10 ιδέες έξω απ’ τα συνηθισμένα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Η Αποκριά κορυφώνεται με εκδρομές για πεζοπορία, αγροτουρισμό αλλά και yoga retreat!

10 ιδέες έξω απ’ τα συνηθισμένα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Η Αποκριά κορυφώνεται με εκδρομές για πεζοπορία, αγροτουρισμό αλλά και yoga retreat!

#1 Πεζοπορικές Απόκριες στην Άνδρο

10 ιδέες έξω απ’ τα συνηθισμένα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 1

Το τριήμερο της Αποκριάς διοργανώνεται μια διαφορετική εκδρομή στην Άνδρο από την Trekking Andros που ειδικεύεται στις προτάσεις περιπέτειας. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας και των παραδοσιακών εθίμων είναι η καλύτερη επιλογή καθώς δίνεται η ευκαιρία μέσα από αυτό να πεζοπορήσεις στα λιθόστρωτα καλντερίμια του κυκλαδίτικου νησιού και στη Χώρα, αλλά και να γευτείς τα τοπικά προϊόντα. Φυσικά αυτά συνοδεύονται με ξεφάντωμα και νησιώτικο καρναβάλι. Με αφετηρία το λιμάνι της Ραφήνας έφυγες για Άνδρο. Την πρώτη μέρα χαλαρώνεις και απολαμβάνεις το βραδινό σου όπου θα συζητήσεις με το υπόλοιπο γκρουπ για το πρόγραμμα. Την επομένη, γίνεται η ανάβαση στο Επάνω Κάστρο, διάσχιση των Διποταμάτων, Συνετί, Χώρα. Μη χάσεις τη διαδρομή στα πιο δημοφιλή μονοπάτια από τον παλιό δρόμο της Χώρας – Κορθίου.

Το ξεκίνημα της επόμενης μέρας γίνεται με τη 2η πεζοπορία του νησιού, από τα μεσαιωνικά χωριά του Κορθίου στη νοτιοδυτική πλευρά και τη Μονή Τρομαρχίων. Στην επιστροφή σε περιμένει το καρναβάλι με τα νησιώτικα έθιμα αλλά και την παρέλαση των αρμάτων. Την τελευταία μέρα γίνεται επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς, στο χωριό Πιτροφός όπου πάλι η πεζοπορία είναι πρωταγωνιστής, και ακολουθεί σημαντικές παλιές διαδρομές που συνδέουν την Ανατολική με τη Δυτική Άνδρο.

Διάρκεια: 8-11/3
Τιμή κατ’ άτομο: πριν τις 25/2 είναι στα 195 € ενώ μετά τις 25/2, 235€

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδρομή εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για την Άνδρο στο αναλυτικό μας guide εδώ.

#2 Στις λαμπαδοφορίες της Νάξου

10 ιδέες έξω απ’ τα συνηθισμένα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 2

Τις Απόκριες, η ομάδα ορεινού εναλλακτικού τουρισμού Άτραπος, οργανώνει τετραήμερη εκδρομή στη Νάξο. Με την άφιξη στο νησί το βράδυ είναι ελεύθερο, ενώ η επόμενη μέρα ξεκινάει με πεζοπορία στο χωριό Μέλανες ενώ στη συνέχεια ακολουθεί γεύμα στην περιοχή. Το απόγευμα και το βράδυ είναι ελεύθερα για τη συμμετοχή στα δρώμενα και τις εκδηλώσεις του Ναξιώτικου Καρναβαλιού και τις λαμπαδοφορίες. Η τελευταία μέρα ξεκινάει πάλι με πεζοπορία στα χωριά Φιλότι και Απείρανθος. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις περιπλανήσεις στα μικρά σοκάκια της Χώρας δημιουργούν στιγμές γεμάτες με παράδοση και γεύση από Νάξο που σε περιμένει με αυτό το διαφορετικό ταξίδι.

Διάρκεια: 8-11/3
Τιμή κατ’ άτομο: 180€/άτομο με αναχώρηση και επιστροφή με πλοίο & 235€/άτομο: αναχώρηση με αεροπλάνο και επιστροφή με πλοίο

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδρομή στο 6945808684 (Χρήστος Φαλλιέρος) και στο 6937086670 (Γιάννης Ζαχαρίας) και στο e-mail:atrapos@atrapos.com.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Νάξο στο αναλυτικό μας guide
εδώ.

#3 Σκύρος με Γέρους και Κορέλες

10 ιδέες έξω απ’ τα συνηθισμένα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 3

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Manessis Travel προτείνει οργανωμένη εκδρομή από τις 8-11/3 και από τις 9-11/3 στη Σκύρο το τελευταίο τριήμερο των Αποκριών. Με μία μικρή στάση στην Κύμη, και επιβίβαση στο Ferryboat, φτάνεις πριν το καταλάβεις στον προορισμό σου. Εκεί θα υποδεχτούν το πλοίο- όπως όλα τα πλοία καθώς υπάρχει παράδοση-με το μουσικό αριστούργημα του Στράους « Ζαρατούστρα» και στη συνέχεια θα σε μεταφέρουν στο ξενοδοχείο. Τις επόμενες μέρες ακολουθεί ο γύρος του νησιού όπου μέσα σ’ όλα θα δεις και τα σκυριανά αλογάκια (σπάνιο είδος αλόγων στον κόσμο). Οι βόλτες στην παλιά Χώρα όπου δεσπόζει από πάνω το μεσαιωνικό κάστρο είναι ότι πρέπει για να απολαύσεις την ομορφιά του νησιού. Ακολουθούν οι Γέροι, οι Κορέλες και η Τράτα, Σκυριανά αποκριάτικα έθιμα τα οποία αποτελούν μοναδική εμπειρία και περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, διάφορες εκδηλώσεις και καλό φαγητό.

Διάρκεια: 8,9-11/3
Tιμές κατ’ άτομο: από 212€

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδρομή εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Σκύρο στο αναλυτικό μας guide εδώ.

#4 Ροβιές με άρωμα ελιάς

10 ιδέες έξω απ’ τα συνηθισμένα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 4

Εάν είσαι λάτρης του αγροτουρισμού, και θέλεις να κάνεις ένα χαλαρωτικό break για τις Απόκριες, μια ωραία ιδέα είναι οι Ροβιές στην Εύβοια. Εκεί σε πολύ καλό σημείο βρίσκεται το ξενοδοχείο Ελαιώνας, μέσα σε ένα κτήμα 350 στρεμμάτων με ελιές που έχει παράδοση στον αγροτουρισμό. Τα μπαλκόνια έχουν θέα το ηλιοβασίλεμα και τον Ευβοϊκό Κόλπο. Το Σάββατο 9/3, στον Ελαιώνα οργανώνεται σεμινάριο στο οποίο μπορείς να υφάνεις ένα πρωτότυπο χειροποίητο τριαντάφυλλο-στολίδι για λαμπάδα, καλάθι, ή οτιδήποτε της αρεσκείας σου. Μη χάσεις τις εκδηλώσεις και το καρναβάλι που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Θυμήσου το άρθρο για την Εύβοια στο αναλυτικό μας guide εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Ελαιώνα εδώ.

#5 Απόκριες και Ξάνθη πάνε πακέτο

10 ιδέες έξω απ’ τα συνηθισμένα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 5

Η Πάτρα έχει το όνομα, αλλά και η Ξάνθη έχει τη χάρη διοργανώνοντας ένα από τα πιο κεφάτα καρναβάλια στην Ελλάδα. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που έχουν βασικό στοιχείο τον πολιτισμό και τη λαογραφία, εκτοξεύουν την αποκριάτικη διάθεση με αποκορύφωμα την αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Τζάρου (βασιλιάς καρνάβαλος). Πολύ καλή πρόταση για τη διαμονή σου στην Ξάνθη, αποτελεί το ξενοδοχείο Elisso (135€ το δίκλινο) που βρίσκεται σε κομβικό σημείο, δίνοντας σου την ευκαιρία να εξερευνήσεις την Παλιά Πόλη, διαθέτοντας ποδήλατα. Όταν δε ο καιρός είναι καλός, προς την άνοιξη, αν είσαι φυσιολάτρης εξερεύνησε από τον ποταμό Νέστο μέχρι και την οροσειρά της Ροδόπης.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ξάνθη στο αναλυτικό μας guide εδώ.

#6 Καστοριά και Πανόραμα με Μπουμπούνες

10 ιδέες έξω απ’ τα συνηθισμένα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 6

Είσαι έτοιμος να ζήσεις τις Μπουμπούνες; Το Smile Academos οργανώνει ταξίδι στην Καστοριά για το τριήμερο της Απόκριας (8-11/3) συνδυάζοντας τα όχι και τόσο γνωστά τοπικά καρναβαλικά έθιμα με περιηγήσεις σε μερικά από τα πιο εμβληματικά τοπία της ευρύτερης περιοχής και στον πολύ ιδιαίτερο οικισμό του Δισπηλιού. Με την άφιξη στην πόλη, σου δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθείς το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, στη συνέχεια απολαμβάνεις το γεύμα σου και έπειτα θα τακτοποιηθείς στο ξενοδοχείο. Τις επόμενες μέρες γίνεται μικρή απόδραση για να δεις τη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, αλλά και επίσκεψη στο μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, τον Άγιο Γερμανό, γνωστό για τα φασόλια Πρεσπών.

Στη συνέχεια θα πας προς το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου από τη Μικρή Πρέσπα, διασχίζοντας τη μεγάλη γέφυρα που ενώνεται με τη στεριά. Θα επισκεφθείς και θα γνωρίσεις τους Ψαράδες, όπου η αρχιτεκτονική δίνει τη δική της πινελιά. Μη χάσεις την επίσκεψη στο Νέο Ενυδρείο γλυκού νερού (το μεγαλύτερο των Βαλκανίων), και αυτή στη Σπηλιά του Δράκου. Ακολουθεί επίσκεψη στην Παναγιά τη Μαυριώτισσα και στη συνέχεια βόλτα στον οικισμό του Δισπηλιού. Εκεί θα δεις παραδοσιακά σπίτια, αλλά και σημαντικά ευρήματα της ανασκαφής του 1992, τα οποία δείχνουν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής πριν 7.000 χρόνια. Το καλύτερο είναι για το τέλος, όπου θα παρακολουθήσεις τα τοπικά έθιμα με τις αναμμένες φωτιές, τις γνωστές «Μπουμπούνες», όπου θα νιώσεις την Καστοριάτικη Αποκριά.

Διάρκεια: 8-11/3
Τιμές κατ’ άτομο: από 219€

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδρομή εδώ.
Περισσότερα για την Καστορια στο αναλυτικό μας guide εδώ.

#7 Κούλουμα στην Καλαμάτα

10 ιδέες έξω απ’ τα συνηθισμένα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 7

Με την έναρξη του καρναβαλιού στις 16/2 η Καλαμάτα χορεύει σε αποκριάτικους ρυθμούς με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση στις 10/3. Λαϊκά μονοπάτια με πολλή μουσική και χορό, disco party και νυχτερινή παρέλαση δίνουν τον τόνο. Ιδανική πρόταση για διαμονή είναι και το ξενοδοχείο Elite City Resort στον παραλιακό δρόμο που ισορροπεί ανάμεσα σε ξενοδοχείο πόλης και resort.

Περισσότερες πληροφορίες για το καρναβάλι εδώ.
Περισσότερα για την Καλαμάτα στο αναλυτικό μας guide εδώ.

#8 Παραδοσιακή Στεμνίτσα

10 ιδέες έξω απ’ τα συνηθισμένα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 8

Αν θέλεις ηρεμία και παράδοση για το τριήμερο της Αποκριάς η Στεμνίτσα, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας, με τα γραφικά επιβλητικά πυργόσπιτα και τα τοξωτά τους παράθυρα, σε περιμένει Ανήμερα της Αποκριάς, και την Καθαρά Δευτέρα με εκδηλώσεις με μουσική και κεράσματα στην πλατεία. Όσον αφορά στη διαμονή, πολύ καλή πρόταση αποτελεί το Μπελαίικο (από 75€ το δίκλινο) παραδοσιακός ξενώνας με απίστευτη θέα. Must οι περαντζάδες στα σοκάκια και η στάση στα γλυκατζίδικα για να γευτείς τα αμυγδαλάτα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Αρκαδία στο αναλυτικό μας guide εδώ.

#9 Yoga Retreat στο Zen Rocks της Μάνης

10 ιδέες έξω απ’ τα συνηθισμένα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 9

Εάν είσαι φίλος της γιόγκα, ή θέλεις να ανακαλύψεις καινούριους τρόπους χαλάρωσης και να έρθεις πιο κοντα με τη φύση, το Zen Rocks είναι αυτό που χρειάζεσαι. Με θέα ατελείωτους ελαιώνες και βράχους, αλλά και τον πανέμορφο μεσσηνιακό κόλπο σε προσκαλεί να γιορτάσεις το τριήμερο της Απόκριας με yoga retrat, ξεκινώντας με yoga για την απελευθέρωση του στρες, και τελειώνοντας την Καθαρά Δευτέρα με πεζοπορία, περπάτημα στη θάλασσα αλλά και το πέταγμα του αετού. Το συγκεκριμένο retreat κοστίζει 240€ για ένα άτομο, ενώ αν φέρεις κάποιο φίλο είναι 215€ το άτομο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Zen Rocks εδώ.

#10 Και αλευρομουτζούρωμα και family fun

10 ιδέες έξω απ’ τα συνηθισμένα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - εικόνα 10

Το τριήμερο της Αποκριάς το Γαλαξίδι ζει στον ρυθμό... του αλευριού! Την Καθαρά Δευτέρα κανείς δεν γλιτώνει τα «Αλευρομουντζουρώματα» όπου μικροί και μεγάλοι πετούν αλεύρι και φούμο ξεκινώντας από τα στενά της πόλης, καταλήγοντας στην παραλία. Μια καλή πρόταση για να πεταχτείς να ζήσεις το έθιμο αλλά να απολαύσεις και μια χαλαρωτική διαμονή χωρίς τα πλήθη μας δίνει το family friendly Elatos Resort με τα πολυτελή ξύλινα σαλέ στα όρια του εθνικού δρυμού, ανάμεσα σε Αγόριανη και Αράχοβα και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. Αυτές τις μέρες έχει ετοιμάσει ένα πακέτο με αποκριάτικες δραστηριότητες για οικογένειες και πεζοπορίες για τους φυσιολάτρες. Το Σάββατο ξεκινάει με facepainting και μπαλονοκατασκευές αλλά και διάφορες εκπλήξεις για τους μικρούς καρναβαλιστές, συνεχίζει την Κυριακή με ξέφρενο πάρτι για παιδιά με πολλά παιχνίδια, φαγητό (μπουφέ) και τελειώνει τη Δευτέρα με το πέταγμα του χαρταετού.

Διάρκεια: 8-11/3
Τιμή: 330€ ανά διανυκτέρευση ( 2+1 παιδί), τουλάχιστον 3 διανυκτερεύσεις. 4η διανυκτέρευση -50%

Περισσότερες πληροφορίες για το Γαλαξίδι εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.