Φλώρινα: Το καλοκαίρι στο βουνό έχει άλλη χάρη

Οι εξοχές της Φλώρινας προσφέρουν απλόχερα φυσιολατρικές και γαστρονομικές δραστηριότητες, όταν η θερμοκρασία ανεβάζει στροφές.

Φλώρινα

Μπορεί η πόλη που ύμνησε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στο μυαλό μας με χειμερινές εικόνες τυλιγμένες από μια μυστηριακή παγωμένη ομίχλη αλλά αυτή η γη, διάσπαρτη από θρύλους θεών και ανθρώπων έχει κρατήσει ανέγγιχτη τη φυσική ομορφιά της, προσφέροντας απλόχερα μυριάδες φυσιολατρικές δραστηριότητες, όταν η θερμοκρασία ανεβάζει στροφές.

Με ορμητήριό μας το σκανδιναβικής αισθητικής 5άστερο "The Lynx" που στέκει στο πιο κινηματογραφικό spot του Ελληνικού Βορρά και πρόσφατα βραβεύτηκε ως το καλύτερο Mountain Hotel/Resort στην Ελλάδα και για το 2023, ανακαλύψαμε το πολυπρόσωπο προφίλ της Φλώρινας και της ευρύτερη περιοχής, που συνιστά έναν καμβά φύσης, πραγματική έμπνευση για φυσιολάτρες και μη. Οι μέρες μας ξεκινούσαν και τελείωναν με την κινηματογραφική θέα της πόλης που απλώνεται αρχοντικά στο καταπράσινο τοπίο, είτε από τις χορταστικές τζαμαρίες του δωματίου μας, είτε από το "Six Lakes restaurant", όπου η γαστρονομία έχει εξέχουσα θέση ή το Jacuzzi του "Spa Mist" στο roof garden, που πήρε το όνομά του από ένα ελαφρύ πέπλο ομίχλης που σκεπάζει διακριτικά τη βουνοκορφή απέναντι από το resort. Γεύση, θέαση, μυρωδιά και τρόπος ζωής κοντά στη φύση αναμειγνύονταιαριστοτεχνικά με έμπνευση την παράδοση σ’ ένα διάλογο με το παρόν και  την πολυτέλεια της φιλοξενίας.

The Lynx

Οι καλοκαιρινές διακοπές στο βουνό έχουν άλλη χάρη. Η δροσιά κατεβαίνει από τα ορεινά υψόμετρα με μια συνονθυλευματική αύρα βουνού, δάσους, ποταμών και λιμνών, χαρίζοντας ανάσες φρεσκάδας όταν οι υπόλοιποι στην πλειοψηφία τσουρουφλίζονται κάτω από τις καυτές αχτίδες. Η πολλαπλότητα του φυσικού κάλλους της περιοχής παρασύρει ακόμη και τους πιο δύσπιστους σ’ ένα βίωμα που περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα λιμνών, ένα χωριό που συγκαταλέγεται στα δέκα ομορφότερα της Ευρώπης, ελατοδάση, δρυοδάση, καταφύγια της άγριας ζωής και κινηματογραφική αίγλη κατά μήκος του εμβληματικού ποταμού Σακουλέβα. Όλα αυτά συνοδεία εκλεκτών οίνων και ευωδιών από πιπερόπιτες, πιπεριές Φλωρίνης γεμισμένες με μυζήθρα και φλωρινέλα σαγανάκι.

The Lynx

Κυνήγι τρούφας και μαγειρική στη φύση

Τα τελευταία χρόνια, η μυρωδιά της μας σπάει τη μύτη συστηματικά. Η τρούφα, το πιο ακριβό και σπάνιο γαστρονομικό προϊόν σε ολόκληρο τον πλανήτη (ιδίως η λευκή), κρύβει την ευωδία της μερικά εκατοστά κάτω από τη γη, εκεί που αναπτύσσει μια συμβιωτική σχέση με τις ρίζες των δέντρων. Η Φλώρινα και οι Πρέσπες, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, είναι ιδανικές περιοχές για την ανάπτυξη και τη συλλογή άγριων μανιταριών, μια διαδικασία που πραγματοποιείται από το Μάρτιο- Απρίλιο ως και τον Οκτώβριο.

Φλώρινα

Στο πλαίσιο του ταξιδιού μας, το "The Lynx Mountain Resort" είχε διοργανώσει για εμάς ένα πρωινό, κατά το οποίο χρηστήκαμε τρουφοθηρευτές με την καθοδήγηση του Νίκου Τσίλη και τη συμβολή της Αύρας, του παιχνιδιάρικου λαμπραντόρ που ξεχύθηκε στο βουνό για να ανακαλύψει τις τρούφες που θα πρωταγωνιστούσαν λίγο αργότερο στο αυτοσχέδιο τραπέζι μας, μέσα στη φύση. Η ανίχνευσή της τρούφας δεν μπορεί να γίνει από τον άνθρωπο ή κάποιο μηχάνημα, καθώς η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή αποκλειστικά και μόνο χάρη στην ευαίσθητη όσφρηση που διαθέτουν τα σκυλιά και (οι θηλυκοί κυρίως) χοίροι. Για να βρεθεί η τρούφα χρειάζεται να βρίσκεται στην κατάλληλη ωρίμαση για να αναδίδεται η έντονη, πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά της μέσα από το χώμα. Η εμπειρία μας κορυφώθηκε με τη γευσιγνωσία τρουφομακαρονάδας που μαγείρεψε ο σεφ από την ομάδα Wild Life and Culture, εκείνη τη στιγμή μπροστά μας, σ’ ένα εντυπωσιακό μαγειρικό σκεύος μέσα στη φύση, με το χαρακτηριστικό άρωμα της τρούφας να γεμίζει τον αέρα και τα πιάτα μας.

Βαρκάδα στις Πρέσπες και κανό στη λίμνη Ζάζαρη

Πρέσπες

Η βαρκάδα στη λίμνη Μεγάλη Πρέσπα, με θέα κατάφυτα απέραντα βουνά, συνιστά μια από τις δημοφιλέστερες φυσιολατρικές δραστηριότητες στην περιοχή, με μια ιδιαίτερα πλούσια πανίδα, καθώς συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό υδρόβιων και παρυδάτινων πτηνών. Η εξερεύνηση ξεκινά από την αποβάθρα του οικισμού Ψαράδες, μπαίνοντας σε κάποια από τις χαρακτηριστικές ξύλινες βάρκες, επιστρωμένες με πίσσα, ονόματι "πλάβες" ή κάποιο ταχύπλοο σκάφος τελευταίας τεχνολογίας. Η βαρκάδα θα σας προσφέρει τη δυνατότητα να θαυμάσετε τα λαξευμένα ασκηταριά στο βράχο της Μεγάλης Πρέσπας, δηλαδή τα μικρά μονύδρια των αναχωρητών, που καλύπτονται με τοιχογραφίες στους βράχους τους και χρονολογούνται περίπου από τον 14 ο αιώνα. Σε αυτό το σημείο θα συναντήσετε το Τριεθνές των συνόρων Αλβανίας, πρώην Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας και Ελλάδας, μια μοναδική τοποθεσία, με πανάρχαια ιστορία.

Στα ανοιχτά της λίμνης θα συναντήσετε το ασκηταριό της Mεταμόρφωσης του Σωτήρος ενώ πριν τα αλβανικά σύνορα, βρίσκεται το καλύτερα διατηρημένο ασκηταριό της Παναγίας Ελεούσας, που χρονολογείται περίπου από το 1409 και βρίσκεται σε μια μικρή παραλία, ψηλά, μέσα σ΄ ένα βαθύ σπήλαιο με σχεδόν κάθετους βράχους. Αλλά και η βαρκάδα στη Μικρή Πρέσπα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα σας πλημμυρίσει με μαγικές εικόνες, καθώς θα την διασχίζετε ανάμεσα από εντυπωσιακά νούφαρα.

Πρέσπες

Ωστόσο, το στολίδι ολόκληρης της Πρέσπας, ήταν και είναι ο νάρκισσος (Narcissus poeticus) και αυτή την περίοδο, θα το συναντήσετε παντού. Αν περπατήσετε, μέσω της πλωτής πεζογέφυρας, θα βρεθείτε στο λιλιπούτειο νησί του Αγίου Αχιλλείου, μέσα στη μικρή Πρέσπα, που συνιστά ένα από τα ομορφότερα και λιγοστά λιμναία χωριά που κατοικούνται. Αποτελεί επίσης τον πυρήνα των εκδηλώσεων "Πρέσπεια" που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου με αξιοσημείωτες συναυλίες. Ανεβάστε αδρεναλίνη κάνοντας κανό στη λιλιπούτεια λίμνη Ζάζαρη με τη μαγευτική θέα βλέποντας τους κορμοράνους και τους πελεκάνους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Διαβάστε Επίσης

Summer Yoga Weekends στην καρδιά της φύσης

Αναζωογονήστε το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σας μέσα στη γαλήνια αγκαλιά της φύσης. Κάθε Κυριακή του Ιουνίου και του Ιουλίου, το "The Lynx Mountain Resort" διοργανώνει αναζωογονητικά μαθήματα γιόγκα al fresco, ανοιχτά και στους μη διαμένοντες στο ξενοδοχείο. Η μαγευτική θέα της Φλώρινας θα γεμίσει τις αισθήσεις σας, ενώ η αίσθηση πως πραγματικά βρίσκεστε στη κατάμεστη φύση θα τροφοδοτεί μια αέναη ροή ενέργειας, απαραίτητη για το ντεκομπρεσάρισμα από την ένταση όλης της χρονιάς.

Πεζοπορικές διαδρομές

Φλώρινα

Περιστοιχισμένη από ένα πέταλο βουνών και χαρτογραφημένη από άπειρα μονοπάτια με καλή σήμανση, η Φλώρινα, η Μέκκα της ελληνικής ξιφασκίας, είναι ιδανική για πεζοπορία, ορειβασία, ορεινό τρέξιμο ή ορεινή ποδηλασία και ιππασία, τους μήνες που το χιόνι έχει πια λιώσει και η φύση έχει ανοίξει τα… πράσινα χαρτιά της. Από τη Βίγλα (που το χειμώνα μετατρέπεται σ’ ένα κάτασπρο όνειρο), μέχρι το λόφο Αγίου Παντελεήμονα, το Λούντζερ, την Τάιμα και το λόφο 1033, ένας απύθμενος θησαυρός οικοσυστήματος απλώνεται μπροστά σας, σαν πίνακες του Κλωντ Μονέ με δάση που χρωματίζονται από τις οξιές και τις βελανιδιές και κορυφές με μαγευτική θέα.

Το φως διεισδύει από τα ξέφωτα, ενώ τα νερά βουίζουν γάργαρα στις ρεματιές. Η άγρια φύση με τα ζώα της σφυρηλατεί την ταυτότητα της περιοχής, μεταλλάσσοντας αυτό το οδοιπορικό, από τουριστικό ταξίδι σ’ ένα πραγματικό βίωμα. Είτε πεζοί, είτε ιππεύοντας ένα ποδήλατο, ακολουθήστε κάποια από τις παρακάτω 5 προτεινόμενες διαδρομές: Από τη Φλώρινα, στην Άνω Υδρούσα ως το Νυμφαίο, από τη Φλώρινα ως την Παλιά Δροσοπηγή, από τον Ακρίτα ως τη Βίγλα Πισοδέρι, από τη Φλώρινα ως την Κορυφή Πολυπόταμος και τέλος από τη Φλώρινα ως τον Άγιο Μάρκο.

Η ορεινή αποκάλυψη του Νυμφαίου

Νυμφαίο

Χίλια τρακόσια πενήντα μέτρα υψόμετρο χρειάστηκαν για να χτιστεί αυτό το μαγευτικό χωριό που έχει φωλιάσει λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Φλώρινα και απολαμβάνει τις λίμνες Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών και Βεγορίτιδα. Θυμίζει σκηνικό από παραμύθι αυτή η ορεινή ομορφιά, που σύμφωνα με την UNESCO συγκαταλέγεται στα καλύτερα χωριά της Ευρώπης, έτσι όπως απλώνεται με τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα πετρόχτιστα σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές, τα γεφύρια, τα αρχοντικά με τους οντάδες και τα ζωγραφιστά ταβάνια και το επιβλητικό κτήριο της Νικείου Σχολής που περιβάλλονται από ένα δάσος με οξιές. Περιηγηθείτε στα καλντερίμια του ή γνωρίστε το χωριό ιππεύοντας ένα άλογο με έμπειρους εκπαιδευτές (www.xtremegreece.gr). Δεν είναι απίθανο, άλλωστε, να συναντήσετε άλογα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο χωριό.

Επίσκεψη στα καταφύγια της αρκούδας και του λύκου-λύγκα

Νυμφαίο

Σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, στο Νυμφαίο, φιλοξενούνται οι λεγόμενες "χορεύτριες", πρώην αιχμάλωτες αρκούδες που αδυνατούν να ζήσουν μόνες τους στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ στο ιστορικό κτήριο της Νικείου σχολής μπορείτε να ενημερωθείτε για την εξέλιξη του είδους από τον Αρκτούρο. Επισκεφτείτε επίσης το Κέντρο Προστασίας λύκου και λύγκα στην Αγραπιδιά που δημιουργήθηκε το 1992, για να βάλει τέλος στην παράνομη κατοχή λύκων. Σε μια ειδικά περιφραγμένη έκταση 70 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 650 μέτρων, επιβλητικοί λύκοι και εντυπωσιακοί λύγκες, που έχουν καταφτάσει στη χώρα μας από ζωολογικούς κήπους και τσίρκο, μη εξοικειωμένοι με την άγρια ζωή, βρίσκουν στον Αρκτούρο ένα πραγματικό καταφύγιο για να περάσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Εκεί είχαμε την τύχη να δούμε τη Μίσσι, έναν πανέξυπνο και δραστήριο λύγκα μόλις τριών ετών, που έχει υιοθετηθεί από το "The Lynx" και μεταφέρθηκε από τον ζωολογικό κήπο Naturland της Ανδόρρας με τη μαμά της Κάρμεν και τον μπαμπά της Ντοράι.

Οινογνωσία στο Αμύνταιο

Κτήμα Άλφα

Αξίζει μια επίσκεψη στο γραφικό Αμύνταιο, πατρίδα του περίφημου Ξινόμαυρου για να γνωρίσετε τα ξακουστά οινοποιεία του. Το wine tasting hopping έχει την τιμητική του αν είστε λάτρης του καλού κρασιού και το λέει η καρδούλα σας. Στo πλαίσιo του τετραημέρου μας, επισκεφτήκαμε το κτήμα "Alpha Estate", που ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό- οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα της Ευρώπης. Οι αμπελώνες του απλώνονται σε έκταση 1200 στρεμμάτων ενώ η επίσκεψη περιλαμβάνει περιήγηση στους χώρους παραγωγής, τα κελάρια, τις κάβες ωρίμανσης και παλαίωσης του κρασιού, μαθαίνοντας παράλληλα την ιστορία του Κτήματος και τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από τον τρύγο μέχρι το στάδιο της συσκευασίας. Ο επίλογος γράφτηκε σ’ ένα φωτεινό χώρο με θέα τους αμπελώνες, όπου οι κόρες των ιδιοκτητών Εμορφίλη και Αγγελική με διάχυτη αγάπη για το κρασί γεμίζουν τα κολονάτα ποτήρια μας για να δοκιμάσουμε τις εξαιρετικές ετικέτες που έχουν οδηγήσει στην αναγνώριση του Κτήματος σε διεθνές επίπεδο.

Πού θα φάτε

-Στον βραβευμένο με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και το 2023 "Κοντόσωρο" μια γαστριμαργική αποκάλυψη στο χωριό Ξινό Νερό, με την Ιλιάνα Κοντοσώρου στο τιμόνι να συνεχίζει την παράδοση των γονιών της, Νίκου Κοντοσώρου και Πετρούλας Σέλτσα, με σημαία την εποχικότητα και τις ντόπιες  πρώτες ύλες. Δοκιμάστε τις χυλοπίτες με κοκκινοπίπερο Φλώρινας και το τοπικό πιάτο "σουτ μακαλό" μοσχαρίσια κεφτεδάκια μέσα σε σκορδάτη αλευρόσαλτσα με κρόκο Κοζάνης και σαφράν, συνοδευόμενα από κρασί από την εντυπωσιακή κάβα που μετρά πάνω από 200 ετικέτες από τον ελληνικό  και διεθνή αμπελώνα. (Ξινό Νερό Φλώρινας, τηλ. 23860-81256) 

Κοντόσωρος
"Κοντόσωρος"

-Στον επίσης βραβευμένο "Ναουμίδη" που μοιάζει να εποπτεύει τη λίμνη Βεγορίτιδα, πηγή έμπνευσης για τα πιάτα του μενού του, όπως το κριθαρότο καραβίδας με πιπερόλαμμα. Αν είστε fan της πιπεριάς Φλωρίνης, το εστιατόριο θα στεφθεί ο παράδεισός σας αφού ο Άγγελος Ναουμίδης την καλλιεργεί βιολογικά και την χρησιμοποιεί στις συνταγές του. Διαθέτουν επίσης το δικό τους αγρόκτημα με βιολογικά λαχανικά που αποτελούν τις πρώτες ύλες τους αλλά και το δικό τους αμπελώνα. (Άγιος Παντελεήμονας, τηλ. 23860-61238)  

Ναουμίδης
"Ναουμίδης"

-Στην πολυβραβευμένη οικογενειακή ταβέρνα "Θωμάς", που μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ, 50 χρόνια ύπαρξης, στον ερημικό δρόμο του δάσους Βίτσι, στο  χωριό Σκλήθρο. Δοκιμάστε τον τραχανά με ραγού άγριων μανιταριών, την  προβατίνα με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και το σαγανάκι από μπάτζο δωδεκάμηνης παλαίωσης με τσάτνεϊ σύκου. Ενδιαφέρουσα πρόταση το flight wine tasting όπου μπορείτε να απολαύσετε 4 διαφορετικά Ξινόμαυρα σε ποτήρι. (18ο χιλ. Επαρ. Οδ. Αμύνταιου – Καστοριάς, Σκλήθρο Φλώρινας, τηλ. 23860 31080)  

Θωμάς
"Θωμάς"

-Στο "Six Lakes", το εστιατόριο του "The Lynx Mountain Resort" που αξιοποιεί τα τοπικά προϊόντα δημιουργώντας αυθεντικά ελληνικά πιάτα, πάντα με πανοραμική θέα στην πανέμορφη Φλώρινα. (Λόφος Αγίου Παντελεήμονος, Φλώρινα, τηλ. 23854 40900) 

-Στον "Αποσπερίτη" για χοιρινά μπριζολάκια, ριζότο μανιταριών και μπαλοτίνια κοτόπουλο (25ης Μαρτίου 6-8, Φλώρινα, τηλ. 23853 00794).

-Στο "Διεθνές", το ιστορικό καφενείο, που λειτουργεί από το 1925 και στέκι του Θόδωρου Αγγελόπουλου, για τσίπουρο και καυτερούς μεζέδες με μπούκοβο. (Μ. Αλεξάνδρου 96, Φλώρινα, τηλ. 23850 23585)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.