Follow us

Στη Θεσσαλονίκη χτυπά η γαστρονομική καρδιά της χώρας

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας είναι μια υψηλού επιπέδου γαστρονομική εκδήλωση, που εχει στόχο να αναδείξει, να κρατήσει ζωντανό τον γαστρονομικό πλούτο της Μακεδονίας, να τον εκσυγχρονίσει και να τον κάνει γνωστό στους ξένους επισκέπτες…

Στη Θεσσαλονίκη χτυπά η γαστρονομική καρδιά της χώρας

Θεσσαλονίκη, μια συνειδητή επιλογή

Η ιδέα να επιλεγεί η Θεσσαλονίκη για τον ρόλο της “πρωτεύουσας της ελληνικής γεύσης” ούτε τυχαία, ούτε ξαφνική ήταν. Αντίθετα, προέκυψε μετά από πολλές συζητήσεις και επισκέψεις της γαστρονομικής ομάδας του αθηνοράματος επί μήνες, που κατέληξαν στην τελική απόφαση.
Αν θέλαμε να συνοψίσουμε σε μια φράση την επιλογή, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια μεγαλούπολη, που διαθέτει το πληθυσμιακό και κοινωνικό επίπεδο να υποστηρίξει αυτόν τον ρόλο ενώ, συγχρόνως, διαθέτει μια πλούσια και πολυδιάστατη γαστρονομική παράδοση, που ελάχιστα έχει αλλοτριωθεί από διατροφικές και γευστικές μόδες. Αν, λοιπόν, η Αθήνα δέχεται και αφομοιώνει, αναπόφευκτα, ως μητρόπολη, τις κατά καιρούς εισαγόμενες διατροφικές τάσεις, η Θεσσαλονίκη, αντίθετα, διαθέτει αυθεντικότερο και πιο παρθένο καμβά για τη “διάσωση” και έναν σωστό εκσυγχρονισμό μιας γευστικής παράδοσης.

Στη Θεσσαλονίκη χτυπά η γαστρονομική καρδιά της χώρας
Χοιρινό πρασοσέλινο, η παραδοσιακή εκδοχή.

Ο στόχος: η διάσωση της κλασικής κουζίνας και ο εκσυγχρονισμός της

Το σχέδιο ακούγεται και είναι μεγαλεπήβολο, αλλά όταν στη βάση υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός και, κυρίως, στηρίζεται από τους κατάλληλους ανθρώπους σε όλα τα επίπεδα, η επιτυχία είναι δεδομένη. Η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε όχι μόνο για να αποτελέσει το Κέντρο της ανάδειξης του μακεδονικού γαστρονομικού πλούτου, με την Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας (που θα αποτελεί μόνιμο θεσμό), αλλά μέσω αυτής να καλύψει ολόκληρη την Ελλάδα. Ουσιαστικά, να γίνει μια “Πρωτεύουσα της Ελληνικής Κουζίνας”.

Ανοιχτή πίτα με κιμά, πράσα, κασέρι Σοχού, αβγά ορτυκιού και τρούφα, η σύγχρονη εκδοχή της κιμαδόπιτας με πράσα και κασέρι Σοχού, από τον Σωτήρη Ευαγγέλου, στο μενού του εστιατορίου "B. Restaurant".
Κιμαδόπιτα με πράσα και κασέρι Σοχού, η παραδοσιακή εκδοχή.

Σήμερα, η Θεσσαλονίκη έχει να επιδείξει μια πλούσια γαστρονομική παράδοση, όπου τα τοπικά μακεδονικά στοιχεία συνυπάρχουν με αναφορές στην κουζίνα της Σμύρνης, του Πόντου, της Οθωμανικής κατοχής, της Εβραϊκής κοινότητας κ.λπ. Ο στόχος, λοιπόν, είναι να αναδειχθούν οι παραδοσιακσές συνταγές, αλλά και να παρουσιαστούν σε μια σύγχρονη εξέλιξή τους, μέσα από τη ματιά καταξιωμένων σεφ.
Η όλη προσπάθεια, μέσα σε όλα, σκοπό έχει και να ανεβάσει το επίπεδο της τοπικής εστίασης, κινητοποιώντας τους επαγγελματίες της πόλης, ώστε να αναδείξει και μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα, με ευθείες γευστικές αναφορές στην παράδοση. Είναι η κουζίνα που θα αποτελέσει πόλο έλξης για την γαστρονομική ανάπτυξη της πόλης αρχικά, όλης της χώρας γενικότερα.

Γαλακτομπούρεκο με κρέμα από βουβαλίσιο γάλα, περγαμόντο, πορτοκάλι και παγωτό λεμόνι, η σύγχρονη εκδοχή του γαλακτομπούρεκου, από τον Απόστολο Αλτάνη, στο μενού του εστιατορίου "Ambrosia".
Γαλακτομπούρεκο, η παραδοσιακή εκδοχή.

Τι θα προσφέρει η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας, με δυο λόγια

Δώδεκα από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και τέσσερις καταξιωμένοι και βραβευμένοι σεφ της Βόρειας Ελλάδας συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν πρωτότυπα μενού με εξαιρετικό ενδιαφέρον για την εβδομάδα 12-18 Μαρτίου. Οι σεφ επέλεξαν παραδοσιακές συνταγές και έβαλαν τη γνώση και το ταλέντο τους για να τις εκσυγχρονίσουν με νέες τεχνικές, διατηρώντας τις γευστικές τους μνήμες. Παράλληλα, η πρόταση του κάθε εστιατορίου, που θα προσφέρεται σε ειδική τιμή, θα περιλαμβάνει και πιάτα από το μενού του.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες και μπείτε στο site www.macedoniancuisine.gr όπου θα τα βρείτε όλα.

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας έχει την πολύτιμη υποστήριξη των METRO Cash & Carry, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΣΟΥΡΩΤΗ.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…