Free Λονδίνο εκτός πεπατημένης

Μια πρωτεύουσα ανοιχτή στον κόσμο, αλλά όχι πάντα φιλική για την τσέπη, το Λονδίνο κρύβει επίσης πολλές ιντριγκαδόρικες γωνιές για να αντλήσουμε έμπνευση, ανεξαρτήτως budget.

Free Λονδίνο εκτός πεπατημένης

Από τη Δανάη Μολόχα

Μια πρωτεύουσα ανοιχτή στον κόσμο, αλλά όχι πάντα φιλική για την τσέπη, το Λονδίνο κρύβει επίσης πολλές ιντριγκαδόρικες γωνιές για να αντλήσουμε έμπνευση, ανεξαρτήτως budget.

Είναι κοινό μυστικό ανάμεσα στους Λονδρέζους ότι απ’ τη στιγμή που θα τολμήσεις να ξεμυτίσεις απ’ το σπίτι θα χαλάσεις τουλάχιστον 20 λίρες. Τι γίνεται, όμως, όταν βρίσκεσαι στην πόλη μόνο για λίγες ημέρες και διψάς να ρουφήξεις κάθε σταγόνα ιστορίας, τέχνης, αυθεντικής βρετανικής εκκεντρικότητας, αλλά το budget μετά τις λιχουδιές στο Borough Market και τα εισιτήρια για την επική παράσταση immersive θεάτρου των Punchdrunk –που φέτος εμπνέεται απ’ τον Τρωϊκό Πόλεμο και απλώνεται σε δύο λαβυρινθώδη επίπεδα– χτυπάει κόκκινο; Πέρα από τα classics του κέντρου –λέγε με Τate Modern, Βρετανικό Μουσείο, Εθνική Πινακοθήκη–, υπάρχουν άφθονα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε εντελώς δωρεάν. Το άλλοτε σπίτι του αρχιτέκτονα Sir John Soane είναι φορτωμένο με θησαυρούς απ’ όλο τον κόσμο, ενώ οι διάσημες γκαλερί Gagosian εκθέτουν από Φράνσις Μπέικον μέχρι Ντάμιεν Χιρστ. Δείτε παρακάτω μια χούφτα μόνο από διευθύνσεις που αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες της βρετανικής μητρόπολης χωρίς αντίτιμο.

Τhe Church of Notre Dame de France

Free Λονδίνο εκτός πεπατημένης - εικόνα 1

Τα έργα του αβανγκαρντίστα καλλιτέχνη Ζαν Κοκτό αναδύονται συχνά σε απρόσμενα σημεία – όπως οι τρεις τοιχογραφίες που κοσμούν το πνευματικό καταφύγιο της εκκλησίας Notre Dame de France, ένα κρυφό διαμαντάκι ανάμεσα σε δύο λουσάτα καζίνο και το γενικότερο αλαλούμ της πλατείας Leicester Square. Χτισμένη τον 19ο αιώνα σε μια περιοχή με σημαντικό τότε γαλλικό πληθυσμό, η εκκλησία υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε σχεδόν από την αρχή. Το 1959, ο Κοκτό ήρθε εδώ για να ζωγραφίσει εικόνες απ’ τη ζωή της Παναγίας και μια αυτοπροσωπογραφία-έκπληξη.

Museum of the Home

Free Λονδίνο εκτός πεπατημένης - εικόνα 2

Περίπου 40.000 αντικείμενα μας ταξιδεύουν σε πάνω από τέσσερις αιώνες συναρπαστικής... καθημερινότητας στο Μουσείο του Σπιτιού. Τηλεοράσεις, πιατικά, ηλεκτρικές σκούπες, αλλά και εμβληματικές ντιζαϊνιές του Philippe Starck ανοίγουν απρόσμενους διαλόγους πάνω σε θέματα ταυτότητας, θρησκείας, καθημερινότητας, ενώ εξερευνούν αγαπημένες συνήθειες – απ’ τις πνευματιστικές σεάνς της βικτοριανής εποχής μέχρι το σαββατιάτικο δείπνο μιας οικογένειας του 1970 απ’ την Καραϊβική. Τo νέο «Molly’s Caf» και οι γαλήνιοι κήποι συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα εποχής στο τρέντι Hoxton (Τρ.-Κυρ. 10 π.μ.-5 μ.μ.).

Kenwood House

Free Λονδίνο εκτός πεπατημένης - εικόνα 3

H θεαματική γεωργιανή έπαυλη και οι κήποι του Kenwood House, στο πάρκο Hampstead Heath, μας δίνουν διαρκώς αφορμή να σηκώσουμε την κάμερα. Αριστουργήματα Ρέμπραντ και Κόνσταμπλ, μουσικά όργανα εποχής (με μπόνους ενίοτε τις δωρεάν συναυλίες), αρχοντικά έπιπλα και μια μνημειώδης βιβλιοθήκη σε ροζ και θαλασσί αποχρώσεις αφηγούνται μεγαλειώδεις ιστορίες ανά τους αιώνες (11 π.μ.-3 μ.μ.). Αγαπημένο μας, τις ηλιόλουστες ημέρες, είναι ένα τσαγάκι συνοδεία λαχταριστού brownie στο υπαίθριο καφέ, με φόντο μια λουλουδάτη συμφωνία από δέντρα και φυτά, που σιγοντάρουν με τα τραγούδια τους τα πράσινα παπαγαλάκια του πάρκου.

Sky Garden

Free Λονδίνο εκτός πεπατημένης - εικόνα 4

Η θέα 360 μοιρών απ’ το μεγαθήριο που οι Λονδρέζοι αποκαλούν χαϊδευτικά «walkie talkie» (επισήμως 20 Fenchurch Street) είναι κάθε άλλο παρά μυστικό. Κλείστε δωρεάν εισιτήριο για χάζι, καφέ και fine dining σε τρία κλιμακωτά επίπεδα (όροφοι 35-37), με πανοραμική θέα στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο. Τις καθημερινές, πιο ήσυχες γωνιές προσφέρονται για άραγμα και ψηφιακά updates ανάμεσα στις φυλλωσιές. Εναλλακτικά, ελάτε για ένα session vinyasa γιόγκα (από € 25 περ.) ή live μουσικές και DJ sets (από € 15 περ.).

Horniman Museum & Gardens

Free Λονδίνο εκτός πεπατημένης - εικόνα 5

Λίγοι ταξιδιώτες στρέφονται προς το νοτιοανατολικό Λονδίνο και το Forest Hill, αλλά το δωρεάν μουσείο Horniman αξίζει μια θέση στο πρόγραμμά σας. Οι αίθουσές του στεγάζουν πλούσιες συλλογές από σπάνια και αξιοπερίεργα – απ’ τη φυσική ιστορία στην ανθρωπολογία και τη μουσική. Ταυτόχρονα, ολάνθιστοι κήποι, ένα ινσταγκραμικό βικτοριανό θερμοκήπιο κι ένας περίπατος ανάμεσα σε χαριτωμένα ζωάκια, όπως αλπακά και πρόβατα, υπόσχονται κάτι για όλους. Τα πράγματα εδώ δεν είναι ποτέ προβλέψιμα – μέχρι και οι underground fashionistas θα αντλήσουν έμπνευση χάρη σε εκθέσεις όπως το «Cult Hair», με φωτογραφίες του Πάνου Δαμασκηνίδη για το περιοδικό «INFRINGE» (έως 31/8, καθημερινά εκτός Τετ., 10 π.μ.-5.30 μ.μ.).

Sir John Soane’s Museum

Free Λονδίνο εκτός πεπατημένης - εικόνα 6

Η χαμηλών τόνων πρόσοψη στη βόρεια πλευρά της πλατείας Lincoln’s Inn Fields, λίγα λεπτά περπάτημα απ’ τον σταθμό Holborn, λίγο μπορεί να σε προετοιμάσει για τη βουτιά στον χώρο και στον χρόνο που θα κάνεις στα ενδότερα αυτού του ιδιοσυγκρασιακού μουσείου. Ο διάσημος νεοκλασικός αρχιτέκτονας και συλλέκτης Sir John Soane επέμεινε η άλλοτε κατοικία του να διατηρηθεί ως έχει, και δωρεάν, για να μορφώσει και να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές - και σήμερα μας ταξιδεύει μέχρι την αρχαία Αίγυπτο. Για την ακρίβεια, το 1279 π.Χ με τη χαρακτηριστική σαρκοφάγο του φαραώ Σέτι Α’ που βασιλεύει στον ταφικό θάλαμο. Πίνακες Τέρνερ και Καναλέτο, αγάλματα, αρχιτεκτονικά μοντέλα κ.ά. περιμένουν να μας φυγαδεύσουν απ’ την ψύχρα, και την πεζότητα του 21ου αιώνα, για ώρες (Tετ.-Κυρ, 10 π.μ.-5 μ.μ.).

Gagosian

Free Λονδίνο εκτός πεπατημένης - εικόνα 7

Το Λονδίνο δελεάζει τους φαν της αδελφής γκαλερί της Αθήνας με δύο διευθύνσεις στο Mayfair και μία ακόμα στα πίσω δρομάκια του King’s Cross - ό,τι πρέπει για να χαζέψεις μοντερνιστικά αριστουργήματα μέχρι να έρθει το τρένο. Στις 9 Μαρτίου άνοιξε η έκθεση “Φυσική Ιστορία” του Ντάμιεν Χιρστ, που περιλαμβάνει ανάμεσα σ’ άλλα τον διάσημο τεμαχισμένο καρχαρία του (6-24 Britannia Street), ενώ “Ο Πρώτος Πάπας” του Φράνσις Μπέικον ζωντανεύει από 15 Μαρτίου-23 Απριλίου (17–19 της Davies Street. Αμφότερα Τρ.-Σάβ. 10 π.μ.-6 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.