Παρίσι: Τα insider’s tips για φαγητό, βόλτες και άφθαστες φωτογραφίες

Παρίσι

Όταν κάποιος ταξιδεύει στο Παρίσι (ή και οπουδήποτε), πάντοτε αναζητάει τις top προτάσεις για φαγητό, τις πιο ψαγμένες βόλτες και – ας το παραδεχτούμε- τα σημεία όπου θα βγάλει αυτές τις πετυχημένες φωτογραφίες που θα επιβιώσουν την τελική διαλογή για τα social media. Μέσα σε αυτή την ανεξέλεγκτη δεξαμενή στην οποία λιμνάζουν "οι λίστες με τα καλύτερα", η συμβολή μου έρχεται μέσα από την συμβίωσή μου με το Παρίσι για 7 χρόνια, την αστείρευτη μου αγάπη για αυτή την πόλη και την ενσυναίσθηση πως ο μέσος ταξιδιώτης δεν έχει 150 ευρώ να ξοδέψει ώστε να φάει στο ultra hip εστιατόριο που μόλις άνοιξε και αρθρώνει ευφυείς γαλλικές γαστρο-δημιουργίες αναδεικνύοντας τoν μαυλιστικό πλούτο της γαλλικής κουζίνας (sic). Εξάλλου, αυτούς τους πειραματισμούς μπορεί να τους κάνεις με διαφορετικό budget στην πατρίδα! Επομένως, αψηφώντας τα "καλύτερα" και τα "must" και τα "new age”, δίχως ίχνος ψυχαναγκασμού να κάνουμε check in σε όλα τα παραπάνω, ας πάρουμε μια μεθυστική γεύση από την πόλη. Αφού έχουμε ανακαλύψει όλα όσα αγαπάμε/αγαπάω στο Παρίσι.

Παρίσι
Στο Au Passage λειτουργούσαν με βάση την εποχικότητα και τη βιωσιμότητα before it was cool

Paris for foodies

  • Au Passage (1 bis passage de Saint Sébastien, 75011) Δυνατή μουσική -συχνά πανκ και τολμηρό εποχικό μενού που καταγράφεται στον μαυροπίνακα. Μικρά πιάτα σε λογική tapas όπου το κρέας σερβίρεται nose-to-tail, το χταπόδι ιταλο-ιαπωνίζει και τα κρασιά είναι φυσικά. 
  • Jinchan Shokudo (154 Rue du Faubourg Saint-Antoine, 75012) Αυθεντική ιαπωνική gastropub (Izakaya) με ρεαλιστική τιμολόγηση έναντι των αθηναϊκών! Σπουδαία τραγανή αξία το τηγανητό κοτόπουλο Chicken Karaage και η Nasu Dengaku, λαχταριστή μελιτζάνα με λευκό miso και yuzu που λιώνει στο στόμα. 
  • Le P'tit Troquet (28 rue de l’Exposition, 75007) Μια ανάσα από τον πύργο του Άιφελ και εν τούτοις καθόλου tourist trap, αυτό το κλασσικό εστιατόριο αναβιώνει μνήμες γαλλικής κουζίνας με μοσχάρι bourguignon και ζουμερό στήθος πάπιας. Οι λάτρεις της crème brûlée ορκίζονται σε αυτή.
Παρίσι
Αναπολογητικά ρεαλιστικό Παρίσι με ωραίο προφιτερόλ στο Chez Jeannette
  • Petit Nuage Paris (51 Rue Basfroi, 75011) Παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα με street food αναφορές και ένα μπιστρονομικό μενού με ελαφριές εκδοχές γαλλικών πιάτων. Ωραίο το λαβράκι με πατάτες σχάρας, πράσα και βούτυρο καρότου, ενώ εντυπωσιάζει η λίστα κοκτέιλ.
  • Polidor (41 rue Monsieur le Prince, 75006) Αγυάλιστο αλλά πολύ ατμοσφαιρικό εστιατόριο από το 1845 σε στιλ "έχουμε σερβίρει κάποτε James Joyce κι Ernest Hemingway, μην περιμένετε ζεστή υποδοχή". Κερδίζει -διαχρονικά- το μοσχαρίσιο φιλέτο με σπιτικές τηγανητές πατάτες και η ρουστίκ tarte tatin.  
  • Pho Tai (13 rue Philibert-Lucot, 75013) Στα όρια του cult αυτό το μικροσκοπικό βιετναμέζικο με το γκράντε ενυδρείο κερδίζει στην σχέση ποιότητας- τιμής με τις πεντανόστιμα bo bun και σούπες phô να έχουν τρυπώσει στον οδηγό Michelen. 
  • Chez Jeannette (47 rue du Faubourg Saint-Denis, 75010) Αναπολογητικά ρεαλιστικό Παρίσι με τα σκονισμένα φώτα του '40, τραπεζοκαθίσματα με PVC και αργό service. Περιμένετε καλομαγειρεμένα classics όπως φιλέτα, burger, ωραίες βελουτέ αλλά και σούπερ κοκτέιλ. Ίσως και την Léa Seydoux που συχνάζει εκεί.
Παρίσι
Bouillon Pigalle και γενικά όλα τα bouillon είναι η πιο οικονομική εκδοχή της γαλλικής κουζίνας
  • Aux Petits Oignons (11 Rue Dupont de l’Eure, 75020) Σε μια παλλαϊκή γειτονιά, αυτό το απλό φαινομενικά μπιστρό έχει ως καύσιμο του δυνατή κρεατοφαγία με πρωταγωνιστές το entrecôte και το tartare με υλικά φρεσκότατα και τιμές προσιτές για παριζιάνικα δεδομένα. 
  • Bouillon Pigalle (22 Bd de Clichy, 75018) Τα bouillon αντιστοιχούν στα ελληνικά μαγειρεία, μονάχα που σερβίρουν τις comfort συνταγές σε art nouveau σάλες με πολυελαίους. Με περίπου 20 ευρώ θα έχετε αυγά με μαγιονέζα, συκώτι μοσχαριού (ή φιλέτο αν δεν τολμάτε) και προφιτερόλ. Αλλά σίγουρα θα περιμένετε στην ουρά.     
  • Neko Ramen (6 Rue de la Grange Batelière, 75009) Kεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον ο ινσταγκραμικός χώρος με την ανθισμένη κερασιά, ωστόσο δεν θα μπορείτε να πάρετε τα μάτια σας -και τα chopsticks- από το αχνιστό μπολ με ramen που έρχεται σε διάφορες εκδοχές. Τα gyozas και τα soba noodles επιβάλλεται να μπουν στην παραγγελία.
Παρίσι
Θα είναι σαν Ιαπωνία... αλλά δεν θα είναι στο Neko Ramen

Που θα βγάλεις άφθαστες φωτογραφίες

Ξεκίνησε ως κοινό μυστικό αλλά πλέον όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν πως η πιο φαντασμαγορική θέα του Παρισιού είναι δωρεάν από την βεράντα του 6ου ορόφου του Galeries Lafayette. Πύργος του Άιφελ και η μεγαλειώδης οροφή της Opera Garnier στο πιάτο, ενώ στο πίσω χώρο της ταράτσας -με λίγη προσπάθεια- κάντε κλικ το λόφο της Μονμάρτρης.

Τα όμορφα οσμανικά κτίρια και οι πολύχρωμες προσόψεις των τριών καταστημάτων Antoine et Lili αντανακλώνται με κάθε λεπτομέρεια στην αρυτίδιαστη επιφάνεια των νερών του καναλιού Saint Martin, ειδικά από την γέφυρα Passerelle des Douanes.

Παρίσι
Η καλύτερη θέα είναι δωρεάν από το roof top του Galeries Lafayette

Στην είσοδο της Sacré-Cœur απλώνεται -χωρίς υπερβολή- μπροστά στα πόδια σας ολόκληρη η πόλη. Δεξιά του ναού στην escalier du Calvaire (τα σκαλιά που ανεβοκατέβαινε Keanu Reeves στο "John Wick") το κάδρο "σφίγγει" με τα θεόρατα δέντρα να οριοθετούν το απλανές της πόλης.

Συχνά απροετοίμαστοι για αυτό που θα αντικρύσουν, οι επιβαίνοντας του μετρό στην γραμμή 6 από Bir Hakim προς Passy θα δουν ξαφνικά δεξιά τους όλη την μεγαλοπρέπεια του Άιφελ περιτριγυρισμένη από τον Σηκουάνα, εν κινήσει. Εναλλακτικά από την γέφυρα Bir Hakim θα βγάλετε λιγότερο εντυπωσιακές φωτογραφίες, αλλά με σταθερότητα!    

Παρίσι
Παίρνοντας τη γραμμή του μετρό από Bir Hakim προς Passy, μην χαζεύετε στο κινητό σας...

Είναι αδύνατον να φωτογραφίσεις την πόλη από οποιαδήποτε γέφυρα και το αποτέλεσμα να μην είναι τουλάχιστον έξοχο. Εξτρά ενδιαφέρουσα προοπτική προσφέρει η Ρont de la Tournelle με θέα την Παναγία των Παρισίων, ενώ συμβάλει στην αντιληπτικότητα πως ο καθεδρικός ναός βρίσκεται πάνω σε νησί! 

Διαβάστε Επίσης

Τι να κάνεις στο Παρίσι όταν βρέχει 

  • La Felicità (55 Boulevard Vincent Auriol, 75013) Αυτό το ιταλιάνικο food court καταλαμβάνει διαθέτει πέντε κουζίνες και πάνω από 1000 θέσεις. Aπό brunch και καφέ μέχρι πίτσα στο ξυλόφουρνο και ζυμαρικά με την στιβαρή υπογραφή του Big Mamma group, θα ξοδέψετε ώρες όχι μόνο να γευματίσετε αλλά και να φωτογραφίσετε τον urban chic χώρο, με το μπαρ- υπερπαραγωγή. 
Παρίσι
Το La Felicità διαθέτει πέντε κουζίνες και ένα μπαρ υπερπαραγωγή
  • La REcyclerie (83 Boulevard Ornano , 75018) Σε έναν πρώην σιδηροδρομικό σταθμό που εκτείνεται στη γραμμή La Petite Ceinture (αξίζει τη βόλτα της), το hub της βιωσιμότητας προσφέρει ένα ιδιόμορφο, eco- friendly περιβάλλον για καφέ, κυριακάτικο brunch ή ένα χαλαρό γεύμα. "Πράσινες" τακτικές, ωραίο crowd και πολλές εκπλήξεις, όπως πατάρι για "σιέστα" στους καναπέδες και κοτέτσι δίπλα στις γραμμές για προμήθεια φρέσκων αυγών. 
  • Fondation Louis Vuitton (8 Av. du Mahatma Gandhi, 75116) Είναι - κατά γενική ομολογία- το ωραιότερο κτίριο του θρύλου της αρχιτεκτονικής Frank Gehry που κάπως θυμίζει πανιά ενός γυάλινου ιστιοφόρου. Συγκεντρώνει την crème de la crème της σύγχρονης τέχνης, έργα των Jeff Koons, Richard Prince, ενώ φιλοξενεί ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις.  
Παρίσι
Fondation Louis Vuitton, ένα μουσείο με κτίριο- κόσμημα
  • L'Eau et les Rêves (9 Quai de l'Oise, 75019) Δεν κινδυνεύετε να πάθετε ναυτία σε αυτό το πλωτό βιβλιοπωλείο- café που έχει αγκυροβολήσει στις όχθες του Canal de l'Ourcq. Αγαπημένο καταφύγιο για τους λάτρεις της λογοτεχνίας που θέλουν να καθίσουν αναπαυτικά εν μέσω διάφορων φυτών, απολαμβάνοντας ένα σπιτικό κέικ.

Όχι άλλα cliché!

  • To πάλαι ποτέ στέκι του Jean-Paul Sartre και του Pablo Picasso, το Café de Flore, πλέον συγκεντρώνει -κυρίως- ανθρώπους που η σχέση τους με την τέχνη εξαντλείται σε αδιάβαστα βιβλία που λειτουργούν ως ντεκόρ στα Instagram post τους. Αν επιμένετε να πληρώσετε 15 ευρώ για ένα καπουτσίνο τουλάχιστον ας είναι στο εστιατόριο- café Le Train Bleu εντός του σταθμού Gare de Lyon. Αυθεντικό Belle Epoque σκηνικό με μεγαλοπρεπή διάκοσμο που σας μεταφέρει στο 1900. 
  • Κανένας Παριζιάνος που σέβεται τον εαυτό του δεν θα πήγαινε για ψώνια (ή βόλτα) στην λεωφόρο Champs-Élysées! Όλες οι αλυσίδες σας περιμένουν χωρίς αυτή την εκκωφαντική πολυκοσμία στην Rue Rivoli ή ακόμη πιο ψαγμένα στην Rue du Vieille Temple και τους τριγύρω δρόμους του Marais. 
  • Πιθανόν να "ανεχθείτε" αρκετό κόσμο που βρίσκεται εκεί μόνο για να βγάλει την απαραίτητη ινσταγκραμική φωτογραφία στο Shakespeare & Co. Αν πράγματι θέλετε να αγοράσετε βιβλία, κατευθυνθείτε στο Ofr. στο Marais, που είναι και γκαλερί, με μεγάλη γκάμα βιβλίων και λευκωμάτων για τέχνη, design και πολλά περιοδικά.
Παρίσι
Σκηνικό που σας μεταφέρει στο 1900, το εστιατόριο- café Le Train Bleu 
  • Ο Cédric Grolet είναι ο ζαχαροπλάστης που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει λατρεία στα όρια της αίρεσης. Στην Opera, το εργαστήριο του ετοιμάζει την σκανδαλωδώς παχύρευστη ζεστή σοκολάτα που σιγοντάρει τα πιο περιζήτητα κρουασάν της πόλης. Τώρα αν κάποιος θέλει το ψεκάστε-σκουπίστε σέρβις της "Angelina" που μυρίζει εμπορευματοποίηση, be my guest.  
  • Κατανοώ πως το εμβληματικό Moulin Rouge φέρει πολλών ειδών συμπαραδηλούμενα για την εποχή της Belle Epoque. Οι αλμυρές του τιμές μπορεί να σταθούν αποτρεπτικές, επομένως μια αλλιώτική εκδοχή cabaret αντικατοπτρίζει το Madame Arthur. Απροκάλυπτα προβοκατόρικο το drag show με προκλητικά τραγούδια (μόνο στα γαλλικά) πασπαλίζει με wow factor. Για κάθε είδους θέαμα, από μιούζικαλ μέχρι χορό τσεκάρετε το εκπτωτικό site με εισιτήρια billetreduc.com . 
Παρίσι
Αξίζει η αναμονή στην ουρά για τα γλυκά του Cédric Grolet; Μάλλον ναι...
​​

Savoir faire

  • Αν δεν θέλετε να αποτυπωθείτε στην συνείδηση των Παριζιάνων, ως ανεπιθύμητοι τουρίστες, αρκεί να μην κάνετε οτιδήποτε (θα) έκανε η Emily in Paris! Ενας πανεύκολος τρόπος για να μαλακώσεις την καρδιά και του πιο σνομπ Παριζιάνου, σαν βούτυρο σε ζεστή σφολιάτα είναι μόνο μια λέξη: "Bonjour”. Εν αντιθέσει με την Ελλάδα, δεν νοείται να μπεις κάπου και να μην χαιρετήσεις. Για ένα λαό ευαίσθητο στην ευγένεια, η μη προσπάθεια χρήσης βασικών γαλλικών λέξεων (bonjour, merci, au revoir) δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα ανάμεσα στον επισκέπτη και τον ντόπιο. 
  • Στα εστιατόρια, όσο περισσότερο ελαχιστοποιείτε το χρόνο παραγγελίας σας τόσο περισσότερο θα σας περιποιηθούν. Ζητήστε να σας γεμίσουν ξανά (και ξανά) το καλαθάκι με το ψωμί, επιλέξτε νερό βρύσης, κάντε όσες "βούτες" θέλετε στην σάλτσα και δοκιμάστε τα τυριά στο τέλος του γεύματος. Μην αναλώνεστε σε περισπούδαστη επίδειξη γαστρονομικών και οινοφιλικών γνώσεων στους εργαζόμενους της εστίασης. Στο κάτω κάτω, παίζετε στην έδρα της εδώδιμης τέχνης. 
Παρίσι
Οι μπερέδες στο Παρίσι είναι το αντίστοιχο των αρχαιοελληνικού στυλ χρυσών στεφανιών στην Αθήνα...
  • Στην πόλη που όλοι μιλάνε χαμηλόφωνα σαν ταινία του Godard, προσπαθήστε να μην φέρετε μαζί σας τα πιο δυνατά ντεσιμπέλ. Ούτε, ασφαλώς, να κυκλοφορείτε στην πόλη με μπερέ, εκτός αν είστε μεσήλικας Γάλλος, χορτασμένος από την ζωή. Σκεφτείτε πόσο αμήχανοι σας φαίνονται οι τουρίστες στην Αθήνα με τα αρχαιοελληνικού στυλ χρυσά στεφάνια στο κεφάλι. Αυτό ακριβώς! 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.