"Line", "Baba Au Rum" και "The Clumsies" στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου - Ανταπόκριση από τη Βαρκελώνη

Το "Paradiso" στην κορυφή της φετινής λίστας των The World’s 50 Best Bars - τρία αθηναϊκά μπαρ σε αυτήν, με new entry το "Line".

To Line στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2022 @Line Athens

"Αυτό που θα συμβεί απόψε είναι πραγματικά μοναδικό. Γράφεται ιστορία καθώς για πρώτη φορά θα έχουμε στην κορυφή ένα μπαρ που δε βρίσκεται στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη. Είναι από εδώ, από την Βαρκελώνη. Κυρίες και κύριοι, το καλύτερο μπαρ του κόσμου για το 2022 είναι το Paradiso". Ο Content Editor του The World’s 50 Best Bars, Mark Sansom, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του στη σκηνή του La Cúpula de las Arenas καθώς ανακοινώνει τον νικητή των The World’s 50 Best Bars 2022, sponsored by Perrier, που δεν είναι άλλος από το 'Paradiso'.

Γενικότερα, από το πρωί της Τρίτης (04/10) υπήρχε στην ισπανική πόλη μία έντονη ατμόσφαιρα γιορτής και μία αισιοδοξία πως το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη ίσως και να προέρχεται από αυτήν. Έτυχε να το συζητήσω με αρκετούς ανθρώπους του χώρου, απολαμβάνοντας μερικές δροσιστικές γουλιές Perrier (που είναι εδώ και δεκαετίες στενά συνδεδεμένο με την café και bar culture, αποτελώντας παράλληλα τον βασικό συνεργάτη των The World’s 50 Best Bars), στα δύο events που έστησε το δημοφιλές sparkling φυσικό μεταλλικό νερό, σε κάποιες από τις ομορφότερες ταράτσες της Βαρκελώνης (Rooftop @Casa Bonay και 83.3 Terrace Bar @Royal Passeig de Gràcia). Κάτι που φυσικά επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά λίγες ώρες αργότερα. 

THE WORLDS 50 BEST BARS PERRIER

Ένα ελληνικό new entry και οι συνήθεις ύποπτοι

Το 'Paradiso' λοιπόν -νο.3 στην αντίστοιχη περσινή λίστα- ήταν αυτό που 'εκθρόνισε' τους αντίστοιχους εκπροσώπους της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, που έπαιζαν εναλλάξ για 13 ολόκληρα χρόνια στην κορυφή του σημαντικού θεσμού.

To Paradiso, καλύτερο μπαρ του κόσμου για το 2022
@paradiso_barcelona

The World's 50 Best Bars 2022 4

Στο νο.2 της φετινής κατάταξης των The World’s 50 Best Bars, ακριβώς όπως συνέβη και έναν χρόνο πριν, βρέθηκε το λονδρέζικο "Tayēr + Elementary" ενώ μία θέση πιο κάτω υπάρχει το "Sips" - επίσης από την πρωτεύουσα της Καταλονίας, η οποία εκτός από το να φιλοξενήσει την τελετή για πρώτη φορά εκτός Λονδίνου, κάνει και ένα πολύ ισχυρό statement αναφορικά με την -ούτως ή άλλως- πολύ δυνατή σκηνή της, (και) με το "Two Schmucks" στο νο.7 να επιβεβαιώνει το γεγονός.

Τα αθηναϊκά μπαρ ήταν ασφαλώς και πάλι εκεί, με μία νέα εμφάνιση: Το "Line" των Βασίλη Κυρίτση, Νίκου Μπάκουλη και Δημήτρη Νταφόπουλου κατόρθωσε -μόλις μετά από 8 μήνες λειτουργίας- να βρεθεί στο νο.31 των The World’s 50 Best Bars 2022.

The World's 50 Best Bars 2022 2

Το φιλόδοξο concept των Κάτω Πετραλώνων, ακολουθώντας πιστά κάποιες πολύ συγκεκριμένες βασικές αρχές και με φιλοσοφία που πατά στιβαρά πάνω στο sustainability και το zero food waste αποτέλεσε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα new entries της λίστας, έχοντας τραβήξει ήδη το ενδιαφέρον του θεσμού προτού καν ανοίξει τις πόρτες του, τον περασμένο Φεβρουάριο.

"The Clumsies" (νο.19) και "Baba Au Rum" (νο.20) βρίσκονται για μία ακόμη (συνεχόμενη) χρονιά στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου και παράλληλα με την παρουσία του Barro Negro στο νο.52 της λίστας 51-100 του ίδιου θεσμού, επιβεβαιώνουν ξανά το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του ελληνικού bartending αλλά και το γεγονός πως η Αθήνα είναι μία παγκόσμια μητρόπολη στο συγκεκριμένο κομμάτι.

The World's 50 Best Bars 2022 3

The World's 50 Best Bars 2022 5

Στην 8η χρονιά της λειτουργίας του, το "The Clumsies" της οδού Πραξιτέλους κατάφερε να βρεθεί στην 19η θέση της λίστας (μετά την 4η θέση πέρυσι), με τη φήμη του να έχει ξεπεράσει κατά πολύ πια τα ελληνικά δεδομένα. Σε εξίσου υψηλό επίπεδο όμως στέκεται και το "Baba Au Rum" της οδού Κλειτίου (νο.14 πέρυσι), που δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο επιδραστικά μπαρ που άνοιξαν ποτέ στη χώρα μας.

Αξίζει να αναφερθεί πως το επί δύο συνεχόμενα χρόνια νο.1 της λίστας, το λονδρέζικο "Connaught Bar" που φιλοξενείται στο ομώνυμο ξενοδοχείο του Mayfair, βρέθηκε φέτος στην όγδοη θέση, με τα "Licorería Limantour" (Πόλη του Μεξικό) και "Little Red Door" (Παρίσι) να είναι εκείνα που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

The World's 50 Best Bars 2022 1

Κάποια πράγματα που κρατάμε

Εκτός από την παγκόσμια γαστρονομική φάμπρικα, οι Ιταλοί κινούν τα νήματα (και) πίσω από τις πιο φημισμένες μπάρες. Αυτό το γνωρίζουμε εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες βλέποντας το πώς στήθηκε και εξελίχθηκε η σκηνή του Λονδίνου. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την Βαρκελώνη, καθώς το μυαλό και η ψυχή του "Paradiso" είναι ο εκ Τοσκάνης ορμώμενος Giacomo Giannotti ενώ στο "Sips" υπάρχει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Simone Caporale. 

50 Best Bars 2022 1
David_Holbrook

50 Best Bars 2022 2
David_Holbrook

Υπήρξε επίσης και μία πολύ έντονη παρουσία των μπαρ από κεντρική και νότια Αμερική (9 στο σύνολο από Μπουένος Άιρες, Πόλη του Μεξικό, Λίμα και Καρθαγένη), με τους πάντοτε αλέγρους Λατίνους να δίνουν άλλο χρώμα στην τελετή με τη διάθεση και τα τραγούδια τους - πραγματικά, κάποιες στιγμές θύμιζαν "Λα Μπομπονέρα".

Μία άλλη σημαντική παρατήρηση έχει να κάνει πως είδαμε στην πρώτη πεντάδα μπαρ που δεν ανήκουν σε ξενοδοχεία. Για παράδειγμα, το 2018 στο top-5 βρέθηκαν τα Dandelyan, "American Bar", "Manhattan", "The NoMad" και "Connaught Bar". Fast forward στο 2022, υπήρξαν μόλις 5 hotel bars στη λίστα και μόλις ένα στη δεκάδα. Πρόκειται ασφαλώς για μία εξελίξη στο θεσμό, που καταδεικνύει πως ακόμη και οι indie παίκτες έχουν πια σημαντική δυναμική.

Αναλυτικά η λίστα των The World’s 50 Best Bars 2022, sponsored by Perrier:

50 καλύτερα μπαρ του κόσμου 2022
@The World's 50 Best Bars

Μπορείς να τη δεις επίσης εδώ.

Τα ειδικά βραβεία των The World’s 50 Best Bars 2022:

  • Campari One To Watch Award 2022 - Μπαρ "Röda Huset" (Στοκχόλμη, Σουηδία)
  • Rémy Martin Legend of the List Award 2022 - Μπαρ "Licorería Limantour" (Πόλη του Μεξικό, Μεξικό)
  • Roku Industry Icon Award 2022 - Agostino Perrone ("Connaught Bar", Λονδίνο, Αγγλία)
  • Altos Bartenders’ Bartender Award 2022 - Jean Trinh ("Alquímico", Καρθαγένη, Κολομβία)
  • Disaronno Highest New Entry Award 2022 - Μπαρ "Double Chicken Please" (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
  • London Essence Best New Opening Award 2022 - Μπαρ "BKK Social Club" (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)
  • Siete Misterios Best Cocktail Menu Award 2022 - Μπαρ "Juliana" (Γκουαγιακίλ, Εκουαδόρ)
  • Ketel One Sustainable Bar Award 2022 - Μπαρ "Little Red Door" (Παρίσι, Γαλλία)
  • Nikka Highest Climber Award 2022 - Μπαρ "Sips" (Βαρκελώνη, Ισπανία)
  • Michter's Art of Hospitality Award 2022 - Μπαρ "Hanky Panky"  (Πόλη του Μεξικό, Μεξικό)

* "Γεννημένο" στη νότια Γαλλία και το Vergèze, το Perrier αποτελεί άξιο τέκνο του terroir της Προβηγκίας. Με ιστορία που ξεκινά από το 1863 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, δεν έχει χάσει ποτέ τη μοναδικότητά του μέσα σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο. Το Perrier ήταν ο βασικός χορηγός στα World’s 50 Best Bars και προτείνεται για ατελείωτους συνδυασμούς cocktails και mocktails.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/04/2024

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.

Οι KAS:ST ξανά στην Αθήνα με ένα εντυπωσιακό audio-visual πρότζεκτ

Το SEDS Lifestyle παρουσιάζει ένα εκρηκτικό lineup στο "Universe Warehouse".

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

Στις αθηναϊκές παμπ πριν και μετά την St. Patrick's Day

Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου σε μπαρ, είναι η παμπ. Ευτυχώς, υπάρχουν και στην πόλη αρκετά από εκείνα ακριβώς τα μέρη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις ένοχα απολαυστικές λιχουδιές και τη μονίμως ρέουσα μπύρα.

Μετά το 'Line', έρχεται το 'Walk In Athens'

Η ομάδα του πρωτοποριακού αθηναϊκού μπαρ παρουσιάζει προσεχώς ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο ολοήμερο κόνσεπτ.