Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή

Ο ταλαντούχος bartender και συνιδιοκτήτης του βραβευμένου «Tiki Athens» Γιάννης Πέτρος Πετρής βρέθηκε στην Ιαπωνία πριν από δέκα χρόνια, την ερωτεύτηκε και μας δίνει τα δικά του γευστικά και όχι μόνο tips.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή

Η Ιαπωνία είναι από εκείνους τους μυστήριους προορισμούς, που αποτελεί κρυφό πόθο για πολλούς. Ο ταλαντούχος bartender και συνιδιοκτήτης του βραβευμένου «Tiki Athens» Γιάννης Πέτρος Πετρής βρέθηκε εκεί πριν από δέκα χρόνια, την ερωτεύτηκε και πλέον την επισκέπτεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Μας δίνει λοιπόν τα δικά του γευστικά και όχι μόνο tips.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 1

«Η ιστορία μου ξεκινά πριν από δέκα χρόνια, σε μια έκθεση για spirits στο Λονδίνο όπου γνώρισα τον Suzuki και τον Jun, δύο κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο του bartending. Ήταν συγκλονιστικοί και τους προσέγγισα, ώστε να τους γνωρίσω και να μάθω περισσότερα για την δική τους κουλτούρα στο bar. Γίναμε φίλοι και με προσκάλεσαν στο Τόκιο να παρακολουθήσω σεμινάρια γύρω από τη φιλοσοφία του μπαρ και της γαστρονομίας στη σχολή τους.

Εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με καλής ποιότητας σάκε, ανακάλυψα το Umeshu (ποτό από γιαπωνέζικα δαμάσκηνα) και το sushu (απόσταγμα από δημητριακά ή γλυκοπατάτα), δοκίμασα τοπική μπίρα και, εννοείται, γιαπωνέζικο ουίσκι (τότε ήταν ακόμα σε κανονικές τιμές). Ένας καινούργιος κόσμος αποκαλύφθηκε μπροστά μου! Κι άλλος ένας όταν δοκίμασα τα φρούτα και άλλα προϊόντα τους. Το yuzu (τύπος λάιμ με γεύση από μανταρίνι, νεράντζι, λεμόνι), το kinako, αποξηραμένα φασόλια σόγιας, το shiso, είδος βασιλικού με αρώματα αμυγδάλου, το yanaka, εκδοχή του ginger, αλλά και διαφορετικά είδη ζάχαρης, όπως το kokutou.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 2

Όσο για τον πάγο, σε αυτήν την πόλη είναι ιερός! Όλα ξεκίνησαν από τον αυτοκράτορα που είχε την πολυτέλεια να του φέρνουν πάγο από τα ψηλά βουνά. Σήμερα στις υπαίθριες γιορτές οι Ιάπωνες τρώνε τριμμένο πάγο με σιρόπι φρούτων (σαν σορμπέ). Στα μπαρ ο πάγος έχει ρόλο ηγέτη. Μεγάλα μπλοκ σπάνε σε μικρότερα κομμάτια, ενώ τους δίνουν και σχήματα, όπως σφαίρας ή διαμαντιού.

Επίσης, όταν δοκίμασα το τονωτικό πράσινο τσάι τους άλλαξα τη συνήθεια του πρωινού καφέ, ενώ το matcha με τη μοναδική του γεύση είναι σκέτη απόλαυση (ποιοτικό matcha tea είναι το Maiden). Μάλιστα, οι τανίνες του τσαγιού τους το κάνουν εξαιρετικό παρτενέρ για food pairing.

Από τα αγαπημένα μου νέα cocktail bars, όπου η Δύση συναντά την Ανατολή σε ένα fusion, είναι το «Boctok» στο Roppongi.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 3

Στα γευστικά must προτείνω τα μεγαλύτερα στρείδια που έχετε δει ποτέ (δοκιμάστε τα στα oyster bar της περιοχής Golden Gai και φυσικά στην ψαραγορά Shinjuku) και τις φοβερές χταποδοκροκέτες takoyaki με bonito flakes (καπνισμένο, αποξηραμένο, παλαιωμένο σκουμπρί), που είναι κλασικό streetfood».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Τop εμπειρίες στα νησιά του Αργοσαρωνικού

Ο Αργοσαρωνικός προσφέρει μια πανδαισία καλοκαιρινών στιγμών. Αρκεί να αφεθείτε στην top εμπειρία κάθε νησιού για να τη ζήσετε όπως της αξίζει.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
07/07/2025

Σε αυτό το ξενοδοχείο της Μήλου ξεχνιόμαστε ευχαρίστως κοιτάζοντας τη γραμμή του ορίζοντα

Ανακαλώντας στιγμιότυπα, ή μάλλον αισθήσεις που βιώσαμε στο ολοκαίνουργο ξενοδοχείο "Golden Milos Beach House by Domotel", στο πρώτο Κυκλαδίτικο weekend του καλοκαιριού.

Στον Κάλαμο και τον Καστό, τα 'μυστικά' του Ιονίου

Στη λιγότερο δημοφιλή μεριά του πελάγους, Κάλαμος και Καστός μοιάζουν να ξεπήδησαν από κάποιο παράλληλο -σίγουρα πιο παρθένο και ανέμελο- σύμπαν του ελληνικού καλοκαιριού. Και αξίζουν της απόλυτης προσοχής σου.

Λούβρο: Απ’ το Βυζάντιο στον Louboutin μέσω μιας μοναδικής έκθεσης

Πλέκοντας περίτεχνα πρωτοπορία και ιστορία, η έκθεση "Louvre Couture: Statement Κομμάτια" στο Παρίσι βάζει στόχο να αποδείξει ότι η σύγχρονη μόδα δεν εξελίσσεται στο κενό.

Στο καταφύγιο του Μονέ: Μια μέρα στο Giverny

Στο Giverny, στο σπίτι του Μονέ και μόλις μια ώρα μακριά από το Παρίσι, δεν κοιτάς απλώς το μαγευτικό κήπο με τα νούφαρα και την ιαπωνική γέφυρα με τις γλυσίνες. Κοιτάς μέσα από τα μάτια του μεγάλου Ιμπρεσιονιστή. Και για μια στιγμή, βλέπεις όπως εκείνος.

Το 25o Φεστιβάλ Νάξου είναι γεγονός

Με τον τίτλο "Τέχνη-Επιστήμη-Περιβάλλον" το Φεστιβάλ προσφέρει μια σειρά δράσεων, στις οποίες ξεχωρίζουν οι συναυλίες Δεληβοριά, Περίδη και Γιαννάτου αλλά κι η παράσταση "Ο Γιάννης το βούδι" της Ευαγγελίας Γατσωτή.

Κόρδοβα: Ένα ταξίδι στη μαγευτική ατμόσφαιρα της Ανδαλουσίας

Μια πόλη που φέρνει στο φως την πλούσια ανδαλουσιανή ιστορία, η Κόρδοβα μαγεύει με τα σοκάκια της που μοσχομυρίζουν από τα tapas και τις λουλουδιασμένες αυλές, τα μνημεία που συνδέουν τις εποχές, τη μουσική της που απλώνεται αέναα στους δρόμους και το φλαμένκο που μοιράζει πάθος και ψυχή.