Η Λέσβος ενός insider

Ταξιδεύουμε στο πολύπλευρο νησί του Ανατολικού Αιγαίου, με την ευγενική πρόσκληση του Ούζου ΜΙΝΙ, κάνουμε υπέροχες βουτιές σε αναζωογονητικά κρύα και… καυτά νερά, τσιμπολογάμε σουγάνια, ανακαλύπτουμε τα ίχνη από την πλούσια ιστορία της Λέσβου.

Η Λέσβος ενός insider

Ταξιδεύουμε στο πολύπλευρο νησί του Ανατολικού Αιγαίου, με την ευγενική πρόσκληση του Ούζου ΜΙΝΙ, κάνουμε υπέροχες βουτιές σε αναζωογονητικά κρύα και… καυτά νερά, τσιμπολογάμε σουγάνια και τηγανητά γεμιστά κολοκυθολούλουδα, ανακαλύπτουμε τα ίχνη από την πλούσια ιστορία της Λέσβου και υποσχόμαστε να επιστρέψουμε.

Η Λέσβος ενός insider - εικόνα 1
Σήμα κατατεθέν της Λέσβου ο Άγιος Θεράποντας

Σεμάς τους Λέσβιους αρέσει να ταξιδεύουμε στο νησί με το πλοίο, ώστε να βγαίνουμε το πρωί στο κατάστρωμα για να ευχαριστηθεί το μάτι μας την ακτογραμμή προς τη Μυτιλήνη με όσα από τα περίφημα δυτικού τύπου αρχοντικά της Σουράδας φαίνονται από τη θάλασσα, και στη συνέχεια την προκυμαία με τον τρούλο σήμα κατατεθέν του Αγίου Θεράποντα, το καφενείο «Πανελλήνιον», το παλιό ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και, βέβαια, το κάστρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.

Η Λέσβος ενός insider - εικόνα 2
Στα πλακόστρωτα στενά της Πέτρας

Έχουμε και την ιεροτελεστία μας κατεβαίνοντας από το πλοίο, δηλαδή καφέ και λουκουμάδες στο «Meli» στο λιμάνι (Π. Κουντουριώτου 19, 2251021001) και προμήθειες από το «Φανταστικό» (Ερμού 23, 2251028257), που φέρνει ψωμί από όλους τους καλούς φούρνους των χωριών του νησιού, και από το «Charlie» (Ερμού 41 & Αλκαίου, 2251029559), που έχει φρεσκοφτιαγμένα σφολιατοειδή. Αυτό το υπέροχο λιμάνι και η πόλη είναι η πύλη σε ένα νησί που το χρωματίζουν οι ελιές, τα πεύκα και τα πλατάνια στις διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου και που διατηρεί ανεξίτηλα τα ίχνη της προϊστορίας (στο εντυπωσιακό απολιθωμένο δάσος), της πρώιμης βιομηχανικής Ιστορίας (π.χ. στο industrial σκηνικό με τα βυρσοδεψεία του Περάματος στον κόλπο της Γέρας), πνευματικών ανθρώπων όπως του Οδυσσέα Ελύτη, του Στράτη Μυριβήλη, του Βενιαμίν του Λέσβιου και του Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, καθώς και μιας εύρωστης οικονομικά τάξης που ασχολήθηκε με το εμπόριο από τα τέλη του 19ου αιώνα και έπειτα.

Η Λέσβος ενός insider - εικόνα 3
Ο διατηρητέος Μόλυβος από το κάστρο του χωριού

Στην τυπική ερώτηση πού να μείνει κάποιος σε ένα τόσο μεγάλο νησί ώστε να το γνωρίσει όσο καλύτερα γίνεται, η απάντηση είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ως βάση τη Μυτιλήνη, το Πλωμάρι, τον Μόλυβο ή την Ερεσό, αλλά έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι προετοιμασμένος για ένα road trip.

Μόνο γράφοντας χιλιόμετρα στους –όχι πάντα εύκολους– δρόμους, σε όποια πλευρά κι αν επιλέξει να μείνει, θα επισκεφτεί εκπληκτικά χωριά με πέτρινα συνήθως σπίτια, θα δει αξιοθέατα από την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη Ιστορία (π.χ. το σωζόμενο τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου στη Μόρια και τα βιομηχανικά κτίρια που είναι σκορπισμένα σε όλο το νησί), θα προσκυνήσει σε μοναστήρια και ναούς όπως η Μονή Υψηλού στην κορυφή του βραχώδους βουνού Όρδυμνος και η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας με τέμπλο φιλοτεχνημένο από τον Γιαννούλη Χαλεπά – ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να γίνει ένα δυνατό χαρτί του νησιού.

Άνοιξε το χάρτη και εντόπισε το Μεγαλοχώρι, το Νεοχώρι και το Παλαιοχώρι γύρω από το Πλωμάρι, την Άντισσα, τη Βατούσα και το Σκαλοχώρι κοντά στην Ερεσό, τον Μανταμάδο, την Πέτρα, τη Συκαμνιά και τη Σκάλα Συκαμνιάς (με το γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας) κοντά στον Μόλυβο.

Λαδοτύρι, σουγάνια, σαρδέλα Καλλονής και άλλες νοστιμιές

Η Λέσβος ενός insider - εικόνα 4
Ουζοκαταστάσεις στα ταβερνάκια του νησιού

Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, κρέας, λαδοτύρι και άλλα τοπικά προϊόντα γίνονται οι βασικές πρώτες ύλες στα ταβερνάκια της Λέσβου, όπου είναι εγγυημένο ότι θα ευχαριστηθείς το φαγητό σου συνοδεύοντάς το, βέβαια, με Ούζο ΜΙΝΙ που αναδεικνύει τη χειροποίητη ποιότητα των γεύσεων. Ξεκινώντας τη γαστρονομική περιήγηση από τη Μυτιλήνη, θα ανέβεις για μεζέδες στο μπαλκόνι του «Αντώνη» στο Καγιάνι (αφού έχεις κάνει απαραίτητα κράτηση στο 2251061951), για σουγάνια και άλλες παραδοσιακές συνταγές στις ανανεωμένες «Βάγιες» (Ακρωτήρι, 2251043532), για πειραγμένες γεύσεις, όπως μια χωριάτικη σαλάτα με κορόμηλα τουρσί, στη «Φωλιά» κοντά στον Άγιο Θεράποντα και για παραδοσιακή μεζεδοφαγία και καλό ψάρι στον «Ρεφενέ» (Ναυμαχίας Έλλης 7, 2251055701).

Η Λέσβος ενός insider - εικόνα 5
Το nightlife είναι χαλαρό και κεφάτο

Φεύγοντας από την πόλη, θα δοκιμάσεις ωραίους ψαρομεζέδες σχεδόν πάνω στο κύμα στην «Αρχαία Πύρρα» στην Αχλαδερή, θα γνωρίσεις τις παραδοσιακές γεύσεις όπως τα τηγανητά γεμιστά κολοκυθολούλουδα, το σφουγγάτο με κολοκύθι και τους γκιουζλεμέδες στην ταβέρνα του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Πέτρας και στον «Βαφειό» πάνω από τον Μόλυβο, θα χαλαρώσεις στα «Δειλινά» (2252033430) και στην «Αφροδίτη» (2252031640) πάνω στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι, ενώ θα δοκιμάσεις καλά κρέατα στη χασαποταβέρνα του χωριού Λιώτα και στην ταβέρνα του «Κυνηγού» με το μεγάλο πλακόστρωτο άνοιγμα μπροστά της, που θα συναντήσεις μόλις μπεις στο καταπράσινο Μεγαλοχώρι. Στέκι κλασικό για τους εραστές της παραλίας της Ερεσού το «Parasol Beach Bar» με boho διακόσμηση, καλοφτιαγμένη πίτσα και cocktails.

Βουτιές σε κρύα και καυτά νερά

Η Λέσβος ενός insider - εικόνα 6
Η οργανωμένη παραλία στην Πέτρα

Η Λέσβος φημίζεται για τα κρύα νερά της, που θα κάνουν απολαυστικό και αναζωογονητικό το μπάνιο σου στη μήκους 9 περίπου χιλιομέτρων παραλία των Βατερών, στον αμμουδερό Άγιο Ισίδωρο του Πλωμαρίου (όπου αξίζει να φύγεις πιο πέρα από το οργανωμένο τμήμα) ή στην Εφταλού του Μολύβου. Αυτές είναι οι πιο ονομαστές παραλίες του νησιού, αλλά οι πιο ψαγμένοι επιλέγουν τον Άγιο Στέφανο με τα υπέροχων χρωματισμών νερά απέναντι από τα νησιά Τοκμάκια, τον Χρούσο (που φέτος όμως δεν έχει τη γνωστή καντίνα), το Τάρτι με το κοντινό νησάκι όπου μπορείς να φτάσεις κολυμπώντας για να κάνεις βουτιές, τη Μελίντα και την εντελώς παρθένα Δρώτα στην πλευρά του Πλωμαρίου. Διαφορετικές, θεραπευτικές βουτιές θα κάνεις στα ιαματικά λουτρά, που θα μπορούσαν με τη σωστή εκμετάλλευση και προβολή να γίνουν ένας σημαντικός πόλος έλξης. Για τις ατμοσφαιρικές «πισίνες», την εξαιρετική φυσική τοποθεσία τους και την ανακούφιση που θα νιώσεις, αξίζει να επισκεφτείς τις θερμές (και σε μερικές περιπτώσεις καυτές) πηγές στο Λισβόρι, στον κόλπο της Γέρας έξω από τη Μυτιλήνη και στην Εφταλού.

Insider’s tips

Η Λέσβος ενός insider - εικόνα 7
Το Σίγρι στη δυτική πλευρά του νησιού

Ένα σωρό σημεία ενδιαφέροντος έχουμε να προτείνουμε στο νησί, από το καφενείο του «Ερμή» (Κορνάρου 2, 2251026232) στη Μυτιλήνη μέχρι τα θερινά σινεμαδάκια στον Μόλυβο και στην Ερεσό, από το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, που ανήκει στο δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, μέχρι την Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής στο Πολύκεντρο Μανταμάδου ή την εντυπωσιακή βόλτα με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα που χρησιμοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για να παρουσιάζει απολιθωματοφόρες θέσεις κάτω από τη θάλασσα.

Αξιόλογα ξενοδοχεία για διαμονή είναι στη Μυτιλήνη το «Loriet» και ο «Πύργος» όπου θα αισθανθείς πώς θα ήταν να ζεις σε ένα από τα αρχοντικά της πόλης, καθώς και το boutique «Theofilos Paradise» στο κέντρο. Στον Μόλυβο κλασική επιλογή είναι το «Δελφίνια Hotel & Bungalows» και στο Σίγρι το «Πυργόσπιτο». Περισσότερες αξιολογημένες επιλογές θα βρείτε στον Alpha Guide.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.