Επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού κα. Όλγας Κεφαλογιάννη στην Κέρκυρα και βιώσιμη ανάπτυξη στα Ιόνια

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου, πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί για το Υπουργείο Τουρισμό βασικό στόχο, σύμφωνα με την Υπουργό Τουρισμού.

Τουρισμός

Την Κέρκυρα επισκέφθηκε η Υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη μετά από πρόσκληση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Ρόδης Κράτσα - Τσαγκαροπούλου. Η Περιφερειάρχης υποδέχτηκε στο γραφείο της την κα Κεφαλογιάννη και την Υφυπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Ράπτη και στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη με τουριστικούς φορείς. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΕΟΤ, κα. Ά. Γκερέκου, ο Γ. Γ. του ΕΟΤ κ. Δ. Φραγκάκης, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα. Μ. Υδραίου, η Αντιδήμαρχος Δήμου Βόρειας Κέρκυρας κα. Σπ. Κόκκαλη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Χ. Βούλγαρης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας κ. Π. Κατσαρός, η Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, κα. Μ. Εγγλεζοπούλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γ. Χονδρογιάννης, ο Διεθύνων Σύμβουλος ΟΛΚΕ κ. Σπ. Ζερβόπουλος και ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας κ. Κ. Μουζακίτης.  

Τουρισμός

Η Υπουργός απευθυνόμενη στους φορείς του τουριστικού τομέα και στην κοινωνία της Κέρκυρας που δοκιμάστηκε αυτό το καλοκαίρι λόγω πυρκαγιών, ανέφερε πως "ο βασικός αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας", ο τουρισμός, πρέπει να προστατευτεί και να αποτελεί στο μέλλον πρότυπο βιωσιμότητας και αειφορίας. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου, πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί για το Υπουργείο Τουρισμό βασικό στόχο, σύμφωνα με την Υπουργό Τουρισμού.  

Τουρισμός

Για το νησί της Κέρκυρας η κα. Κεφαλογιάννη ανέφερε τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης από το Υπουργείο Τουρισμού, η έκθεση της οποίας αναφέρει προβλήματα υπερτουρισμού και επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος, έλλειψη θέσεων ελλιμενισμού και οργανωμένων λιμένων και μαρινών, καθώς και ανάγκη αξιοποίησης των υπαρχουσών λιμενικών υποδομών. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην ανάγκη έμφασης στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες ανάπτυξης του στρατηγικού σχεδιασμού. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε επίσης, την ευκαιρία να παρουσιάσει τα βασικά σημεία μελέτης που εκπονείται με θέμα "Βιώσιμη ανάπτυξη στα Ιόνια νησιά", εστιάζοντας και στην ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας για την λειτουργία υδροπλάνων. 

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αναδείχθηκαν μία σειρά ιδιαιτέρως σημαντικών θεμάτων όπως εκείνα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ρύθμιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η λειτουργία σχολής ξεναγών και η ανάγκη χωροταξίας, υποδομών και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. 

Η κα. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε την ουσιαστική συμβολή των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην επίλυση προβλημάτων και προκλήσεων, όπως ακριβώς αυτά της Κέρκυρας. Η Υπουργός Τουρισμού μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs), στην προώθηση της Κέρκυρας ως γαστρονομικός προορισμός στο Δίκτυο Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού (AGTIS), στην ενίσχυση των υφιστάμενων τουριστικών λιμανιών, στη βελτίωση της προσβασιμότητας στις παραλίες αλλά και στην ενίσχυση του καταδυτικού και υποβρύχιου τουρισμού.  

Η κα. Κεφαλογιάννη ανέφερε ακόμη ορισμένες ιδιαιτέρως σημαντικές πρωτοβουλίες όπως τη συνεργασία με την Fraport και την Fly Dubai για την γραμμή Dubai - Κέρκυρα - Dubai και τη δυναμική παρουσία του Film Office Ιονίων Νήσων για την προώθηση διεθνών και εγχώριων οπτικοακουστικών παραγωγών. 

Στους φορείς του νησιού των Φαιάκων η Υπουργός Τουρισμού παρουσίασε τους βασικούς άξονες για μία ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη στην Κέρκυρα τόσο για την επόμενη τουριστική χρονιά όσο και μεσοπρόθεσμα, αλλά και τις πολιτικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Τουρισμού και της κυβέρνησης. Οι φορείς από την πλευρά τους εξέφρασαν τις απόψεις τους και κατεγράφησαν θέσεις και προτάσεις. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ταξιδέψαμε στην Χίο με αφορμή το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της

Όλα όσα είδαμε σε ένα πολυσυλλεκτικό τριήμερο πολιτισμού στο αρχοντικό Castelli του Κάμπου, στο πλαίσιο του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ .

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
25/09/2023

Πολιτισμός και Τουρισμός: Συγκλίνουσες ή Αντίρροπες Δυνάμεις;

Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Marketing Greece αναφορικά με την διαρκώς εξελισσόμενη σχέση του τουρισμού με τον πολιτισμό.

Το 2ο Mykonos Running Festival έρχεται με τη Stoiximan Μεγάλο Χορηγό

Έτοιμη και φέτος για τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού και του αθλητισμού η Μύκονος, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, μαζί με τη Stoiximan.

"Messinia Terroirs Wine Festival": Αναβιώνοντας τα θρυλικά αμπελοτόπια της Μεσσηνίας

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φεστιβάλ για τους φίλους του κρασιού, που εστιάζει στην αναγέννηση του μεσσηνιακού αμπελώνα, πραγματοποιείται στη Navarino Agora, δίνοντας νέα πνοή σε μια οινική παράδοση αιώνων.

The World’s 50 Best Hotels: Αυτά είναι τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου για το 2023

Το αθηναϊκό "Four Seasons" ανάμεσα στα κορυφαία ξενοδοχεία του πλανήτη. Στο νο.1 το ιταλικό "Passalacqua".

Ύδρα για 72 ώρες. Maurizio Cattelan και παλαμίδα με περγαμόντο

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας που με τα χρόνια έγινε αγάπη, ποτέ όμως συνήθεια. Κάθε φορά που βρισκόμαστε με το νησί μου there are fireworks in the night sky.