5 πανέμορφα δάση για fall falliage αλά ελληνικά

Στα δάση της Ελλάδας οι φυλλωσιές έχουν φορέσει τον πιο πολύχρωμο μανδύα τους και υποδέχονται το φθινόπωρο, καλώντας μας να περπατήσουμε σε χαλιά από πλατανόφυλλα και να αναζητήσουμε τη χαμένη εναλλαγή των εποχών.

5 πανέμορφα δάση για fall falliage αλά ελληνικά

Πανύψηλες οξιές και πολύχρωμα πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές και φτέρες πλέκουν τον ιστό τους γύρω από γάργαρα ρυάκια και καταρράκτες που ξεχύνονται με ορμή, χελώνες, τρανόσαυρες και αμέτρητα πουλιά κρυμμένα στο background πλουτίζουν την ηχώ της φύσης και το θρόισμα των φύλλων συνθέτει το σάουντρακ. Τα δάση της Ελλάδας, ντυμένα στα πιο όμορφά τους χρώματα, μας περιμένουν να εξερευνήσουμε τα μονοπάτια τους και να ανακαλύψουμε στις διαδρομές τους την εναλλαγή των εποχών που χάνουμε στην πόλη, γεμίζοντας τον νου μας (και τα κινητά) με φωτογραφίες που δεν χρειάζονται φίλτρο, ενώ λίγο πιο κει γραφικά χωριά και παραδοσιακοί οικισμοί, γύρω από ξενώνες που μοσχοβολάνε τζάκι, μας καλούν να γεμίσουμε τη φθινοπωρινή μας απόδραση με γεύσεις ορεσίβιας θαλπωρής και αυθεντικότητας. Φοράμε, λοιπόν, παπούτσια εξερεύνησης και στρίβουμε τα τζιπάκια μας προς τα ωραιότερα δάση της Ελλάδας για να ζήσουμε το fall foliage αλά ελληνικά.

Στις καστανιές του Πάικου

5 πανέμορφα δάση για fall falliage αλά ελληνικά - εικόνα 1
Προικισμένο με το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς στην Ελλάδα, το όρος Πάικο μετρά πάνω από τεσσερισήμισι χιλιάδες στρέμματα

Στην καρδιά της Μακεδονίας, εκεί όπου συναντιούνται οι νομοί Πέλλας και Κιλκίς, ξεδιπλώνει τη μακρόστενη κορμοστασιά του το όρος Πάικο. Προικισμένο με το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς στην Ελλάδα, μετρά πάνω από τεσσερισήμισι χιλιάδες στρέμματα, δυόμισι χιλιάδες από τα οποία είναι καλλιεργήσιμα. Γύρω στις 300 οικογένειες απασχολούνται με τη συγκομιδή, συλλέγοντας περί τους 500 τόνους κάστανου ετησίως. Καρδιά της ιδιαίτερης χλωρίδας του βουνού, οι πανύψηλες οξιές κοντράρουν τα χρώματα των καστανιών και σκιάζουν το έδαφος με το περήφανο φύλλωμα και την πυκνή δροσιά τους, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μανιταριών αλλά και δεκάδων ειδών άγριας ορχιδέας.

Πού να μείνετε: Τα άνετα, φωτεινά δωμάτια του ξενώνα «Παρυφές», στο 2ο χιλιόμετρο από τη Γουμένισσα προς Γρίβα, αγναντεύουν τα βουνά, ενώ το εστιατόριο του ισογείου ετοιμάζει κρεατικά της ώρας και μαγειρευτά, συνοδεία κρασιών τοπικών παραγωγών. Κεντρική τοποθεσία με ήσυχη ατμόσφαιρα συνδυάζει ο ξενώνας «Δημοσθένης».

Πολύχρωμο Βόρειο Πήλιο

5 πανέμορφα δάση για fall falliage αλά ελληνικά - εικόνα 2
Η βόρεια πλαγιά του Πηλίου κλέβει τον προβολέα του φθινοπώρου, με καλντερίμια και μονοπατάκια

Το πολυπρόσωπο Bουνό των Κενταύρων μπορεί να μην κρύβει πια μυθικά πλάσματα στις πλαγιές του, κρύβει όμως θρυλικές ομορφιές, με τη βόρεια πλαγιά του να κλέβει τον προβολέα τη φθινοπωρινή περίοδο, καθώς τα πορτοκαλοκίτρινα φύλλα των δέντρων του στρώνονται σαν πολύχρωμα, παχιά χαλιά στο έδαφος του δάσους που περιβάλλει το οικιστικό σύμπλεγμα της Τσαγκαράδας. Καλντερίμια και μονοπατάκια φιδογυρίζουν ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, για να συνθέσουν ένα από τα πιο οργανωμένα δίκτυα περιπατητικού τουρισμού στην Ευρώπη, πλησιάζοντας και ξεμακραίνοντας από ρυάκια και τρεχούμενα νερά, το σάουντρακ των οποίων απορροφούν οι χρυσαφένιες φυλλωσιές βελανιδιών, οξιών, πλατάνων και αγριοκαστανιών, στέλνοντας πίσω το μεθυστικό τους θρόισμα για απάντηση. Προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura, το δάσος του Πηλίου κρύβει στα σπλάχνα του κόκκινους κρίνους, βότανα και αγριολούλουδα, συνθέτοντας το ιδανικό σκηνικό για τις μεσογειακές χελώνες και τις τρανόσαυρες που ίσως εντοπίσετε κάτω από τα διάσπαρτα πέτρινα γεφυράκια.

5 πανέμορφα δάση για fall falliage αλά ελληνικά - εικόνα 3
Πηλιορείτικες σπεσιαλιτέ με σπιτική θέρμη σερβίρει στην ταβέρνα της η «Αλέκα», δύο βήματα από τον ομώνυμο ξενώνα

Πού να μείνετε: Στην Τσαγκαράδα, καλόγουστους κοινόχρηστους χώρους και πολυτελή δωμάτια θα βρείτε στο «Aglaida Apartments»· σύγχρονο εξοπλισμό και σπιτικό πρωινό προσφέρει το «Aleka’s House» λίγα σκαλιά πάνω από την ομώνυμη ταβέρνα· wellness area, cigar room και μίνιμαλ πολυτέλεια συνδυάζει το «12 Months Luxury Resort»· ευχάριστα μικρά δωμάτια γύρω από δροσερή βεράντα, εντυπωσιακό κοινόχρηστο σαλόνι κι ένα μικρό εστιατόριο με δημιουργική κουζίνα προσφέρει το «Lost Unicorn», μιαν ανάσα από τον φημισμένο γιγάντιο πλάτανο του χωριού.

Τζιπάδα στον Χελμό και τη Ζήρεια

5 πανέμορφα δάση για fall falliage αλά ελληνικά - εικόνα 4
Γνωστός κυρίως για το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων, ο Χελμός κρύβει στη δυτική πλευρά του μία από τις πιο όμορφες δασικές διαδρομές της Ελλάδας

Γνωστός κυρίως για το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων, ο Χελμός κρύβει στη δυτική πλευρά του μία από τις πιο όμορφες δασικές διαδρομές της Ελλάδας. Στο πέρασμα από τη γραφική και ήσυχη Ζαρούχλα, προς την κοιλάδα του Φενεού (προσοχή, η διαδρομή ενδείκνυται μόνο με τζιπ), πανύψηλα έλατα, μαύρες πεύκες και πλατάνια δημιουργούν ένα εγκολπωτικό, καταπράσινο αγχολυτικό, που αντηχεί το βούισμα από τα ρυάκια, καθώς αρδεύουν το μαλακό έδαφος, κατάστικτο από μανιταρο-οικογένειες με απίθανα χρώματα. Από εκεί το αλπικό τοπίο της τεχνητής λίμνης Δόξα, που παρέχει νερό σε όλον τον κάμπο του Φενεού, δεν είναι παρά μερικές γκαζιές μακριά, με τις φουντουκιές να δημιουργούν ένα φυσικό τούνελ στο δρομάκι που οδηγεί στο καρτποσταλικής ομορφιάς τοπίο. Για ένα μεγαλύτερο οδοιπορικό περνάτε από τον Φενεό στα Τρίκαλα και βγαίνετε ξανά στην εθνική.

5 πανέμορφα δάση για fall falliage αλά ελληνικά - εικόνα 5
Το σύγχρονο με το παραδοσιακό συνδυάζει στα Τρίκαλα το resort «Πλειάδων Γη» με το πολυτελές spa

Πού να μείνετε: Προσωπική φροντίδα και πλήθος outdoors δραστηριοτήτων προσφέρει το «Εύχαρις Φιλόξενον» στον Φενεό με το τζάκι στο επίκεντρο πλήρως εξοπλισμένων μεζονετών και σουιτών· κοσμοπολίτικο αέρα έχει το «Astra Hotel» στην Καστανιά, που μοιάζει με μεγάλο σπίτι γεμάτο ποπ πινελιές κι ενθύμια από τα ταξίδια των ιδιοκτητών· το σύγχρονο με το παραδοσιακό συνδυάζει, τέλος, το resort «Πλειάδων Γη» στα Τρίκαλα, που διαθέτει και πολυτελές spa.

Βάλια Κάλντα για εξερεύνηση

5 πανέμορφα δάση για fall falliage αλά ελληνικά - εικόνα 6
Τα πυκνά δάση και οι χείμαρροι ενδείκνυνται για εξερευνήσεις στη Βάλια Κάλντα

Ένα από τα ομορφότερα φυσικά τοπία της Ελλάδας, η Ζεστή Κοιλάδα, όπως μεταφράζεται η βλάχικη ονομασία της, περνά το μεγαλύτερο κομμάτι του χειμώνα σκεπασμένη από τα χιόνια, με την πρόσβασή της από Μηλιά, Κρανιά και Περιβόλι να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη όταν χειμωνιάσει για τα καλά. Όμως, με τη συμβολή πεπειραμένων συνοδών βουνού από τους τοπικούς συλλόγους, όσο το φθινόπωρο κρατά ακόμη τη γλύκα του, τα πυκνά δάση και οι χείμαρροι ενδείκνυνται για εξερευνήσεις σε ένα τοπίο αφοπλιστικής αγριάδας, με μοναδικό οικολογικό ενδιαφέρον, – η Βάλια Κάλντα είναι, άλλωστε, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα καταφύγια καφέ αρκούδας στην Ευρώπη, ενταγμένη στο δίκτυο των ιδιαίτερα προστατευόμενων περιοχών.

5 πανέμορφα δάση για fall falliage αλά ελληνικά - εικόνα 7
Ρομαντική ατμόσφαιρα και τοπικές γεύσεις θα βρείτε στο «Pindos Resort Luxury Suites»

Πού να μείνετε: Παραμυθένια ατμόσφαιρα σε ρομαντικό τέμπο με αντίκες στα δωμάτια και πλούσιο ελληνικό πρωινό με τοπικά προϊόντα θα βρείτε στο «Pindos Resort Luxury Suites»· ρουστίκ αισθητική με τζάκι στα δωμάτια, που ενώνονται για να εξυπηρετήσουν οικογένειες, προσφέρει ο ξενώνας «La Moara» στα όρια του εθνικού δρυμού και δίπλα σε ποταμάκι για ράφτινκ· άνετα δωμάτια, τέλος, με θέα από τη Βάλια Κάλντα μέχρι τον Όλυμπο προτείνει ο «Ξενώνας Παπαζήση», κοντά στο δάσος.

Διονυσιακό Παγγαίο

5 πανέμορφα δάση για fall falliage αλά ελληνικά - εικόνα 8
Το Παγγαίο όρος είναι ζωσμένο από οργιώδη δάση καστανιών, πλατανιών, δρυών και οξιών

Μυθολογικό σπίτι του Ορφέα και χώρος συγκέντρωσης των πρώτων Διονυσιακών Θιάσων, με τις έξαλλες μαινάδες και τους εκστασιασμένους σάτυρους, το Παγγαίο όρος, ζωσμένο από οργιώδη δάση καστανιών, πλατανιών, δρυών και οξιών, είναι κατάστικτο από υπέροχες μονές με σπουδαία ιστορία, ενώ χαλιά από πλατανόφυλλα περικυκλώνουν τις φουντωτές του φτέρες στα ριζά μοναδικών μονοπατιών για περιπάτους και ορειβασίες. Γραφικά σπιτάκια, πλακόστρωτα σοκάκια, κάστρα και πύργοι συνθέτουν την ειδυλλιακή εικόνα των τριγύρω οικισμών, με την Ελευθερούπολη να αποτελεί παραδοσιακή αφετηρία των επισκεπτών, τη Νικησιανή να ξεχωρίζει ως κεφαλοχώρι και τη Μεσορoπή να είναι προικισμένη με ατμοσφαιρικότητα από ιστορικά αρχοντικά κι εντυπωσιακά καπνομάγαζα – από εδώ, μάλιστα, ξεκινά μία από τις ωραιότερες διαδρομές του δάσους, δίπλα σε ρεματιές και καταρράκτες.

5 πανέμορφα δάση για fall falliage αλά ελληνικά - εικόνα 9
Το «Ιμαρέτ» είναι ένα άρτια αναπλασμένο ιστορικό μνημείο με απαράμιλλη ατμόσφαιρα

Πού να μείνετε: Απαράμιλλη ατμόσφαιρα σε άρτια αναπλασμένο ιστορικό μνημείο με εσωτερική πισίνα και χαμάμ θα βρείτε στο «Ιμαρέτ», μέλος των Relais & Chateaux. Ξύλινος οικισμός με τρεχούμενα νερά σε ξέφωτο του δάσους συνθέτει το σκηνικό της ζεστής φιλοξενίας που προσφέρει το ρομαντικό «Dionysus Village Resort». Την αυθεντική αρχιτεκτονική της περιοχής αναδεικνύει ο ξενώνας «Κλαδί Ελιάς», με εστιατόριο και προσεγμένη κάβα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.