard" στο φιλικό "Zinc", τα jazz bars του Greenwich Village πιάνουν, τέλος, τον παλμό της "Πόλης που δεν κοιμάται ποτέ", ακόμα κι αν προσπεράσετε τις μοναχικές μπαρότσαρκες.

3 must apps για μεμονωμένους ταξιδιώτες

Σόλο Ταξίδι Πράγα
Shutterstock
Ταξίδια που κάνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικά, χάρη σε εφαρμογές όπως το MeetUp.

City Mapper

Απ’ την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη κι απ’ το Σάο Πάολο στο Τόκιο, συγκρίνετε τις επιλογές σας σε πραγματικό χρόνο και πάρτε οδηγίες βήμα-βήμα για να πλοηγηθείτε εύκολα με τα ΜΜΜ, τα πόδια, το κοινόχρηστο ποδήλατο ή το σκούτερ αλλά και την Uber.


iTranslate

Μεταφράστε γρήγορα κείμενα και ιστότοπους, ή ξεκινήστε συνομιλίες από φωνή σε φωνή σε περισσότερες από 100 γλώσσες – ακόμα και offline, αποφεύγοντας τις ακριβές χρεώσεις περιαγωγής. Μπορείτε παράλληλα να "παίξετε" με διαφορετικές διαλέκτους και να συμβουλευτείτε λεξικά με συνώνυμα και διαφορετικές σημασίες για πιο εκ βαθέων συζητήσεις.


MeetUp

Γνωρίστε νέα άτομα που μοιράζονται παρόμοια χόμπι κι ενδιαφέροντα με εσάς και συμμετάσχετε σε διαδικτυακές και τοπικές εκδηλώσεις ανά κατηγορία – από συνέδρια τεχνολογίας μέχρι δωρεάν γιόγκα. Εναλλακτικά, δημιουργήστε ομάδες και οργανώστε τα δικά σας events γύρω απ’ τα αγαπημένα σας θέματα, κι αφήστε τους άλλους να έρθουν σε εσάς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.