Μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη

Ένα από τα πράγματα που ζηλεύουμε στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι αυτά τα μικρά θεματικά φεστιβάλ με άρωμα Χριστουγέννων που στήνονται στις περισσότερες πλατείες.

Μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη

Χαριτωμένα ξύλινα σαλέ, αχνιστό κρασί, μυρωδάτα μπισκότα και διακοσμητικά φωτάκια. Δεν υπάρχει τίποτα που να φωνάζει "γιορτές" όσο οι χριστουγεννιάτικές αγορές! Ένα από τα πράγματα που ζηλεύουμε στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι αυτά τα μικρά θεματικά φεστιβάλ με άρωμα Χριστουγέννων που στήνονται στις περισσότερες πλατείες. Ποιες είναι όμως αυτές που ξεχωρίζουν και παίρνουν 5 −χριστουγεννιάτικα− αστέρια;

Στρασβούργο, Γαλλία

Μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη - εικόνα 1

Η ατμόσφαιρα
Χάρη στις καρτποσταλικές συνοικίες με τα υπέροχα ξύλινα σπίτια του 16ου και 17ου αιώνα, το χριστουγεννιάτικο vibe στο Στρασβούργο είναι κυρίαρχο 365 μέρες το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι, μοιραία, διαθέτει τις πιο παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές. Πρωτοστατεί το Christkindesmäkir στην πλατεία της Notre Dame, με τα χαριτωμένα ξύλινα σπιτάκια, το παγοδρόμιο, τις συναυλίες και, φυσικά, το φουαγκρά, αφού βρισκόμαστε στη Γαλλία (όσο κι αν μοιάζει με Γερμανία). Η πόλη, βέβαια, είναι γεμάτη αγορές −σχεδόν τριακόσιες!−, όπως η αγορά των Μικρών Παραγωγών της Αλσατίας, την οποία οι foodies προτιμούν για το μπριός kugelhopf με σταφίδες.

Μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη - εικόνα 2

Δώρα και λιχουδιές
Οι ουρές τα σαββατοκύριακα είναι τόσο μεγάλες, που οι έμπειροι επισκέπτες πηγαίνουν στις 10 το πρωί τις καθημερινές για να αγοράσουν ξύλινα χειροποίητα διακοσμητικά, κεραμικά, καθώς και τα bredele, τα παραδοσιακά μπισκότα από την Αλσατία. Το βράδυ όλοι απολαμβάνουν ζεστό λευκό κρασί και τη flammekueche, την αλσατική τραγανή τάρτα που θυμίζει πίτσα με τυρί, κρεμμύδια, μπέικον και τις απαραίτητα καψαλισμένες άκρες.

Πράγα, Τσεχία

Μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη - εικόνα 3

Η ατμόσφαιρα
Τα αρ νουβό κτίρια, το επιβλητικό κάστρο, οι πανέμορφες γειτονιές στις όχθες του ποταμού Μολδάβα και οι δύο κεντρικές χριστουγεννιάτικες αγορές εικονογραφούν το παραμύθι της Πράγας. Με πάγκους που βρίσκονται ανάμεσα σε εντυπωσιακά δείγματα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, οι αγορές στην πλατεία της Παλιάς Πόλης και στην πλατεία Wenceslas σας βοηθούν να εξερευνήσετε λίγο την ιστορία της Πράγας, ενώ αγοράζετε τοπικές λιχουδιές και κρύσταλλα Βοημίας. Με τα πόδια μπορείτε να φτάσετε στις μικρότερες αγορές Havelska Τrziste, Namesti Miru και Namesti Republiky.
 

Μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη - εικόνα 4

Δώρα και λιχουδιές
Η εκδοχή του ζεστού κρασιού στην Τσεχία ονομάζεται svarene vino, είναι πιο πληθωρική στο γαρίφαλο και θα σας κρατήσει ζεστούς όσο χαζεύετε κεραμικές κούπες, παιχνίδια, αρωματικά κεριά και παραδοσιακές μαριονέτες στα ξύλινα κιόσκια. Φυσικά, κανένας δεν εγκαταλείπει το παραμύθι της Πράγας χωρίς μια γλυκιά γεύση από το trdelnik, ένα παραδοσιακό κέικ σε κυλινδρική μορφή, πασπαλισμένο με ζάχαρη και κανέλα.

Mπριζ, Βέλγιο

Μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη - εικόνα 5

Η ατμόσφαιρα
Άμαξες με άλογα, μεσαιωνικά κτίρια, πλακόστρωτα δρομάκια και η παντελής έλλειψη του θορύβου των αυτοκινήτων σε ταξιδεύουν στο χρόνο με φόντο το εντυπωσιακό καμπαναριό-σύμβολο της πόλης. Καλώς ήρθατε στην Μπριζ, την ομορφότερη πόλη του Βελγίου ή τη "Βενετία του Βορρά", αν προτιμάτε. Στην πλατεία Markt στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης στήνεται μια χριστουγεννιάτικη αγορά-υπερπαραγωγή με ένα ονειρικό παγοδρόμιο, καθώς και ένα μικρό χωριό με απίθανα γλυπτά από πάγο. Στα ξύλινα σπιτάκια θα βρείτε σοκολατάκια, σιντριβάνια σοκολάτας, σοκολατένιες τρούφες και, γενικότερα, σοκολάτα κάθε τύπου γιατί… Βέλγιο είν’ αυτό!
 

Μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη - εικόνα 6

Δώρα και λιχουδιές
Η μυρωδιά από τις θεϊκές βάφλες θα σας κάνουν να ξεχάσετε τις σοκολάτες που βρίσκονται τριγύρω. Ωστόσο, για όσους αγαπούν το αλκοόλ περισσότερο από τα γλυκίσματα, εκτός από τις βελγικές μπίρες μπορείτε να δοκιμάσετε το jenever, τη βελγική εκδοχή του τζιν, ή μια κούπα glühwein, το περίφημο ζεστό κρασί. Ένα πιάτο για να ζεσταθείτε (ή να αντιμετωπίστε το hangover) είναι η πληθωρική tartiflette, ένα gratin με πατάτες, μπέικον, τυρί και κρέμα γάλακτος.

Αμβούργο, Γερμανία

Μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη - εικόνα 7

Η ατμόσφαιρα
Κατά τη διάρκεια των γιορτών, το Αμβούργο μετατρέπεται σε μια τεράστια χριστουγεννιάτικη αγορά, χωρισμένη θεωρητικά σε 30 διαφορετικές αγορές με δικό της θέμα η καθεμία. Από την κλασική Rathausmarkt με τα ξύλινα σπιτάκια παραταγμένα μπροστά από το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο του δημαρχείου, μέχρι την "αμαρτωλή" του Repperbahn με τα πολύχρωμα φώτα νέον, τους "κατεργάρηδες" Άγιους Βασίληδες και τα χριστουγεννιάτικα sex toys στους πάγκους, υπάρχουν αγορές, κυριολεκτικά, για κάθε γούστο. Μην παραλείψετε μια βόλτα από την αγορά του Jungferstieg με τη ρόδα-μινιατούρα και το πλωτό χριστουγεννιάτικο δέντρο πάνω στη λίμνη.
 

Μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη - εικόνα 8

Δώρα και λιχουδιές
Οι Γερμανοί κατάφεραν να εξελίξουν ακόμα περισσότερο το περίφημο ζεστό κρασί glühwein, δημιουργώντας το επικά δυνατό feuerzangenbowle, που συνδυάζει καυτό ρούμι και κρασί, "ζεσταίνοντας" και την πιο παγωμένη καρδιά. Από τις λιχουδιές που βρίσκετε στα κιόσκια, θα πάτε στα κλασικά wurst (ψωμάκι με λουκάνικο σε πολλές παραλλαγές) αλλά και στο ιδιαίτερο flammlachs, που είναι σολομός που ψήνεται σαν αντικριστό.

Κοπεγχάγη, Δανία

Μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη - εικόνα 9

Η ατμόσφαιρα
Όσο η θερμοκρασία πέφτει στην Κοπεγχάγη, τόσο αυξάνεται η έξαψη των χριστουγεννιάτικων προετοιμασιών. Το πάρκο Tivoli μπορεί να είναι ανοιχτό μόνο το καλοκαίρι ως πάρκο αναψυχής, αλλά εκτάκτως την εορταστική περίοδο μεταμορφώνεται σε χριστουγεννιάτικη αγορά. Από πατινάζ στην τεράστια πίστα μέχρι show βεγγαλικών κάθε βράδυ, εδώ η διασκέδαση δεν σταματά ποτέ. Μια από τις ιδιαίτερες παραδόσεις της Δανίας, που συνεχίζεται από το 1963, είναι η έκθεση Royal Copenhagen's Christmas tables. Κάθε χρόνο στήνονται τραπέζια από νέους καλλιτέχνες, το καθένα από τα οποία "διηγείται" μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ιστορία, και παρουσιάζονται στο βασιλικό συγκρότημα. Bonus: ακριβώς απέναντι φιλοξενείται αγορά όπου θα απολαύσετε μια κούπα ζεστής σοκολάτας.
 

Μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη - εικόνα 10

Δώρα και λιχουδιές
Οι Δανοί, ως λάτρεις του DIY, συνηθίζουν να φτιάχνουν μόνοι τα στολίδια τους, επομένως, στις χριστουγεννιάτικες αγορές μπορείτε να βρείτε υλικά και αξεσουάρ για να κατασκευάσετε κι εσείς τα δικά σας. Εξίσου χειροποίητα είναι και τα æbleskiver, ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό με μήλο, που θυμίζει μικρό στρογγυλό βαφλάκι και είναι πεντανόστιμο. Συνοδεύεται ιδανικά με το περίφημο glogg, το σουηδικό ζεστό κρασί που αλλάζει έδρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.