H "άλλη" Πάτμος: Στα κεντρικά του αιγαιοπελαγίτικου street food

Τρεις καντίνες με κοινή φιλοσοφία έρχονται άθελά τους να οργανώσουν ένα κίνημα απλού comfort φαγητού, που συμπυκνώνει στις γεύσεις του τη λιτή νοστιμιά του νησιού της Αποκάλυψης.

H «άλλη» Πάτμος: Στα κεντρικά του αιγαιοπελαγίτικου street food

Η γαστρονομική παράδοση της Πάτμου μπορεί να μην της έχει εξασφαλίσει σημαίνουσα θέση στον γαστρονομικό χάρτη της χώρας, όμως πέρα από τις γνωστές εστιατορικές προσπάθειες που επιχειρούν να αναδείξουν τα γευστικά της θέλγητρα, με κλιμακούμενο βαθμό ευστοχίας, υπάρχουν και μερικές που καταφέρνουν να αποκρυσταλλώσουν ένα άλλο γευστικό στίγμα του νησιού, θυμίζοντάς μας το εξής απλό: ότι αυτό που τελικά χρειάζεται κανείς στην καλοκαιρινή του γαστριμαργική εμπειρία, ίσως δεν είναι η εκλέπτυνση και η επιτήδευση, αλλά η αφαίρεση, οι καλές πρώτες ύλες, η γοητεία της ατέλειας, το όμορφο τοπίο και, φυσικά, η αγάπη.

H "άλλη" Πάτμος: Στα κεντρικά του αιγαιοπελαγίτικου street food - εικόνα 1
Η θέα από την καντίνα. Φώτο: Φοίβος Πέντες

Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, η Πάτμος ίσως θα μπορούσε όντως να ξεχωρίσει, όχι με όπλο τη σοφιστικέ επιτήδευση που κυνηγούν άλλα νησιά της Ελλάδας, αλλά χαράσσοντας έναν διαφορετικό δρόμο, που θα υπογραμμίσει ότι το απλό δεν είναι πρόχειρο, αλλά αντίθετα βαθιά μεστό και ειλικρινές. Σε αυτό το πλαίσιο, τρεις κομψές καντίνες με κοινή φιλοσοφία έρχονται να αρθρώσουν το λόγο ενός άτυπου "κινήματος" απλού, comfort φαγητού, μια μορφή νησιώτικου street food που σταδιακά αποκτά υπερτοπική απήχηση. Πρόκειται για τρεις εφήμερες δομές, στρατηγικά εγκατεστημένες σε μαγικές τοποθεσίες δυτικού προσανατολισμού, με στοιχεία αυθόρμητου DIY, με αργό σέρβις αλλά περίσσιο ταμπεραμέντο και, κυρίως, με απλό φαγητό ουσιαστικής νοστιμιάς.

H "άλλη" Πάτμος: Στα κεντρικά του αιγαιοπελαγίτικου street food - εικόνα 2
Λεπτομέρειες από την DIY διακόσμηση. Φώτο: Φοίβος Πέντες

Στο Λιβάδι Καλογήρου, μια τοποθεσία μέχρι πρότινος σχετικά απάτητη, η ψαροφαγική καντίνα θα σε υποδεχτεί σε μια αγκαλιά από καλαμιές, κρεμασμένες κολοκύθες, κοχύλια και πολύχρωμες κουρελούδες, για ουζάκι με μεζέ και αποκορύφωμα τη χταποδοσαλάτα και τα λαχανικά από τα παρακείμενα μποστάνια. Λίγο παραδίπλα, η μόνιμη κάτοικος της μονής της Παναγιάς σερβίρει για επιδόρπιο τη ζεστασιά και τη γαλήνη του μνημείου που φροντίζει αδιάκοπα, κι ενδεχομένως και κάποιο τρατάρισμα αν έχει.

H "άλλη" Πάτμος: Στα κεντρικά του αιγαιοπελαγίτικου street food - εικόνα 3
Φώτο: Φοίβος Πέντες

Λίγο πιο νότια, στην παραλία των Λευκών, πάνω στην αμμουδιά, μπροστά από μια θρυλική, εκλεκτικιστική έπαυλη και προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους χάρη στα παχιά αλμυρίκια, η ομώνυμη καντίνα σερβίρει καλοψημένα κρέατα της ώρας. Εκεί, το μόνο που θα σε κάνει να σηκωθείς από το τραπέζι θα είναι το μαγνητικό ηλιοβασίλεμα μέσα στη θάλασσα. Τέλος, μην παραλείψεις τη σκαρφαλωμένη καντίνα πάνω από την παραλία των Διδύμων. Εκεί θα δοκιμάσεις μια πιο slow food προσέγγιση, με τα μαγειρευτά να έχουν τον πρώτο λόγο. Μην καθυστερήσεις, γιατί τα μεγάλα, συλλογικά τραπέζια, τα μελωμένα γεμιστά και οι χειροποίητες πίτες είναι limited edition.

Χάρη σ’ αυτά τα τρία σημεία, κάθε απόγευμα του καλοκαιριού οι επισκέπτες του νησιού μετέχουν τελετουργικά σε μια πομπή προς τη γευστική καθαρότητα, μυούνται σε μια ελληνική εκδοχή της κουλτούρας του απεριτίβο και βλέπουν το χρόνο να κυλά πιο αργά, οξύνοντας τις αισθήσεις. Το ενδιαφέρον μιξ του κόσμου επιβεβαιώνει ότι όλα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία και η Πάτμος επαναπροσδιορίζει αυθόρμητα τη χαρά του καλοκαιρινού γεύματος, κάνοντάς μας φανατικούς κοινωνούς του.

Από τον Εμμανουήλ Χουσάκο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.