Με ποιο αφήγημα και με ποιες υποδομές ετοιμαζόμαστε για την τουριστική άνοιξη;

Είναι επείγον να βρεθεί τόσο ο στόχος όσο και οι απαραίτητες γενναίες κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τη στιβαρότητα της τουριστικής υποδομής σε αρμονία με το περιβάλλον.

τουριστική άνοιξη; © shutterstock

Όλα τα στοιχεία προαναγγέλλουν την άνοιξη του ελληνικού τουρισμού, όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε ο Πάνος Παλαιολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος της HotelBrain Group, στο Sym.posh!um 2 πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάζοντάς μας τις εντυπωσιακές επιδόσεις του ομίλου που πλέον μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων κατέχει το 1% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας. Η κίνηση του πρώτου διμήνου του 2023 στα περιφερειακά αεροδρόμια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, είναι 1,1 εκατομμύριο επιβάτες (+51% σε σύγκριση με το 2022), η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως και οι αυξημένες πτήσεις από ΗΠΑ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, και ειδικότερα οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί εκφράζουν την προτίμησή τους στη χώρα μας. Παράλληλα δε με τους αναμενόμενους δημοφιλείς προορισμούς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και τα σχετικά πακέτα των tour operators που πουλάνε την ανεξερεύνητη Ελλάδα – από τα φαράγγια της Εύβοιας στο ηφαίστειο των Μεθάνων και τις πλαγιές και ακτές της Ηπείρου. Τέλος, και ο εγχώριος τουρισμός δείχνει να ανακάμπει με το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου να παρουσιάζει υψηλές πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς, τουλάχιστον στις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, παρότι δεν είναι επίσημα τριήμερο.

Σαντορίνη
© shutterstock

Την ίδια στιγμή η επικαιρότητα, και μάλιστα στις κορωνίδες του πολυτελούς τουρισμού, φέρνει στην επιφάνεια ανεπίλυτες παθογένειες που κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα δίνουν για την υποστήριξη του τουριστικού θαύματος που ευαγγελίζονται οι φορείς και οι επαγγελματίες. Αδυναμία διαχείρισης των σκουπιδιών στη Σαντορίνη, επιθέσεις σε αρχαιολόγο και απουσία επί της ουσίας ελέγχου σε πολεοδομικές παρεμβάσεις στη Μύκονο, ένα μούδιασμα μετά την τραγωδία στα Τέμπη σχετικά με το ποιος άλλος τομέας της καθημερινής μας μετακίνησης μπορεί να έχει αφεθεί στην τύχη του, κριτική για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο-εξπρές που φέρεται να διευκολύνει παρεμβάσεις και εξυπηρετήσεις που δεν συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία όπως δείχνουν οι διεθνείς τάσεις, για να μην πούμε για την ηθική επιταγή κάθε ευνομούμενης πολιτείας, (πρέπει να) πηγαίνει χέρι-χέρι με το μέλλον του τουρισμού

Σαντορίνη
© shutterstock

Η εξίσωση της πράσινης ανάπτυξης (ειδικά όταν νέα mega projects που επιπλέον στον Περσικό Κόλπο παρουσιάζονται ως υποδείγματα βιωσιμότητας) πρέπει να είναι από τις πιο δύσκολες, αλλά δεν γίνεται να μην απασχολεί σοβαρά και στρατηγικά μια χώρα που σε μεγάλο βαθμό (θέλει να συνεχίσει να) ζει από τον τουρισμό. Επισκεπτόμενη τη χορταστική έκθεση-αφιέρωμα στην εμβληματική φωτογράφο Nelly’s στο Μουσείο Μπενάκη, παρ’ όλες τις ιδεολογικές αντιρρήσεις που μπορεί να έχεις για τη συνομιλία της ματιάς της με αυτήν του μεταξικού καθεστώτος και το προβληματικό σήμερα ιδεολόγημα της συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού μέσα στους αιώνες, διακρίνεις πεντακάθαρα το σχέδιο του τότε Υφυπουργείου Τουρισμού και Τύπου για την προώθηση μιας ήπια εξωτικής Ελλάδας και το άνοιγμα παρθένων περιοχών όπως τα Σφακιά στον τουρισμό. "Εύχομαι οι φωτογραφίες σας να δημοσιευτούν, καθώς είναι η καλύτερη προπαγάνδα για τη σύγχρονη Ελλάδα που έχω δει", γράφει στη Νέλλη η Gisela Richter, επιμελήτρια της ελληνορωμαϊκής Συλλογής του Metropolitan Museum of Art. Σήμερα τι τουριστικό προϊόν σχεδιάζουμε για την Ελλάδα και για ποιον; Και πώς το υποστηρίζουμε; Είναι επείγον να βρεθεί τόσο ο στόχος και το αφήγημα όσο και οι απαραίτητες γενναίες κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τη στιβαρότητα της τουριστικής υποδομής σε αρμονία με το περιβάλλον και έχοντας μελετήσει τις στρατηγικές των προορισμών που βιώσαν τον υπερτουρισμό και κινούνται αναλόγως πλέον.

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.