Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια

Δεν υπάρχει άλλο μέρος σε ολόκληρη την Ελλάδα με τη λιμναία μαγεία του Νομού Φλώρινας. Τέσσερις μοναδικές λίμνες δημιουργούν ένα μαγευτικό σύνολο, που σε συνδυασμό με το αρχιτεκτονικό και γαστρονομικό ενδιαφέρον της περιοχής αποτελούν μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα πρόταση τουριστικής εξόρμησης.

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια

Δεν υπάρχει άλλο μέρος σε ολόκληρη την Ελλάδα με τη λιμναία μαγεία του Νομού Φλώρινας. Τέσσερις μοναδικές λίμνες, η απέραντη Βεγορίτιδα, η μικρούτσικη Ζάζαρη, η Χειμαδίτιδα και η λίμνη Πετρών, λάμπουν με τη δική τους ομορφιά και, κυκλωμένες από τρία μυθικά βουνά, το Βίτσι, τον Βόρα (Καϊμακτσαλάν) και το Βέρμιο, δημιουργούν ένα μαγευτικό σύνολο, που σε συνδυασμό με το αρχιτεκτονικό και γαστρονομικό ενδιαφέρον της περιοχής αποτελούν μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα πρόταση τουριστικής εξόρμησης, ακόμα και το καλοκαίρι.

Η μοναδική (και άγνωστη) Βεγορίτιδα

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 1
Η προβλήτα στη Βεγορίτιδα. Η λίμνη σύντομα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Έχει και άλλα ονόματα αυτή η υπέροχη λίμνη: Άρνισσα, λίμνη Αγίου Παντελεήμονα­, λίμνη του Οστρόβου. Έχει και μια μυθική­ ατμόσφαιρα που δεν συναντάς πουθενά­ αλλού κι ένα μοναδικό οικοσύστημα που σε μαγεύει. Δεκάδες διαφορετικά είδη πουλιών­ (κορμοράνοι, πελεκάνοι, μαυρόκοτες και κύκνοι μεταξύ άλλων) φλυαρούν ανάμεσα­ στις καλαμιές σαν κουτσομπόλες γειτόνισσες.

Η Βεγορίτιδα, άλλωστε, αποτελεί και καταφύγιο για πλήθος άγριων πουλιών –κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι λάτρεις του bird watching, που κατευθύνονται στα 3 παρατηρητήρια στις όχθες της–, ενώ την ίδια στιγμή στην περιοχή Γκρέμια (γκρεμοί) έχει αναπτυχθεί ένα πολύ ιδιαίτερο μίνι οικοσύστημα, όπου ζουν από αρκούδες μέχρι κοπάδια αγριογούρουνων που βόσκουν και παίζουν, αδιάφορα για την παρουσία των ανθρώπων.

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 2
Είναι απίστευτη η ποικιλία των πουλιών που αναπτύσσεται στις όχθες της Βεγορίτιδας.

Από το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Παντελεήμονα ξεκινάει ο παραλίμνιος δρόμος, που κυκλώνει ονειρεμένα τις όχθες της Βεγορίτιδας σε 10 χλμ. μαγικής αυτοκινητάδας. Ακόμα πιο ιδιαίτερη είναι η διαδρομή με το τρένο, που ξεκινάει από το παραλίμνιο χωριό Άρνισσα και φτάνει στον Άγιο Παντελεήμονα περνώντας πάνω από γεφυράκια, διασχίζοντας φαράγγια και προσφέροντας το μεγαλειώδες θέαμα της Βεγορίτιδας από ψηλά.

Όσο για το φαγητό­, σίγουρα θα επενδύσετε γαστρονομικά τις αναμνήσεις σας στο εξαιρετικό εστιατόριο «Ναουμίδης» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2017) και το ομώνυμο καλό μεζεδοπωλείο πάνω στη λίμνη, ενώ και μια επίσκεψη για γευσιγνωσία εκπληκτικών ντελικατέσεν με βάση τη διάσημη πιπεριά Φλωρίνης, στο εργαστήριο της οικογένειας Ναουμίδη, είναι επιβεβλημένη.

Τα μελλοντικά σχέδια

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 3
Ο ταλαντούχος σεφ Άγγελος Ναουμίδης στο ομώνυμο εστιατόριο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Το φυσικό κάλλος της λίμνης, τα καθαρά, κατάλληλα για κολύμπι νερά και ο γαστρονομικός πλούτος της περιοχής έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της ιδιωτικής­ πρωτοβουλίας, με στόχο να αναδειχτούν η λίμνη και η γύρω περιοχή ως τουριστικός­ προορισμός 365 ημέρες το χρόνο. Στα άμεσα σχέδια είναι η οργάνωση εξορμήσεων με εικοσαθέσιες «πλάβες» (η τοπική βάρκα με την επίπεδη καρίνα) για ψάρεμα με «νταούλια» – ο παραδοσιακός τρόπος ψαρέ­ματος με παγίδες συρμάτινες, ποντισμένες­ στη λίμνη από το βράδυ, που τις ανασύρεις και ξεψαρίζεις μέσα στη βάρκα (ψάρια ή γλυκύτατες λιμνίσιες καραβίδες).

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 4
Δροσερές βουτιές από την ειδικά διαμορφωμένη αποβάθρα στην όχθη της Βεγορίτιδας.

Το ψάρεμα θα καταλήγει στο καταπράσινο νησάκι της λίμνης, όπου θα είναι στημένο bbq για να καταναλωθεί η ψαριά συνοδεία παλαιωμένης ρακής. Στις όχθες θα διαμορφωθεί παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά και ειδική εξέδρα για ατελείωτες βουτιές στα πεντακάθαρα νερά της. Τέλος, τα σχέδια μιλάνε για τη δημιουργία πλωτού μπαρ πολύ υψηλών προδια­γραφών, ένα σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.

Γύρω από τη Βεγορίτιδα

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 5
Απολαυστική βαρκάδα με διπλά κανό για μεγαλύτερη ασφάλεια στην πανέμορφη λίμνη Ζάζαρη.

Τα ποτάμια, οι πανέμορφες, πεντακάθαρες ­λίμνες και τα πανύψηλα δασωμένα βουνά συνθέτουν το πληθωρικό κι εντυπωσιακό φυσικό­ σκηνικό της ευρύτερης περιοχής, που μένει­ αξέχαστο σε όποιον «μυηθεί» στην ομορφιά του. Διότι ο τόπος είναι ακόμη άγνωστος στους πολλούς και ανέγγιχτος, διαθέτει ανεπιτήδευτη γοητεία και μια τεράστια γκάμα πραγμάτων που μπορείς να κάνεις, να δεις, να δοκιμάσεις, να επισκεφθείς και να απολαύσεις τώρα το καλοκαίρι. Σε απόσταση 3 χλμ. από τη Βεγορίτιδα βρίσκεται η απόκοσμη λίμνη Πετρών, με τον πρόσφατα αποκατεστημένο αρχαιολογικό χώρο της ομώνυμης ελληνιστικής πόλης να «κρέμεται» από πάνω της.

Στο δρόμο για το μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς Νυμφαίο (όπου βρίσκεται και το καταφύγιο του Αρκτούρου) μας περιμένει η γεμάτη ζωντάνια λίμνη Ζάζαρη –για κανό, ιππασία και ποδηλασία–, η οποία κάνει link για εξαιρετικό φαγητό με το εστιατόριο «Θωμάς» στο χωριό Σκλήθρο και το επίσης εξαιρετικό εστιατόριο «Κοντοσώρος» στο χωριό Ξινό Νερό­. Από το παραμυθένιο χωριό του Παλαιού Άγιου­ Αθανάσιου φτάνουμε στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν, που ατενίζει σχεδόν ολόκληρη­ τη Μακεδονία...

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 6
Δυτική Μακεδονία: στην επικράτεια του Ξινόμαυρου.

Γύρω σου, ανάμεσα στις λίμνες και στα πανύψηλα βουνά, κατρακυλούν δάση­ από οξιές, βελανιδιές και καστανιές. εκεί, μέσα από ειδικά μονοπάτια, γίνεται το κυνήγι­ τρούφας και άγριων μανιταριών. Στα πεδινά απλώνονται 7.500 στρέμματα με τους διάσημους αμπελώνες του Αμυνταίου –το βασίλειο του Ξινόμαυρου–, γνωστά οινοποιεία, κτήματα μερακλήδων μικρών παραγωγών, γευσιγνωσίες... Και, βέβαια, η Φλώρινα, η μούσα του Αγγελόπουλου, δίπλα στον ποταμό Σακουλέβα, με το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και τη ζωντάνια της.

Η γαστρονομία της περιοχής

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 7
Το πολύ ατμοσφαιρικό εκθετήριο και ταυτοχρόνως χώρος γευσιγνωσίας της εταιρείας «Ναουμίδης - Όλα πιπεριά» στον Άγιο Παντελεήμονα.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ
Τα ιδιαίτερα μικροκλιματικά χαρακτηριστικά­ της Δυτικής Μακεδονίας και το έδαφός της έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη μιας ολόκληρης σειράς μοναδικών τοπικών προϊόντων. Παραγωγοί με πάθος επενδύουν, δημιουργούν και στήνουν εκπληκτικούς χώρους, όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε και να απολαύσουμε τα προϊόντα τους

Ναουμίδης - Όλα πιπεριά
Η δημιουργικότητα και η αφοσίωση της οικογένειας Ναουμίδη μετέτρεψε τις διάσημες πιπεριές Φλωρίνης σε εξαγώγιµο ντελικατέσεν και άνοιξε το δρόµο για να χαρακτηριστεί το προϊόν ΠΟΠ. Δικά τους σπορεία για να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα, συνεχείς επεκτάσεις της οικογενειακής βιοτεχνίας, δοκιμές επί δοκιμών για τη δημιουργία καινούργιων συνταγών. Η μονάδα βρίσκεται στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, με θέα στην κορυφή Πιπε­ρίτσα (οι λέξεις παίζουν το δικό τους ρόλο στη ζωή των ανθρώπων), σε υψόμετρο 600 μ., είναι επισκέψιμη (καλλιέργειες, εργαστήριο, κελάρι) και η γευσιγνωσία γίνεται στο πολύ εντυπωσιακό εκθετήριο με το μεγάλο βαρύ χειροποίητο ξύλινο τραπέζι. Περισσότερα εδώ

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 8
Κυψέλη στο εκθετήριο της πιστοποιημένης βιολογικής μελισσοκομικής εταιρείας Κτήμα Χρόνης, με εξαιρετικό μέλι και προϊόντα μελιού.

Κτήμα Χρόνη - Βιολογικά Μελισσοκομικά Προϊόντα
Η οικογενειακή μελισσοκομική επιχείρηση­, την οποία έστησε ο αεικίνητος Δημήτρης Χρόνης, βρίσκεται στο ορεινό χωριό Άνω Κλεινές Φλώρινας, σε υψόμετρο 730 μ., σε ένα ορεινό τοπίο αναζωογονητικής ομορφιάς. Η υποδοχή στο πέτρινο σπίτι της οικογένειας Χρόνη με τα πολλά χειροποίητα έπιπλα από καστανιά συνοδεύεται από κέρασμα με λικέρ μελιού, για να ακολουθήσει η ξενάγηση στο εργαστήριο και μια απολαυστικά γλυκιά γευσιγνωσία. Περισσότερα εδώ

Τυροκομικά Δημητρίου
Ο Κώστας και ο Γιάννης Δημητρίου από το ακριτικό χωριό Μαρίνα, τυροκόμοι με παράδοση γενεών, ανακαίνισαν το πέτρινο συνεταιριστικό τυροκομείο και συλλέγουν καθημερινά από τον Νομό Φλώρινας και τους ορεινούς όγκους του Βιτσίου γάλα από ζώα που βόσκουν ελεύθερα, σε υψόμετρο από 800 μέχρι 1.600 μ. γεμάτα βότανα και αρωματικά φυτά. Εξαιρετικό γίδινο τυρί και φέτα και δικής τους έμπνευσης «φλωρινέλα» με καπνιστή πάπρικα για σαγανάκι. Περισσότερα εδώ

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 9
Ο ολοκαίνουργιος, υποβλητικός χώρος αποθήκευσης του οινοποιείου Κτήμα Άλφα.

ΣΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Το Αμύνταιο απέκτησε από το 1972 τη ­σφραγίδα ΠΟΠ για την ιδιαίτερη τοπική ­ποικιλία Ξινόμαυρο.

Κτήμα Άλφα
Το 1997 ιδρύεται το Κτήμα Άλφα από τον οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη και τον αμπελουργό­ Μάκη Μαυρίδη και η οινολογική ταυτότητα του Αμυνταίου κάνει limit up. Υποδειγματικός αμπελώνας, καλλιεργητικές μέθοδοι ακριβείας, χρήση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, συνεχείς επεκτάσεις και βελτιώσεις τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στην υποδοχή των εραστών του κρασιού, που έρχονται να δοκιμάσουν τα διάσημα προϊόντα του. Περισσότερα εδώ

Οινοποιείο Μπουτάρη
Το οινοποιείο, δυστυχώς, δεν είναι ακόμη επισκέψιμο. Αυτό όμως δεν σας εμποδίζει να δοκιμάσετε μερικά από τα εμβληματικά κρασιά που παράγει και κοσμούν τη λίστα των καλών εστιατορίων της περιοχής. Περισσότερα εδώ

Κτήμα Καρανίκα
Ο (ελληνικής καταγωγής) Ολλανδός Λόρενς Χάρτμαν μαζί με τη σύζυγό του Άνετ έφτια­ξαν ένα πρότυπο οινοποιείο, παράγοντας αφρώδη κρασιά που οινοποιούνται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας. Η συζήτηση με τον Λόρενς Χάρτμαν και η ιστορία του σε συνδυασμό με μια γευστική δοκιμή αλλά και –για­τί όχι;– κάποιες αγορές αξίζουν μία ώρα από το χρόνο σας. Περισσότερα εδώ

Συνεταιρισμός Αμυνταίου
Από τα ενδιαφέροντα κρασιά που παράγει σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε κυρίως τα ροζέ αφρώδη. Περισσότερα εδώ

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 10
Δημιουργίες του σεφ Άγγελου Ναουμίδη με τοπικές πρώτες ύλες κι έμπνευση από τη γαστρονομική παράδοση του τόπου.

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Η γαστρονομία της περιοχής δεν θυμίζει σε τίποτα τη γαστρονομική φτώχεια της πλειονότητας των τουριστικών ορεινών περιοχών. Λίγο πιο κοντά ή λίγο πιο μακριά από τις όχθες της αγγελοπουλικής Βεγορίτιδας συγκεντρώνονται τρία Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας: ο «Θωμάς» στο Σκλήθρο (2386081256), ο «Κοντοσώρος» στο Ξινό­ Νερό (2386081256) και ο «Ναουμίδης» στον Άγιο Παντελεήμονα (2386061238).

Στο ομώνυμο εστιατόριο στον Άγιο Παντελεήμονα ο σεφ Άγγελος Ναουμίδης δημιουργεί μια ελληνική κουζίνα με τοπικές πρώτες ύλες και λιμνίσια ψάρια, ενώ συνθέτει τις παλιές τεχνικές καπνίσματος ή ξήρανσης των ψαριών και τις τοπικές συνταγές (όπως η πυκνή σάλτσα «μακάλο») με σύγχρονες προσεγγίσεις: γαρίδες με σος από λιαστή κόκκινη κολοκύθα σε πούδρα, ταλιατέλες από πιπεριά Φλωρίνης με «χαβιάρι» πιπεριάς, κρύα σούπα με λιμνί­σιες καραβίδες και πιπεριά Φλωρίνης.

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 11
Ο βραβευμένος σεφ Νίκος Κοντοσώρος του ομώνυμου εστιατορίου στο Ξινό Νερό.

Ο σεφ Νίκος Κοντοσώρος στο ομώνυμο εστιατόριο στο Ξινό Νερό αγαπάει τις παραδοσιακές τοπικές συνταγές («άιβαρ» δηλαδή ένα είδος πατέ πιπεριάς), αλλά προτείνει και πιάτα που ανανεώνουν με σύγχρονη ματιά την τοπική κουζίνα, όπως ο χοιρινός λαιμός με πουρέ κάστανο, η μοσχαρίσια ουρά με καραμελωμένα κρεμμύδια και το χοιρινό φιλέτο μαγειρεμένο με λιαστή ντομάτα και τυρί «φλωρινέλα». Στα συν και η αξιοσημείωτη κάβα με πάνω από 200 ετικέτες.

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 12
Ο σεφ Νίκος Πασπάλης, γιος του ιδρυτή του βραβευμένου εστιατορίου «Θωμάς» στο Σκλήθρο και η τρίτη γενιά της οικογένειας, ο Θωμάς Πασπάλης.

Άλλη μία στάση στον «Θωμά» στο Σκλήθρο, κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά. Ο σεφ Νίκος Πασπάλης, γιος του Θωμά, ο οποίος πρωτόδωσε το όνομα στο εστιατόριο, δημιουργεί κατσικίσιο μπάτζο σαγανάκι με χαρουπάλευρο, βρώμη, παπαρουνόσπορο και γλυκό του κουταλιού σύκο, εκπληκτικό τραχανότο και πουρέ από φασόλια ελέφαντες Πρεσπών με καραμελωμένα κρεμμύδια και καπνιστό χοιρινό παϊδάκι. Κάβα με 400 κρασιά κι εξαιρετική λίστα τυριών.

Τα αξιοθέατα

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 13
Tο μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς βλαχοχώρι Νυμφαίο.

Νυμφαίο
Σε υψόμετρο 1.350 μ., πάνω στις κορυφογραμμές του όρους Βίτσι, θεωρείται ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Η είσοδος με το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, που ενώνει δύο από τα εντυπωσιακότερα αρχοντικά του χωριού, τα πέτρινα περιποιημένα σπίτια με τις επιβλητικές εξώπορτες, η μικρή, γραφική πλακόστρωτη πλατεία και τα λιθόστρωτα μονοπάτια σε προετοιμάζουν για την επιβλητική Νίκειο Σχολή –σήμα κατατεθέν του χωριού–, που φιλοξενεί το Κέντρο Ενημέρωσης του Αρκτούρου.

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 14
Αρκούδες στο φυσικό τους περιβάλλον στο καταφύγιο Αρκτούρος.

Καταφύγιο Αρκούδας και Λύκου
Γύρω στο 1 χλμ. από το Νυμφαίο βρίσκεται­ το Καταφύγιο Αρκούδας του Αρκτούρου, όπου μπορούμε να μάθουμε τα πάντα για τις αρκούδες και να τις δούμε στο φυσικό τους βιότοπο, αν είμαστε τυχεροί. Στο γειτονικό χωριό Αγραπιδιά λειτουργεί το λιγότερο γνωστό, αλλά εξίσου ενδιαφέρον Καταφύγιο του Λύκου (επίσης από την οργάνωση Αρκτούρος), που μας κατατοπίζει για το πλέον παρεξηγημένο ζώο της εποχής μας και, φυσικά, μας δίνει τη δυνατότητα να το θαυμάσουμε από κοντά στο φυσικό του περιβάλλον. Περισσότερα εδώ

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 15
Ψυχή του αναψυκτηρίου «Εβόρα» η Σταυρούλα Παρθενοπούλου.

Εβόρα
Πάνω από το χωριό Παναγίτσα, στα 1.030 μ., η καταπράσινη περιοχή Εβόρα, με τρεις τεχνητές λίμνες (πάπιες, χήνες, κύκνοι και στις όχθες ελαφάκια – φτιάξτε την εικόνα), συνταρακτική θέα 360° στον κάμπο, στη Βεγορίτιδα και στο όρος Καγιά, διαθέτει ένα πετρόχτιστο café-εστιατόριο (2381032064) που τρέχει η γλυκύτατη Σταυρούλα Παρθενοπούλου, με πεντανόστιμους ποντιακούς μεζέδες, αφράτα pancakes, brunch-υπερπαραγωγή και ιδιαίτερες ζεστές σοκολάτες. Είναι έργο των κατοίκων της Παναγίτσας, που ίδρυσαν την εταιρεία Ενεργειακή & Τουριστική­ Παναγίτσας Α.Ε., έφτιαξαν τις λίμνες κι έναν υδροηλεκτρικό σταθμό με στόχο να υδρεύεται­ το χωριό και να παράγεται ηλεκτρισμός με τα συνακόλουθα οικονομικά οφέλη.

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 16
Μαγική ατμόσφαιρα στα πετρόστρωτα δρομάκια του Παλαιού Άγιου Αθανάσιου με τα επιβλητικά σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος
Ένα υπέροχο χωριό σε ύψος 1.200 μ., στα βόρεια της Βεγορίτιδας (περιοχή Πέλλας), με περίτεχνα πετρόχτιστα σπίτια, εκπληκτικά δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Σε ρόλο πρωταγωνιστή, ιδιαίτερα το χειμώνα, αφού βρίσκεται δίπλα στο χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν, βλέπει όσο περνάει ο καιρός την τουριστική του σεζόν να επιμηκύνεται, μια και το κλίμα προσελκύει ποδοσφαιρικές ομάδες και ακαδημίες ποδοσφαίρου, ενώ το πολύ καλό φαγητό φέρνει εδώ επισκέπτες ακόμη και από τα Λουτρά Πόζαρ. Ανοιχτά παραμένουν το καλοκαίρι και κάποια ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν
Από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο ανεβαίνουμε με αυτοκίνητο στην κορυφή του τρίτου πιο ψηλού βουνού της χώρας, με υψόμετρο 2.524 μ. Θέα ονειρεμένη στον Θερμαϊκό κόλπο, στον Άθω, στην Πίνδο, στο χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια της Νάουσας και σε ολόκληρη τη λίμνη Βεγορίτιδα. Σχεδόν αισθάνεσαι κυρίαρχος της Μακεδονίας...

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 17
Ο αρχαιολογικός χώρος Πετρών με τα ερείπια της ελληνιστικής πόλης και στο βάθος η απόκοσμη λίμνη Πετρών.

Αρχαιολογικός χώρος Πετρών
Η ελληνιστική πόλη των Πετρών βρίσκεται πάνω από τη δυτική όχθη της ομώνυμης λίμνης και ιδρύθηκε κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. από τον Φίλιππο Β΄, με σκοπό να εξασφαλιστεί ο έλεγχος των βόρειων και των δυτικών συνόρων του μακεδονικού βασιλείου με την ένωση των τοπικών φυλών. Πολύ εντυπωσιακά τα τεράστια αποθηκευτικά πιθάρια και η άψογη ρυμοτομία της πόλης. Ο χώρος άνοιξε πιλοτικά στις 2/5 μόνο για σχολεία κι εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρίνης.

Μουσείο φωτογραφικών μηχανών
Έστω κι αν δεν μείνετε εδώ, αξίζει μια επίσκεψη στο «Leventis Αrt Suites» στην Παναγίτσα, που λειτουργεί τη χειμερινή περίοδο. Πέραν του ότι αποτελεί μια πραγματική εικαστική εγκατάσταση από μόνο του, με γλυπτά, ανάγλυφα και τοιχογραφίες από τον ζωγράφο Μ. Πολυμέρη, στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε ένα μοναδικό μουσείο φωτογραφικών μηχανών από το 1860 μέχρι το 1960, αποτέλεσμα του συλλεκτικού πάθους της οικογένειας Λεβέντη για το αντικείμενο, το οποίο σίγουρα θα σας εκπλήξει.

Οι δραστηριότητες

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 18
Ο τρουφοκυνηγός Παναγιώτης Βαρυπάτης με τα εκπαιδευμένα στο κυνήγι της τρούφας σκυλιά του.

Κυνήγι τρούφας
Στην περιοχή Εβόρα, λίγο πιο κάτω από το ομώνυμο café-εστιατόριο, πηγαίνουμε για κυνήγι τρούφας με οδηγούς δύο νέους ανθρώπους, τους τρουφοκυνηγούς Ευαγγελία Γαζή και Παναγιώτη Βαρυπάτη (6984497360), και τους αχώριστους συνεργάτες-ανιχνευτές, τα γλυκύτατα Λαμπραντόρ Μάγια και Ντορίτα­. Τα λόγια δεν είναι αρκετά για να μεταδώσουν την έξαψη των σκυλιών καθώς μυρίζουν την τρούφα και σκάβουν για να την αποκαλύψουν...

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 19
Ιππασία για όλους με τα ήρεμα άλογα της εταιρείας Άρτεμις στο χωριό Σκλήθρο.

Κανό στη λίμνη Ζάζαρη - ιππασία και τοξοβολία στο Σκλήθρο
Η οικογένεια Βογλίδη με την εταιρεία αναψυχής Άρτεμις (2386031028) προσφέρει μια εκπληκτική εμπειρία, που φέρνει πολύ κοντά τον ταξιδιώτη με την αναλλοίωτη φύση αυτής της γωνιάς της Δυτικής Μακεδονίας. Αφετηρία το χωριό Αγραπιδιές, όπου βρίσκεται το Κέντρο Ενημέρωσης του Λύκου, που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Αρκτούρου.

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 20
Χαρακτηριστικό σημείο στο μονοπάτι των Ψαράδων, από την Αγραπιδιά στο Λιμνοχώρι.

Συνέχεια με ένα μακρύ περίπατο από το μονοπάτι των Ψαράδων μέχρι τη λίμνη Ζάζαρη­ και από εκεί ποδηλατάδα γύρω από τη λίμνη­ ή κανό στα ζαφειρένια νερά της, ιππασία και τοξοβολία στο αγρόκτημα της εταιρείας στο Σκλήθρο μέσα σε ένα καταπράσινο λιβάδι. Μπορείτε να επιλέξετε μόνο μία ή συνδυασμό ορισμένων από όλες αυτές τις δραστηριότητες. Για μεγάλες παρέες (από 10 άτομα και άνω) χρειάζεται κράτηση 10 ημέρες νωρίτερα, μέχρι 4 άτομα μία ημέρα νωρίτερα και για μεμονωμένα άτομα μία ώρα νωρίτερα.

Lake report

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 21
Ηρεμία και γαλήνη για τέλειο bird watching σε ένα μαγικό τοπίο.

Τα νερά της Βεγορίτιδας (σύμφωνα με εμπειρικές παρατηρήσεις) ανεβαίνουν ή αποσύρονται ανά πενήντα χρόνια. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε φάση ανόδου και ίσως μάλιστα φτάσουν στην παλιά τους στάθμη, εκεί όπου φαίνονται τα σημάδια στους βράχους της όχθης. Θα ξανακατεβούν; «Κάποιοι το θέλουν για τους δικούς τους λόγους. Πάντως στο όνομα της απόλυτης ομορφιάς και της παλλόμενης ζωντάνιας της λίμνης, οι περισσότεροι ψηφίζουν “όχι”», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας της Βεγορίτιδας Νίκος Μούλας και προσθέτει: «Η λίμνη είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την περιοχή. Με το μοναδικό φυσικό κάλλος, το πλούσιο οικοσύστημα αλλά και τα πεντακάθαρα νερά αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό, ο οποίος δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα της προβολής που αξίζει. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βλέπουμε πλέον να αποκτάει αναγνώριση και να ετοιμάζονται επενδύσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας που θα δημιουργήσουν το απαραίτητο κίνητρο για τον επισκέπτη να έρθει να γνωρίσει αυτόν το μοναδικό προορισμό».

Tip

Γυρίσαμε τις λίμνες του Αμυνταίου και ανακαλύψαμε έναν υπέροχο προορισμό (και) για καλοκαιρινά ταξίδια - εικόνα 22
Ελαφάκια στις όχθες μιας από τις τεχνητές λίμνες της περιοχής.

Σταθείτε στο μικρούτσικο γραφικό εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στον οικισμό της Περαίας, σε μια πανέμορφη γωνιά κοντά στον απόκρημνο βράχο Πέτρα, όπου σε μια διαμπερή σπηλιά λέγεται ότι βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα των αγίων (σήμερα έχει εξαφανιστεί). Αυτό όμως που έχει κάνει γνωστό το εκκλησάκι είναι το «σφίξιμο» που κάνει η Πέτρα και δεν αφήνει τους αμαρτωλούς να βγουν! Ακόμη κι αν είναι αδύνατοι, λέει ο θρύλος, ότι θα εγκλωβιστούν, σε αντίθεση με τους καλούς, που αν και παχουλοί βγαίνουν ανεμπόδιστα!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Low budget διακοπές στα ελληνικά νησιά

Πέντε εναλλακτικοί καλοκαιρινοί προορισμοί που, μακριά από τα πολύβουα, δημοφιλή ελληνικά νησιά, προσφέρουν πανέμορφες τοποθεσίες για εξερεύνηση, καλό φαγητό, κρυστάλλινα νερά και χρυσαφένιες αμμουδιές, προκειμένου να κρατήσουμε χαμηλά το προφίλ, αλλά και το budget.

Όλα τα φώτα στο Παρίσι των Ολυμπιακών Αγώνων: Τα προάστια και οι κρυμμένες γωνιές

Με αφορμή την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα παρουσιάζουμε τον δικό μας, insider οδηγό για το Παρίσι των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ανακαλύψτε την Κύθνο μέσα από ψηφιακά πολιτιστικά παιχνίδια

Οι διαδραστικές διαδρομές με τίτλο "Κύθνος: Παιχνίδι & Ξενάγηση" σχεδιάστηκαν ώστε να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, εμβαθύνοντας στην ιστορία των οικισμών Χώρας, Δρυοπίδας και Λουτρών.

Στο Amaronda Resort & Spa η νησιώτικη διαφυγή συναντά την αξέχαστη γαστρονομία

Επισκεφτήκαμε το πλήρως ανανεωμένο θέρετρο της Ερέτριας που προσφέρει εγγυημένη χαλάρωση μόλις μία ώρα και κάτι μακριά από την Αθήνα.