Περνάμε άλλο ένα φθινόπωρο στα θαλασσινά Σφακιά

Είναι η εποχή τους και είναι ιδανικός προορισμός για λίγες βουτιές ακόμα, αλλά και για αξέχαστα περπατήματα στα μονοπάτια του άγριου Νότου – ό,τι πρέπει για να σας ανοίξει η όρεξη και να απολαύσετε το απίθανο φαγητό της περιοχής.

Περνάμε άλλο ένα φθινόπωρο στα θαλασσινά Σφακιά

Δεν μπορώ πια να μετρήσω τις φορές που έχω «προδώσει» το χωριό μου στον Αποκόρωνα (επαρχία των Χανίων στον βόρειο άξονα του νομού, μεταξύ Χανίων και Ρεθύμνου) για μια μονοήμερη ή και ολιγοήμερη εκδρομή στα Σφακιά. Τόσο για εμάς που εκκινούμε από την καλοκαιρινή έδρα μας, τους Αρμένους Χανίων, όσο και για όλους εκείνους τους φανατικούς επισκέπτες των Σφακίων από κάθε μεριά του κόσμου, αυτά τα βουνά και αυτή η θάλασσα μοιάζει με άλλον ένα παράδεισο επί γης κάπως... διαφορετικό όμως. Εδώ, η πέτρα συνομιλεί με την πέτρα, οι υψομετρικές διαφορές είναι τεράστιες, οι στροφές –όπου πηγαίνει δρόμος– περισσεύουν και το Λιβυκό πέλαγος απλώνεται βαθύ και απέραντο με μόνο σημαδάκι στο βάθος τη Γαύδο και πιο πέρα τη Γαυδοπούλα να χρησιμεύουν ως «γεωγραφική» υπενθύμιση του νοτιότερου σημείου της Ευρώπης.

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε, φτάνοντας εδώ πέρα· άλλες απόλυτα χαλαρωτικές και άλλες που απαιτούν σχετικό κόπο – όχι όμως χωρίς αντίκρισμα. Ξεκινώντας από τα... εύκολα, η άφιξη στην «ασχημούλα» Χώρα Σφακίων, περιλαμβάνει την αγορά κάποιων απαραίτητων προμηθειών από τον γνωστό τοις πάσι πλέον φούρνο «Ντουρουντούς» (ναι, εδώ φουρνίζονται όλες αυτές οι υπέροχες γλυκές και αλμυρές αρτο-λιχουδιές που βρίσκουμε στα περισσότερα μπακάλικα της πρωτεύουσας), ανάληψη χρημάτων για να έχετε και κάποια μετρητά μαζί και μια πρώτη σφακιανή πίτα στις παραλιακές ταβέρνες της κωμόπολης αν σας το επιτρέπει ο χρόνος.

Περνάμε άλλο ένα φθινόπωρο στα θαλασσινά Σφακιά - εικόνα 1

Κατά τ' άλλα παρκάρετε το αυτοκίνητο με τη συνδρομή των δημοτικών υπαλλήλων που θα εμφανιστούν μπροστά σας ξαφνικά, ενημερώνετε ιδανικά αν θα το αφήσετε εκεί πάνω από μια μέρα και επιβιβάζεστε με την πραμάτεια σας (και τη μάσκα σας εννοείται) είτε στο φέρι της γραμμής που πιάνει Λουτρό, Αγιά Ρουμέλη και έπειτα Σούγια, Παλαιόχωρα ή/και Γαύδο είτε στα τοπικά μικρότερα πλοιάρια που σας μεταφέρουν σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα στα Γλυκά Νερά, στο Λουτρό και στα Μάρμαρα. Αν είστε παρέα και δεν θέλετε δεσμεύσεις, μπορείτε επίσης να κινηθείτε με taxi boat από τη Χώρα Σφακίων – πληρώνοντας κάτι παραπάνω για την πριβέ μετακίνηση.

Αυτά ως προς τα γενικά που πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε – εκτός και αν αγαπάτε την πεζοπορία, οπότε όλες αυτές οι διαδρομές μπορούν να γίνουν πεζή, με κατάλληλο εξοπλισμό και το ανάλογο κουράγιο ασφαλώς. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, οι ξένοι κυρίως φθινοπωρινοί επισκέπτες που καταφθάνουν στην περιοχή γι' αυτόν και μόνο το λόγο.

Πρώτη στάση: Γλυκά Νερά

Περνάμε άλλο ένα φθινόπωρο στα θαλασσινά Σφακιά - εικόνα 2

Είκοσι λεπτά θα σας πάρει το μονοπάτι –αρκετά απότομο για αρχάριους– και λιγότερο από δέκα το καραβάκι για να βρεθείτε στην πρώτη μεγάλη βοτσαλωτή παραλία της περιοχής με τη σχετική οργάνωση (καντίνα πάνω στη θάλασσα και ομπρελοξαπλώστρες), αλλά και τα αλμυρίκια της με την παχιά σκιά, και τις πηγές με τα γλυκά νερά που κατεβαίνουν από τα βουνά και αναβλύζουν πλάι και μέσα στη θάλασσα – εξού και το όνομα. Απλώστε την ψάθα σας κοντά στην παραλία και μακριά από τα απότομα πανύψηλα βράχια προς αποφυγή ατυχήματος και απολαύστε τη βουτιά σας. Εναλλακτική επιλογή συγκριτικά με τις υπόλοιπες τόσο για γυμνισμό όσο και για διανυκτέρευση σε αιώρες και υπνόσακους.

Δεύτερη στάση: Λουτρό

Περνάμε άλλο ένα φθινόπωρο στα θαλασσινά Σφακιά - εικόνα 3

Κυκλαδίτικο στην όψη με τα λευκά του κτίρια, και δυσπρόσιτο, καθώς εδώ δεν φτάνει αυτοκίνητο, είναι ιδανικό μέρος για ασφαλείς οικογενειακές διακοπές και στα καλύτερά του φέτος που οι ξαπλώστρες αραίωσαν λιγάκι (το χρειαζόταν αυτό). Εδώ όλα είναι δίπλα και όλα γίνονται με τα πόδια. Απάνεμος κόλπος, με λαχταριστά νερά (έπιασα τον εαυτό μου να βουτάει πάνω από δέκα φορές τη μέρα που περάσαμε φέτος στο Λουτρό!), ποδήλατα και κανό προς ενοικίαση, καθαρά δωμάτια, ταβέρνες, cafe, mini market με όλα τα καλά –από φρέσκα φρούτα μέχρι πετσέτες και παρεό Ελλήνων designers–, όλα στη διάθεση των τυχερών παραθεριστών.

Επιλέξτε για τη διαμονή σας τα ανακαινισμένα και πεντακάθαρα δωμάτια της Σοφίας (2825091354) εκτός και αν είστε μεγάλη οικογένεια ή παρέα και πετύχετε διαθέσιμη την καλαίσθητη «Villa Niki» (6972299979) με την ευρύχωρη βεράντα και την ωραία θέα. Κάντε οπωσδήποτε κράτηση για φαγητό στην οικογενειακή ταβέρνα του Στρατή (2825091348), οι οποίοι έχουν δικά τους κρεατικά και τα ψήνουν με απίστευτη μαεστρία, ενώ διατηρούν και τα όμορφα δωμάτια της Παντελίτσας από πάνω (2825091348), σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε κάθε μετακίνηση – ειδικά μετά το φαγητό!

Τρίτη στάση: Μάρμαρα

Περνάμε άλλο ένα φθινόπωρο στα θαλασσινά Σφακιά - εικόνα 4

Κι επειδή το Λουτρό «σηκώνει» διανυκτέρευση, η επόμενη μέρα της εκδρομής στα πέριξ ανήκει στα Μάρμαρα. Αν έχετε σκοπό να κινηθείτε πεζή από το Λουτρό, υπολογίστε να σας πάρει περί τη μια ώρα πεζοπορίας περνώντας από τους επίσης παραλιακούς οικισμούς Φοίνικα και Λύκο. Διαφορετικά μπορείτε να πάτε γρήγορα και ξεκούραστα από τη θάλασσα με τους γνωστούς τρόπους που προαναφέραμε. Τα Μάρμαρα, με τη χαρακτηριστική ταμπέλα «There is no Planet B», αποτελούν στην ουσία την απόληξη του φαραγγιού της Αράδαινας (άλλη μια αγαπημένη πεζοπορική διαδρομή της τάξεως των 2 ωρών, με εκκίνηση το ομώνυμο χωριό, στο βάθος μέσα στα βουνά).

Η παραλία δεν είναι μεγάλη ούτε σε μήκος ούτε σε πλάτος, έχει κάμποσες ομπρελοξαπλώστρες (κόστους € 6 το ζευγάρι) και μια μικρή καντίνα για τα απαραίτητα, ενώ ανεβαίνοντας την απότομη σκάλα στο πλάι της παραλίας θα φτάσετε σε μια από τις ωραιότερες ταβέρνες της Κρήτης, ιδιοκτησίας του Χρυσόστομου, που διατηρεί και το ομώνυμο κρητικό παραδοσιακό εστιατόριο στην πόλη των Χανίων. Εδώ, στην ταβέρνα «Διαλεσκάρι» (2825772299, 6942201456), μπορείτε να τρώτε από το πρωί ως το βράδυ ασταμάτητα. Ξεκινήστε με ομελέτα σερβιρισμένη με ζυμωτό ψωμί, συνεχίστε με στάκα, τσιγαριαστό, χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες, χωριάτικη σαλάτα με μυζήθρα και ό,τι θα βγει από τον ξυλόφουρνο. Όσο για το τέλος, το κέρασμα δεν περιλαμβάνει μονάχα τσικουδιά, αλλά και φρεσκοτηγανισμένους χανιώτικους λουκουμάδες: μικρούς, στρογγυλούς, τραγανούς και ζουμερούς συγχρόνως. Μπουκιά και συχώριο!

Αν, τώρα, μετά απ’ όλα αυτά καταφέρετε να χωνέψετε, κολυμπήστε στα απίθανα νερά και αυτής της μικρής παραλίας, ανακαλύψτε τις θαλάσσιες σπηλιές τριγύρω και αν είστε τολμηροί επιχειρήστε και μια βουτιά από τα βράχια. Με προσοχή, βεβαίως. Στο Διαλεσκάρι μπορείτε και να διανυκτερεύσετε, καθώς τα τελευταία χρόνια ο Χρυσόστομος έχει φτιάξει δυο τρίκλινα και ένα τετράκλινο δωμάτιο.

Περνάμε άλλο ένα φθινόπωρο στα θαλασσινά Σφακιά - εικόνα 5

Κάπου εδώ, χορτασμένοι από όλα τα καλά των διακοπών, ρίχνουμε μια τελευταία ματιά στο Λιβυκό και αποχαιρετούμε τη θαλασσινή μεριά των Σφακίων. Γιατί ετούτη η επαρχία δεν εξαντλείται στις παραλίες της. Είναι τεράστια, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των Λευκών Ορέων και προσφέρεται και για ένα σωρό άλλες οδικές διαδρομές σε ορεινά χωριά με πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά. Είναι εκεί που ξεχνάς πια ότι βρίσκεσαι σε νησί, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ταξίδι, μια άλλη εποχή.

Στο φαράγγι της Σαμαριάς

Το φθινόπωρο και πριν πιάσουν τα πρωτοβρόχια, οπότε και κλείνει σιγά σιγά η σεζόν για τα παραδεισένια αυτά μέρη, είναι ιδανική εποχή για να διασχίσετε το φαράγγι της Σαμαριάς. Πρόκειται για ολόκληρη εκδρομή που ξεκινάει νωρίς το πρωί από τα Χανιά, όπου θα πάρετε το ΚΤΕΛ για το Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1.227 μ.) για να ξεκινήσετε την πεζοπορία των 13 χλμ. μέσα στο φαράγγι - 16 συνολικά μέχρι να βγείτε στην Αγιά Ρουμέλη, όπου καταλήγει· άλλο ένα παραθαλάσσιο χωριό χωρίς οδική πρόσβαση. Εδώ θα κάνετε το μπάνιο σας, θα γευματίσετε -μια καλή επιλογή είναι η «Καλυψώ» (2825091314) που διαθέτει και δυνατότητα διαμονής-, θα ξεκουραστείτε, και το απόγευμα θα πάρετε το τελευταίο φέρι της γραμμής για τη Χώρα Σφακίων, όπου θα σας περιμένει το ΚΤΕΛ της επιστροφής. Αν θέλετε να μείνετε λίγο ακόμα στην Αγιά Ρουμέλη, άλλη μια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το Bed & Breakfast «Πάχνες» (2825091312). Στο www.samaria.gr, μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διάσχιση του φαραγγιού, το οποίο θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.