Next stop Ζαγοροχώρια: όλα όσα πρέπει να ζήσετε

10 χειμωνιάτικα must-see για έναν από τους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς που έχει έρθει πιο κοντά μας.

Next stop Ζαγοροχώρια: όλα όσα πρέπει να ζήσετε

Από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική, παραδοσιακό χαρακτήρα και μοναδικό φυσικό τοπίο. Τα 46 ορεινά πετρόκτιστα χωριά στα βόρεια των Ιωαννίνων, με φόντο την επιβλητική χαράδρα του Βίκου, είναι αυτή την εποχή στα καλύτερά τους και να τι δεν πρέπει να χάσεις.

Φυσιολατρικό homage στο φαράγγι του Βίκου

Next stop Ζαγοροχώρια: όλα όσα πρέπει να ζήσετε - εικόνα 1

Επιβλητικό τοπίο, έχει κερδίσει μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες, καθώς το βάθος του ξεπερνά τα 900 μ. και το άνοιγμα στο στενότερο σημείο του είναι 1.100 μέτρα.

Μονοδένδρι forever

Next stop Ζαγοροχώρια: όλα όσα πρέπει να ζήσετε - εικόνα 2

Δημοφιλές χωριό, κλασική βάση διαμονής, με πολλές προτάσεις διαμονής και φαγητού. Στα συν η εύκολη πρόσβαση που παρέχει στο φαράγγι του Βίκου.

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής

Ιδρύθηκε το 1841 στο Μονοδένδρι από τους αδερφούς Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη, οι οποίοι κατάγονταν από το χωριό, και αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά εθνικά κληροδοτήματα. Εκεί λειτουργεί και η Ριζάρειος σχολή με σκοπό τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών. Τέλος, λειτουργεί και το Ριζάρειο Κέντρο Εκθέσεων και Συναθροίσεων στο Αρχοντικό Πανταζή που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Eκδρομή στην Αρίστη

Next stop Ζαγοροχώρια: όλα όσα πρέπει να ζήσετε - εικόνα 3

Από τα ομορφότερα πετρόχτιστα χωριά, με ωραίους ξενώνες, κρύβει στα «σπλάχνα» της τον ποταμό Βοϊδομάτη, που περνά από το φαράγγι του Βίκου και αποτελεί βάση για rafting για αρχάριους.

Προσκύνημα στη Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας

Βρίσκεται στην Αρίστη και είναι χτισμένη πάνω σε βράχο, δίπλα στον Βοϊδομάτη ποταμό. Διαθέτει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

Μικρό ή Μεγάλο Παπίγκο;

Next stop Ζαγοροχώρια: όλα όσα πρέπει να ζήσετε - εικόνα 4

Τα πιο γνωστά χωριά-αδερφάκια του Ζαγορίου κλέβουν την παράσταση – και δικαίως. Το Μεγάλο Παπίγκο προσφέρει πολλές επιλογές διαμονής, φαγητού και ποτού ελκύοντας πολλούς και διαφορετικούς ταξιδιώτες. Το Μικρό Παπίγκο, εκεί που τελειώνει ο δρόμος, απευθύνεται περισσότερο σε όσους θέλουν να χαλαρώσουν σε όμορφους ξενώνες με απλό και νόστιμο φαγητό. Από την «πίσω πόρτα του» ξεκινούν οι πεζοπορικές διαδρομές για τη Δρακολίμνη Τύμφης.

Σαφάρι γεφυριών στους Κήπους

Next stop Ζαγοροχώρια: όλα όσα πρέπει να ζήσετε - εικόνα 5

Το χωριό με τα πολλά όμορφα γεφύρια βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και προσφέρεται ως βάση για εξερεύνηση της περιοχής. Must για εξερεύνηση είναι το γεφύρι του Κοντοδήμου, το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα, το γεφύρι του Κόκκορου, ενώ αξίζει μία επίσκεψη και το Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη (26530-71826).

Εξόρμηση στο Καπέτσοβο

Next stop Ζαγοροχώρια: όλα όσα πρέπει να ζήσετε - εικόνα 6

Χωριό – μινιατούρα με ξεχωριστή θέση στον ταξιδιωτικό χάρτη. Χτισμένο αμφιθεατρικά με έντονο το στοιχείο της πέτρας, είναι κλασική στάση ανεφοδιασμού για τοπικά προϊόντα.

Sightseeing στην Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου

Το εντυπωσιακό αυτό κτίριο χτίστηκε το 1861 (από κληροδότημα των Καπεσοβιτών αδερφών Πασχάλη) για να φιλοξενήσει το σχολείο του χωριού, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1985. Σήμερα λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο αλλά και ως πολυχώρος. Διαθέτει επίσης βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και την περίφημη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή.

Δες τη θέα απο το Βραδέτο

Next stop Ζαγοροχώρια: όλα όσα πρέπει να ζήσετε - εικόνα 7

Σε υψόμετρο 1.350 μ., είναι το υψηλότερο χωριό του Ζαγορίου, με απεριόριστη θέα κι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα, τη Σκάλα του Βραδέτο. Επίσης, λίγο έξω από το χωριό ένα πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι οδηγεί στο ομορφότερο «μπαλκόνι» στο φαράγγι του Βίκου, στη θέση Μπελόη.

αθηνοατ

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα Ζαγοροχώρια στο αναλυτικό μας guide εδώ.

Δείτε τα 48 καλύτερα ξενοδοχεία στα Ζαγοροχώρια αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ.

Δείτε τα 19 καλύτερα εστιατόρια στα Ζαγοροχώρια αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.