Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν "νέο" προορισμό

Σε μια εκ νέου αναζήτηση ταξιδιωτικών συγκινήσεων, η Αλεξανδρούπολη απαντά με αναπάντεχες προτάσεις και ειλικρινή εξωστρέφεια, υιοθετώντας το προφίλ ενός συνειδητού προορισμού.

Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν «νέο» προορισμό

Οσα γνωρίζουν οι περισσότεροι για την Αλεξανδρούπολη εξαντλούνται σε πληροφορίες των Βορειοελλαδιτών αλλά και των Τούρκων και Βούλγαρων γειτόνων που την απολαμβάνουν ως παραθεριστικό προορισμό, καθώς και από τις ιστορίες των φαντάρων. Απογυμνωμένη από την καλοκαιρινή της πολυκοσμία, το ακριτικό βάρος του "συνοριοφύλακα" που κουβαλάει και των εβρίτικων κλισέ με τις πολικές θερμοκρασίες και τη γεωγραφική απομόνωση, η πόλη μάς συστήνεται σύγχρονη και δυναμική, περνώντας τις μέρες της κυκλωμένη από υπερδραστήριους κατοίκους.

Μια προμενάντ πολλών γεύσεων

Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν "νέο" προορισμό - εικόνα 1
Δεν φωτίζει μόνο αλλά λειτουργεί και σαν σημείο συνάντησης το τοπόσημο της πόλης © Λένα Γκόβαρη

Παρότι υπολείπεται σε αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, η σύγχρονη αστική ρυμοτομία της με παράλληλες οδούς προς τη θάλασσα που τέμνονται από κάθετες (όπως Μανχάταν!) εξασφαλίζουν μια πανεύκολη περιήγηση. Ένας υποτιμημένος –από τους Αθηναίους– προορισμός, η Αλεξανδρούπολη υπόσχεται ότι σε ένα μόλις σαββατοκύριακο θα τη γνωρίσετε απ’ άκρη σ’ άκρη, ξεκινώντας βεβαίως από το τοπόσημό της, τον φάρο. Από τα τέλη του 19ου αιώνα ο 18 μέτρων φάρος ρίχνει το φως του στο λιμάνι αλλά και στα σπίτια και πλέον στις οικοδομές που βρίσκονται στην παραλιακή. Εξίσου επιβλητική παρουσία είναι και αυτή του δικτύου ποδηλατοδρόμων μήκους 15 χλμ. που διατρέχει την πόλη, κάνοντάς την και με πιστοποίηση "bike friendly destination".

Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν "νέο" προορισμό - εικόνα 2
Εκλεκτά κρασιά απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό στο "Kelari Pro" © Λένα Γκόβαρη

Είτε με ποδήλατο είτε με τα πόδια, όλη η δράση μεταφέρεται στους κάθετους πεζόδρομους της παραλιακής με γουστόζικα καφέ-μπαρ και έμπειρα ταβερνάκια. Μη αναμενόμενη οινική, και όχι μόνο, παρουσία έχει το "Kelari Pro" (2551032086), ένα μοντέρνο wine bar με premium φιλοσοφία και ταυτόχρονα με τη θέρμη του οικοδεσπότη Βλάση Σικλαφίδη να γεμίζει τον σκανδιναβικής επιρροής χώρο. Εκλεκτά κρασιά απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό προσφέρονται και σε ποτήρι, ενώ στο πανέμορφο πέτρινο κελάρι πραγματοποιούνται βραδιές οινογνωσίας και παρουσιάσεις κτημάτων της περιοχής. Η κουζίνα fusion επιρροών και γαλαντόμα σε εντάσεις κάνει mix ‘n’ match με συνταγές όπως spring rolls γεμιστά με χοιρινό ραγού και μετσοβόνε.

Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν "νέο" προορισμό - εικόνα 3
Περισσότερες από 12 ετικέτες τσίπουρου θα βρείτε στο εστιατόριο "Ζουράφα" © Λένα Γκόβαρη

Κρατώντας την παράδοση με αυθορμητισμό, οι μεζέδες του εστιατορίου "Ζουράφα" (2551031050) υπογραμμίζουν τη νοστιμιά με επίκεντρο τις περισσότερες από 12 ετικέτες τσίπουρου. Η τσιροσαλάτα με άνηθο και τα τηγανητά μπακαλιαράκια είναι μερικά μόνο από τα highlights του μενού. Σε παρόμοιο τέμπο και το "Τσίπουρο στο φτερό" (2551110383) σ’ ένα αεράτο σκηνικό με περιποιημένη αυλή όπου στήνει… θαλασσινό φεστιβάλ με χταπόδι, αλίπαστα και άλλους εκλεκτούς τσιπουρομεζέδες.

Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν "νέο" προορισμό - εικόνα 4
Για ρακόμελα, μπίρες και ναργιλέδες στο φοιτητικό "Χυμείο". © Λένα Γκόβαρη

Από τα μεγάλα ατού της παραλιακής, η "Χόβολη" (2551037777) μας ταξιδεύει οπτικά και γευστικά στην αρμένικη κουζίνα με όχημα την ολόδική της προσωπικότητα και ολίγον φολκλόρ. Αντί για ψωμί πάρτε αρμένικες πίτες και γεμίστε τις με τα καλοκαρυκευμένα κρέατα, όπως το κεμπάπ με mix αρνιού-μοσχαριού αλλά και τα δικά τους τυριά.

Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν "νέο" προορισμό - εικόνα 5
Sui generis γαστρονομική ρότα στην "Ταβέρνα του Αϊ-Γιώργη"

Εκτός πόλης, αλλά εντός ραντάρ, η sui generis "Ταβέρνα του Αϊ-Γιώργη" (2551071777) στο χωριό Μάκρη που μόνο ταβέρνα δεν είναι! Κονσεπτικά αλλά με λόγο, το eclectic αισθητικής αίθριο που έρχεται σαν φυσική συνέχεια της θάλασσας γίνεται το πεδίο έκφρασης ενός new wave μενού με comfort πιάτα. Από τις γευστικές προτάσεις, που έχουν αποσπάσει και Bραβείο Eλληνικής Kουζίνας, δεν λείπουν τα αστεράτα ωμά, όπως το ταρτάρ με ψάρι ημέρας, σόγια, wasabi και "χιόνι" αγγουριού. Αξέχαστο το επιδόρπιο χασλαμάς με σεμιφρέντο φιστικιού.

Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν "νέο" προορισμό - εικόνα 6
To φινετσάτο all-day "Alter ego" κρατάει την πόλη σε εγρήγορση © Λένα Γκόβαρη

Εξίσου ταυτισμένη με τη διεύρυνση του γευστικού χάρτη της περιοχής και η βραβευμένη "Almira Fish and Meat Tavern" (255109627) που φέρνει στο ψαροφαγικό προσκήνιο κοσμοπολίτικα πιάτα με ελληνικό πρόσημο, προσεγγίζοντάς τα με αναφορές στην παράδοση και φινετσάτο άγγιγμα.

Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν "νέο" προορισμό - εικόνα 7
Tο ινσταγκραμικό αίθριο wine bar του "Omen Deli & Wines" © Λένα Γκόβαρη

Παράλληλα, τις σύγχρονες nightlife ανάγκες της πόλης ικανοποιεί και με το παραπάνω το "Omen Deli & Wines" (2551020025), που μοιράζει το χώρο του με το κατάστημα εκλεκτών delicatessen, καθώς και με το ινσταγκραμικό αίθριο wine bar με τις αναρίθμητες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα. Δίπλα τους καταφθάνουν πλατό βραβευμένων αλλαντικών και τυριών μικρών παραγωγών.

Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν "νέο" προορισμό - εικόνα 8
Το café "Mary Poppins" πασπαλίζει με μαγεία τα λαχταριστά γλυκά του © Λένα Γκόβαρη

Μια πιο χαλαρή φιλοσοφία ασπάζεται το φοιτητικό "Χυμείο" (2551038694) που σε παρεΐστικο κλίμα και υπό το βλέμμα του Αϊνστάιν σερβίρει ρακόμελα, μπίρες και ναργιλέδες. Σαφώς πιο φινετσάτο, το all-day café bar "Alter ego" (2551034339) κρατάει την πόλη σε εγρήγορση από το πρωί με εκλεκτά χαρμάνια και συνεχίζει με ψαγμένες μουσικές, ενδιαφέροντα κοκτέιλ και πληθωρικό bar food. Τέλος, ένα καφέ γλυκοπωλείο-χρονοκάψουλα στο κέντρο μάς μεταφέρει στην Αγγλία της… "Mary Poppins" (2551087233) με ρετρό παραμυθένιο διάκοσμο και σπιτικά γλυκά μόνο με φυσικές γλυκαντικές ύλες.

Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν "νέο" προορισμό - εικόνα 9
Το παραμυθένιο "Sali Boutique Hotel" © Λένα Γκόβαρη

Τα… μαγικά της στον τομέα της φιλοξενίας, και όχι μόνο, κάνει και η Χρύσα Αργυρακάκη, κινητήρια δύναμη πίσω από το "Sali Boutique Hotel" (2551025000) που σκαρφίζεται συνεχώς νέες δραστηριότητες και πρωτότυπες δράσεις, μιας και η εμπειρία και το βίωμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας του κουκλίστικου ξενοδοχείου της. Το διατηρητέο πρώην οικοτροφείο του 1910, στο κέντρο της πόλης, ξεχωρίζει για τη ρομαντική αίσθηση που διαχέεται, ενώ οι προσωπικές πινελιές και οι vintage αναφορές συνδέουν το παρελθόν του κτιρίου με το παρόν του. Όσο για το μέλλον; Αυτό προβλέπεται ασταμάτητο, αφού εδώ φιλοξενούνται θεματικά tea parties με την ιεροτελεστία του σερβιρίσματος του τσαγιού, όπως ακριβώς πραγματοποιούνταν τον 19ο αιώνα, εργαστήρι διακόσμησης καπέλου, workshops μαγειρικής, βοτανολογίας, κατασκευής σαπουνιού, οινογνωσίες στο κελάρι και ό,τι άλλο εμπνευστεί η αεικίνητη Χρύσα.

Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν "νέο" προορισμό - εικόνα 10
Η Κική Χατζησάββα μας συστήνει τα φυσικά κρασιά του boutique οινοποιείου της © Λένα Γκόβαρη

Ακόμη μία μαγική multitasker, η οινοποιός Κική Χατζησάββα, μας συστήνει τα φυσικά κρασιά του boutique οινοποιείου της Hatzisavva Vineyards & Winery (6974119186), που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης, και, με σημαία τη βιοποικιλότητα, οργανώνει μια σειρά από βιωματικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους: ξενάγηση μιάμισης ώρας, γευσιγνωσία των συγκλονιστικών ετικετών της, ζωγραφική με οινολάσπες και μοσχομυριστά φουρνίσματα μουστοκούλουρων.

Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν "νέο" προορισμό - εικόνα 11
Το ελαιοτριβείο Κύκλωπας ανέβασε την ελαιουργία σε άλλο επίπεδο εξάγοντας διακεκριμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο© Λένα Γκόβαρη

Η σπηλιά του Κύκλωπα, θάλασσα και χιλιάδες ελαιόδεντρα συνοψίζουν το προφίλ της περιοχής της Μάκρης, που πλαισιώνεται από έναν από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου. Το ζεύγος Κελίδη δημιούργησε εδώ το 1982 το ελαιοτριβείο Κύκλωπας (2551071271) και, με ενθουσιασμό και αγάπη, ανέβασε την ελαιουργία σε άλλο επίπεδο, αφού όχι μόνο εξάγει το διακεκριμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του κτήματος σε 25 χώρες, αλλά οργανώνει πρωτότυπες γευσιγνωσίες και ξεναγήσεις στη σκιά των αιωνόβιων δέντρων, ενώ πρόσφατα εμπλούτισε την εμπειρία της επίσκεψης με μια μικρή φάρμα με πυγμαίες κατσίκες, λευκά παγώνια, έμου και άλλα σπάνια είδη.

Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν "νέο" προορισμό - εικόνα 12
Στο "Κάφκα" για καφέ και διάβασμα © Λένα Γκόβαρη

Επιστρέφουμε στην πόλη και στο "Κάφκα", όπου μπαίνεις για το διάβασμα και μένεις για καφέ ή το αντίστροφο! Άνθρωποι των εκδόσεων, το ζεύγος Καφετζή οραματίστηκε το 2009 ένα χώρο που συνδυάζει τον καφέ με τον πολιτισμό σε όλες του τις εκδοχές, κάτι που έλειπε από την Αλεξανδρούπολη. Εδώ είναι εξαιρετικά πιθανό να πετύχετε κάποια παρουσίαση βιβλίου, συναυλία ή σεμινάριο, ενώ μπορείτε να διαβάσετε κάποιο βιβλίο από τα φορτωμένα ράφια του και, αν σας αρέσει, να το αγοράσετε κιόλας!

Αλεξανδρούπολη: Αναπάντεχα γευστικό weekend σε έναν "νέο" προορισμό - εικόνα 13
Ψαγμένα cocktails και brunch στο "Kerouac" © Λένα Γκόβαρη

Πρωτεργάτης του specialty καφέ και του πρωτοκλασάτου brunch, το υψηλής αισθητικής "Kerouac" (2551082222), σε μια διώροφη μονοκατοικία με κοσμοπολίτικη κομψότητα, σερβίρει εξαιρετικά χαρμάνια, συνοδεία πληθωρικών croque madame και αφράτων pancakes. Όμως, η προχωρημένη του αντίληψη εκφράζεται και στη λίστα των signature cocktails με έντονο αρωματικό χαρακτήρα και γεύσεις που ξαφνιάζουν. Ευρηματική εστέτ καλοποσία σε ένα χώρο που πιθανότατα δεν θα περιμέναμε να τον συναντήσουμε στην Αλεξανδρούπολη. Αλλά έτσι είναι αυτή η πόλη, γεμάτη γοητευτικές εκπλήξεις!

Ευχαριστούμε θερμά το "Sali Boutique Hotel" για τη φιλοξενία και τη Χρύσα Αργυρακάκη για την πολύτιμη βοήθειά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.