Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Δώδεκα εστιατόρια και οι chefs τους σε συνεργασία με τέσσερις κορυφαίους chefs προτείνουν δώδεκα διαφορετικά set menu που πρέπει να δοκιμάσετε.

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Από τις 12 ως τις 18 Μαρτίου δώδεκα εστιατόρια και οι chefs τους σε συνεργασία με τέσσερις κορυφαίους chefs προτείνουν δώδεκα διαφορετικά set menu που πρέπει να δοκιμάσετε.

Ο στόχος της Εβδομάδας

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 1

Στόχος της εβδομάδας είναι η ανάδειξη της πλούσιας γευστικής μακεδονικής παράδοσης με έναν σύγχρονο τρόπο που κοιτάζει στο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα είναι και κατανοητός. Κατά τη διάρκειά της, η μακεδονική κουζίνα θα "συστηθεί” εκ νέου στο κοινό με μια σύγχρονη, δημιουργική ματιά, συμβατή με τις σημερινές διατροφικές συνήθειες, χωρίς να απομακρύνεται, όμως, από την παράδοση και από τις πρωταρχικές γευστικές μνήμες, που την κάνουν γνώριμη. Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό: το σύγχρονο πιάτο μπορεί να μη μοιάζει οπτικά με το παραδοσιακό, όμως θα μας θυμίσει την κουζίνα της γιαγιάς μας!

Το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν. Χρειάστηκε απαιτητική δουλειά, βαθιά γνώση και της παράδοσης και των νέων τεχνικών, αλλά και πολύς χρόνος.

Για την πραγματοποίηση της Εβδομάδας Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας συνεργάστηκαν:

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 2

Τέσσερις διακεκριμένοι και βραβευμένοι σεφ της Βόρειας Ελλάδας, οι Σωτήρης Ευαγγέλου/Makedonia Palace, Απόστολος Αλτάνης/Hyatt Regency, Δημήτρης Παμπόρης/Ekies Resort και Γιώργος Παπαδόπουλος/Pomegranate.
Μια ομάδα έμπειρων δημοσιογράφων γαστρονομίας με επικεφαλής τον Διονύση Κούκη.
Δώδεκα από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και οι σεφ τους: Aficionado’s, Alfredo’s (Hyatt Regency Casino), Ambrosia (Hyatt Regency Hotel), Βήτα, Γλυκάνισος, Clochard, Daios (Daios Luxury Living), Καπνοτόπι - Οινοτόπι, Marea Sea Spirit, Μαύρη Χήνα, Salonica (Makedonia Palace), Το Μανιτάρι.

Τι θα δοκιμάσουμε

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 3

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 και θα συμμετέχουν τα δώδεκα εστιατόρια που προαναφέρονται. Κατά τη διάρκειά της, τα εν λόγω εστιατόρια θα παρουσιάσουν στο κοινό ένα διαφορετικό set menu, το καθένα από τα οποία θα αποτελείται από 4 πιάτα:

• Ένα amuse bouche, που θα παρουσιάζει ένα προϊόν της μακεδονικής γης στην πρωτογενή του μορφή.
• Δύο πιάτα (ένα πρώτο και ένα κύριο), το πρώτο εκ των οποίων έχει επιλεγεί από το μενού του εστιατορίου με κριτήριο τη σχέση του με τη μακεδονική παράδοση και το δεύτερο από τον κατάλογο των σαράντα χαρακτηριστικών συνταγών που δημιούργησαν οι τέσσερις βραβευμένοι σεφ.
• Ένα επιδόρπιο το οποίο έχει επίσης επιλεγεί από τις προτάσεις των τεσσάρων σεφ.

Kαι τα δώδεκα menu, όπως μας έδειξαν τα δοκιμαστικά που προηγήθηκαν έχουν μια μοναδικότητα και αποτελούν μια εμπειρία για το πόσο μεγάλο ενδιαφέρον μπορεί να έχει μια σύγχρονη μακεδονική κουζίνα, που έχει θεμέλια στην παράδοση. Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε -και όχι μόνο μια φορά.

Η εστιατορική σκηνή της πόλης αναβαθμίζεται

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 4

Η συνεργασία των επαγγελματιών της εστίασης με τους γνωστούς σεφ, ώστε να οργανωθεί αυτό το πρωτόγνωρο event έχει και παράλληλα κέρδη. Φέρνει στο προσκήνιο τη σύγχρονη εστιατορική σκηνή της Θεσσαλονίκης, μέσα από 12 από τα καλύτερα εστιατόριά της. Κάνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό τη σύγχρονη κουζίνα μιας πόλης με μεγάλη γευστική παράδοση και παρουσιάζει ισχυρό ενδιαφέρον για την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομία.

Συχνά μιλάμε για την ανάγκη "διάσωσης” και διάδοσης της παραδοσιακής και της κλασικής ελληνικής κουζίνας. Ανάγκη που γίνεται επιτακτικότερη όσο κερδίζει έδαφος στη χώρα μας μια κουζίνα με διεθνείς αναφορές και τη συχνή χρήση υλικών ξένων από την ελληνική παράδοση. Χρειάζεται συντονισμένη και συνεχής προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας έρχεται να θέσει σε εφαρμογή μια τέτοια προσπάθεια και να την κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό, στο οποίο απευθύνεται.

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της γεύσης

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης να παίξει τον ρόλο της "πρωτεύουσας της ελληνικής γεύσης” -αρχής γενομένης με την Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας- στηρίχθηκε σε πολλούς λόγους και αντικειμενικά επιχειρήματα, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ .

Η "Εβδομάδα” απευθύνεται σε όλους, θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι λόγος γαστρονομικού ταξιδιού -σκεφτείτε το, το αξίζει!

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 5

Η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί το επόμενο διάστημα και για έναν άλλο λόγο στο επίκεντρο της ελληνικής γαστρονομίας, στις 20 Μαρτίου, καθώς εκεί θα δοθούν για πρώτη φορά και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας που απονέμει το αθηνόραμα, -ένα event που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Η συμπρωτεύουσα λάμπει, λοιπόν και… έπεται συνέχεια.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες και μπείτε στο site www.macedoniancuisine.gr όπου θα τα βρείτε όλα.

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας έχει την πολύτιμη υποστήριξη των METRO Cash & Carry, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΣΟΥΡΩΤΗ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.