10 must εμπειρίες στο ανοιξιάτικο Πήλιο

Ιδού 10 βήματα για να απολαύσετε το βουνό των Κενταύρων σε μια από τις ωραιότερες εποχές του.

10 must εμπειρίες στο ανοιξιάτικο Πήλιο

Ιδού 10 βήματα για να απολαύσετε το βουνό των Κενταύρων σε μια από τις ωραιότερες εποχές του.

10 must εμπειρίες στο ανοιξιάτικο Πήλιο - εικόνα 1
Μακρινίτσα

1. Μη φοβάστε τα χιλιόμετρα. Η ολοήμερη εκδρομή, γνωστή και ως «μικρός γύρος του Πηλίου», θα σας αποκαλύψει μέσα σε μία και μόνο μέρα μερικά από τα ωραιότερα χωριά και διαδρομές του Πηλίου. Από το Βόλο ανεβαίνετε για το χιονοδρομικό κέντρο των Χανίων. Περνάτε την πολυσύχναστη Πορταριά και μετά από κάποια χιλιόμετρα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα δάση της οξιάς. Η ορεινή διάβαση των Χανίων σας φέρνει από την άλλη πλευρά του βουνού, και το Αιγαίο πέλαγος ανοίγεται πλέον μπροστά σας σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Κατηφορίζετε, οι οξιές δίνουν τη θέση τους σε δάση καστανιάς, και περνάτε από τα χωριά Ανήλιο, Μούρεσι, Άγ. Δημήτριος για να φτάσετε τελικά στην Τσαγκαράδα. Μια πρώτη μεγάλη στάση στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον τεράστιο πλάτανο, για καφέ και γλυκό του κουταλιού, επιβάλλεται. Συνεχίζετε για Μηλιές, όπου θα σταματήσετε για φαγητό (σε κάποιο από τα ταβερνάκια της πλατείας ή στο Σταθμό). Ο δρόμος στενός, γεμάτος στροφές, δίπλα σε γκρέμνα και απότομες πλαγιές που καταλήγουν στη θάλασσα. Εντάξει, δεν είναι και η πιο ξεκούραστη διαδρομή, η ομορφιά της όμως σας αποζημιώνει. Πλησιάζοντας προς το χωριό, το τοπίο αλλάζει ξανά: αφήνετε πλέον πίσω σας το Αιγαίο και ο Παγασητικός κόλπος, σαν μια τεράστια ήσυχη λίμνη, καταλαμβάνει το κάδρο. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής (προς Βόλο, από Κάτω Λεχώνια) είναι μάλλον το πιο αδιάφορο, αλλά ο επαρχιακός δρόμος είναι σχετικά καλός και χωρίς στροφές.

10 must εμπειρίες στο ανοιξιάτικο Πήλιο - εικόνα 2
Τρίκερι

2. Αν θέλετε να γνωρίσετε τη «θαλασσινή όψη» του Πηλίου, κανονίστε μια εκδρομή μέχρι το Τρίκερι, το χωριό που βρίσκεται στη «μύτη» της Χερσονήσου. Πρόκειται για ένα «νησιώτικο» οικισμό με λευκοβαμμένα σπιτάκια και ανηφορικά καλντερίμια, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 280 μέτρων, δεξιά της εισόδου του Παγασητικού – από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας έχετε εξαιρετική θέα στο στόμιο του κόλπου. Συμπληρώστε τη βόλτα σας με μια επίσκεψη στην Αγία Κυριακή, επίνειο του Τρικερίου και ψαροχώρι με ταβερνάκια για θαλασσινά.

10 must εμπειρίες στο ανοιξιάτικο Πήλιο - εικόνα 3
«6 Κλειδιά»

3. Απολαύστε την εμπειρία της διαμονής στα «6 Κλειδιά», το boutique ξενοδοχείο που έβαλε την παραθαλάσσια Άφησσο στον ταξιδωτικό χάρτη του Πηλίου. Τα έξι κλειδιά του ονόματός του ξεκλειδώνουν ισάριθμα, άκρως ατμοσφαιρικά δωμάτια, με διακόσμηση στις αποχρώσεις της γης, τέλεια εναρμονισμένη με το πηλιορείτικο τοπίο, έχοντας τις επιβλητικές όσο και γοητευτικές πλαγιές του Πηλίου σαν φόντο και τη θάλασσα κυριολεκτικά στο πιάτο. Ακόμα κι αν δεν μείνετε εδώ, τιμήστε τις μοντέρνες ελληνικές γεύσεις με την υπογραφή του γνωστού σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη στο ομώνυμο εστιατόριο του ξενοδοχείου, που διακρίθηκε και φέτος με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

10 must εμπειρίες στο ανοιξιάτικο Πήλιο - εικόνα 4
Το Τρενάκι του Πηλίου

4. Ανεβείτε με το Τρενάκι του Πηλίου, που αυτήν την εποχή κυκλοφορεί τα σαββατοκύριακα, από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές. Το παλιό αυτό σιδηροδρομικό δίκτυο λειτουργεί μόνο για τουριστικούς σκοπούς και η διαδρομή είναι πραγματικά υπέροχη. Ενημερωθείτε για τα δρομολόγια εδώ.

10 must εμπειρίες στο ανοιξιάτικο Πήλιο - εικόνα 5
«Κρίτσα»

5. Αναζητήστε αυθεντικές πηλιορείτικες γεύσεις: στην «Κρίτσα» στην Πορταριά, στην «Αλέκα» στην Τσαγκαράδα, στο παραδοσιακό καφέ-ουζερί «Του Στεφανή» (2428093000) στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, στις «Ορτανσίες» στο Κάτω Κατηχώρι.

10 must εμπειρίες στο ανοιξιάτικο Πήλιο - εικόνα 6
Εσπερίδες

6. Φροντίστε να σταματήσετε στη Βυζίτσα, για να γνωρίσετε τις φοβερές κυρίες του αγροτουριστικού συνεταιρισμού Εσπερίδες (2423086838 ). Στα ράφια, απέναντι από την κουζίνα τους, θα βρείτε πολλά χειροποίητα καλούδια: χυλοπίτες και τραχανάς, βαζάκια με τσιτσίραβλα και τραγανό γλυκό κουταλιού κάστανο ή καρυδάκι αλλά και περγαμόντο, νεράν­τζι και μήλο.

10 must εμπειρίες στο ανοιξιάτικο Πήλιο - εικόνα 7
«Agapitos Villas & Guesthouses»

7. Λίγο πιο ψηλά από την παραλία Παπά Νερό του Πηλίου και με υπέροχη θέα προς αυτήν, στο συγκρότημα «Agapitos Villas & Guesthouses» μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διαφορετικούς τύπους δωματίων και σπιτιών: από πολυτελείς μεζονέτες και σπίτια ιδανικά για οικογένειες μέχρι ρομαντικές σουίτες για δύο αλλά και ατμοσφαιρικά δωμάτια στο ριζικά ανακαινισμένο παραδοσιακό ξενώνα που απέκτησε σοφιστικέ, σύγχρονο στιλ. Το ξενοδοχείο δίνει έμφαση στη γαστρονομία – από το πλούσιο σπιτικό πρωινό ως το εστιατόριο «El –Resto –Bar» που σερβίρει ελληνική κουζίνα με σύγχρονη άποψη.

10 must εμπειρίες στο ανοιξιάτικο Πήλιο - εικόνα 8
Λαύκος

8. Λοξοδρομήστε και εξερευνήστε μερικά από τα όχι και τόσο φημισμένα χωριά. Το Νεοχώρι, π.χ., σας επιφυλάσσει μια υπέροχη πλατεία, στον Λαύκο τα πάντα φαίνεται να ακολουθούν πιο χαλαρούς ρυθμούς, η Κάτω Γατζέα με την περιποιημένη περαντζάδα φτιάχνει με την Άνω Γατζέα ένα ανερχόμενο ντουέτο στο βουνό, το οποίο αξίζει να ανακαλύψετε.

10 must εμπειρίες στο ανοιξιάτικο Πήλιο - εικόνα 9
«Άννα να ένα Μήλο»

9. Πιείτε έναν περιποιημένο ελληνικό καφέ στη χόβολη συνοδευμένο από ένα κομμάτι τραγανό μπακλαβά στο γλυκύτατο νέο-παραδοσιακό καφενείο «Άννα να ένα Μήλο» στις Μηλιές.

10 must εμπειρίες στο ανοιξιάτικο Πήλιο - εικόνα 10
«Με ζεν»

10. Φεύγοντας, σταματήστε στο Βόλο για ένα τελευταίο «ποτηράκι». Τα τσιπουράδικα της πόλης είναι φημισμένα και η διαδικασία πραγματική ιεροτελεστία (δεν παραγγέλνεις μεζέ, σου φέρνουν κάθε φορά κάτι διαφορετικό). Πέρα από τις κλασικές επιλογές, ιδιαίτερη είναι η μοντέρνα τσιπουρο-κατάσταση που προτείνει το «Με ζεν». Μόνο με το μαλακό, η Εθνική σας περιμένει…

Περισσότερα για το Πήλιο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.