Ο "Scorpios" της Μυκόνου ανοίγει δημιουργικό διάλογο μεταξύ ψηφιακής τέχνης και μουσικής

Sense of Healing - Refik Anadol Ikona Collection

Με έμφαση στο μυκονιάτικο τοπίο, ο all-day πολυχώρος στην παραλία Παράγκα διεγείρει το μυαλό και τις αισθήσεις με τρισδιάστατα έργα, αλλόκοσμα ηχοτοπία και live συναντήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος "In Resonance”.

Για επτά εβδομάδες (13 Ιουλίου-3 Σεπτεμβρίου), στο απόγειο του καλοκαιριού, το "In Resonance” -ένα πρόγραμμα πολιτιστικού πειραματισμού που επιμελείται η γκαλερί HOFA, στο πλαίσιο της πλατφόρμας Encounters του Scorpios- συγκεντρώνει διεθνείς πρεσβευτές της λεγόμενης γενετικής, ή παραγωγικής (generative) τέχνης, των νέων μέσων και της μουσικής, ανοίγοντας γόνιμους συνεργατικούς διαλόγους, αινιγματικές αλγοριθμικές διαστάσεις και πολυδιάστατους καλλιτεχνικούς κόσμους.

Aldeia Sagrada Yawanawa
FilipeFoto for Impact One
Aldeia Sagrada Yawanawa  @ FilipeFoto / Impact One.
 

Δυναμικό είναι το ξεκίνημα με τον βραβευμένο Τούρκο καλλιτέχνη Refik Anadol, γνωστό για τους μνημειώδεις, oνειρικούς του "πίνακες”, τα τρισδιάστατα γλυπτά και τις διαδραστικές εγκαταστάσεις από ψηφιακά δεδομένα εν κινήσει. Πέρα απ’ τις εμβυθιστικές πρακτικές και τη φαντασμαγορία χρωμάτων που διακρίνουν αδιάλειπτα τη δουλειά του, το αποκλειστικό έργο και μια συλλογή ψηφιακών πινάκων για το "In Resonance”, με τίτλο "Winds of Yawanawá”, που κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στις 13-14/7, ξεχωρίζουν για έναν ακόμα λόγο: μια μοναδική συνεργασία με τους ιθαγενείς Yawanawá από τα χωριά Aldeia Sagrada και Nova Esperança της Βραζιλίας, "φύλακες” του τροπικού δάσους του Αμαζονίου (έμπνευση πίσω απ’ το χολιγουντιανό "Avatar: The Way of Water” του 2022). Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων, που ανταποκρίνονται σε δεδομένα πραγματικού χρόνου από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, διατίθενται απευθείας για τη στήριξη και προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των εδαφών της κοινότητας.

Refik Anadol - Sense of Healing
Courtesy of Ikona Collection
"Sense of Healing" του Refik Anadol @ Ikona Collection.
 

Σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες παίρνουν τα ηνία τις επόμενες εβδομάδες του προγράμματος. Η πρωτοποριακή φωτογράφος και καλλιτέχνης τεχνητής νοημοσύνης Dr. Ivona Tau παρουσιάζει το μυκονιάτικης έμπνευσης έργο "Island Illusions: Aegan Echoes” σε συνεργασία με τον εκλεκτικό μουσικό Jean Claude Ades (23/7). Ο εικαστικός Hugo Johnson και το μουσικό δίδυμο Bedouin παρουσιάζουν στη συνέχεια το "Storms”, ένα υπνωτιστικό σμίξιμο τρισδιάστατων πορτραίτων από γεωγραφικά δεδομένα και house beats, με μεσανατολίτικες πινελιές και επίκεντρο ακραία φυσικά φαινόμενα όπως ο Ζορμπάς, ο πρώτος κυκλώνας που έπληξε τη Μεσόγειο (25/7). Πρωτοπορία και παρελθόν, τεχνητή νοημοσύνη και ανατολίτικη folk παντρεύουν ο καλλιτέχνης Orkhan και ο μουσικός διευθυντής του "Σκορπιού” Lannka (4/8), ενώ τα φωτεινά γλυπτά του Jason Sims μπλέκονται δημιουργικά με το ατμοσφαιρικό ηχητικό fusion του Satori (10/8). Το νέο γενετικό έργο του πολυτομεακού καλλιτέχνη-DJ Agoria έχει ως αφετηρία ένα αλγοριθμικό μιξάρισμα δεδομένων από τα αξέχαστα ηλιοβασιλέματα του Σκορπιού (24/8). Τη σκυτάλη, τέλος, παίρνει ο καλλιτέχνης πολυμέσων και συνθέτης Jesse Woolston -που πρόσφατα συνεργάστηκε με τον οίκο μόδας Dior- για να αποχαιρετήσει το καλοκαίρι με νέα έργα ΑΙ που εστιάζουν στην υπερβατικότητα της φύσης και πλημμυρίζουν τις αισθήσεις με την αδάμαστη δύναμη των κυμάτων (31/8).

Bedouin στο Scorpios Μύκονος
Fotinos Bakrisioris
To δίδυμο Bedouin στα decks τoυ "Scorpios" το 2022 @ Fotinos Bakrisioris.
 

"Η χαρτογράφηση νέων δημιουργικών πεδίων είναι αυτό που κάνουμε στο "Scorpios””, δηλώνει σχετικά ο συνιδρυτής του χώρου Thomas Heyne, "και το όραμά μας για το "In Resonance” είναι να δημιουργήσουμε μια πιο πολυδιάστατη και ουσιαστική εμπειρία για τους καλλιτέχνες και την κοινότητά μας”. Mέλος του φημισμένου ιδιωτικού club Soho House του Λονδίνου απ’ το 2019, ο "Scorpios” εστίασε απ’ τα πρώτα του βήματα, λίγα χρόνια νωρίτερα, στην all-day διασκέδαση με μποέμ νότες, έμφαση στον πειραματισμό, τις νέες ιδέες και συνεργασίες. Οικοδομώντας στενούς δεσμούς μεταξύ μηχανικής μάθησης και του μυκονιάτικου καλλιτεχνικού τοπίου, το "In Resonance”, ταξιδεύει τον χώρο προς μια συναρπαστική κατεύθυνση.

Scorpios Μύκονος Μουσική
Vivek Vadoliya
Η μουσική είναι σε πρώτο πλάνο και φέτος στο "Scorpios" @ Vivek Vadoliya.


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ζαγόρι: Τα best of της άνοιξης

Μπορεί το Ζαγόρι να αποτελεί φημισμένο χειμερινό προορισμό, ωστόσο μια σειρά από εναλλακτικές δραστηριότητες αλλά και οι κατάλληλες τουριστικές υποδομές φέρνουν τα 46 πετρόχτιστα χωριά του στο προσκήνιο ακόμη και το καλοκαίρι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς_
20/05/2024

Emirates: Πτήση εξοικείωσης για τον αυτισμό και ταξίδι προσομοίωσης για 30 οικογένειες

Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με σκοπό να εξαλείψει το άγχος των παιδιών πριν τα ταξίδια, ενώ παράλληλα παρείχε στην Emirates την ευκαιρία να συνεργαστεί με βασικούς εταίρους ώστε να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα ταξίδια.

Έτοιμοι για διακοπές με ορθοπεταλιά;

O ιδρυτής και διευθυντής του MBike Σπύρος Παπαγεωργίου μας φτιάχνει τον απαραίτητο οδηγό εκκίνησης, για διακοπές με πόδηλατο.

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.