Βαρκελώνη: Η νέα πρωτεύουσα των μπαρ

Τρία μπαρ της καταλανικής πόλης βρέθηκαν στο top-10 της περίφημης λίστας των The World's 50 Best Bars για το 2022 και όλοι κάνουν λόγο για τη νέα Μέκκα των cocktail joints.

Βαρκελώνη: Η νέα πρωτεύουσα των μπαρ

Τρία μπαρ της καταλανικής πόλης βρέθηκαν στο top-10 της περίφημης λίστας των The World's 50 Best Bars για το 2022 και όλοι κάνουν λόγο για τη νέα Μέκκα των cocktail joints. Πλέον, στη Βαρκελώνη ταξιδεύεις και για να πιεις.

Βαρκελώνη: Η νέα πρωτεύουσα των μπαρ - εικόνα 1
Η επιβλητική μπάρα του "Paradiso".

Απόψε πρόκειται να συμβεί κάτι μοναδικό. Κάτι υπέροχο. Θα γραφτεί ιστορία, καθώς για πρώτη φορά, στην κορυφή των 50 καλύτερων μπαρ του πλανήτη, δεν υπάρχει κάποιο από τη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο. Κυρίες και κύριοι, το κορυφαίο μπαρ του κόσμου για το 2022 είναι το "Paradiso” από τη Βαρκελώνη". Ο content editor του The World’s 50 Best Bars, Mark Sansom, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του στη σκηνή του La Cúpula de las Arenas της καταλανικής πρωτεύουσας, καθώς ανακοινώνει τον νικητή των The World’s 50 Best Bars 2022, το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου 2022.

Διαβάστε Επίσης

"Από το 2017, οπότε απέσπασε το βραβείο One To Watch, μόλις ένα χρόνο μετά το opening του, το "Paradiso” είναι σταθερά μέλος της λίστας, βελτιώνοντας την κατάταξή του χρόνο με το χρόνο. Είναι τιμή μας να φτάνει ως την κορυφή και μια επιβράβευση για το πρόγραμμά του, το ήθος του, τη σχέση του με το sustainability και την εξαιρετικής ποιότητας διασκέδαση που προσφέρει", συμπληρώνει ο ίδιος, για να καταστήσει σαφές το σκεπτικό της επιτροπής που καταλήγει στην τελική ετυμηγορία.

Βαρκελώνη: Η νέα πρωτεύουσα των μπαρ - εικόνα 3
Ένα από τα καλοφτιαγμένα ποτά στο "Sips".

Λίγο πιο κάτω από το Νο 1, στην τρίτη θέση της λίστας, συναντάμε ακόμη ένα μπαρ από τη Βαρκελώνη, το "Sips", ενώ στην πρώτη δεκάδα υπήρξε και τρίτη εκπροσώπηση των… μπλαουγκράνα με το "Two Schmucks". Η παρθενική εκτός Λονδίνου τελετή εύλογα θα μπορούσε να πει κανείς πως έχρισε και μια νέα πρωτεύουσα –τουλάχιστον για το έτος που διανύουμε– του κόσμου των μπαρ. Εντελώς τυχαία(;) αυτό συνέβη με τη "γηπεδούχο" πόλη.

Βαρκελώνη ή Μπαρ-κελώνη;

Βαρκελώνη: Η νέα πρωτεύουσα των μπαρ - εικόνα 4
Τα τραπεζάκια είναι πάντοτε γεμάτα πια στη Βαρκελώνη, εντός και εκτός των τειχών. © Shutterstock.com

Παραλία και ήλιος. Γαστρονομία και ανεμελιά. Γκαουντί και τέχνη. Ποδοσφαιρική κουλτούρα και αίσθηση ελευθερίας. Είναι πολλοί οι λόγοι που καθιστούν τη Βαρκελώνη έναν γοητευτικό ταξιδιωτικό προορισμό. Μέχρι τώρα, τα μπαρ της δεν έμοιαζαν να μπορούν να μπουν στη λίστα των προαναφερθέντων ή να μην το διεκδικούσαν κάνοντας θόρυβο. Όχι πια.

Ύστερα από 14 χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού των The World’s 50 Best Bars, η τελετή απονομής διεξήχθη μακριά από το Λονδίνο. Και επίσης για πρώτη φορά, δεν φιγουράρει στην κορυφή της λίστας κάποιο μπαρ της βρετανικής μητρόπολης ή της Νέας Υόρκης. "Ναι, αλλά γιατί η Βαρκελώνη;" θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος σχετικά με την ανεπίσημη διαδικασία διαδοχής του τίτλου της πιο hot πόλης των μπαρ αυτήν τη στιγμή. Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

Βαρκελώνη: Η νέα πρωτεύουσα των μπαρ - εικόνα 5
Στο "έμπα" του "Two Schmucks".

Αρχικά, δεν πρέπει να παραγνωρίσει κανείς ότι μιλάμε για ένα μέρος με πολύ ισχυρές γαστρονομικές παραδόσεις, που δεν περιορίζονται ασφαλώς στα τάπας, αλλά επεκτείνονται στο κρασί, το βερμούτ ή ακόμη και την μπίρα Estrella. Διέθετε λοιπόν τις βάσεις να γίνει κάτι σοβαρό και στο ευρύτερο κομμάτι του ποτού και του mixology. Κάτοικοι και επισκέπτες λατρεύουν και ξέρουν να πίνουν, διασκεδάζοντας παράλληλα σε μια άκρως νεανική και ολοζώντανη πόλη.

Εκτός από το ότι αποτελεί μια πόλη γεμάτη πολιτισμό, ζωντάνια και αρχιτεκτονικό πλούτο, η Βαρκελώνη εξακολουθεί να επιτρέπει στους φιλόδοξους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης να δημιουργήσουν μια επιχείρηση με κόστος πολύ μικρότερο συγκριτικά με το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη. Τα έξοδα –και ιδιαίτερα τα ενοίκια– είναι αισθητά χαμηλότερα, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία σε σχέση με τη δημιουργία και το κόστος αυτής. Επομένως, όποιος επιθυμεί να στήσει ένα μπαρ αξιώσεων, μπορεί να το κάνει χωρίς να κληθεί να αντιμετωπίσει τα περίπου απαγορευτικά οικονομικά στάνταρ των άλλων σημαντικών σε αυτό το κομμάτι πόλεων.

Βαρκελώνη: Η νέα πρωτεύουσα των μπαρ - εικόνα 6
Το ολοκαίνουργιο speakeasy μπαρ "Monk".

Επιπροσθέτως, επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά ότι, πέρα από την οικουμενική γαστρονομική φάμπρικα (ναι, ξέρεις, αυτή που έχει καθιερώσει να υπάρχει ένα ιταλικό εστιατόριο οπουδήποτε στον πλανήτη, κυριολεκτικά), οι Ιταλοί κινούν τα νήματα (και) πίσω από τις πιο φημισμένες μπάρες του μάταιου τούτου κόσμου.

Αυτό το γνωρίζουμε εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, βλέποντας πώς στήθηκε και εξελίχθηκε η περίφημη μπαρ σκηνή του Λονδίνου. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τη Βαρκελώνη, καθώς το μυαλό και η ψυχή του "Paradiso" είναι ο εκ Τοσκάνης ορμώμενος Giacomo Giannotti, ενώ στο "Sips" υπάρχει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Simone Caporale.

Το "Paradiso" και οι άλλοι

Βαρκελώνη: Η νέα πρωτεύουσα των μπαρ - εικόνα 7
Ο Giacomo Giannoti παρουσιάζει ένα από τα ποτά της νέας λίστας του "Paradiso".

Στη θορυβώδη και αρτιστίκ γειτονιά El Born, μια ανάσα από την περίφημη γοτθική συνοικία, ξεκίνησαν όλα, πίσω στο 2015. Οφείλεις να καταλάβεις πως κάτι τρέχει από τις μεγάλες ουρές ανθρώπων που σχηματίζονται στο δρομάκι, έξω από τη βιτρίνα ενός pastrami shop από εκείνα που συνήθως συναντάς στη Νέα Υόρκη. Η είσοδος του "Paradiso" βρίσκεται ακριβώς μετά τον πάγκο των αλλαντικών, εντός του καταστήματος, και είναι ουσιαστικά η retro-style πόρτα για το ψυγείο του κρεοπωλείου.

Ατμοσφαιρικός φωτισμός και αίσθηση κοσμοπολιτισμού, ιδιαίτερες ξύλινες μπάρες με κυματισμούς-αναφορές στη θάλασσα της Βαρκελώνης, μάρμαρο από την Καράρα σαν σύνδεση με την καταγωγή του δημιουργού του μπαρ, του 34χρονου Τοσκανέζου Giacomo Giannotti, τροπικές πινελιές και μπόλικο fun. Συν μια λίστα ποτών με εντυπωσιακές παρουσιάσεις που ίσως να έχει ως κύριο σκοπό περισσότερο να προκαλέσει συζήτηση και hype στα social media, παρά να δημιουργήσει ικανοποίηση στον όποιο aficionado του fine drinking.

Ας είναι, το "Paradiso" αποτελεί το Νο 1 μπαρ της σημαντικής λίστας των The World’s 50 Best Bars 2022 και ίσως την πειστικότερη απάντηση στο τι κάνει τελικά ξεχωριστό ένα μπαρ: Τείνω να καταλήξω ότι το "κοκτέιλ" που προκύπτει από την ατμόσφαιρα και τα ερεθίσματα των αισθήσεων, τις αναμνήσεις αναλογικά με τις προσδοκίες και γενικότερα τη συνολική εμπειρία, είναι αυτό που μετρά περισσότερο από το actual κομμάτι των κοκτέιλ. Δικαιολογημένα.

Ο μύθος του πλέον εκτείνεται και στο μικρό του αδερφάκι, το "Monk". Άνοιξε στις αρχές Οκτωβρίου, κρύβεται πίσω από ένα ψιλικατζίδικο και είναι από τα speakeasy που σε κερδίζουν αμέσως. Βλέπεις, πίσω από τη μυστική του μπάρα υπάρχει ένας ακόμη μυστικός χώρος, που θυμίζει club.

Βαρκελώνη: Η νέα πρωτεύουσα των μπαρ - εικόνα 8
Κάτι ακόμη για να δοκιμάσεις στο "Sips".

Κι αν το "Paradiso" αποτέλεσε τον Δούρειο Ίππο ώστε η Βαρκελώνη να κατακτήσει την Τροία της παγκόσμιας μπαρ σκηνής, εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή του "Sips". Σε αυτό, ο Marc Alvarez ένωσε τις δυνάμεις του με έναν εκ των πιο επιδραστικών ανθρώπων του κλάδου, τον Simone Caporale (επί χρόνια οικοδεσπότη του θρυλικού λονδρέζικου "Artesian"), και μαζί παρουσιάζουν πιθανότατα την επιτομή του σύγχρονου μπαρ. Ποτά υψηλής τεχνικής και εφευρετικότητας και χώρος που αλλάζει ουσιαστικά πρόσωπο και ύφος όσο κυλά η ημέρα – και, κυρίως, η νύχτα.

Βαρκελώνη: Η νέα πρωτεύουσα των μπαρ - εικόνα 9
Χαρούμενες στιγμές στην μπάρα του "Two Schmucks".

Το 2017, οι Moe Aljaff και AJ White άνοιγαν στην "ύποπτη" El Raval το πρώτο πεντάστερο dive bar, που άκουγε στο όνομα "Two Schmucks". Πέντε χρόνια μετά, το συναντάς στα σημαντικότερα ποτάδικα, πάντοτε όμως πιστό στις αρχές του: πανκ δονήσεις, λεπτές ισορροπίες, ασεβή γοητεία και προσεγμένη εξυπηρέτηση, μαζί με πραγματικά αξιόλογα ποτά, γαστρονομικής προσέγγισης. Το αρτιζάνικο "Dr Stravinsky", από την πλευρά του, λίγα μόλις λεπτά μακριά από το "Paradiso", ειδικεύεται στα ενδιαφέροντα ποτά, λειτουργώντας παράλληλα σαν ένα αληθινό εργαστήριο γεύσης.

Παράλληλα με τα προηγούμενα, οι πιο ιστορικές μπάρες της πόλης συμπληρώνουν το αλκοολικό τερέν της πόλης. Το "Boadas" αποτελεί το πιο παλιό cocktail bar της Βαρκελώνης, με την ιστορία του να ξεκινά πίσω στο 1933. Τότε, ο δημιουργός του Miguel Boadas, αφού έμαθε την "τέχνη" στο μυθικό "Floridita" της Αβάνας, γύρισε στην πατρίδα του και άνοιξε το μαγαζί του στη Las Ramblas.

Έκτοτε, δεν έχουν αλλάξει και πολλά στο ιδιαίτερο αυτό μέρος με το art-deco περιβάλλον και τους bartenders που ειδικεύονται στα κλασικά ποτά. Fun fact: Από την πρωτεύουσα της Κούβας, ο Boadas κέρδισε έναν φανατικό πελάτη, που συχνά επισκεπτόταν την Καταλονία για ένα ή περισσότερα ποτά. Το όνομά του; Ernest Hemingway.

Βαρκελώνη: Η νέα πρωτεύουσα των μπαρ - εικόνα 10
Κλασικά πράγματα στο "Dry Martini".

Νεότερο αλλά εξίσου ιστορικό, το "Dry Martini", που για σχεδόν πέντε δεκαετίες θεωρείται ένα από τα icons του κόσμου των κοκτέιλ, με ειδίκευση φυσικά στο ομώνυμο κλασικό ποτό. Στον ξύλινο χώρο του και στη στιβαρή του μπάρα, οι αναλογίες London dry gin, γαλλικού βερμούτ και ολίγων bitters είναι πάντοτε οι ιδανικές, πλαισιωμένες με φλούδα λεμονιού ή με πράσινες ελιές. Παρεμπιπτόντως, στα ενδότερά του κρύβει και ένα εντυπωσιακό μυστικό εστιατόριο, που αξίζει προσοχής.

Είναι σαφές πως η λάμψη των The World’s 50 Best Bars θα φωτίζει για αρκετό καιρό ακόμη την μπαρ σκηνή της Βαρκελώνης. Αυτή όμως δείχνει αποφασισμένη όχι μόνο να διατηρήσει το υψηλό της επίπεδο αλλά, προπαντός, να το κάνει αποφεύγοντας να θυσιάσει την προσωπικότητά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.