Η φθινοπωρινή Ηλεία έχει γεύση, χαλάρωση και δράση

Δελεάζει τους ανήσυχους foodies με τα τοπικά της προϊόντα, κερδίζει όμως και τους φυσιολάτρες με δραστηριότητες όσο και τους λάτρεις της πολυτέλειας με τελετουργικές διακοπές σπα. Μήπως η Ηλεία έχει περισσότερα απ’ ό,τι φανταζόμαστε;

Η φθινοπωρινή Ηλεία έχει γεύση, χαλάρωση και δράση!

Χωρίς έντονη τουριστική ταυτότητα, με εξαίρεση την επιβεβλημένη επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία και τελευταία στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, η Ηλεία μάλλον έχει συμφιλιωθεί με τη φήμη της αναφορικά με τις ατέλειωτες χρυσαφένιες παραλίες της. Επισκιασμένος από την πολύ λαμπερή Μεσσηνία και τις άγριες ομορφιές της Αρκαδίας, ο νομός που κάηκε πριν από 15 χρόνια και αναγεννήθηκε κυριολεκτικά από τις στάχτες του αναζητά τα πατήματά του ως ο απόλυτος προορισμός διακοπών, που θα τους χωρέσει όλους. Διαθέτει τις προδιαγραφές για να μετατραπεί σε πόλο εναλλακτικών αλλά και πιο συμβατικών δραστηριοτήτων, αφού διαθέτει ποτάμια, λίμνες, δάση, σημαντικές πρώτες ύλες και πινελιές all inclusive πολυτέλειας. Κρατώντας χαμηλούς τόνους –για την ώρα– εκπρόσωποι ενός πιο σύγχρονου και καινοτόμου τουρισμού αναλαμβάνουν να προσφέρουν σε διαφορετικού τύπου ταξιδιώτες ζωντανές εικόνες και ξεχωριστές εμπειρίες. Ή, για να το πούμε πιο γραφικά, αν θεωρήσουμε την Ηλεία έναν μπαξέ, τότε να είστε σίγουροι πως έχει απ’ όλα.

Επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο Χλεμούτσ

Η φθινοπωρινή Ηλεία έχει γεύση, χαλάρωση και δράση - εικόνα 1
Σχεδόν μπορείτε να δείτε τους ιππότες στο κάστρο Χλεμούτσι. © Shutterstock.com

Άγνωστο σε πολλούς, το Χλεμούτσι ήταν τo σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας και μέχρι σήμερα θεωρείται το πιο αντιπροσωπευτικό φράγκικο κάστρο της Ελλάδας. Στο δυτικότερο ακρωτήριο της Πελοποννήσου με θέα στο Ιόνιο, η εποχή των ιπποτών αναβιώνει χάρη στην ομώνυμη έκθεση αλλά και τα υπόλοιπα εκθέματα που αφορούν τη μεσαιωνική περίοδο. Κατά τα χρόνια της ακμής του υπήρξε απόρθητο, δεδομένου ότι το μοντέλο της οχύρωσής του έχει επηρεαστεί από διάσημα γαλλικά κάστρα, όπως το Chateau de Rouen. Σήμερα είναι επισκέψιμο (2623095033) και ταξιδεύει τους επισκέπτες σε έναν κόσμο με ιππότες, πρίγκιπες και σταυροφόρους.

Wine tasting στο οινοποιείο Μπριντζίκη

Η φθινοπωρινή Ηλεία έχει γεύση, χαλάρωση και δράση - εικόνα 2
Το πρώτο "πράσινο" οινοποιείο στη Νότια Ευρώπη βρίσκεται στην Ηλεία. © Λένα Γκόβαρη

Η μυστηριώδης Ηλεία κρύβει ακόμη έναν άσο στο μανίκι της. Καταπράσινο, θα έλεγε κανείς. Στο μικρό χωριό Λαντζόι συναντάμε το οινοποιείο Μπριντζίκη (2621069183), το πρώτο "πράσινο" οινοποιείο στη νότια Ευρώπη με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Η οικογενειακή επιχείρηση, με όραμα και πείσμα, δουλεύει τις πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες (πριν γίνει cool ο όρος βιωσιμότητα) με ποικιλίες όπως το Ασύρτικο και ο Αυγουστιάτης, αλλά και η σπανιότερη τοπική ποικιλία Τινακτορώγος. Επιπλέον, προσφέρει ξενάγηση στο ειδυλλιακό κτήμα όπως και γευσιγνωσία των ετικετών του στο κελάρι, συνοδεία τοπικών τυριών. Σύντομα, στις 28 Οκτωβρίου θα υπάρχει και η δυνατότητα οινοτουρισμού, δηλαδή διαμονή στον ανακαινισμένο νερόμυλο και σε γύρω δωμάτια εντός του αμπελώνα για μια 360° βιωματική εμπειρία γύρω από το κρασί.

Καγιάκ στη Λίμνη Καϊάφα

Η φθινοπωρινή Ηλεία έχει γεύση, χαλάρωση και δράση - εικόνα 3
Το καγιάκ στη Λίμνη Καϊάφα ενδείκνυται και για αρχάριους. © Λένα Γκόβαρη

Η εξαιρετικά γαλήνια επιφάνεια της λίμνης Καϊάφα δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο καθένας μπορεί να κάνει καγιάκ χωρίς ίχνος ταλαιπωρίας ή επικινδυνότητας. Κυκλωμένος από καλαμιές, ο υγρότοπος, μέρος του δικτύου Natura 2000, γίνεται το ιδανικό πεδίο εξοικείωσης με κουπιά και κανό χάρη στην άψογη καθοδήγηση της Periplous Experience (2610008808), που αναλαμβάνει τέτοιου είδους δραστηριότητες. Η κωπηλάτηση πιθανότατα θα σας οδηγήσει μέχρι το κοντινό νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, όπου τη φυσική του ομορφιά στοιχειώνουν μια σειρά από ερειπωμένα καταλύματα του ΕΟΤ με ραγισμένα τζάμια και μισογκρεμισμένους τοίχους. Μέχρι να αναμορφωθεί η εικόνα εγκατάλειψης, μπορείτε να στρέψετε το βλέμμα σας πάλι προς το νερό όπου οι λάτρεις του θαλάσσιου σκι προσφέρουν μοναδικό show.

Γνωριμία με το ελαιόλαδο στο Ελαιοτριβείο Κουφωλιάς

Η φθινοπωρινή Ηλεία έχει γεύση, χαλάρωση και δράση - εικόνα 4
Μύλος παραγωγής ελαιολάδου από τις αρχές του αιώνα στο Ελαιοτριβείο Κουφωλιάς. © Λένα Γκόβαρη

Πνιγμένη στα ελαιόδεντρα (και) η Ηλεία, ποιος θα περίμενε πως δεν θα αρκεστεί στην παραγωγή του ελαιολάδου, αλλά θα το πάει ένα καινοτόμο βήμα παραπέρα. Το Ελαιοτριβείο Κουφωλιάς (2625024250), εκτός από το εύλογο του πράγματος, είναι αφιερωμένο και στην εξοικείωση του επισκέπτη με το ελαιόλαδο. Από τη συγκομιδή μέχρι το πιάτο. Η οικογενειακή μονάδα, που βρίσκεται στο χωριό Μακρίσια, ξεναγεί με ραντεβού στη μικρή υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων παραγωγής του περασμένου αιώνα, ενώ ακολούθως μυεί τους ανήσυχους στα βήματα της σύγχρονης διαδικασίας. Το καλύτερο το αφήνουν για το τέλος, με τις γευστικές δοκιμές λαδιού με ζυμωτό ψωμί και τις χρηστικές συμβουλές για τη σωστή φύλαξη του ελαιόλαδου στο σπίτι. Εκτός από το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. Ολυμπία, γαστριμαργικές συγκινήσεις προκαλούν και τα αντίστοιχα αρωματικά με λεμόνι, πορτοκάλι, ρίγανη κ.ά.

Πεζοπορία στο δρυοδάσος της Φολόης

Η φθινοπωρινή Ηλεία έχει γεύση, χαλάρωση και δράση - εικόνα 5
Φθινοπωρινές αποχρώσεις στο μοναδικό δρυοδάσος στα Βαλκάνια. © Shutterstock.com

Περπατώντας ανάμεσα στις βελανιδιές των Κενταύρων, απολαμβάνει κανείς τη μεγαλοπρέπεια και την ανθεκτικότητα αυτών των δέντρων, που έχουν καταφέρει (και συνεχίζουν) να επιβιώσουν των πυρκαγιών. "Ακουμπισμένο" σε οροπέδιο ύψους 660 μέτρων, το μοναδικό δρυοδάσος στα Βαλκάνια και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, με έκταση 42.000 στρεμμάτων, αποτελεί και το φυσικό όριο μεταξύ Ηλείας και Αρκαδίας. Οι διαδρομές άπειρες και για κάθε επίπεδο, με την πιο βατή να ακούει στο όνομα "μονοπάτι της γραβάτας". Το λεγόμενο μονοπάτι 8 χιλιόμετρων σηματοδοτήθηκε, όχι με τα συνηθισμένα σημάδια, αλλά με περίπου 300 γραβάτες που δέθηκαν σε δέντρα και από τις οποίες λίγες έχουν απομείνει. Ενδιαφέρουσα στάση για επιπλέον πληροφορίες το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης, που συναντάτε ακολουθώντας το μονοπάτι M3.

Αστεράτη θαλασσοθεραπεία

Η φθινοπωρινή Ηλεία έχει γεύση, χαλάρωση και δράση - εικόνα 6
Χαλαρώνοντας στο σύγχρονο κέντρο θαλασσοθεραπείας του "Aldemar Olympian Village".

Ένα πρωτοποριακό καταφύγιο ευεξίας, ιδανική βάση για να απολαύσετε την περιοχή, αποτελεί το κέντρο Spa & Thalasso μέσα στο 5*Aldemar Olympian Village, προσφέροντας θαλασσοθεραπεία εδώ και 18 χρόνια και έχοντας διακριθεί με πολλά βραβεία. Προσφέρει ένα πλήρες φάσμα ευεργετικών θεραπειών και περιποιήσεων που παρέχονται στις δύο θερμαινόμενες εσωτερικές πισίνες, σε ατομικές καμπίνες υδροθεραπείας, σε ατομικές καμπίνες περιποίησης προσώπου-σώματος και μασάζ και σε 4 καμπίνες Oriental Hammam όπως και στη Sauna. Καθώς η χαλάρωση και η αποφόρτιση είναι εγγυημένες, μπορείτε να επιλέξετε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει, είτε για θεραπευτικούς λόγους είτε μονάχα για απόλαυση.

Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την πρόσκληση και το 5*Aldemar Olympian Village για τη φιλοξενία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ηράκλειο για 72 ώρες. Οι "Κρητίκαροι", ο "ξινόχοντρος" και τα "μαναρόλια"

Αν ο τίτλος έχει πολλές άγνωστες λέξεις τότε είστε στη δική μου θέση 72 ώρες πριν το Ηράκλειο. 72 ώρες στο Ηράκλειο και πλέον όλα έχουν απαντηθεί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟς
28/09/2023

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης ενορχηστρώνει και πάλι τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" στον Άγιο Νικόλαο

Μια αλλιώτικη γαστρονομική εκδήλωση συγκεντρώνει και φέτος ένα λαμπρό team καταξιωμένων σεφ, με σκοπό να προβάλει την τοπική γαστρονομία και όχι μόνο.

Φανάρι-Μπαλάτ: Γνωριμία με μια άλλη Κωνσταντινούπολη

Στις νότιες όχθες του Κεράτιου Κόλπου στην Κωνσταντινούπολη, δυο ολοζώντανες γειτονιές της παλιάς Πόλης, το Φανάρι και το Μπαλάτ διεκδικούν την ιστορία τους. Ινσταγκραμικές προσόψεις και απλωμένες μπουγάδες, πολυσύχναστα καφέ και ερημωμένα εργοτάξια εναλλάσσονται στα φιδωτά σοκάκια.

Ένας "Menexes" ανθίζει μες στο φθινόπωρο στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Σε ένα προνομιακό σημείο του Κάστρου της Μονεμβασιάς, οι "Menexes Suites" προσφέρουν ατμοσφαιρικά δωμάτια που θα γίνουν η βάση μας για μια ρομαντική απόδραση.

Ταξιδέψαμε στην Χίο με αφορμή το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της

Όλα όσα είδαμε σε ένα πολυσυλλεκτικό τριήμερο πολιτισμού στο αρχοντικό Castelli του Κάμπου, στο πλαίσιο του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ .

Πολιτισμός και Τουρισμός: Συγκλίνουσες ή Αντίρροπες Δυνάμεις;

Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Marketing Greece αναφορικά με την διαρκώς εξελισσόμενη σχέση του τουρισμού με τον πολιτισμό.