To Πόρτο συνδυάζει παράδοση με αλεγκρία

Μπορεί η Λισαβόνα να έχει το όνομα, όσοι όμως έχουν πάει στην Πορτογαλία συνήθως επιστρέφουν ερωτευμένοι με το Πόρτο, που συνδυάζει την αύρα της Ιστορίας με τις σύγχρονες τάσεις, σε ένα πακέτο που το χειμώνα βάζει τα... μεσογειακά του.

To Πόρτο συνδυάζει παράδοση με αλεγκρία

Μπορεί η Λισαβόνα να έχει το όνομα,όσοι όμως έχουν πάει στην Πορτογαλία συνήθως επιστρέφουν ερωτευμένοι με το Πόρτο, που συνδυάζει την αύρα της Ιστορίας με τις σύγχρονες τάσεις, σε ένα πακέτο που το χειμώνα βάζει τα... μεσογειακά του.

Destination ID

Μεσαιωνική και αρ ντεκό γοητεία αλλά κι εντυπωσιακή σύγχρονη αρχιτεκτονική, ιστορικές γειτονιές µε έντονο τοπικό χρώµα, που σε βάζουν στη χρονοκάψουλα, αλλά και µια νεανική ζωντανή πόλη, η οποία αναπνέει στις όχθες του επιβλητικού ποταµού Ντούρο, πληθωρικές γεύσεις µε φετίχ τον µπακαλιάρο και οινικές δοκιµές στα οινοποιεία και τα µπαράκια της πατρίδας του πόρτο, κρουαζιέρες κάτω από τις γέφυρες αλλά και βόλτες στην προµενάντ.

To Πόρτο συνδυάζει παράδοση με αλεγκρία - εικόνα 1
Τα παλιά τραμ δίνουν χρώμα στους δρόμους

Αν θέλετε να ζήσετε τις χειμερινές διακοπές έξω από τις τουριστικές πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης, µε ρυθµούς πιο χαλαρούς και µια αυθεντικότητα «αληθινής» πόλης µε µεσογειακό ταµπεραµέντο, αν και ακουµπά στην απεραντοσύνη του Ατλαντικού, το Πόρτο, η δεύτερη τη τάξει πόλη της Πορτογαλίας, περίπου 3,5 ώρες µε το αυτοκίνητο από τη Λισαβόνα προς τον Βορρά, είναι ένας προορισµός από µόνη της· ειδικά σε συνδυασµό µε µια οινικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος εκδροµή στη µαγευτική κοιλάδα του Ντούρο, όπου κορυφαίοι διεθνείς αρχιτέκτονες έχουν βάλει την πινελιά τους σε οινοποιεία-προορισµός και ξεχωριστά boutique hotels.

Οι καλύτερες βόλτες

To Πόρτο συνδυάζει παράδοση με αλεγκρία - εικόνα 2
Τα παραδοσιακά κεραμικά πλακάκια azuejos συχνά καλύπτουν ολόκληρα κεραμικά κτίρια

Εδώ όλα κινούνται γύρω από τον ποταµό µε την εντυπωσιακή γέφυρα Dom Luis Ι, η οποία ενώνει την πόλη µε το καταπράσινο προάστιο Gaia και τα µεσαιωνικά στενά της Παλιάς Πόλης (Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO). Επίκεντρο η συνοικία Ribeira µε τα ρωµαϊκά και µπαρόκ µνηµεία και τα σπίτια σε έντονα χρώµατα ή ντυµένα µε τα χαρακτηριστικά azulejos (κεραµικά πλακάκια).

Μη χάσετε την επίσκεψη στο Παλάτι του Χρηµατιστηρίου του 1910 µε την αίθουσα χορού Salao Αrabe, της οποίας οι τοίχοι είναι διακοσµηµένοι µε 18 κιλά χρυσό, αλλά και τη βόλτα στην promenade Foz do Douro.

To Πόρτο συνδυάζει παράδοση με αλεγκρία - εικόνα 3
Εμπειρία η επισκεψη στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Serralves

Το µουσείο σύγχρονης τέχνης Serralves στεγάζεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον κτίριο του Alvaro Siza, του πιο γνωστού αρχιτέκτονα της λεγόµενης σχολής του Πόρτο, ενώ σύγχρονο αρχιτεκτονικό τοπόσηµο αποτελεί και το Casa de Musica, όπου µπορείτε να παρακολουθήσετε κλασικά και µπαρόκ κονσέρτα κατά την εορταστική περίοδο. Η Rotunda da Boavista και η Avenida dos Aliados είναι ωραίες γειτονιές για shopping, στη Vitoria και τη Miragaia θα δείτε τα ίχνη του Πόρτο µιας άλλης εποχής µε τους παλιούς τεχνίτες επί το έργον, ενώ στην Gaia θα επισκεφθείτε ιστορικά οινοποιεία για γευστικές δοκιµές πόρτο.

Στις γιορτές γύρω από το φωταγωγηµένο δέντρο στο κέντρο της πόλης τρέχουν διάφορες εκδηλώσεις, στήνεται παγοδρόµιο και στις χριστουγεννιάτικες αγορές θα χαζέψετε χειροτεχνίες και θα δοκιµάσετε παραδοσιακά γλυκά όπως τα filhoses (πορτογαλικοί λουκουµάδες). Στο κλασικό deli «Mercearia das Flores» θα ψωνίσετε εκλεκτά τοπικά προϊόντα, ενώ για να πάρετε µια γεύση από τη νέα δηµιουργική σκηνή της πόλης και το τοπικό ντιζάιν, που ξαναβλέπει την παράδοση with a twist, επιλέξτε ανάµεσα στο «A Vida Portuguesa», το «Lobo Taste» και το «O! Galeria».

Γευστικά highlights

To Πόρτο συνδυάζει παράδοση με αλεγκρία - εικόνα 4
Στο εστιατόριο «Marisqueria Esplanada» τα θαλασσινά είναι σοβαρή υπόθεση

Το µπελ επόκ στολίδι «Majestic Cafe» προσφέρεται για τσάι, όπως και το αρ ντεκό «Confeitaria do Bolhao», όπου θα δοκιµάσετε ovos moles (ολόκληροι ζαχαρωµένοι κρόκοι µέσα σε τραγανή ζύµη), για θαλασσινά θα πάτε στη «Marisqueria Esplanada» , ενώ για κλασική πορτογαλική κουζίνα σε ένα κτίριο τυλιγµένο στα azulejos θα πάτε στο «Cafeina».

To Πόρτο συνδυάζει παράδοση με αλεγκρία - εικόνα 5
Ο ευρηματικός σεγ του αστεράτου «Casa de Cha da Boa Nova» Rui Paula

Το διάστερο «The Yeatman» στο οµώνυµο ξενοδοχείο µε δηµιουργική κουζίνα και υπέροχη θέα στο ποτάµι είναι το καλύτερο εστιατόριο της πόλης, ενώ τα µονάστερα «Casa de Cha da Boa Nova» και «Pedro Lemos» συνδυάζουν εντυπωσιακά ιστορικά κτίρια και µοντέρνες γεύσεις.

Κλαµπ, γκαλερί και µπαρ σε ένα διαµέρισµα πάνω από ένα γκαράζ, το speakeasy «Maus Habitos» συγκαταλέγεται στους πιο ενδιαφέροντες πολυχώρους διασκέδασης.

Ξενοδοχεία-προορισµός

To Πόρτο συνδυάζει παράδοση με αλεγκρία - εικόνα 6
Το «InterContinental» στο ανακαινισμένο παλάτι Porto-Palacio das Cardosas συνδυάζει old glamour και μοντέρνο city hotel style

Το «InterContinental» στο ανακαινισµένο παλάτι Palacio das Cardosas, στα όρια της Παλιάς Πόλης, είναι από τα οµορφότερα grand hotels, ενώ το «Hotel Teatro» είναι ένα µοντέρνο design hotel µε έντονα θεατρική ατµόσφαιρα, στο σηµείο όπου βρισκόταν το ιστορικό Teatro Baquet, το οποίο κάηκε.

To Πόρτο συνδυάζει παράδοση με αλεγκρία - εικόνα 7
Το «The Yeatman Hotel» ένα απο τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης με έμφαση στο wellness

Μέλος των Relais & Châteaux, το «Yeatman Hotel» είναι από τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης, µε spa στο οποίο γίνονται θεραπείες µε τη χρήση κρασιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.