"Μαιτρ και Μαργαρίτα": Μπιστρονομία αλά γκρεκ στη Θεσσαλονίκη

Η ελληνική μπιστρονομία προσεγγίζεται εδώ σε κάθε πτυχή της, ξεκινώντας από την επιλογή των πρώτων υλών που γίνεται με προσοχή και επιμονή.

Μαιτρ και Μαργαρίτα

Έχει κάτι ιδιαίτερο ο χώρος του "Μαιτρ και Μαργαρίτα", σχεδόν όσο και το μάλλον ασυνήθιστο όνομα του εστιατορίου, που βαπτίζεται από το μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Βλέπεις, πέρα από το να σε κάνει να νιώσεις άμεσα οικεία, επικεντρώνεται στην ουσία των πραγμάτων. Ειδικά στην περίπτωση της γεύσης. Η ελληνική μπιστρονομία προσεγγίζεται εδώ σε κάθε πτυχή της, ξεκινώντας από την επιλογή των πρώτων υλών που γίνεται με προσοχή και επιμονή. Έπειτα, η αξιοποίησή τους σε ένα πλαίσιο εποχικό και βιώσιμο, μέσω μιας μαγειρικής διαδικασίας αποψάτης και νόστιμης, προτού αυτή εξελιχθεί σε μία casual dining εμπειρία, καθοδηγούμενη από βιώματα και μνήμη. Και ακριβώς εκεί βρίσκουν χώρο και χρόνο να εκφραστούν γαλακτοκομικά προϊόντα από την Ιθάκη μέχρι τα Γρεβενά, ντόπια ζυμαρικά από τη Χίο και τις Σέρρες, κρέας από την Κομοτηνή και τη Χαλκιδική, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά από την ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης, μαζί με δεκάδες άλλα καλούδια από την ελληνική ύπαιθρο. Όλα τα παραπάνω παίρνουν θέση, έτοιμα να κάνουν το δικό τους γαστρονομικό statement, σε πιάτα σαν το αλμυρό θρακιώτικο "σαραγλί" με μοσχαρίσιο κιμά και γραβιέρα Κάσου, τις μακαρούνες με σάλτσα μπουγιαμπέσας ή το κατσικάκι, με μαστίχα, ξινόχοντρο και νεράντζι. Μαζί με το φαγητό, το κρασί. Αποθέωση του ελληνικού αμπελώνα, με ετικέτες γνωστές και άγνωστες, αλλά πάντοτε με έντονο χαρακτήρα, κυρίως από μικρά οινοποιεία.

Μαιτρ και Μαργαρίτα

Φράγκων 3 και Στρατηγού Σφέτσου, Θεσσαλονίκη, 2314007586, maitrandmargarita.com, Facebook: Maitr & Margarita, Instagram: @maitr.margarita

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ο Όλυμπος βρήκε το boutique hotel του!

Το τεσσάρων αστέρων "Olympus Mediterranean Boutique Hotel" στο Λιτόχωρο υποδέχεται τα weekends του φθινοπώρου και του χειμώνα στα καλύτερά του.

14/10/2025

Η νέα εποχή του Athenaeum Eridanus: Πολυτέλεια, τέχνη και φιλοξενία στην καρδιά της Αθήνας

Με ένα λαμπερό cocktail party και φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, ο Όμιλος Athenaeum Hotels εγκαινίασε το ανανεωμένο 4* plus Athenaeum Eridanus Luxury Hotel.

Για τον Μιχάλη Κούλογλου, η Σαντορίνη δεν είναι "ευκαιρία" αλλά τόπος ζωής

Συναντήσαμε τον οινοποιό της Kyanos Wines στη Vedema 2025 και μιλήσαμε για τη διεθνή επιτυχία του Orycton και το μέλλον της μικροοινοποίησης.

Αυτό το ανερχόμενο boutique οινοποιείο βρίσκεται σε ένα νησί που μάλλον δεν έχεις πάει

Η Ιωάννα Βαμβακούρη μας ξεναγεί στο πρώτο οινοποιείο στη Θηρασιά που άνοιξε μαζί με τους Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή και μοιράζεται μαζί μας ένα διαφορετικό οινικό όνειρο.

10 πόλεις του κόσμου που κάθε γνήσιος λάτρης της πίτσας οφείλει να επισκεφτεί

Λατρεύεις την πίτσα; Πρέπει να ταξιδέψεις σε αυτά τα μέρη (και όχι, δεν είναι όλα στην Ιταλία)

"Ο επισκέπτης δεν μένει απλώς κάπου, αλλά ζει, εργάζεται, συναναστρέφεται"- Τα νέα standards της φιλοξενίας

Με αφορμή το Hotel Experience ένα διήμερο exhibition- congress αφιερωμένο στον σχεδιασμό, την κουλτούρα και τη στρατηγική brand στη φιλοξενία, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής της Design Ambassador, μας παρουσιάζει το όραμα πίσω από τη διοργάνωση.

Αποστολή Σαντορίνη: Ο φετινός τρύγος μέσα από τα πρόσωπα, οι προκλήσεις μίας ιδιαίτερης χρονιάς και η επόμενη μέρα

Ταξιδέψαμε στη Σαντορίνη, βιώσαμε από κοντά την εμπειρία του φετινού τρύγου και συνομιλήσαμε με τα πρόσωπα των οινοποιείων τα οποία μεταφέρουν το αφήγημα από όλες τις πτυχές.