Έτοιμοι για διακοπές με ορθοπεταλιά;

O ιδρυτής και διευθυντής του MBike Σπύρος Παπαγεωργίου μας φτιάχνει τον απαραίτητο οδηγό εκκίνησης, για διακοπές με πόδηλατο.

Έτοιμοι για διακοπές με ορθοπεταλιά;

O ιδρυτής και διευθυντής του MBike Σπύρος Παπαγεωργίου μας φτιάχνει τον απαραίτητο οδηγό εκκίνησης, για διακοπές με πόδηλατο.

Διακοπές ίσον ξεγνοιασιά, φύση, άσκηση, χαρά, κέφι, διάλειμμα από την καθημερινότητα. Για όλους αυτούς τους λόγους –και μερικούς ακόμα– αξίζει φέτος να δοκιμάσετε τις διακοπές με ποδήλατο. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Για άλλον ποδηλατικές διακοπές είναι να διασχίσει την Ευρώπη κάνοντας 100 χιλιόμετρα την ημέρα, για άλλον να βάλει το ποδήλατό του στο καράβι και να πάει να εξερευνήσει την Αίγινα, ενώ κάποιοι άλλοι απλώς θα νοικιάσουν ένα, όπου κι αν πάνε.

Αν θέλαμε λοιπόν να κάνουμε δύο βασικούς διαχωρισμούς ανάμεσα στα «είδη» των ποδηλατικών διακοπών, θα καταλήγαμε στους εξής: α) Νοικιάζουμε ποδήλατο στον προορισμό μας ή παίρνουμε το δικό μας. β) Το χρησιμοποιούμε είτε συνδυαστικά με άλλα μέσα ή ως βασικό μέσο μεταφοράς.

Tο ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης στον προορισμό

Έτοιμοι για διακοπές με ορθοπεταλιά; - εικόνα 1

Γιατί να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι όταν μπορείτε να πάρετε ποδήλατο; Θα κάνει τις ημέρες σας πιο διασκεδαστικές, πιο ασφαλείς, πιο «πράσινες» και σίγουρα πιο απολαυστικές.

#1 Βασικές συμβουλές για την προετοιμασία και τις διακοπές
• Βεβαιωθείτε πως εκεί που θα πάτε υπάρχουν όντως ποδήλατα.
• Επικοινωνήστε εκ των προτέρων και ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες μάρκες και κατηγορίες (βουνού, πόλης, δρόμου, ηλεκτρικά) ανάλογα με τις ανάγκες σας.
• Ρωτήστε τι μεγέθη υπάρχουν για να μη βρεθείτε με ποδήλατο που είναι ακατάλληλο για το ύψος σας – θα σας ταλαιπωρήσει αντί να σας δώσει χαρά.
• Ρωτήστε αν το συνοδεύει εξοπλισμός (τρόμπα, μπαλώματα, πολυεργαλείο, κράνος, τσάντες) ή αν πρέπει να φέρετε εσείς κάτι από αυτά.
• Θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας γυαλιά ηλίου, κλειστά παπούτσια, άνετα, κατάλληλα ρούχα, αντιηλιακό ειδικό για σπορ, καπέλο που να στερεώνεται καλά στο κεφάλι και τουλάχιστον ένα παγούρι.
• Ξεκινήστε με μικρές βόλτες –όχι μεγαλύτερες από μία ώρα ανά κατεύθυνση– και αυξάνετε σταδιακά. Δεν θέλετε να «καείτε» –μεταφορικά και κυριολεκτικά– από την πρώτη μέρα! Δώστε το χρόνο που χρειάζεται στο σώμα σας να προσαρμοστεί στο ποδήλατο.

#2 Φιλικοί προορισμοί
Επιλέξτε προορισμό χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Τα μικρά νησιά, τις η Αίγινα, τα Κουφονήσια ή οι Λειψοί, είναι ιδανικά. Επίσης, η ποδηλατική μετακίνηση ενδείκνυται και για πολλά city trips: Βόλος, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη είναι ό,τι πρέπει.

Το ποδήλατο συνδυαστικά με άλλα μέσα

Έτοιμοι για διακοπές με ορθοπεταλιά; - εικόνα 2

Εδώ η κατάσταση σοβαρεύει! Προφανώς είστε ήδη αρκετά εξοικειωμένοι με την ποδηλασία και έχετε δικό σας, καλό ποδήλατο. Καταρχάς φροντίστε να προσαρμόσετε τις διαδρομές με βάση τον τύπο του. Δεν θα πάτε σε χωματόδρομους με κούρσα, ούτε θα επιχειρήσετε ν’ ανεβείτε τον Ταΰγετο με ποδήλατο πόλης. Αν χρησιμοποιήσετε τρένο, το σπαστό σίγουρα θα σας βολέψει, ενώ, αν θέλετε να κάνετε πολλά χιλιόμετρα στην άσφαλτο, μια κούρσα είναι ιδανική.

#1 Βασικές συμβουλές για την προετοιμασία και τις διακοπές
• Βεβαιωθείτε ότι το ποδήλατό σας είναι σε άριστη κατάσταση. Κάντε ένα γενικό σέρβις προτού ξεκινήσετε.
• Εξοικειωθείτε με το ποδήλατό σας· κάποιος από την παρέα καλό θα είναι να ξέρει να αλλάζει σαμπρέλες!
• Πάρτε μαζί σας πολυεργαλείο, τρόμπα, μπαλώματα και σαμπρέλες.
• Αν πρόκειται να κάνετε πάνω από 20 χιλιόμετρα την ημέρα, ένα ποδηλατικό κολάν με επένδυση και ποδηλατική μπλούζα θα σας φανούν χρήσιμα. Πάρτε δύο ζευγάρια, για να μπορείτε να πλένετε κάθε βράδυ το φορεμένο.
• Έχετε μαζί έναν οδικό χάρτη της περιοχής, γιατί… καλή η τεχνολογία, αλλά κι ο χάρτης δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

#2 Φιλικοί προορισμοί
Η ευκολότερη επιλογή για να μεταφέρετε το ποδήλατό σας –εκτός αν πάτε με αυτοκίνητο στον προορισμό– είναι το καράβι ή το τρένο. Αν επιλέξετε τρένο, βεβαιωθείτε πως ο συγκεκριμένος συρμός δέχεται ποδήλατα. Δυστυχώς, δεν δέχονται όλοι ακόμα. Η Χαλκίδα, η Θεσσαλονίκη και η Καρδίτσα είναι εξαιρετικοί προορισμοί. Αν χρησιμοποιήσετε καράβι, επιλέξτε νησί χωρίς μεγάλους ορεινούς όγκους· θαυμάσιοι προορισμοί εδώ είναι νησιά όπως η Λήμνος, η Πάρος, η Σύρος και, φυσικά, η Κως, το κατεξοχήν νησί του ποδηλάτου! Η Κρήτη αποτελεί πάντα θαυμάσια επιλογή μόνο που, λόγω μεγέθους, απαιτεί διαφορετική προσέγγιση. Επίσης, μπορείτε να πάτε με προαστιακό στο Λουτράκι κι από εκεί Κόρινθο, Κιάτο, Ξυλόκαστρο, Νεμέα, Ναύπλιο... Εξαιρετική βόλτα και μάλιστα πιο εύκολη απ’ όσο ακούγεται!

Το ποδήλατο ως βασικό μέσα μετακίνησης

Έτοιμοι για διακοπές με ορθοπεταλιά; - εικόνα 3

Δεν ξέρουμε πόσο αυθόρμητοι τύποι είστε, αλλά εδώ η συμβουλή είναι μία: Οργανωθείτε! Αυτό που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο «πάω στον προορισμό μου» και το… «πάω προς τον προορισμό μου» είναι η καλή οργάνωση.

#1 Βασικές συμβουλές για την προετοιμασία και τις διακοπές
Ο σχεδιασμός πρέπει να ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν και περιλαμβάνει αποφάσεις όπως:
• Πόσα χιλιόμετρα θα κάνω την ημέρα;
• Πόσα χιλιόμετρα θα κάνω συνολικά;
• Θα είναι κυκλική η διαδρομή ή θα επιστρέψω με άλλο μέσο;
• Το ποδήλατό μου και ο εξοπλισμός που διαθέτω είναι κατάλληλα για το ταξίδι;
• Θα κοιμάμαι έξω ή σε ξενοδοχείο;
• Η φυσική μου κατάσταση είναι ικανοποιητική για όλα τα παραπάνω;
Μόλις είστε σε θέση να απαντήσετε με ευκολία όλες αυτές τις ερωτήσεις, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε!

#2 Φιλικοί προορισμοί
Εδώ δεν υπάρχει προορισμός. Να πάτε εκεί που δεν έχετε πάει! Υπολογίστε ότι μια εύκολη απόσταση, ανεξαρτήτως υψομετρικών, είναι τα περίπου 50 χιλιόμετρα την ημέρα. Αυτό σημαίνει πρακτικά περίπου 4 ώρες ποδήλατο (μαζί με τις στάσεις), δηλαδή, έχετε άλλες 20 ώρες να κάθεστε. Και σε 4 μέρες θα είστε Καλαμάτα! Ή Πάτρα. Ή Λάρισα. Ή σε 5 μέρες στη Λευκάδα. Με το ποδήλατο μπορείτε να φτάσετε πολύ πιο μακριά απ’ όσο νομίζετε και πολύ πιο γρήγορα…

Προετοιμαστείτε για τις ομορφότερες διακοπές της ζωής σας!

Μην ξεχνάτε, ακόμα πιο σημαντικό κι από τη φυσική κατάσταση και το ίδιο το ποδήλατο όταν κάποιος κάνει αρκετά χιλιόμετρα είναι το να τρώει σωστά και να πίνει (νερό) τακτικά. Υπολογίστε μία γουλιά ανά είκοσι λεπτά, για όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Υπολογίστε επίσης ότι, μετά τα πρώτα 45 λεπτά ποδηλασίας, πρέπει να τρώτε μία μπουκιά ανά μισή ώρα περίπου. Ίσως κάποια από τα παραπάνω δεν τα είχατε σκεφτεί, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Αν φέτος επιλέξετε το ποδήλατο ως βασικό όχημα για τις διακοπές σας, ένα είναι σίγουρο: Θα δείτε τη διαδρομή αλλιώς, θα δείτε τον προορισμό αλλιώς, θα δείτε τον εαυτό σας αλλιώς, θα δείτε τους ντόπιους αλλιώς. Θα το διασκεδάσετε και θα δημιουργήσετε μοναδικές αναμνήσεις για μια ζωή. Ή τουλάχιστον μέχρι το επόμενο ποδηλατικό σας ταξίδι!

Ποδηλατικές εφαρμογές

Όποιο κι αν είναι το είδος των διακοπών σας, μία από τις δεκάδες δωρεάν ποδηλατικές εφαρμογές που θα βρείτε σίγουρα θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τη διαδρομή σας. Εμείς προτείνουμε τις εξής τρεις: https://ridewithgps.com, www.bikemap.net και https://www.komoot.com/discover. Εξαιρετικά και δωρεάν και τα τρία!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.