Θεσσαλονίκη, μια συνειδητή επιλογή
Η ιδέα να επιλεγεί η Θεσσαλονίκη για τον ρόλο της “πρωτεύουσας της ελληνικής γεύσης” ούτε τυχαία, ούτε ξαφνική ήταν. Αντίθετα, προέκυψε μετά από πολλές συζητήσεις και επισκέψεις της γαστρονομικής ομάδας του αθηνοράματος επί μήνες, που κατέληξαν στην τελική απόφαση.
Αν θέλαμε να συνοψίσουμε σε μια φράση την επιλογή, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια μεγαλούπολη, που διαθέτει το πληθυσμιακό και κοινωνικό επίπεδο να υποστηρίξει αυτόν τον ρόλο ενώ, συγχρόνως, διαθέτει μια πλούσια και πολυδιάστατη γαστρονομική παράδοση, που ελάχιστα έχει αλλοτριωθεί από διατροφικές και γευστικές μόδες. Αν, λοιπόν, η Αθήνα δέχεται και αφομοιώνει, αναπόφευκτα, ως μητρόπολη, τις κατά καιρούς εισαγόμενες διατροφικές τάσεις, η Θεσσαλονίκη, αντίθετα, διαθέτει αυθεντικότερο και πιο παρθένο καμβά για τη “διάσωση” και έναν σωστό εκσυγχρονισμό μιας γευστικής παράδοσης.
Ο στόχος: η διάσωση της κλασικής κουζίνας και ο εκσυγχρονισμός της
Το σχέδιο ακούγεται και είναι μεγαλεπήβολο, αλλά όταν στη βάση υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός και, κυρίως, στηρίζεται από τους κατάλληλους ανθρώπους σε όλα τα επίπεδα, η επιτυχία είναι δεδομένη. Η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε όχι μόνο για να αποτελέσει το Κέντρο της ανάδειξης του μακεδονικού γαστρονομικού πλούτου, με την Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας (που θα αποτελεί μόνιμο θεσμό), αλλά μέσω αυτής να καλύψει ολόκληρη την Ελλάδα. Ουσιαστικά, να γίνει μια “Πρωτεύουσα της Ελληνικής Κουζίνας”.
Σήμερα, η Θεσσαλονίκη έχει να επιδείξει μια πλούσια γαστρονομική παράδοση, όπου τα τοπικά μακεδονικά στοιχεία συνυπάρχουν με αναφορές στην κουζίνα της Σμύρνης, του Πόντου, της Οθωμανικής κατοχής, της Εβραϊκής κοινότητας κ.λπ. Ο στόχος, λοιπόν, είναι να αναδειχθούν οι παραδοσιακσές συνταγές, αλλά και να παρουσιαστούν σε μια σύγχρονη εξέλιξή τους, μέσα από τη ματιά καταξιωμένων σεφ.
Η όλη προσπάθεια, μέσα σε όλα, σκοπό έχει και να ανεβάσει το επίπεδο της τοπικής εστίασης, κινητοποιώντας τους επαγγελματίες της πόλης, ώστε να αναδείξει και μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα, με ευθείες γευστικές αναφορές στην παράδοση. Είναι η κουζίνα που θα αποτελέσει πόλο έλξης για την γαστρονομική ανάπτυξη της πόλης αρχικά, όλης της χώρας γενικότερα.
Τι θα προσφέρει η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας, με δυο λόγια
Δώδεκα από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και τέσσερις καταξιωμένοι και βραβευμένοι σεφ της Βόρειας Ελλάδας συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν πρωτότυπα μενού με εξαιρετικό ενδιαφέρον για την εβδομάδα 12-18 Μαρτίου. Οι σεφ επέλεξαν παραδοσιακές συνταγές και έβαλαν τη γνώση και το ταλέντο τους για να τις εκσυγχρονίσουν με νέες τεχνικές, διατηρώντας τις γευστικές τους μνήμες. Παράλληλα, η πρόταση του κάθε εστιατορίου, που θα προσφέρεται σε ειδική τιμή, θα περιλαμβάνει και πιάτα από το μενού του.
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες και μπείτε στο site www.macedoniancuisine.gr όπου θα τα βρείτε όλα.
Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας έχει την πολύτιμη υποστήριξη των METRO Cash & Carry, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΣΟΥΡΩΤΗ.