Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ που θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις διακοπές μας

Για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τη θερινή ραστώνη με τις μικρές και τις μεγάλες καλλιτεχνικές «τζούρες», ιδού οι καλύτερες περιπτώσεις από την Πάρο και τον Αργοσαρωνικό μέχρι τη Νίσυρο και τα βουνά της Κρήτης.

Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ που θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις διακοπές μας

Για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τη θερινή ραστώνη με τις μικρές και τις μεγάλες καλλιτεχνικές «τζούρες», ιδού οι καλύτερες περιπτώσεις από την Πάρο και τον Αργοσαρωνικό μέχρι τη Νίσυρο και τα βουνά της Κρήτης.

Στη δροσιά της Βωβούσας

Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ που θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις διακοπές μας - εικόνα 1

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ονειρεύονται την μεγάλη επιστροφή στον... ορεινό τόπο του εγκλήματος! Το Φεστιβάλ Βωβούσας στο ομώνυμο χωριό στο ανατολικό Ζαγόρι, γέμισε φέτος το καλλιτεχνικό του οπλοστάσιο με εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους ανήσυχους φεστιβαλιστές και, σε συνδυασμό με το αφιέρωμα στους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές αδελφούς Μανάκια και τις πρωινές και βραδινές εκδηλώσεις, σκοπεύει να μην αφήσει το χωριό σε χλωρό κλαρί! Πρωινή γυμναστική, άπειρα εργαστήρια (με highlights το «Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με ανθρώπινες ιστορίες», τα μουσικά εργαστήρια και τα παιδικά εργαστήρια animation) και διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες σας περιμένουν να γεμίσετε με βιωματική δημιουργικότητα τις μέρες και τις νύχτες στα ψηλά! (28/7-5/8, http://vovousafestival.gr )

Περπατώντας στη Μάρπησσα

Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ που θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις διακοπές μας - εικόνα 2

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» είναι ένα τριήμερο, βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ με κεντρική ιδέα την δημιουργία θεματικών διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας στην Πάρο. Η φετινή θεματική έχει τίτλο «Στο Φως» και περιστρέφεται γύρω από τον άνθρωπο, τον τόπο και φυσικά το εκτυφλωτικό φως των Κυκλάδων, ενώ όπως πάντα στο επίκεντρο βρίσκονται εργαστήρια, περφόρμανς, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, προσαρμοσμένες όλες στο περιβάλλον του οικισμού, καθώς και ειδικές δράσεις για τους μικρούς επισκέπτες. (25-27/8, https://stimarpissa.gr )

Πλουραλιστικά στη Σύρο

Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ που θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις διακοπές μας - εικόνα 3

Ακόμα ένα καλοκαίρι θα κυλήσει στη Σύρο με πλήθος θεαμάτων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αιγαίου. Για 13η χρονιά, το αρχοντικό νησί των Κυκλάδων υποδέχεται μουσικούς, ηθοποιούς και χορευτές παγκόσμιας κλάσης. Συγκεκριμένα, 250 καλλιτέχνες από 22 χώρες προσφέρουν μια πολυπολιτισμική εμπειρία που αξίζει κανείς να ζήσει, με επίκεντρο το πανέμορφο Θέατρο Απόλλων. Μεταξύ άλλων φέτος θα βρείτε κλασική μουσική, όπερα, πολυφωνικές ορχήστρες, αφιερώματα σε συνθέτες και χοροθέατρο. (16-31/7, www.festivaloftheaegean.com)

Θεατράλε Άνδρος

Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ που θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις διακοπές μας - εικόνα 4

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Βούλγαρη, ξεκινά στις 29 Ιουλίου στο νησί που είναι συνυφασμένο όσο λίγα με την τέχνη. Το υπερσύγχρονο ανοιχτό θέατρο της Χώρας θα φιλοξενήσει σημαντικές παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού. Από το πλούσιο πρόγραμμα ξεχωρίζουν η μουσικοθεατρική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη, οι τραγωδίες «Επτά επί Θήβας» με τον Γιάννη Στάνκογλου και «Μήδεια» με τη Μαρία Ναυπλιώτου, η μεγάλη συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, καθώς επίσης και η μεγάλη επιτυχία της θεατρικής σεζόν που μόλις τελείωσε «Πέτρες στις τσέπες του» με τους Μάκη Παπαδημητρίου και Γιώργο Χρυσοστόμου. (29/7-25/8, www.festivalandros.gr )

Ατμοσφαιρικά δρώμενα Νισύρου

Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ που θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις διακοπές μας - εικόνα 5

Λίγο πριν από την επικείμενη αναστύλωση τους, τα Λουτρά Μανδρακίου γίνονται τόπος ιδιαίτερης καλλιτεχνικής έκφρασης με όχημα ένα in situ εικαστικό δρώμενο στο πλαίσιο του φετινού Sterna Art Project και της έκθεσης «Παραδόξως Παράδοξα», προσκαλώντας δύο καλλιτέχνες που γνωρίζουν τη Νίσυρο να εκφραστούν εικαστικά. Ο Ιάσονας Καραΐνδρος αναζητά την κάθαρση μέσα από 140 νισύρικες φωνές που ψιθυρίζουν, τραγουδούν ή ψέλνουν δυο δίστιχα του Νίκου Γκάτσου μελοποιημένα από τον Σταύρο Ξαρχάκo. Η Βιργινία Μαστρογιαννάκη εντοπίζει το παράδοξο στην πλαστικότητα της σκάλας, εστιάζοντας στη σχέση των οριζόντιων στελεχών που εξυπηρετούν μια κάθετη διαδρομή. Ακριβώς πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης (27/7), στο Κάστρο του Εμπορειού, θα γίνει ένα Open House όπου ο Μιχάλης Χαζόγλου, νεότερης γενιάς μουσικός –που ζει και εργάζεται στη Νίσυρο ως υπάλληλος της ΔΕΗ– παίζει τις νισύρικες μελωδίες με το βιολί του, χωρίς ηλεκτρονική υποστήριξη και τεχνική ηχητική παρουσία. (27/7-25/8, http://sterna.com.gr )

Πλάι στο ποτάμι, στο Νεστόριο

Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ που θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις διακοπές μας - εικόνα 6

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, έχουν περάσει 39 χρόνια από το πρώτο River Party στο Νεστόριο Καστοριάς, το μεγαλύτερο μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ της χώρας. Πέντε μέρες γεμάτες συναυλίες, ατελείωτες ώρες διασκέδασης και πολλά happenings σε ένα φεστιβάλ στο οποίο χτυπά η καρδιά της μουσικής εν μέσω της απόλυτης φεστιβαλικής εμπειρίας σε ένα μοναδικό τοπίο δίπλα στο ποτάμι. Φέτος, μεταξύ άλλων, το «παρών» θα δώσουν οι Νατάσσα Μποφίλιου, Μίλτος Πασχαλίδης, Τζίμης Πανούσης, Β. Παπακωνσταντίνου, Ιmam Baildi, Planet of Zeus, ΧΑΧΑKES, Μαρίνα Σάττι. (2-6/8, http://people.gr/riverparty )

Όλος ο Σαρωνικός στο δωμάτιο

Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ που θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις διακοπές μας - εικόνα 7

Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού, που έχει εξελιχθεί πλέον σε πολιτιστικό θεσμό διεθνούς εμβέλειας, επιστρέφει για 7η χρονιά, προσφέροντας ένα συναρπαστικό μουσικό καλοκαίρι με συναυλίες σε διάφορα μέρη της επικράτειάς του, από τον Γαλατά, τις κοσμοπολίτικες Σπέτσες και την arty Ύδρα μέχρι τον γραφικό Πόρο, τα πανέμορφα Κύθηρα και για πρώτη φορά στο Θέατρο Καμένης Χώρας Μεθάνων. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το μουσικό σύνολο Leonardi Ensemble θα συμπράξει με εξαιρετικούς μουσικούς διεθνούς φήμης και θα παρουσιάσουν 7 συναυλίες μουσικής δωματίου με έργα των Μπαχ, Μότσαρτ, Μπραμς, Σούμαν, Μπετόβεν και Ντεμπισί. (1-9/8, www.saronicfestival.com )

Στο μαγικό λόφο της Σάνης

Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ που θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις διακοπές μας - εικόνα 8

Το Sani Festival κλείνει φέτος τα 25 του χρόνια και το γιορτάζει δεόντως ως ένας θεσμός με απήχηση σε όλο τον κόσμο και με φανατικούς θαυμαστές, οι οποίοι περιμένουν ανυπόμονα την έναρξή του κάθε καλοκαίρι για να ανηφορίσουν στο μαγευτικό λόφο της Σάνης, πάνω από τα πολυτελή ξενοδοχεία του Sani Resort. Σε αυτήν την επετειακή διοργάνωση έρχονται καλλιτέχνες τους οποίους πρώτη φορά σύστησε ζωντανά στο ελληνικό κοινό κάποια χρόνια πριν, αλλά και άλλοι για μια πρώτη γνωριμία με το κοινό του Sani Festival, μεταξύ των οποίων η Dee Dee Bridgewater, η China Moses και οι Trondheim Jazz Orchestra. (8/7-19/8, www.sanifestival.gr )

Η τέχνη ανθεί στη Σαντορίνη

Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ που θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις διακοπές μας - εικόνα 9

Το «Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης» έχει την τιμή να φιλοξενεί φέτος το καλοκαίρι το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης «Orange Water 3», παρουσιάζοντας στους χώρους του, ως συνδιοργανωτής του φεστιβάλ, ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ελεύθερη είσοδο. Εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, προβολές και εγκαταστάσεις από διακεκριμένους Έλληνες, Ολλανδούς αλλά και άλλων εθνικοτήτων εικαστικούς σε επιμέλεια του Αποστόλη Ζολωτάκη. Όσοι βρεθείτε στο υπέροχα αναστυλωμένο εργοστάσιο ντομάτας του Νομικού στη Βλυχάδα, που αποτελεί την έδρα του καλλιτεχνικού φορέα, θα έχετε ακόμα την ευκαιρία να παρακολουθήσετε εκπαιδευτικά και παιδικά εργαστήρια, πειραματικές συναυλίες και σεμινάρια. (10/6-8/10, www.santoriniartsfactory.gr )

Συμφωνική Πανσέληνος στα βουνά των Χανίων

Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ που θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις διακοπές μας - εικόνα 10

Δύο ημιορεινά χωριά στην Κίσσαμο Χανίων, η Ρόκκα και η Κερά, που ο πληθυσμός τους συνολικά δεν ξεπερνά τους 60 κατοίκους, ενώνουν για πέμπτη φορά τις δυνάμεις τους σε μια διοργάνωση-γιορτή των τεχνών και των επιστημών. Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί τη νύχτα της πανσέληνου του Αυγούστου. Η ακρόπολη του χωριού Ρόκκα θα φιλοξενήσει μια μοναδική συμφωνική συναυλία με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη, με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων - ΑΣΟΝ, υπό τη διεύθυνση του Παύλου Σεργίου. Από τις 24 Ιουλίου συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δράσεις για παιδιά, ξεναγήσεις, εκθέσεις τοπικών προϊόντων, εικαστικά δρώμενα και άλλα, θα χαρίσουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες των δύο αυτών χωριών, ενώ η έναρξη θα δοθεί με μια μεγάλη συναυλία όπου θα συμπράξουν ο Ψαραντώνης και ο Ψαρογιώργης. (24/7-7/8, https://www.facebook.com/GiortesRokkas/)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.