Λήμνος: Αποκαλόκαιρο στο παρεξηγημένο νησί με την κινηματογραφική ομορφιά

Μέχρι πρόσφατα, αν κάποιος έλεγε πως έχει εισιτήριο για τη Λήμνο, πιθανότατα είτε ήταν αρκετά τυχερός ώστε να έχει καταγωγή από αυτό το νησί είτε φαντάρος που έκανε την στρατιωτική του θητεία ή σέρφερ που θα κυνηγούσε τα κύματα.

Λήμνος: Αποκαλόκαιρο στο παρεξηγημένο νησί με την κινηματογραφική ομορφιά

Μέχρι πρόσφατα, αν κάποιος έλεγε πως έχει εισιτήριο για τη Λήμνο, πιθανότατα είτε ήταν αρκετά τυχερός ώστε να έχει καταγωγή από αυτό το νησί είτε φαντάρος που έκανε την στρατιωτική του θητεία ή –τα τελευταία χρόνια– σέρφερ που θα κυνηγούσε τα κύματα. Η Λένα Γκόβαρη δεν ανήκει σε καμία από αυτές τις κατηγορίες και ήδη δηλώνει φαν.

Λήμνος: Αποκαλόκαιρο στο παρεξηγημένο νησί με την κινηματογραφική ομορφιά - εικόνα 1
Η μοναδική... έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στη Λήμνο

Από τη μία θα ήθελα αυτό το υπέροχο νησί της άγονης γραμμής να παραμείνει εκτός ραντάρ, επομένως και λιγότερο δημοφιλής προορισμός. Ώστε την επόμενη φορά που θα ξαναπάω να μπορώ να βρω παραλία με μόλις μία ακόμη παρέα τον Δεκαπενταύγουστο. Από την άλλη, αν εξαιρέσεις τους φαντάρους, που εύλογα δεν έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις, όποιος γνωρίσει τη Λήμνο μοιραία την ερωτεύεται! Και ξαναέρχεται.

Λήμνος: Αποκαλόκαιρο στο παρεξηγημένο νησί με την κινηματογραφική ομορφιά - εικόνα 2
To Πεδινό μπορεί να καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1968, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα σπίτια του ατμοσφαιρικού χωριού ανακατασκευάζονται.

Ένα σχεδόν μυσταγωγικό κράμα από αντιθέσεις. Το γοητευτικά άγριο φυσικό τοπίο που θυμίζει το σκηνικό ταινίας του Σέρτζιο Λεόνε σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς στο καλό δεν την έχει ανακαλύψει ακόμη κάποιος σκηνοθέτης για να γυρίσει εκεί το πιο ατμοσφαιρικό γουέστερν. Ταυτόχρονα το νησί είναι γεμάτο μεγάλες αμμουδερές παραλίες με ρηχά νερά που φωνάζουν οικογενειακές διακοπές από μακριά. Ωστόσο τα μεγάλα κύματα στις βορειανατολικές ακτές ανεβάζουν αρκετά την αδρεναλίνη και προσελκύουν όσους αγαπάνε το surf, το kite surf, το κάμπινγκ και την περιπέτεια. Αυθεντικά χωριά αναλλοίωτα από την τουριστική επέλαση και ταβέρνες κυριολεκτικά στο πουθενά σαγηνεύουν τους ανήσυχους ταξιδιώτες, ενώ η σαφώς πιο ινσταγκραμική Μύρινα, με τα νεοκλασικά αρχοντικά στον Ρωμαίικο Γιαλό, έχει το δικό της κοινό.

Η Λήμνος είναι τόσο γοητευτική όσο και δυσπρόσιτη, κάτι που μοιραία την έχει κάνει… παρεξηγημένη. Ας λύσουμε αυτή την παρεξήγηση λοιπόν.

Μα τι θα κάνω στη Λήμνο;

Λήμνος: Αποκαλόκαιρο στο παρεξηγημένο νησί με την κινηματογραφική ομορφιά - εικόνα 3
Μια από τις πιο ξεχωριστές βουτιές στην ατμοσφαιρική Σπηλιά του Φιλοκτήτη

Η Λήμνος έχει παραλίες (αναμενόμενο), έχει γραφικά χωριά (επίσης αναμενόμενο) και έχει και μια έρημο! Αν θυμάστε την ταινία "Μια Ελληνίδα στο χαρέμι", κάποια στιγμή η Ρένα Βλαχοπούλου και η παρέα της κάνουν αναγκαστική προσγείωση σε μια άγνωστη έρημο. Αυτή η έρημος δεν είναι άλλη από τις Αμμοθίνες στη βόρεια πλευρά του νησιού. Εντυπωσιακοί αμμόλοφοι καλύπτουν μια έκταση 70 στρεμμάτων που ενδείκνυται για απίθανες φωτογραφίες, μια πιο πνευματική σύνδεση με τη φύση και… surf στην άμμο!

Σύμφωνα με το μύθο, ο Φιλοκτήτης που τον είχε δαγκώσει φίδι γιατρεύτηκε με τη βοήθεια και της Λημνίας γης, παραμένοντας στην ομώνυμη σπηλιά για πάνω από δέκα χρόνια. Δέκα λεπτά κολύμπι στην ατμοσφαιρική αυτή σπηλιά δεν ξέρω αν αρκούν για να γιατρευτούν τα –όποια– τραύματα, αλλά σίγουρα θα απολαύσετε μια από τις πιο ξεχωριστές βουτιές της ζωής σας, σε ένα μοναδικό τοπίο. Η Σπηλιά του Φιλοκτήτη βρίσκεται κάτω από έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λήμνου, το Καβείριο, επομένως προσφέρει μια πλήρη εμπειρία.

Λήμνος: Αποκαλόκαιρο στο παρεξηγημένο νησί με την κινηματογραφική ομορφιά - εικόνα 4
Κόβει την ανάσα η πανοραμική θέα από το Κάστρο στη Μύρινα

Απλωμένη ανάμεσα σε δύο όρμους, στη σκιά του φράγκικου κάστρου, η Μύρινα είναι η καρδιά του νησιού και η απαραίτητη στάση για λίγο κοσμοπολίτικο αέρα. Ο ένας όρμος ονομάζεται Ρωμαίικος Γιαλός, και ο άλλος Τούρκικος ή απλώς Λιμάνι. Ο Τούρκικος Γιαλός πλαισιώνεται από το εμπορικό και το βενετσιάνικο λιμάνι, όπως και όμορφα πλακόστρωτα σοκάκια που το συνδέουν με τον Ρωμαίικο γιαλό. Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές αρχιτεκτονικά γειτονιές, αφού τα ψηλοτάβανα παλιά αρχοντικά που κατασκεύασαν κατά κύριο λόγο οι εύποροι Λημνιοί της Αιγύπτου δεν έχουν χάσει τίποτα από την παλιά τους αίγλη. Το Κάστρο που ορθώνεται στον απόκρημνο λόφο προσφέρει την απόλυτη θέα στους επισκέπτες αλλά και στους μόνιμους κατοίκους του, τα ζαρκάδια, που φτάνουν συχνά μέχρι τις αυλές των σπιτιών!

Από τα χωριά το Κοντοπούλι ξεχωρίζει για την τεράστια πλατεία του με ταβέρνες και καφέ που μαζεύουν όλους τους σέρφερ από τις κοντινές σχολές surf στο Κέρος. Το Πεδινό μπορεί να καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1968, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα σπίτια του εγκαταλελειμμένου αλλά ατμοσφαιρικού χωριού ανακατασκευάζονται και κατοικούνται και πάλι. Τέλος, η τεράστια μοναδικής ομορφιάς αλυκή δημιουργεί το σκηνικό ενός γαλαξία "far far away" όπου ίσως θα ήταν χρήσιμο να μεταφερόμασταν πού και πού.

Έχει καμιά καλή παραλία;

Λήμνος: Αποκαλόκαιρο στο παρεξηγημένο νησί με την κινηματογραφική ομορφιά - εικόνα 5
Το γοητευτικά άγριο φυσικό τοπίο εναλλάσσεται με τις οργανωμένες αμμουδερές παραλίες

Επειδή είπαμε πως η Λήμνος είναι "σερφομάνα", άρα έχει συχνά δυνατούς ανέμους, πάντοτε να τσεκάρεις την κατεύθυνση που φυσάει για να κινηθείς στην απάνεμη πλευρά του νησιού. Σχεδόν όλες οι παραλίες είναι αμμουδερές, οργανωμένες και μάλιστα με δωρεάν ξαπλώστρες, επομένως αναζήτησε ό,τι σου ταιριάζει και ό,τι σου επιτρέπει ο καιρός. Το Πλατύ και το Θάνος είναι οι πιο κοσμικές παραλίες κοντά στη Μύρινα, ενώ τα Φαναράκια, Μικρό και Μεγάλο, έχουν ελαφρώς πιο άγριο τοπίο και βράχους για βουτιές. Ο Κοκκινόβραχος με το απίθανο "Red rock beach bar" είναι η παραλία όπου μπορούν να οργανωθούν αυτοσχέδια πάρτι. Όμορφη αμμουδερή παραλία και το Γομάτι κοντά στις Αμμοθίνες. Από τις ελάχιστες ανοργάνωτες παραλίες η Νεφτίνα θα μαζέψει το πολύ δύο παρέες και ο Παρθενόμυτος με τον κακοτράχαλο χωματόδρομο θα σε δυσκολέψει, αλλά θα σε αποζημιώσει με την πλήρη ηρεμία.

Πού θα φάμε;

Λήμνος: Αποκαλόκαιρο στο παρεξηγημένο νησί με την κινηματογραφική ομορφιά - εικόνα 6
Στο γραφικό λιμανάκι στο χωριό Διαπόρι, η ταβέρνα "Μενέλαος" θυμίζει άλλες εποχές.

Η Λήμνος μπορεί να περηφανεύεται πως έχει πολύ αξιόλογο φαγητό. Από ταβέρνες σε μικρά χωριά μέχρι τσιπουράδικα με ψαρομεζέδες δίπλα στη θάλασσα, σε αυτό το νησί θα φας καλά και φτηνά! Ασφαλώς παίζουν εντός έδρας με τοπικά προϊόντα όπως τα τυριά μελίχλωρο και καλαθάκι, τα εξαιρετικό μέλι και ταχίνι, όπως και τα μοναδικά κρασιά.

Στη Λύχνα και στο εστιατόριο "Έννοια πο’χς" (2254071742) συρρέουν οι επισκέπτες (αυστηρά με κράτηση) για την εξαίσια πειραγμένη προσέγγιση της παραδοσιακής κουζίνας του νησιού. Στο γραφικό λιμανάκι στο χωριό Διαπόρι, ο "Μενέλαος" (2254051209) έχει το πιο μελωμένο χταπόδι της Λήμνου, σε μια ταβέρνα που θυμίζει άλλες εποχές. Για χοιρινό κότσι που λιώνει και γεύσεις χωριού, η ταβέρνα "Δρακότρυπα" στο Πορτιανού (2254051204) κακομαθαίνει τους κρεατοφάγους και με το σπιτικό τσίπουρο. Η επική ταβέρνα "Φλωμάρι" (6976144381) κάπου στο πουθενά κοντά στο Γομάτι προτείνει πιάτα που έχουν όλο το μεράκι του κόσμου, όπως το παραδοσιακό ζυμαρικό φλωμάρι με αγριοκούνελο και ταραμοσαλάτα με σπιρουλίνα! Στη Μύρινα, όλοι οι ντόπιοι τρώνε στον "Γλάρο" (6987143305), ενώ για ψαρομεζέδες και πεντανόστιμα φλομάρια με θαλασσινά χωρίς σκέψη στο "Γιαννάκαρο" (2254041744) στο χωριό Κότσινα.

Διαμονή

Λήμνος: Αποκαλόκαιρο στο παρεξηγημένο νησί με την κινηματογραφική ομορφιά - εικόνα 7
Η επική ταβέρνα "Φλωμάρι" κάπου στο πουθενά κοντά στο Γομάτι προτείνει πιάτα που έχουν όλο το μεράκι του κόσμου.

Το "Varos Village" (2254031728) στο Βάρος συνδυάζει πολυτελείς παροχές με το παραδοσιακό χρώμα σε μια αυθεντική μικρογραφία λημνιού χωριού.
Η εμπειρία του glamping στο "Surf Club Keros" (www.surfclubkeros.com) μοιάζει ελάχιστα με το συνηθισμένο κάμπινγκ, αφού διαθέτει πολυτελείς σκηνές σαφάρι, όπου μπορείτε να κοιμηθείτε κοντά στη φύση χωρίς συμβιβασμούς.
Η "Αλιώτιδα" (2254061084), ένα προσεγμένο συγκρότημα στον Άγιο Ιωάννη, προσφέρει μοναδική φιλοξενία με θέα το Αιγαίο.
Για πιο οικονομική διαμονή χωρίς να στερείσαι τις ανέσεις, υπάρχει το "Hotel Ethaleia" (6944355755) στον Μούδρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.