Η πολιτιστική αναγέννηση της Δράμας σε 5 στάσεις

Δράμα

Η Δράμα δεν είναι μόνο το εκλεκτό κρασί της. Είναι μια ανήσυχη πόλη που δεν έχει επαναπαυτεί στις προσφορές του θεού Διονύσου αλλά ρίχνει τους προβολείς στην πλούσια ιστορία και κουλτούρα του τόπου. Και αυτό μόνο θετικό σημάδι μπορεί να είναι. 

Ίσως οφείλεται και στα άφθονα τρεχούμενα νερά που διατρέχουν την πόλη. Αλλά η Δράμα είναι μια πόλη σε διαρκή κινητικότητα. Όχι κίνηση, μην τρομάζετε! Η μακεδονική πόλη με την περίφημη οινοφιλική ταυτότητα διατηρεί ατόφιους τους slow living ρυθμούς της, όπως οι περισσότεροι τόποι της ελληνικής περιφέρειας. Μονάχα που και ο πιο αδαής επισκέπτης δεν γίνεται να μην παρατηρήσει μια συνεχή διάθεση για καινοτομία και εξέλιξη. Ένας πολιτιστικός αναβρασμός, ο οποίος αποτυπώνεται σε παλιές καπναποθήκες που μετατρέπονται σε ξενοδοχεία-στολίδια, σε τζαμιά που αναστυλώνονται για να φιλοξενήσουν καλλιτεχνικές εκθέσεις, σε ένα "Μαρμάρινο Σπίτι" που "ξαναζεί" ως Μουσείο Φωτογραφίας και Φωτογραφικών Μηχανών, την ώρα που η ξενάγηση σε ιστορικά τοπόσημα της πόλης γίνεται μέσα από ολογράμματα και ψηφιακές εφαρμογές (www.visit-drama.com). Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που μετράει 47 χρόνια ζωής, καθώς και μια σειρά αιωνόβιων διονυσιακών εθίμων, καταλήγουμε σε μια πληθωρική πολιτιστική εμπειρία που αξίζει ένα ή περισσότερα city breaks. Όχι αποκλειστικά για οινοτουρισμό.

Hydrama hotel

Μια καπναποθήκη… πέντε αστέρων

Σήμα κατατεθέν της πόλης, το εμβληματικό πάρκο της Αγίας Βαρβάρας αποτελεί μια πράσινη όαση 60 στρεμμάτων με τρεχούμενα νερά και όμορφα μονοπάτια. Γύρω από αυτό το πάρκο-ορόσημο συναντάμε και τη νεότερη ιστορία της πόλης, με τις καπναποθήκες και τα νεοκλασικά αρχοντικά να στέκονται ως απομεινάρια της χρυσής εποχής του ταμπάκου μετά το 1870. Σήμερα το πιο εκθαμβωτικό όλων, η καπναποθήκη του Ελβετού καπνεμπόρου Χέρμαν Σπίρερ, που χτίστηκε πριν από ακριβώς 100 χρόνια, ξαναμπαίνει στη σύγχρονη ιστορία της πόλης ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Διατηρώντας την ιδιαίτερη βιομηχανική αρχιτεκτονική των αρχών του Μεσοπολέμου, το "Hydrama Grand Hotel" (2521033322, www.hydramagrandhotel.gr), όχι μόνο αναβάθμισε τον ξενοδοχειακό χάρτη της πόλης, αλλά ανέδειξε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του, με μίνιμαλ αισθητική και σύγχρονα έργα τέχνης, το ιστορικό διατηρητέο μνημείο χωρίς να του στερήσει την αλλοτινή του γοητεία.

Ασφαλώς, είναι αναμενόμενο ένα τέτοιο ξενοδοχείο να διαθέτει ένα πλήρως ενημερωμένο wine bar, το "Warehouse Wine Cellar". Αυτό που εκπλήσσει είναι πόσο συμπεριληπτικό είναι, αφού όχι μόνο είναι pet friendly τόσο για σκυλιά όσο και για γάτες, αλλά το προσωπικό είναι ειδικά εκπαιδευμένο ώστε να φιλοξενεί άτομα με νόσο Alzheimer.

Μαρμάρινο Σπίτι

Λαξευμένο από μάρμαρο

Παραμένοντας στα πέριξ του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, με αβανταδόρικο φωτισμό δηλώνει την παρουσία της η έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (www.dramafilmfestival.gr), του σημαντικού πολιτιστικού θεσμού που προσελκύει κάθε χρόνο στην πόλη καλλιτέχνες, σινεφίλ και γενικότερα ανήσυχα πνεύματα. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Μουσείο Φωτογραφίας και Φωτογραφικών Μηχανών (2521027457) από τα μοναδικά του είδους στην Ελλάδα. Περισσότερες από 1.500 φωτογραφικές μηχανές από τη συλλογή του Άρη Θεοδωρίδη, μία από τις μεγαλύτερες σε όλο τον κόσμο, προγραμματίζεται να φιλοξενηθούν στο κτιριακό συγκρότημα που σχηματίζουν το "Μαρμάρινο σπίτι" και το κτίριο της ανακαινισμένης καπναποθήκης, όπου παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση φωτογραφίας "Nelly’s" σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για ένα έργο ζωής του Δραμινού Άρη Θεοδωρίδη, ο οποίος ανέλαβε να δώσει μια δεύτερη ζωή στο πραγματικά ξεχωριστό "Μαρμάρινο Σπίτι", πάλαι ποτέ οικία του καπνέμπορου Ιωάννη Αναστασιάδη, η οποία έχει αποκατασταθεί ως πολυχώρος πολιτισμού από την ΑΜΚΕ Κύκλωψ.

Σαντιρβάν τζαμί

Στο Σαντιρβάν Τζαμί μέσω... του Orient Express

Από χίλια κύματα και κάμποσες διαφορετικές λειτουργίες πέρασε το Σαντιρβάν Τζαμί (6970966585) για να φτάσει σήμερα να υπηρετεί τον πολιτισμό ως κέντρο που φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης σε συνεργασία (και) με το Μουσείο Μπενάκη. Το μικρό πέτρινο τέμενος χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, ενώ σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή της εισόδου ανακαινίστηκε το 1806 και λειτούργησε ως τέμενος μέχρι το 1922, αναφερόμενο ως Σαντιρβάν τζαμί. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, από το 1922 μέχρι το 1927, φιλοξένησε οικογένειες προσφύγων, ενώ από το 1927 έως το 1981 αποτέλεσε την έδρα της τοπικής εφημερίδας "Θάρρος". Το 1983 κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο, όμως με το πέρασμα του χρόνου και εξαιτίας της κατάπτωσης της στέγης, υπέστη μεγάλες καταστροφές. Ευτυχώς, το 2012 αγοράστηκε από την εταιρεία Raycap, η οποία αποκατέστησε το μνημείο ως χώρο πολιτισμού, έφερε στην επιφάνεια τον περίτεχνο ζωγραφικό διάκοσμο στην πρόσοψή του και πλέον είναι επισκέψιμο ακόμη και όταν δεν φιλοξενεί κάποια έκθεση.

Σημείο αναφοράς αποτελεί και ο εξαιρετικός σιδηροδρομικός σταθμός της Δράμας, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1896. Στις μέρες μας, στην παλιά αποθήκη και στο αμαξοστάσιο του σταθμού, λειτουργεί το μοναδικό Μουσείο Τρένων (2521037671) στην ανατολική Μακεδονία. Μεταξύ των εκθεμάτων, δύο βαγόνια του θρυλικού Orient Express μαρτυρούν τον πλούτο και τον κοσμοπολιτισμό της πόλης, καθώς μας "ταξιδεύουν" πίσω στο χρόνο.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Το λίκνο του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων

Εγκαταλείπουμε τον αστικό ιστό της Δράμας με μοναδικό σκοπό να επισκεφτούμε ένα παραγνωρισμένο διαμάντι, που ωστόσο συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας. Οι Φίλιπποι είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, καθώς συνδέεται με εξαιρετικές ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα που διαμόρφωσαν τον δυτικό πολιτισμό. Μοναδικά μνημεία, της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου, που διασώζονται μέχρι σήμερα, μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία των πολιτισμών που διασταυρώθηκαν και αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Πέραν των ελληνιστικών (αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων, τα τείχη και τα ιερά) και των ρωμαϊκών (forum, macellum, balneum κ.ά.) μνημείων, διασώζονται εντυπωσιακά κτίρια που σχετίζονται με την επικράτηση του χριστιανισμού, όπως οι βασιλικές α’ με το συγκρότημα αιθρίων και β’ και το συγκρότημα του "Οκταγώνου", με τον μητροπολιτικό ναό αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο, το "Παλάτι του Επισκόπου", καθώς και τρεις μεγαλοπρεπείς κατοικίες. Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων υπάρχει και το αρχαιολογικό μουσείο, χωρισμένο σε δύο επίπεδα: στον πρώτο όροφο συναντάμε ευρήματα από την προϊστορική μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή όπως αγγεία, αγάλματα, νομίσματα και κοσμήματα, ενώ ο δεύτερος επικεντρώνεται θεματικά στην χριστιανική κληρονομιά της πόλης με αγγεία, νομίσματα και άλλα είδη καθημερινής χρήσης από την προχριστιανική εποχή μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Αράπηδες

Σεισμός, σεισμός, παγανισμός

Με τόσους αμπελώνες να κυκλώνουν τη Δράμα, αισθάνεται κανείς πως ο θεός Διόνυσος με περίσσια γενναιοδωρία δημιούργησε ένα "θέατρο" γεύσεων, οίνου και παγανιστικών δρώμενων σε αυτά τα τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. Ο θεός του κρασιού λατρεύτηκε στην περιοχή όσο κανένας και αυτό αποδεικνύει ένα από τα ελάχιστα ιερά αφιερωμένα σε αυτόν, που χρονολογείται μεταξύ 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στο χωριό της Καλής Βρύσης. Εξίσου ενδεικτικές της "διονυσιακής" κληρονομιάς της περιοχής είναι οι λεγόμενες γιορτές του Δωδεκαημέρου, που κορυφώνονται κάθε χρόνο στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου στα κοντινά χωριά, και αξίζει να τις βάλετε στην ατζέντα σας.

Στο Μοναστηράκι κάθε χρόνο αναβιώνει το έθιμο των "Αράπηδων", το οποίο συνήθως διαρκεί τρεις ημέρες και τρεις νύχτες με πολύ γλέντι και χορό, υπό τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων, της γκάιντας και του νταϊρέ. Ντυμένοι με μαύρες προβιές, οι "Αράπηδες" με τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκαλούν με τα μεγάλα κουδούνια (έως 30 κιλά!) που κρέμονται από τη ζώνη τους προσπαθούν να "ξυπνήσουν" τη μάνα γη, να ξορκίσουν το κακό και να φέρουν το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής. Η πομπή των "Μπαμπούγερων" και των "Αράπηδων" γιορτάζεται και σε άλλα χωριά, όπως η Καλή Βρύση, η Πετρούσα, οι Πύργοι και ο Βώλακας, με μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφορές. Στην Πετρούσα αναβιώνει το "Μπάμπιντεν", ένα άλλο παγανιστικό δρώμενο με κυρίαρχο σύμβολο την καμήλα και βασικά πρόσωπα τους "Χαράπηδες" με τις τραγόμορφες μεταμφιέσεις.

piges agia varvara

5 spots για φαγητό

Ελληνικόν γευσιπωλείον (Εθνικής Αμύνης 63, 2521031389) Κατά κύριο λόγο κρεατοφαγικό εστιατόριο, όπου η σύγχρονη προσέγγιση συναντά την παράδοση σε value for money budget. Με απλοχεριά και αρχοντιά αναθεωρεί τους παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες, ενώ δεν παραλείπει ιδιαίτερες κοπές.

Tartufo Pizza & Pasta (Αθανασίου Διάκου 7, 2521048660) Από την κομψή και ρετρό αισθητικής τρατορία, παρελαύνουν ωραία antipasti, pasta fresca και η έξοχη pizza σε ναπολιτάνικα πρότυπα.

Καλαμιά (Λαμπριανίδου Λάμπρου 1, 2521024149) Θρυλικό ψητοπωλείο με φανατικούς που συρρέουν για τα περίφημα "βαρκάκια", τα σάντουιτς-υπερπαραγωγή που σε μισή λαγάνα κλείνουν το κρέας της αρεσκείας του καθενός. Εξίσου διάσημη η γεμιστή φουρνοπατάτα που λιώνει στο στόμα.

Γαλλία (Σμύρνης 32, 2521035181) Παρά το κοσμοπολίτικο του όνομα ένα από τα παλιότερα μαγειρεία της πόλης αναδεικνύει ένα πληθωρικό πανόραμα της ελληνικής κουζίνας, εστιάζοντας και προς την Κρήτη. Απλό, κατανοητό, πληθωρικό φαγητό, με την κάρτα να εναλλάσσει μαστόρικα ψητά με μαμαδίστικα μαγειρευτά. 

Meating (Περικλέους 5, 2521031595) Aμερικανόστροφο coolness και κρεατοφαγικές γαστρονομικές απολαύσεις, επενδυμένες με ζεστή, urban ατμόσφαιρα. Δημιουργική κρεατολαγνική κάρτα και θεματικές βραδιές με

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πεδιάδας Πολιτισμού. Ένα πρότζεκτ τριών Αναπτυξιακών (Καβάλας, Δράμας, Σερρών) με χρηματοδότηση από ΥΠΑΑΤ και Ε.Ε., το οποίο εκτείνεται σε 8 δήμους, 3 Περιφερειακές Ενότητες και 2 Περιφέρειες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.