Η Μάνη δεν είναι τυχαία το hit του καλοκαιριού

Μεσσηνιακή ή Λακωνική, η Μάνη είναι από τα αγαπημένα bestsellers του ελληνικού τοπίου – και όχι άδικα. Με νέες αφίξεις αλλά κι εμπειρίες να προστίθενται στο δυναμικό της, χωρίς να κοντράρουν τη γοητεία της φύσης, μας καλεί να την (ξανα)γνωρίσουμε.

Η Μάνη δεν είναι τυχαία το hit του καλοκαιριού

Στενά δρομάκια σε ελαιώνες, πλαγιές βαμμένες από τα άνθη, φραγκοσυκιές στις ρίζες πύργων και τοπία μπολιασμένα με τους μύθους τους συνθέτουν το Φαρ Ουέστ σκηνικό της πιο γοητευτικής γωνιάς της Πελοποννήσου. Λακωνική ή Μεσηνιακή, Προσηλιακή ή Αποσκιερή, πυκνόφυτη και δροσερή ή άγρια και λουσμένη από τον λαμπρό ήλιο, η Μάνη μετράει ανάμεσα στους θρυλικούς πύργους και στα επιβλητικά αετοχώρια 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου καθώς και μερικά από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Ελλάδας.

Το πλωτό Σπήλαιο Διρού και τα ενδημικά φυτά συνομιλούν με πέτρινα γεφύρια, νερόμυλους και λιουτριβιά, το Τηγάνι και το Κάβο Γκρόσο είναι δύο παράδεισοι πεζοπορίας, ενώ το ηλιοβασίλεμα στις Πύλες του Άδη δένει τα ξόρκια του τόπου που ενέπνευσε τον Νίκο Καζαντζάκη και πλάνεψε τον Πάτρικ Λι Φέρμορ.

Η ήρεμη σοφιστικέ Μεσσηνία

Η Μάνη δεν είναι τυχαία το hit του καλοκαιριού - εικόνα 1
Παλιά και νέα Μάνη σε αγαστή συνέργεια στο boutique ξενοδοχείο «Κυρίμαι» στον Γερολιμένα

Στη Μεσσηνιακή Μάνη τον πρώτο λόγο έχει η Καρδαμύλη: μόλις λίγα χιλιόμετρα από τις Κιτριές με τα βαθιά χρωματιστά νερά και τα ξύλινα καΐκια τους, που μέσω Καλαμάτας υποδέχονται πρώτες τον επισκέπτη στην Αποσκιερή Μάνη, κουκλίστικη, πετρόχτιστη και κεραμοσκεπής, η γοητευτική πόλη στα πόδια του Ταϋγέτου έχει αναδειχτεί ως το σοφιστικέ θέρετρο της Μεσσηνίας. Ελιές και κυπαρίσσια δίνουν το χρώμα τους στις από δω πλαγιές του βουνού, η Παλιά Καρδαμύλη με τον Άγιο Σπυρίδωνα και τους πύργους της μονοπωλεί τα κλικ στις φωτογραφικές μηχανές των επισκεπτών, με ζεν δυναμική που εμπνέει συνεχώς: έξω από την Καρδαμύλη, αποκομμένο από τις τυπικές προτάσεις φιλοξενίας, βρίσκεται φωλιασμένο το «Zen Rocks» (6934212039), ένα αυθεντικό yoga retreat που συνδυάζει το σύγχρονο ντιζάιν και την άψογη αισθητική.

Η Μάνη δεν είναι τυχαία το hit του καλοκαιριού - εικόνα 2
Κουκλίστικη, πετρόχτιστη και κεραμοσκεπής η σοφιστικέ Καρδαμύλη

Από την Καρδαμύλη ξεκινούν και τα προσκυνήματα για την παραλία Καλαμίτσι: στην καταπράσινη αγκαλιά ψηλών κυπαρισσιών, όλες οι αποχρώσεις του γαλάζιου ξεδιπλώνονται στα καθαρά νερά του μικρού βοτσαλωτού παράδεισου, τον οποίο ατενίζει σιωπηλό το σπίτι του ­Άγγλου­ φιλέλληνα, συγγραφέα, μεταφραστή αλλά και αγαπημένου «θετού γιου» αυτού του ευλογημένου τόπου Πάτρικ Λι Φέρμορ. Λίγο πιο κάτω η παραλία του Φονιά με την άγρια ομορφιά, ενώ αυτός ο δρόμος οδηγεί –αναπόφευκτα– στη Στούπα.

Η τεράστια, οργανωμένη αμμουδιά διαθέτει ένα πακέτο παροχών για όλα τα γούστα, το οποίο προσφέρει το τουριστικά ανεπτυγμένο χωριό, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω βρίσκεται η παραλία της Καλογριάς. Στην πεντακάθαρη θάλασσα καταλήγουν τα κρυστάλλινα νερά από τις πηγές του Πρίντζιπα, ενώ σε ένα πετρόκτιστο σπίτι με καφετιά σκεπή στο δεξιό άκρο της έζησαν για κάμποσους μήνες, όντας εργαζόμενοι στο παλιό ορυχείο λίγο πιο πάνω από το ακρογιάλι, ο Νίκος Καζαντζάκης και ο γρέτζος αρχιεργάτης του Γιώργος Ζορμπάς – και όχι Αλέξης, όπως η λογοτεχνική περσόνα του.

Η παντοδυναμία της Λακωνίας

Η Μάνη δεν είναι τυχαία το hit του καλοκαιριού - εικόνα 3
Το ολοκαίνουργιο «100 Rizes Seaside Resort» στο Σκουτάρι

Από την άλλη πλευρά και ξεκινώντας από το Γύθειο, την είσοδο για την τραχιά και ανίσκιωτη πλευρά της Λακωνικής Μέσα Μάνης, παλιά μεγαλόπρεπα αρχοντικά ορίζουν τα στενά καντούνια που οδηγούν στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων, αγκαλιασμένο από ψηλά με αγέρωχα πεύκα και βίστες θεαματικές προς τον Λακωνικό Κόλπο. Η δε ειδυλλιακή προμενάντ χαζεύει το νησάκι της Κραναής με το μικρό πευκόδασος στην άκρη.

Η Μάνη δεν είναι τυχαία το hit του καλοκαιριού - εικόνα 4
Οι ελληνικές γεύσεις πρωταγωνιστούν στο «Αννόβερο» στο Βαθύ

Ύστερα από μια επίσκεψη στο κρεοπωλείο του Νίκου Μπουτεράκου (2733023628) για αλλαντικά (σύγκλινο, καπνιστή μπριζόλα, λουκάνικα κ.ά.), κινούμαστε νότια φλερτάροντας με βοτσαλωτές παραλίες, όπως το απέραντο και οργανωμένο Μαυροβούνι, το καταπράσινο, ειδυλλιακό Βαθύ, όπου διόλου τυχαία έχει διαλέξει το Πόλις & Prana Yoga Studio για να φιλοξενήσει τα καλοκαιρινά του yoga & pilates retreats (2106897070, 6944677079) αλλά και γραφικά χωριά όπως το παραθαλάσσιο Σκουτάρι ή η σκαρφαλωμένη στον Ταΰγετο Δροσοπηγή, που ατενίζει τον γαλάζιο κόλπο.

Από εδώ, γυρίζοντας προς τον κεντρικό δρόμο της Σπάρτης, πιάνουμε Αρεόπολη: κουκλίστικη και γραφική, είναι το pit stop μας για περαντζάδες και καφέ στα πλακόστρωτα καντούνια αλλά και για εφόδια από τον ξυλόφουρνο της Μηλίτσας (2733051226), προτού κατηφορίσουμε για μια βαρκάδα στο ξακουστό Σπήλαιο Διρού. Επίσης εδώ θα επιστρέψουμε για ποτό στα μπαράκια στον πεζόδρομο. Λίγο μετά το Διρό μια πέτρινη λωρίδα γης, το Τηγάνι, σκίζει τη θάλασσα και συγκρατεί το ομώνυμο, γεμάτο θρύλους κάστρο, σε μια διαδρομή αποθέωσης για πεζοπόρους.

Η Μάνη δεν είναι τυχαία το hit του καλοκαιριού - εικόνα 5
Τα τιρκουάζ νερά της παραλίας Αλύπα

Νοτιότερα ακόμη, στον Γερολιμένα, η κορυφογραμμή συναντά τον ορίζοντα εκεί όπου το Ταίναρο βυθίζεται στη θάλασσα, κι εσύ δεν ξέρεις αν βρίσκεσαι στο Φαρ Ουέστ ή σε κάποιο σισιλιάνικο λιμανάκι από τον «Νονό», λουσμένο από το «πιο έντονο φως της Μεσογείου», κατά το Ινστιτούτο Ερευνών της Γαλλίας. Σημείο αναφοράς της περιοχής είναι η Βάθεια: ίσως η εμβληματικότερη πυργοπολιτεία της Μάνης και σίγουρα η πιο φωτογενής, με τις φραγκοσυκιές να φυτρώνουν στα ριζά των πύργων, είναι ένα τοπίο μυστικιστικό.

Μόλις 2 χλμ. από τη θάλασσα, η Βάθεια απέχει πολύ λίγο από το Μαρμάρι, την πιο μεγάλη αληθινά αμμουδερή παραλία της Λακωνικής Μάνης, με εντυπωσιακά καλιφορνέζικα κύματα, ξαπλώστρες αλλά και απόμερες γωνιές κι ένα τοπίο εξωτικό και άγριο, που σε ταξιδεύει για ώρες. Από εδώ η άκρη του Ταίναρου απέχει ελάχιστες γκαζιές, με τον επιβλητικό Φάρο να βρίσκεται στο τέρμα ενός 40λεπτου μονοπατιού και τις... Πύλες του Άδη –με ένα από τα πιο αξέχαστα ηλιοβασιλέματα της ηπειρωτικής Ελλάδας– λίγο πιο πέρα.

Η Μάνη δεν είναι τυχαία το hit του καλοκαιριού - εικόνα 6
Τη ζεν ενέργεια της Μάνης αναδεικνύει το yoga retreat «Zen Rocks»

Πού να μείνετε

Κυρίμαι (Γερολιμένας, 2733054288) Εμβληματικό boutique historic hotel σε αναπαλαιωμένο κτίριο του 1870 πάνω στη θάλασσα.
100 Rizes Seaside Resort (Σκουτάρι, 2731200307) Νέο πολυτελές συγκρότημα πετρόχτιστων κτιρίων πάνω στη θάλασσα.
Αντάρης (Αρεόπολη, 2733051700) Ατμοσφαιρική πρόταση σε boutique μέγεθος εντός αναπαλαιωμένου πυργόσπιτου, σε κομβικό σημείο μεταξύ Αρεόπολης και Διρού.
Ελιές (Καρδαμύλη, 2721073021) Καλόγουστα πέτρινα σπίτια σε έναν μεγάλο ελαιώνα και καλή ταβέρνα.

Βρείτε περισσότερα ξενοδοχεία αξιολογημένα από τον Alpha Guide.

Πού να φάτε

Κυρίμαι Restaurant (ξεν. «Κυρίμαι», Γερολιμένας, 2733054288) Με υπέροχη θέα, αναδεικνύει την παράδοση της Μάνης.
Αννόβερο (Βαθύ, 2733093000) Oικογενειακό εστιατόριο, που δίνει έμφαση στα κρεατικά.
Ο Μαύρος Πειρατής (Νίκος) (Νέο Οίτυλο, 2733059363) Πεντανόστιμες κόκκινες γαρίδες Μάνης και ψάρια από το καΐκι τους.
Κυρία Λέλα (Καρδαμύλη, 2721073541) Ιστορική ταβέρνα με ρομαντικό αγνάντι στο πέλαγος και νόστιμα μαγειρευτά.
Αλμυρίκι (Καλογριά, 2721078282) Τραπεζάκια στην άμμο, μαγειρευτά και φρέσκα ψάρια.

Βρείτε περισσότερα εστιατόρια αξιολογημένα από τον Alpha Guide.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.