Πάτμος

Με την πιο κοσμική low profile ταβέρνα του Αιγαίου στη θαλασσινή γειτονιά της, με δύο ρεστοράν υποψήφια για «Χρυσό Σκούφο» και μπόλικες εξαιρετικές ταβέρνες, η ιερότης της αναδείχθηκε φέτος σε very hot spot του διεθνούς και ελληνικού jet set. Χαρείτε το νησί που έχει την αύρα της Μυκόνου και της Σαντορίνης μαζί. Προλαβαίνετε!

Πάτμος

Αποκάλυψη γεύσης

Με την πιο κοσμική low profile ταβέρνα του Αιγαίου στη θαλασσινή γειτονιά της, με δύο ρεστοράν υποψήφια για «Χρυσό Σκούφο» και μπόλικες εξαιρετικές ταβέρνες, η ιερότης της αναδείχθηκε φέτος σε very hot spot του διεθνούς και ελληνικού jet set. Χαρείτε το νησί που έχει την αύρα της Μυκόνου και της Σαντορίνης μαζί. Προλαβαίνετε!

Από τον Δημήτρη Αντωνόπουλο

Πάτμος - εικόνα 1

Το φετινό ήταν το πιο καυτό καλοκαίρι της Πάτμου... Και δεν εννοώ τον καύσωνα που άλλωστε χτύπησε όλη τη χώρα, αλλά τις αφίξεις Ελλήνων και international VIPs, που μαζί με το σοφιστικέ πλήθος που συχνάζει στη γειτονιά της Αποκάλυψης, δίνουν μια ξεχωριστή αύρα στο νησί: από τη μία η ομορφότερη Χώρα του Αιγαίου με κορώνα το κάστρο του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη στην κορυφή της και από την άλλη ένας «αέρας» αμάλγαμα μυκονιάτικης κοσμικότητας και σαντορινιού ιντελεκτουέλ. Αν μάλιστα υλοποιηθεί και η σύνδεση Αθηνών-Πάτμου με υδροπλάνα, τότε το νησί θα γίνει ένας από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για θερινά weekends. Προς το παρόν πάντως, οι διάσημοι φθάνουν με σκάφη. Ο Stefano Dolce και ο Domenico Gabbana ήρθαν προσκεκλημένοι για ένα πάρτυ, αλλά χτύπησαν και τα ποτάκια τους στη «Στοά», πάνω στην πλατεία της Χώρας. Η ιταλική επέλαση πάντως σφραγίστηκε, εκτός των πριγκίπων της μόδας, κι από την επίσκεψη του προέδρου της Alitalia.

Εν τω μεταξύ, οκτώ ναυτικά μίλια ανατολικότερα, παιζόταν ένα σίριαλ ελληνικής κοσμικότητας στη διακριτική σκιά της βραχονησίδας Μαράθι. Επιχειρηματικός κόσμος, προσωπικότητες του θεάματος και η πιο πολυφωτογραφημένη νύφη της χρονιάς, η Τζίνα Αλοιμόνου, μετά του καλού της Παύλου Βαρδινογιάννη απολάμβαναν τα ωραιότερα ίσως νερά του Αιγαίου (τα Τηγανάκια άνετα ανταγωνίζονται τη Χαβάη και οι σπηλιές μαζί με τις κρυφές «πισίνες» στο διπλανό Μακρονήσι είναι παράδεισος επί του Αιγαίου). Ίσως όμως κανείς να μη σκέφτονταν να περάσει λίγες μέρες απόλυτης ηρεμίας σ' αυτήν τη θεάρεστη σιγαλιά, αν στο Μαράθι δεν υπήρχε ο «Παντελής».

Πάτμος - εικόνα 2
O «Παντελής» στο Μαράθι

Και «Παντελής» σημαίνει η κοσμικότερη low profile ταβέρνα της Mare Aegeis που καλλιεργεί συστηματικά την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τη συναγρίδα πλακί που μαγείρεψε στο «Μπουκιά και συχώριο» του Ηλία Μαμαλάκη η κα Κατίνα του «Παντελή» για να πάρετε μια ιδέα πολύ σπέσιαλ νοστιμάδας (θα προβληθεί τέλη Σεπτεμβρίου ή Οκτώβριο). Εγώ πάντως θα επιστήσω την προσοχή σας στα ανείπωτης γλύκας ντολμαδάκια που σε κάνουν ν' αναρωτιέσαι ποιο μυστικό μπολιάζει αυτό το απλό εκ πρώτης όψεως φαΐ με μια εκφραστικότητα και μια φινέτσα που πολιορκούν το γήπεδο της υψηλής μαγειρικής. Η κα Κατίνα έχει τον τρόπο να κάνει αλησμόνητα τα γεμιστά με το σούπερ αφράτο παρφουμαρισμένο ρύζι, τα al dente λαχανικά του τουρλού της και τα υπόλοιπα καλλιτεχνήματα της κατσαρόλας. «Παντελής» όμως σημαίνει οπωσδήποτε υπέροχα θαλασσινά καλούδια με επικεφαλής ζουμερούς και μυρωδάτους αστακούς και κολοχτύπες που κατεβαίνουν προκλητικά από τη σχάρα. Το τελειωτικό ξελόγιασμα όμως έρχεται μ' ένα φινάλε στο οποίο αμφιβάλλω κατά πόσο μπορεί ν' αντισταθεί ακόμα και καλόγερος της εν Πάτμω ιεράς μονής: ελκυστικά μελωμένος και φορτωμένος ολόφρεσκους ξηρούς καρπούς μπακλαβάς, εξαιρετικό dry κανταΐφι, δυνατή αλλά φινετσάτη καρυδόπιτα, και κορυφαίο, τραγανό, αέρινο apple & crumble, που αδυνατείς να πιστέψεις ότι σερβίρεται σε μια απομονωμένη βραχονησίδα. Είτε στο μπροστινό κοσμικό «Yacht club» του είτε στην πίσω πανέμορφη αυλή με τους βασιλικούς και τα λουλούδια, περνάς ζάχαρη.

Υποψήφια για «Χρυσό Σκούφο»

Πάτμος - εικόνα 3
«Benetos»

Στην Πάτμο όμως η γεύση πολιορκεί τα γαστρονομικά αριστεία του «α» με δύο αδιαμφισβήτητες συμμετοχές στις υποψηφιότητες των «Χρυσών Σκούφων» του 2007. Ο Μπενέτος Ματθαίου είναι ένας προικισμένος μάγειρας που μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Πάτμο (στο ομώνυμο ρεστοράν του) και στο Μαϊάμι, όπου δουλεύει σε διακεκριμένα εστιατόρια. Ακριβώς μπροστά στο «Benetos» έχει το μποστάνι όπου καλλιεργεί τις ντομάτες, τα κολοκύθια, τις πιπεριές και τις κίτρινες κολοκύθες που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του. Η πιο φαντεζί πλευρά της μαγειρικής του «βάζει καλαθιές» του τύπου φάβα με σύκα, home made ελαφρά παστωμένες σαρδέλες με σάλτσα από ξερά βερίκοκα, λαβράκι στο χαρτί όπου τα αρώματα και οι γεύσεις της ελληνικής ψαρόσουπας παντρεύονται ιδιοφυώς με τον εξωτισμό της καρύδας, ο ξιφίας συνδυάζεται με μια έντονα φρουτώδη σος λεμονιού-πορτοκαλιού, ενώ μια θεσπέσια, μαεστρικά ψημένη χοιρινή μπριζόλα εκθειάζεται από μια εκρηκτική χάρη στα ξερά φρούτα bbq sauce. Παρά τη σκληρή λόγω ζήτησης πολιτική κρατήσεων (τρως ή στις 8 ή στις 10.30) τα τραπέζια γεμίζουν στυλάτες παρέες Ιταλών, Ελλήνων και Γάλλων, με όλους τους συμπατριώτες να διαμαρτύρονται αλλά να συρρέουν.

Πάτμος - εικόνα 4
«Βεγγέρα»

Ο Γιώργος Γρύλλης από την άλλη (με προϋπηρεσία στη «Σπονδή») ανεβάζει κάθε χρόνο δυνατά τις μετοχές της πενταετούς «Βεγγέρας» του. Στο μενού του υποστηρίζει με στέρεα γαλλική τεχνική μια μεσογειακή κουζίνα επιπέδου. Η σαλάτα του με βλίτα και λοιπά χόρτα, ντομάτα και λιωμένο κατσικίσιο τυρί ενθουσιάζει με τη νεωτεριστική ελληνικότητά της, το καρπάτσιο μαγιάτικου με ροζ πιπέρι έχει υφή λεμονάτου βελούδου, η κολοχτύπα με ντομάτα και πορτοκάλι ανεβάζει πολύ ψηλά το δείκτη του μεσογειακού εξωτισμού, οι φαρφάλες με σπιτικό καπνιστό χοιρινό, φακές και κρέμα καρότου πετυχαίνουν άψογο γευστικό συντονισμό, το κρεμέ σοκολάτας Valrhona με passion fruit είναι απ' αυτά που δεν θες να τελειώσουν ποτέ.

Για να ολοκληρώσω την αναφορά στις γεύσεις αυτού του προικισμένου νησιού, μεταφέρω την αίσθηση των πιο καινούργιων χώρων του. Μετά τη διάσπασή του με την κλασική «Λάμπη», ο Παντελής παίζει με ψάρια περιωπής στον «Λεωνίδα» στο Κουμαρό. Ο νεότευκτος «Ταρσανάς» στο ναυπηγείο του Διακόφτη στρώνει τραπέζια μέσα σε... βάρκα κι από τις σπεσιαλιτέ του ξεχωρίζουν οι φακές βουκέντρα, το γευστικότατο κοκκινιστό κατσικάκι που μεγαλώνει στο ερημονήσι Λέβιθα, το γλυκύτατο ιμάμ, το πειστικότατο πέστο με πένες και ο σούπερ τραγανός μπακλαβάς. Γευστική αποκάλυψη τέλος το «Κτήμα Πέτρας» όπου το κατσικάκι λιώνει από βαθιά μελωμένη νοστιμιά και η σκορδαλιά κατακτά τις γυναίκες με τη φινέτσα της.

Προτάσεις διαμονής: Στο σοφιστικέ «Petra» στο Γροίκο (22470/34020), στις όμορφες κατοικίες «Εννέα Μούσες» (22470/34079) και στο οικογενειακό «Σκάλα Hotel» στη Σκάλα (22470/31343) και στο ιδιαίτερου ύφους «Porto Scoutari» (22470/33123) στον Κόλπο Μελόι. TIP

Μπορεί η Πάτμος να μην έχει αεροδρόμιο, έχουν όμως τα διπλανά νησιά (Σάμος, Λέρος, Κως). Από κει σε μισή ή μιάμιση ώρα φτάνεις στο λιμάνι της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.