Γαστρονομική Θεσσαλονίκη update

 

Γαστρονομική Θεσσαλονίκη update

Η ευχάριστη είδηση είναι ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην αυγή μιας ουσιαστικής γαστρονομικής αναβάθμισης. Τα τελευταία τρία χρόνια παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εστιατορική σκηνή της να μπαίνει επιτέλους σε καινούργια τροχιά, με σύγχρονες αναζητήσεις από τα νέας κοπής μαγαζιά που όλο και πληθαίνουν, σβήνοντας σιγά σιγά τη στάμπα της «πόλης του μεζεδοπωλείου και της ταβέρνας». Θα τολμούσαμε το χαρακτηρισμό «μοντέρνα ταβερνοεστιατόρια», που διαφοροποιούν με κέφι κι έμπνευση την ελληνική κουζίνα χρησιμοποιώντας εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, σε ένα περιβάλλον σύγχρονα κομψό, απλό και φιλόξενο.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν δύο αφίξεις που φαίνεται να βάζουν τα θεμέλια της υψηλής γαστρονομίας στη συμπρωτεύουσα: ο Σωτήρης­ Ευαγγέλου παρουσιάζει στο «Makedonia Palace» μια εκσυγχρονισμένη κλασική κουζίνα με απαράμιλλα βαθιά νοστιμιά και το ολοκαίνουργιο «Aficionados» με τον Δημήτρη ­Παμπόρη υπόσχεται πολλά.

Γενικότερα όμως ένας γαστρονομικός περίπατος στη σύγχρονη εστιατορική σκηνή της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές: το κομψό «Duck Private Cheffing» (Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, 2315519333) εξελίσσει ελαφρώς την παράδοση ακροβατώντας μεταξύ παραδοσιακού και μοντέρνου.

Διακριτικό και απέριττο, το «Clochard» (Προξ. Κορομηλά 4, 2310239805) έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του καλού κλασικού εστιατορίου στο κέντρο της πόλης. Το περιβάλλον υψηλής αισθητικής διατηρεί στοιχεία από τη γοητεία της παλιάς αστικής Θεσσαλονίκης, ενώ η νέα λειτουργία του ως bar-restaurant έφερε και μια αλλαγή της γευστικής ρότας προς το πιο μοντέρνο.

Η πολυσυζητημένη νεο-ταβέρνα «Μούργα» (Χριστοπούλου 12, 2310268826), πίσω από την Αχειροποίητο μαγειρεύει μια κουζίνα «της αγοράς», εστιασμένη στα θαλασσινά, με τα καλά της ημέρας.

Γαστρονομική Θεσσαλονίκη update - εικόνα 1
Ο ιδιοκτήτης του sui generis «Καπνοτόπι - Οινοτόπι» Πλάτωνας Αναστασιάδης.

Το «Καπνοτόπι - Οινοτόπι» (Παύλου Μελά 28, 2310272852), σε στιλ μπιστρό, προτείνει μια σύγχρονη κουζίνα με ελληνικά στοιχεία και πιάτα με arty παρουσίαση συνοδεία μιας εξαιρετικής λίστας κρασιών.

Γαστρονομική Θεσσαλονίκη update - εικόνα 2
Απολαυστικοί μεζέδες με άποψη είναι η πρόταση του ξεχωριστού ψαρομάγαζου «Γλυκάνισος».

Με άποψη και στιλ, ο «Γλυκάνισος» (Μεγ. Αλεξάνδρου 4, Πυλαία, 2310302882) προσφέρει φροντισμένους και απολαυστικούς μεζέδες σε μοντέρνο περιβάλλον, που απέχει πολύ από το παραδοσιακό. Στις προτάσεις του θα βρείτε αλίπαστα, αλοιφές, τυριά, ζεστά ορεκτικά, σαλάτες και, φυσικά, θαλασσινά και φρέσκα ψάρια ημέρας μαζί με επιλεγμένες ετικέτες από εκλεκτά ούζα, τσίπουρα, με και χωρίς γλυκάνισο, καθώς και κρασιά του ελληνικού αμπελώνα.

Γαστρονομική Θεσσαλονίκη update - εικόνα 3
Στο εστιατόριο «Μανιτάρι», στο δεύτερο ­όροφο του Sofouli Center, το μενού εμπνέεται από την παράδοση με δημιουργική διάθεση­.

Το «Μανιτάρι» (Θ. Σοφούλη 57, Καλαμαριά, 2310415289), πάλι, με τη φροντίδα του Δημήτρη Παμπόρη, μαγειρεύει με πιο σύγχρονη αντίληψη. Στον ευχάριστα διαμορφωμένο χώρο στο δεύτερο όροφο του Sofouli Center, η γευστική πρόταση εμπνέεται από την παράδοση, την οποία αντιμετωπίζει με τόλμη και δημιουργική διάθεση. Από τα φετινά hits τα μοσχαρίσια µάγουλα (από τις Φάρµες Ωµέγα-3) στη γάστρα µε πουρέ από πατάτες φούρνου και ψητά σπαράγγια.

Γαστρονομική Θεσσαλονίκη update - εικόνα 4
Κρεατοφαγία επιπέδου στο μοντέρνο εστιατόριο «Dome Real Cuisine» του ξενοδοχείου «Nikopolis».

Το ντιζαϊνάτο «B.» στο Μουσείο Βυζαντινού­ Πολιτισμού (Λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου 2, 2310869695) παραμένει αγαπημένο σημείο­ συνάντησης της κομψής Θεσσαλονίκης με ένα πολυσυλλεκτικό μενού. Στα Λαδάδικα το «­Μαιτρ και Μαργαρίτα» (Βέροιας 2, 2314007586) είναι hit, με πιάτα που βάζουν φαντασία στην παράδοση αλλά και μια ενδια­φέρουσα λίστα κρασιών. Στο «Dome Real Cuisine» (ξεν. «Nikopolis», 2310401000) θα γευτείτε μια προσεγμένη κουζίνα με ελληνικά στοιχεία και πολύ καλά κρεατικά.

Γαστρονομική Θεσσαλονίκη update - εικόνα 5
Ο βραβευμένος σεφ Απόστολος Αλτάνης στο πολυτελές εστιατόριο «Alfredo’s» του Regency Casino.

Στο «Ambrosia» (2310401234), το εστιατόριο του Hyatt Regency Thessaloniki, θα βρείτε ό,τι καινούργιο και δημιουργικό εμπνεύστηκε από τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας ο βραβευμένος σεφ Απόστολος Αλτάνης, ως executive chef πλέον και του ξενοδοχείου. Για μια πραγματική fine dining εμπειρία, τέλος, ο ίδιος μας περιμένει στο κοσμοπολίτικο «Alfredo’s Grand Dining» (2310491199) του Regency Casino, όπου δημιουργεί μια σύγχρονη γαλλική κουζίνα με όλα τα στοιχεία πολυτέλειας που τη χαρακτηρίζουν.

Διαβάστε το total guide μας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

White Holidays Project: Διακοπές στο θαύμα της Τήνου

Ένα συγκρότημα από έξι πολυτελή διαμερίσματα κοντά στην πόλη της Τήνου και στην παραλία του Αγίου Φωκά, είναι η ιδανική επιλογή διαμονής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/05/2023

Η Λέρος πιστοποιήθηκε ως φιλική προς τους ποδηλάτες

Η Λέρος πιστοποιήθηκε ως το πρώτο νησί στην Ελλάδα που είναι φιλικό προς τον ποδηλάτη με το σήμα Bike Friendly Destination.

Angsana Corfu Resort & Spa | Πώς το Eclectic Living εντάσσει στην εμπειρία την Κερκυραϊκή γεύση και κουλτούρα

Το νέο concept του Eclectic Living στις βίλες του πολυτελούς resort Angsana Corfu Resort & Spa στις Μπενίτσες της Κέρκυρας

"The Travelling Bar by Mexha": Ένα μπαρ που ταξιδεύει όπου και όπως το θελήσεις

Μια απόλυτα καινοτόμα υπηρεσία λάνσαρε μόλις το επιτυχημένο "Mexha" του Αμαρουσίου που εγγυάται την επιτυχία κάθε μικρής και μεγάλης εκδήλωσης.

Το "Avenue Modern Cuisine" συναντάει την τέχνη

Η βραδιά θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική και παρουσίαση του διάσημου καλλιτέχνη της Pop Art, Άντονι Ντράγκαν.

To πρώτο ξενοδοχείο "Mandarin Oriental" στην Αθήνα έρχεται στο Ελληνικό

Το ξενοδοχείο θα προσφέρει την υψηλής ποιότητας φιλοξενία με θέα στον Σαρωνικό κόλπο και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.

Διατροφικοί θησαυροί από το χωράφι στο τραπέζι

Ταξιδέψαμε με την 3αλφα στη Λάρισα και τον Θεσσαλικό κάμπο για μια δια ζώσης γνωριμία με τα στάδια παραγωγής των οσπρίων που βρίσκουμε στην αγορά με τη σφραγίδα της εταιρείας και αφετηρία έναν εκ των βασικών πυλώνων του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας.