Το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Ηπείρου συνδύασε έξυπνα τις τοπικές γεύσεις με το street food

Η γαστρονομία της Ηπείρου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας και για αυτό το λόγο εντάσσεται σε κάθε δράση της για την προώθηση του προορισμού της.

Γαστρονομικο φεστιβαλ ηπειρου

Με βάση αυτή την στρατηγική, πραγματοποιήθηκε το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ στο πλαίσιο του έργου "Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου". Κεντρικός στόχος ήταν η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, συνδυάζοντας την τοπική κουζίνα με την σύγχρονη μαγειρική, έτσι όπως γίνεται σε πολλά street food festival (υπαίθρια φεστιβάλ φαγητού), καθιστώντας την επίσκεψη στην Ήπειρο μια συνολικά ξεχωριστή εμπειρία. Το 2 ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ περιλάμβανε μια σειρά από επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες τοπικών προϊόντων, στη διάρκεια του διήμερου 12 και 13 Ιουλίου. Ομάδα δημοσιογράφων και Bloggers από την Αθήνα, ήταν φιλοξενούμενοι της Περιφέρειας Ηπείρου και περιηγήθηκαν σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα.

γαστρονομικο φεστιβαλ ηπειρου

Η Γαστρονομική βόλτα στην Ήπειρο, με σκοπό τη γνωριμία των γεύσεων των αυθεντικών μοναδικών προϊόντων και της φιλοξενίας των Ηπειρωτών, περιλάμβανε:

Επίσκεψή-ξενάγηση και οινογνωσία, στο Οινοποιείο Μαρκατσέλης | Markatselis Winery, στην περιοχή των Φιλιατών, όπου παρουσιάστηκαν τα πάντα γύρω από τις ντόπιες ποικιλίες και το "γεμάτο" από γεύσεις κρασί που παράγεται. Επίσκεψη και γευσιγνωσία στην Μονάδα  Τυποποίησης Ελαιολάδου "Epirou Vios". Επίσκεψη στη μονάδα καπνιστής πέστροφας "Karatzenis Smoked fish” όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και δοκίμασαν την μοναδική καπνιστή πέστροφα. Επίσκεψη στη μονάδα βραβευμένου μελιού Nomad Honey, όπου γνωρίσανε την ιστορία της επιχείρησης και γεύτηκαν το εξαιρετικό μέλι "όπως μας το δίνει η ίδια η μέλισσα". Κατά την παραμονή τους στα Γιάννενα και την Θεσπρωτία, οι φιλοξενούμενοι γεύθηκαν συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη και την Θεματική Αντιπεριφερειάρχη κ. Ρεγγίνα Δηλαβέρη, γεύθηκαν την τοπική κουζίνα με τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, καθώς και ντόπια κρασιά και τσίπουρο, κρέατα και πίτες φτιαγμένα ειδικά για αυτούς.

γαστρονομικο φεστιβαλ ηπειρου

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην Πλατεία Μαβίλη δίπλα στη λίμνη, 9 τοπικά προϊόντα από παραγωγούς της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων, προωθηθήκαν στο ευρύ κοινό, ενώ την ίδια στιγμή σε ένα food track (κινητή καντίνα) με την σήμανση 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ "Μια Ήπειρος όλο γεύση", ο Θοδωρής Παστουρματζής, ένας food scriber με μεγάλη εμπειρία, μαγείρεψε τα προϊόντα των τοπικών παραγωγών με έναν μοναδικό σύγχρονο τρόπο, δημιουργώντας 9 πρωτότυπα πιάτα, τα οποία γεύθηκαν οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες στα Γιάννενα. Παράλληλα με το Γαστρονομικό Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση καλωσορίσματος των φιλοξενούμενων και των τοπικών φορέων που εκπροσώπησαν τους ντόπιους επαγγελματίες τουρισμού αλλά και των στελεχών της Περιφέρειας, Αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κος Ηλίας Γκαρτζονίκάς, Αντιπεριφερειάρχης Ειδικών Μορφών Τουρισμού, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κο Αλέξανδρο Καχριμάνη. Την κεντρική παρουσίαση πραγματοποίησε η κα Σοφία Φούκη, Προϊσταμένη Τμήματος Προώθησης Αγροδιατροφικών Προϊόντων. Προβλήθηκε όλη η στρατηγική και οι δράσεις που υλοποιούνται από την Περιφέρεια για την προώθηση της Γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν: Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιουλα Μητροκώστα, η Εντεταλμένη Συμβουλος για θεματα πρώθησης τοπικών προϊόντων κ. Γιώτα Ναβρόζογλου, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Γεώργιος Λώλης, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Μάκης Χρυσοστόμου, η Δ/ντρια Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ιουλία Μαρκούλα, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννιτών Βαγγέλης Γιωτόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωματίου Εστίασης "Παμβώτις" Χρήστος Τάτσης και ο κ. Θοδωρής Αλεξίου Πρόεδρος της Λέσχης Γαστρονομίας Ιωαννίνων.

γαστρονομικο φεστιβαλ ηπειρου

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.