Τα Άνω Λαδάδικα στα (πολύ) πάνω τους

 

Τα Άνω Λαδάδικα στα (πολύ) πάνω τους

Τα ταχύτατα ανερχόμενα Άνω Λαδάδικα, ένα ατόφιο κομμάτι από τον γοητευτικό αρχιτεκτονικό ιστό της πόλης που δεν καταστράφηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, αναπτύσσονται μέσα σε δρομάκια και αδιέξοδα, με ημιφωτισμένους ατμοσφαιρικούς χώρους που το βράδυ αποκτούν αύρα μυστηρίου. Οι πεζοδρομήσεις προχωρούν γρήγορα, ενώ το πρόγραμμα βιοκλιματικής αναβάθμισης ολοκληρώθηκε το 2016.

Η Πλατεία Εμπορίου έχει γίνει trend, η οδός Βεροίας είναι σε πρώτο πλάνο­, από κοντά και η Αγίου Μηνά. Από τους πρώτους που τόλμησαν το fancy κομμωτήριο Τhe hair pub (Βέροιας και Ηρώδου Αττικού, 2310529213), το «εδώ-δεν-πέφτει-καρφίτσα» μπαρ «Chilai» (Αγ. Μηνά 4, 2313054550), το νεο-μπακάλικο­ Olicatessen (B. Oυγκό 4, 2313030286) με μια τεράστια συλλογή ελαιόλαδων από όλη την Ελλάδα.

Ολοκαίνουργο και ήδη άκρως δημοφιλές, το all day εστιατόριο «Mahalo» (Βεροίας­ 5, 2314007586), «αδερφάκι» του γειτονικού μπαρ «Γορίλας»: αεράτο, μοντέρνο προσφέρει «civilized food» (ethnic streetfood), όπως τάκος και σάντουιτς με παστράμι, πάστα και πανκέικ, σουφλέ και μπέργκερ. Όλα με πολύ καλά υλικά, όλα δικά τους και ολόφρεσκα – συν ένα brunch που «λέει» κάθε Κυριακή.

Τα Άνω Λαδάδικα στα (πολύ) πάνω τους - εικόνα 1
Άποψη του νέου πολυχώρου «Ύψιλον».

Στον Φραγκομαχαλά, τώρα, στα όρια με τα Άνω Λαδάδικα, έχουμε το «Ύψιλον» (Εδέσσης 5, 2310530480), την πιο πρόσφατη, πιο γοητευτική και πιο φιλόδοξη άφιξη στην περιοχή. Χώρος υψηλής αισθητικής, συγκεντρώνει στο πανέμορφο και υπέροχα ανακατασκευασμενο και ανακαινισμένο Κίρτζι Χαν, ένα διατηρητέο κτίσμα του 1870, δράσεις πολιτισμού, ψυχαγωγίας, ανοιχτής συνεργασίας, δημιουργίας κι εμπορίου (αντικείμενα τέχνης και ντιζάιν­ που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από την ομάδα του «Ύψιλον» με την επωνυμία τους).

Στο πολύβουο ισόγειο λειτουργεί all day café-restaurant (δικό τους χαρμάνι καφέ, χειροποίητο ψωμί, δικά τους τουρσάκια), φοιτητές και καλλιτέχνες δουλεύουν στους υπολογιστές κατά μόνας ή σε ομάδες, στον όροφο οργανώνονται εκθέσεις και υπάρχει ένα co-working space για επαγγελματίες, start-uppers και δημιουργούς, χώροι για workshops, lounge αποσυμπίεσης και networking και άλλα πρωτοποριακά. Στο άμεσο μέλλον θα λειτουργήσει και ξενώνας όπου θα φιλοξενούνται καλλιτέχνες και δημιουργοί απο την Ελλάδα και το εξωτερικό, φοιτητές και νέοι επαγγελματίες.

Πιο απομακρυσμένη, λιγότερο κοσμική και πιο ψαγμένη είναι η πιάτσα της Ολύμπου. Όπως μου έλεγε ο συνοδός μου σε αυτήν τη βόλτα, γύρω στα 25, με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα και ήδη ιδιοκτήτης ενός bar-restaurant μαζί με τρεις άλλους (είπαμε, οι συνεργασία­ είναι ο νέος κανόνας στη Θεσσαλονίκη): «Όσοι ψάχνουν κάτι διαφορετικό έρχονται προς τα δω. Εδώ είχαν τα στέκια τους οι γονείς μου που τώρα είναι 60 χρόνων. Οι παλιές βιοτεχνίες αξιοποιούνται και γίνονται μαγαζιά όχι μόνο­ λόγω των φτηνών ενοικίων αλλά –όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό για μια πόλη που αγαπά οτιδήποτε αστραφτερό– κι επειδή είναι στη μόδα το εναλλακτικό, το απλό, το οικονομικό­». Μάλιστα. Ο νεαρός φίλος μου έχει δίκιο.

Τα Άνω Λαδάδικα στα (πολύ) πάνω τους - εικόνα 2
Ευρηματικό ελληνικό φαγητό, ωραία κοκτέιλ και φρέσκια διακόσμηση στο εστιατόριο «Extravaganza».

Ανάμεσα σε υπέροχα νεοκλασικά και μαγέρικα –αν στην Πλατεία Αριστοτέλους μυρίζει βανίλια εδώ μυρίζει παντού σπιτικό φαγητό–, ξεχωρίζει το πολύ ενδιαφέρον εστιατόριο «Extravaganza» (Στοά Πτολεμαίων 2Α & Αμβροσίου, 2310529791), με πεντανόστιμο, ευρηματικό ελληνικό φαγητό. από την κουζίνα του βγαίνουν μπέργκερ με καβουρμά και χέλι σιγομαγειρεμένο σε σάλτσα σόγιας­ αλλά και bao buns με απάκι, σταμναγκάθι τουρσί και κρέμα γραβιέρας, ωραία κοκτέιλ και φρέσκια διακόσμηση.

Τα Άνω Λαδάδικα στα (πολύ) πάνω τους - εικόνα 3
Έξυπνη ελληνική κουζίνα και φιλική ατμόσφαιρα στη «Νέα Φωλιά» στον Άγιο Δημήτρη.

Για άραγμα με άποψη, σημειώνουμε το «κρυφό» καφενείο «Νάμα» (Ολύμπου 1, 2313088241) με τα ωραία μεζεδάκια, το νεοκαφενείο-τσιπουρομεζεδάδικο «Lux» (Ολύμπου 83 & Αριστοτέλους, 2314012381) σε νεοκλασικό του 1924 και το all day café «Φρειδερίκο Αγάπη μου» (Ολύμπου 87, 2310238532) με την αφοπλιστική κιτς αθωότητα. Η «Νέα Φωλιά» (Αριστομένους 4, 2310960383) είναι από τους πρωταγωνιστές της τάσης των εναλλακτικών «καφενείων» που κάνουν κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με ψαγμένες ελληνικές γεύσεις και hip κοινό.

Τα Άνω Λαδάδικα στα (πολύ) πάνω τους - εικόνα 4
Η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου του «Ekies All Senses Resort» μας εξομολογείται το πάθος της για τα Άνω Λαδάδικα.

Σεργιανίζοντας στα δρομάκια τριγύρω από τα Λαδάδικα, κουβεντιάζουμε με την Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου, «soul maker» του boutique ξενοδοχείου «Ekies All Senses Resort» στη Βουρβουρού της Χαλκιδικής. «Μου αρέσουν­ πολύ τα Άνω Λαδάδικα, Αγίου Μηνά, Εδέσσης, Βεροίας, Β. Ηρακλείου κι εδώ, στον Φραγκομαχαλά. Έχει υπέροχες νεραντζιές, στρογγυ­λούτσικες, που την άνοιξη μοσχοβολάνε. Μου αρέσουν τα μπαρ της περιοχής: ο “Γορίλας”, το “Coo”... Έχω πάθος με όλα αυτά τα υπέροχα κτίρια, το κομμάτι της Θεσσαλονίκης που δεν κάηκε στην πυρκαγιά του 1917. Τα βράδια χαζεύω το εκπληκτικό κτίριο δίπλα στο “Ύψιλον”, που είναι παρατημένο, κλείνω τα μάτια μου και το φαντάζομαι φροντισμένο και πανέμορφο... Όταν θέλω να ηρεμήσω και να σκεφτώ, πηγαίνω στη μονή Βλατάδων πάνω από τα Κάστρα. Κάθομαι σε ένα πεζουλάκι κι έχω όλη την πόλη και τη θάλασσα μπροστά μου».

Διαβάστε το total guide μας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.

Το "Eagles Resort" ανανεώνεται με 20 ανασχεδιασμένες σουίτες και συνεργασία με τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Το πολυτελές καταφύγιο της οικογένειας Τορνιβούκα ξεκινά ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Φαντασμαγορική η τελική πρόβα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα "γεννηθεί" στα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά ενώ τη Χορογραφία έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και θα την εκτελέσουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο 9ο Φόρουμ των Δελφών

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα και ο τουρισμός της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πολιτισμό.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία για Πάσχα στην Κρήτη

Κορυφαίοι αρχαιολογικοί χώροι, μοναδικά φαράγγια, αξέχαστες παραλίες μας περιμένουν να απολαύσουμε μερικούς από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς της Ελλάδας χωρίς τα πλήθη του καλοκαιριού και με τον γλυκό καιρό της άνοιξης για σύμμαχό μας.