Εύκολα σλάλομ στα χιονοδρομικά της διπλανής πόρτας

Αφού το χιόνι δεν έφτασε ακόμη στην πόλη, πάμε εμείς να το συναντήσουμε στα τρία κοντινότερά μας χιονοδρομικά, με νέες προτάσεις φιλοξενίας αλλά και κλασικές γαστρονομικές αξίες να μας παρέχουν όλο το πακέτο.

Εύκολα σλάλομ στα χιονοδρομικά της διπλανής πόρτας

Κοσμικός Παρνασσός, υπερήφανος Χελμός και γραφικό Μαίναλο συνθέτουν την αγία τριάδα των κοντινών χιονοδρομικών μας εξορμήσεων, με τα τρία βουνά να έχουν ήδη από τον Δεκέμβριο ανοίξει τις πύλες τους για να υποδεχτούν σανίδες και πέδιλα και να μας προσφέρουν αδρεναλινικές κούρσες στις συναρπαστικές πλαγιές τους. Παράλληλα η Αράχοβα, η Αγόριανη, τα Καλάβρυτα και τα γραφικά χωριά που συνθέτουν τον μαγευτικό ιστό της ορεινής Αρκαδίας, με τους ξενώνες, τις ταβέρνες και τα καφέ τους σε πλήρη ετοιμότητα, περιμένουν να μας υποδεχτούν στο καρποσταλικό σκηνικό τους.

Παρνασσός στην κορυφή

Εύκολα σλάλομ στα χιονοδρομικά της διπλανής πόρτας - εικόνα 1
Ο Παρνασσός προσφέρει παροχές τελευταίας τεχνολογίας

Ναυαρχίδα του χιονοδρομικού τουρισμού της χώρας, φρεσκαρισμένος κι εφοδιασμένος με παροχές τελευταίας τεχνολογίας και καινοτομίες όπως το combi lift, το οποίο βρίσκει κάποιος σε μετρημένα χιονοδρομικά ανά τον κόσμο, ο Παρνασσός είναι ο λαοφιλέστερος χιονοδρομικός προορισμός της Ελλάδας. Διαθέτει πάνω από είκοσι πίστες για όλα τα επίπεδα ικανότητας κι εμπειρίας των εκατοντάδων χιονοδρόμων που τον επισκέπτονται σε ένα συνολικό μήκος 34 χλμ., με το επιμέρους μήκος των διαδρομών να κυμαίνεται από 300 μ. έως 4 χλμ. Όχι τυχαία, τέλος, τέσσερις από τις πίστες είναι πιστοποιημένες ως αγωνιστικές από τη διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας.

Εύκολα σλάλομ στα χιονοδρομικά της διπλανής πόρτας - εικόνα 2
O «Κυρ Γιάννης» προσεγγίζει τη μαγειρική παράδοση με ανανεωμένη ματιά

Αράχοβα - Αγόριανη: ­κοσμικά ή ριλάξ;

Ντίβα των χειμερινών αποδράσεων, η Αράχοβα ισορροπεί μεταξύ κοσμοπολίτικου βουητού και γραφικής νωχέλειας, με τα όμορφα καλντερίμια της να πλέκουν έναν γραφικό λαβύρινθο σπαρμένο με κομψές μπουτίκ, χουχουλιάρικα καφέ και ψαγμένα μπαράκια. Το παραδοσιακό καρυδάτο και ο ροζιές γεμίζουν με μοσχοβολιές τον κεντρικό δρόμο, όπου θα βρείτε ψαγμένες διευθύνσεις για deli shopping, όπως το «Ορέων Γεύσεις» (2267032007), το εργαστήριο του Μπακολουκά (2267032491) εξακολουθεί να προμηθεύει εξαιρετική φορμαέλα, ενώ στο γευστικό σκηνικό πρωταγωνιστούν σταθερά ο κλασικός «Δασαργύρης» με σπουδαίο κοντοσούβλι κι εξαιρετικό στιφάδο, ο «Οίστρος» με τα μερακλίδικα μαγειρευτά και τις αχνιστές σούπες και το ολοένα ανερχόμενο «Le Sapin» με τα νόστιμα φοντί, τις ρουστίκ γεύσεις γαλλικών επιρροών αλλά κι εκλεκτές ετικέτες κρασιών, σε ένα από τα ομορφότερα πέτρινα αρχοντικά της περιοχής.

Στη βόρεια, πιο ήσυχη πλευρά του βουνού σοφιστικέ vibes εκπέμπει η Αγόριανη. Την ένταση της πίστας θα σβήσουν τα σπιτικά ροφήματα, το αχνιστό κρασί και τα εξαιρετικά κοκτέιλ του «Le Grand Chalet», με θέα στο όρος Καλλίδρομο, αλλά και το brunch που λειτουργεί ως εξαιρετική δικαιολογία για να πατήσετε skip στις πρωινές καταβάσεις. Στο δε ισόγειο του ξενώνα «Μπαλκόνι της Αγόριανης» ο «Κυρ Γιάννης», που προσεγγίζει ήδη από πέρυσι τη μαγειρική παράδοση με ανανεωμένη ματιά, χορταίνει και τους πιο πεινασμένους σκιέρ με στιβαρές γεύσεις.

Εύκολα σλάλομ στα χιονοδρομικά της διπλανής πόρτας - εικόνα 3
Μοναδική πρόταση διαμονής το «Elatos Resort», το οποίο αγκαλιάζει το δάσος του Παρνασσού

Το αλπικών προτύπων «Elatos Resort & Health Club», φωλιασμένο στο πυκνό ελατόδασος, παραμένει μοναδική εμπειρία ορεινής διαμονής με τη θεαματική εσωτερική πισίνα και τους όμορφους κοινόχρηστους χώρους του, ενώ η «Ειρεσιώνη» με το νεανικό, χαλαρό vibe, στην είσοδο της Αράχοβας, συνδυάζει ατμοσφαιρικές μεζονέτες με πλούσιο πρωινό με τοπικά εδέσματα.

Το κουκλίστικο Μαίναλο

Εύκολα σλάλομ στα χιονοδρομικά της διπλανής πόρτας - εικόνα 4
Η Βυτίνα με φόντο το χιονισμένο Μαίναλο

Ένα από τα παλιότερα της Ελλάδας, αλλά φρεσκαρισμένο αρκετά ώστε να αποτελεί κι ένα από τα δημοφιλέστερά της, το χιονοδρομικό της Οστρακίνας στην ορεινή Αρκαδία είναι φαβορί όχι μόνο λόγω των 5,5 χλμ., που είναι το συνολικό μήκος των διαδρομών του, αλλά κι επειδή το αγκαλιάζει ένα από τα ομορφότερα ελατοδάση της χώρας, γεμάτο μύθους και παραδόσεις δεμένες με την ιστορία των αρκαδικών βουνών ως… παιδικής χαράς του θεού Πάνα. Από 130 μ. έως 2,5 χλμ. κυμαίνονται οι επιμέρους διαδρομές, με τις «εύκολες» πίστες να είναι ιδανικές για αρχάριους και... σκουριασμένους βετεράνους.

Εύκολα σλάλομ στα χιονοδρομικά της διπλανής πόρτας - εικόνα 5
Εγγυημένη πρόταση για σπιτική περιποίηση ο ξενώνας «Μπελαίικο» στη Στεμνίτσα

Στα χωριά της ορεινής Αρκαδίας

Επιβλητικά ομιχλώδη τοπία, πετρόκτιστοι παραδοσιακοί ξενώνες, καπνισμένα τζάκια και μυρωδιές από τσίκνα στον αέρα συνθέτουν το μαγικό δίχτυ των γραφικών οικισμών της ορεινής Αρκαδίας, με χωριά όπως η Βυτίνα, το Λεβίδι και η Στεμνίτσα να συγκεντρώνουν τον προβολέα αλλά κι εκτός ραντάρ επιλογές, όπως η Αλωνίσταινα, η Κάψια και το Χρυσοβίτσι, να ασκούν τον δικό τους μαγνητισμό. Χαρακτηρισμένο ως ένα από τα εντυπωσιακότερα της Ευρώπης, το σπήλαιο της Καψιάς είναι ένας απροσπέραστος φυσιολατρικός προορισμός στην περιοχή, ενώ το ανανεωμένο καφέ του (6978067978) σερβίρει αχνιστά τοπικά τσάγια και αφεψήματα μαζί με σπιτικά γλυκά. H δε νωχελική, κουκλίστικη Αλωνίσταινα, εκτός από τον τάφο της Ζαμπίας Κολοκοτρώνη, έχει για αξιοθέατο και το παραδοσιακό και αναπάντεχο καφενεδάκι του «Μπαρμπαθόδωρα» (6973277385), με τον ιδιοσυγκρασιακό διάκοσμο, την πλινθοδομή του 1831 κι ένα τσίπουρο-βάλσαμο για καλωσόρισμα.

Το «Στέκι του Μοριά», με νεο-παραδοσιακά πιάτα όπως το ζουμερό τραχανότο με τοπική γραβιέρα, επιβραβεύει μια βόλτα μέχρι το γραφικό Χρυσοβίτσι, ενώ το πάντα αξιόπιστο «Βαρελάδικο» (2796022455) στο Λεβίδι σερβίρει λαχταριστή γουρουνοπούλα και κόκορα με χυλοπίτες. Στη Δημητσάνα το all day café-bar «Τα Πάνω Κάτω» εμφανίζεται φέτος ακόμη πιο ανεβασμένο, με τον Τάκη Μπουρνά, ψημένο στο «Costa Navarino», να υπογράφει τα δημιουργικά κοκτέιλ, ενώ στη Βυτίνα τα ατμοσφαιρικά «Κόκκινα Πιθάρια» παραμένουν γευστικό hot spot της περιοχής, με ιδιοσυγκρασιακές ορεσίβιες δημιουργίες του Παναγιώτη Μπουρτσουκλή, όπως τα σπαγγέτι με κιμά από αγριογούρουνο.

Εύκολα σλάλομ στα χιονοδρομικά της διπλανής πόρτας - εικόνα 6
Φιλοξενία τεσσάρων αστέρων στο κομψό «Nymfasia Arcadia Resort» στη Βυτίνα

Στη Δημητσάνα θέα προς το χωριό και τον Λούσιο προσφέρουν τα πλήρως εξοπλισμένα και φρεσκοανακαινισμένα δωμάτια του παραδοσιακού ξενώνα «Ορίζοντες» (6983505635). Το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο «Μπαρουτόμυλος» (2795031379), πάλι, εμπλουτίζει την εμπειρία φιλοξενίας του με πλούσιο αρκαδικό πρωινό. Στη Στεμνίτσα το «Μπελλαίικο» είναι εγγυημένη πρόταση για σπιτική περιποίηση και στη Βύτινα το ξενοδοχείο «Nymfasia Arcadia Resort» (2795022330) προσφέρει ατμοσφαιρική φιλοξενία πέντε αστέρων. Στον Καρδαρά, μιαν ανάσα από το χιονοδρομικό του Μαινάλου, το «Nefeles Luxury Residences & Lounge» συνδυάζει μοντέρνα αισθητική με παραδοσιακή φιλοξενία, ενώ ο ξενώνας «Αλωνίσταινα» (2710431284), στο ομώνυμο χωριό, προσφέρει ρουστίκ οικογενειακή φιλοξενία.

Δραστήριος Χελμός

Εύκολα σλάλομ στα χιονοδρομικά της διπλανής πόρτας - εικόνα 7
Κοντινό και ανανεωμένο το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων

Κοντινό κι ευπρόσιτο, στο τέρμα μιας από τις ωραιότερες διαδρομές της Πελοποννήσου, το χιονοδρομικό που επιβλέπει τα Καλάβρυτα και χαρίζει βίστες προς το Ιόνιο, τον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό είναι από τα νεανικότερα της Ελλάδας χάρη στα 25 χλμ. των 14 διαδρομών του αλλά και στις άκρως θελκτικές, low budget προσφορές, όπως η πρόσβαση στις πίστες αρχαρίων με μόλις € 5. Οι βραδιές με νυχτερινό σκι μετατρέπουν το café του σαλέ σε μπαρ με λευκό φόντο, ενώ το ειδικό πάρκο εκμάθησης για παιδιά, κομπλέ με παιδική χαρά και τραμπάλες στα χιόνια, ανεβάζει τον family friendly δείκτη.

Εύκολα σλάλομ στα χιονοδρομικά της διπλανής πόρτας - εικόνα 8
Ορεσίβιες γεύσεις με γκουρμέ οπτική στο «Σπίτι της Μαριώς» στα Καλάβρυτα

Ανανεωμένα Καλάβρυτα

Όμορφα και νωχελικά, με τον μεγάλο πεζόδρομο να ενδείκνυται για βόλτες και χάζι σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία και μαγαζάκια παραδοσιακών ειδών αλλά και τη χιονισμένη κορυφή του Χελμού να ξεπροβάλλει από κάθε γωνιά του χωριού, τα Καλάβρυτα μπορεί να μην ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους (σχεδόν ισοπεδώθηκαν, άλλωστε, από τους Γερμανούς), ό,τι τους λείπει σε γραφικότητα όμως το αναπληρώνουν σε αίσθηση φιλοξενίας.

Βιώστε την ατόφια στο «Σπίτι της Μαριώς» (2692022264), όπου ο Γιώργος Μανίκας επαναπροσεγγίζει τις ορεσίβιες γεύσεις του τόπου με γκουρμέ αφετηρία και πιάτα όπως το αγριογούρουνο με οξύμελο και φακές Φενεού καθώς και στον ανανεωμένο ξενώνα «Ωριάς» (6942010853), όπου, εκτός από την απομόνωση των 8 καμπίνων σε έκταση 12 στρεμμάτων, ο Γιάννης Χουλιάρας προσφέρει χορταστικό πρωινό με τοπικά προϊόντα αλλά και bio γεύσεις με farm-to-table λογική στο εστιατόριό του. Ο «Βαρβιτσιώτης», με ιστορία δεκαετιών στο κατσικάκι λαδορίγανη και στον κόκορα εκτροφής του, αλλά και ο «Χαραλαμπάς» με τη μαστόρικη σχάρα είναι σταθερά φαβορί των σκιέρ.

Εύκολα σλάλομ στα χιονοδρομικά της διπλανής πόρτας - εικόνα 9
Ο κομψός ανακαινισμένος ξενώνας «Ωριάς» στα Καλάβρυτα

Τα άνετα δωμάτια με τα μεγάλα ντιζαϊνάτα μπάνια του «Kalavrita Canyon Hotel & Spa» είναι μια σίγουρη, κομψή επιλογή διαμονής στο κέντρο των Καλαβρύτων, ενώ ανηφορίζοντας προς το χιονοδρομικό το «Georgio’s V. Chalet» ξεχωρίζει για την τοποθεσία του μέσα στα έλατα και το «Aphrodite’s Inn», ξαπλωμένο στην πλαγιά, για τη μοναδική θέα του στην πόλη.

Ski info

Παρνασσός
Υψόμετρο: 2.260 μ.
Πίστες: 23
Αναβατήρες: 17
Απόσταση από Αθήνα: 190 χλμ.
Ημερήσιο εισιτήριο: € 20-30 για χιονοδρόμους, € 10-15 για επισκέπτες
Ωράρια αναβατήρων: 9 π.μ.-3 μ.μ. (καθημερινές), 8 π.μ.-4 μ.μ.(σαββατοκύριακα & αργίες)

Μαίναλο
Υψόμετρο: 1.600 μ.
Πίστες: 7
Αναβατήρες: 3
Απόσταση από Αθήνα: 170 χλμ.
Ημερήσιο εισιτήριο: € 10 (καθημερινές), € 14 (σαββατοκύριακα & αργίες)
Ωράρια αναβατήρων: 9 π.μ.-4 μ.μ.

Χελμός
Υψόμετρο: 2.340 μ.
Πίστες: 14
Αναβατήρες: 8
Απόσταση από Αθήνα: 201 χλμ.
Ημερήσιο εισιτήριο: € 15-25 για χιονοδρόμους, € 10 για επισκέπτες
Ωράρια αναβατήρων: 9 π.μ.-4 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.