H άνοιξη των Μετεώρων

Σε τροχιά ανανέωσης βρήκαμε τα Μετέωρα και τα γειτονικά Τρίκαλα κατά την τελευταία μας επίσκεψη και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα για τις πρώτες ανοιξιάτικες εξορμήσεις ή για το Πάσχα που πλησιάζει.

H άνοιξη των Μετεώρων

Σε τροχιά ανανέωσης βρήκαμε τα Μετέωρα και τα γειτονικά Τρίκαλα κατά την τελευταία μας επίσκεψη και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα για τις πρώτες ανοιξιάτικες εξορμήσεις ή για το Πάσχα που πλησιάζει.

H άνοιξη των Μετεώρων - εικόνα 1
To «μετεωρικό» τοπίο καθηλώνει

Στα Μετέωρα βρίσκομαι ή μήπως στη Σαντορίνη­ αναρωτιέμαι καθώς περιηγούμαστε το Μεγάλο Μετέωρο παρέα με πολυπληθή γκρουπ Αμερικανών, Ρώσων και Ασιατών. Στο τελευταίο υπάρχει μάλιστα και μια νύφη που κρατά ομπρελίνο για τον ήλιο. Παρότι δεν επισκεπτόμαστε τη δεύτερη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χώρας μετά το Άγιον Όρος εν μέσω­ high season, οι ενεργές κι επισκέψιμες μονές των Μετεώρων είναι γεμάτες κόσμο που εντυπωσιάζεται από αυτό το πράγματι μοναδικό «λίθινο δάσος» που απλώνεται πάνω από την Καλαμπάκα.

H άνοιξη των Μετεώρων - εικόνα 2
Ανανεωμένο ατενίζει τους βράχους των Μετεώρων το «Divani Meteora»

«Είμαστε γεμάτοι σχεδόν όλο το χρόνο», μας λέει ο Θεόδωρος Τσιρακίδης, διευθυντής του «Divani Meteora» στην είσοδο της Καλαμπάκας. «Τα τελευταία χρόνια μάλιστα είμαστε και προορισμός για κρουαζιέρες», συνεχίζει εξηγώντας ότι τα Μετέωρα είναι η πιο δημοφιλής ημερήσια εκδρομή για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που δένουν στον Βόλο.

Μεγάλο, κλασικής πολυτέλειας ξενοδοχείο με προσόν τη θέα των δωματίων στους βράχους των Μετεώρων, το «Divani Meteora» παραμένει στην αφρόκρεμα των ποιοτικών επιλογών διαμονής. Μεγάλα δωμάτια –και μπάνια–, με όμορφη δρύινη επίπλωση, κομψά υφάσματα, πλήρως εξοπλισμένα και με προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι επίσης μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι και ο χώρος υποδοχής αναδείχτηκαν σημαντικά μετά την ανακαίνισή τους, αποκτώντας έτσι μοντέρνα μεγαλοπρέπεια.

H άνοιξη των Μετεώρων - εικόνα 3
Βάλτε στο πρόγραμμα ένα πέρασμα από τα Τρίκαλα

Ήσυχα, αλλά μεθοδευμένα φαίνεται­ ότι τα Μετέωρα μπαίνουν ως προορισμός σε μια περίοδο δεύτερης νεό­τητας, προς το παρόν με μεμονωμένες ενέργειες ιδιωτικής πρωτοβουλίας. «Όταν ξεκινήσαμε, κανείς δεν μας πίστευε, όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε φιλοξενήσει 300 bloggers από όλον τον κόσμο», μας λέει ο Γιώργος Κουρέλης, ιδιοκτήτης του ταξιδιω­τικού γραφείου Visit Meteora, που εδρεύει στην Καλαμπάκα και διοργανώνει τις πιο ­ιδιαίτερες ξεναγήσεις στην περιοχή. πιο επιτυχημένη εκείνη την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

H άνοιξη των Μετεώρων - εικόνα 4
Στάση για shopping στην «Agora»

Ιδιωτικά είναι και τα δύο καινούργια μουσεία που άνοιξαν τον τελευταίο χρόνο στην πόλη. Στο… δισυπόστατο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μουσείο Μανιταριών εκτίθενται πάνω από 300 είδη πτηνών –η λεπτομύτα είναι δικαίως το καμάρι του μουσείου αλλά και του διευθυντή και συνιδιοκτήτη του Νίκου Πάλλα– και θηλαστικών κυρίως από την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως και τα κυριότερα είδη μανιταριών κατανεμημένα στο οικοσύστημα όπου ανήκουν.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, από την άλλη, μας δίνει την ευκαιρία για νοσταλγική επιστροφή στα μαθητικά μας χρόνια, καθώς στο επίκεντρό του έχει όλα τα σχολικά αναγνωστικά από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους και ύστερα, μέρος της πλούσιας συλλογής του ιδιοκτήτη Παύλου Μπαλογιάννη.

H άνοιξη των Μετεώρων - εικόνα 5
Το καινούργιο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας μας γυρίζει πίσω στα σχολικά χρόνια

Η ίδια η πόλη της Καλαμπάκας, τώρα, μοιάζει κάπως... μετέωρη μεταξύ του χθες και του σήμερα. Ωστόσο, ανάμεσα στα πολλά μαγαζιά με τουριστικά είδη και τις συνοικιακού ύφους πιτσαρίες σχεδόν σε κάθε γωνία δεν λείπουν και οι πιο προσεγμένες περιπτώσεις, όπως η Agora (2432078181) με new age σουβενίρ και design αντικείμενα και η πολύ στιλάτη Κάβα Τσίνας με τα κρασιά και τα αποστάγματα της ομώνυμης οικογένειας, από τα οποία ξεχωρίζει το εξαιρετικό τσίπουρο Μετέωρο.

Στα οπωσδήποτε και δύο κλασικές αξίες: το ζαχαροπλαστείο «Κυβέλεια (Παμπίρης)» (2432022392) για το ονομαστό τοπικό γλυκό σπάτουλα στην ωραιότερη εκδοχή του και το κρεοπωλείο Αλιά­γας (2432022354) για τα φανταστικά δικά τους λουκάνικα Τρικάλων και τις κρέμες βανίλια και σοκολάτα από τη μαμά της οικογένειας.

H άνοιξη των Μετεώρων - εικόνα 6
Στους αμπελώνες του boutique οινοποιείου Κτήμα Θεόπετρα

Σε κοντινή απόσταση τώρα, η επίσκεψη επιβάλλεται στους αμπελώνες του Κτήματος Θεόπετρα, εκεί δηλαδή όπου η οικογένεια Τσιλιλή με το διάσημο τσίπουρο και τα αγαπημένα κρασιά γράφει τη δική της ιστορία από το 1996 σε μια έκταση 150 στρεμμάτων γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας.

Στα must taste της δοκιμής, πέρα από το πρώτο σε πωλήσεις τσίπουρο, είναι το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ, ένα από τα καλύτερα ελληνικά ροζέ που βραβεύεται διαρκώς σε διαγωνισμούς, όπως και η Λημνιώνα, από την ομώνυμη τοπική ποικιλία την οποία ανέδειξε το boutique οινοποιείο.

H άνοιξη των Μετεώρων - εικόνα 7
Οι κρεατονοστιμιές κάθε είδους είναι must στο «Χάνι»

Για τους έχοντες περιηγητικές διαθέσεις, οι αποστάσεις στον Νομό Τρικάλων διανύονται γρήγορα κι έτσι το ίδιο εύκολα μπορεί να βρεθεί κάποιος στη λίμνη Πλαστήρα ή από την άλλη προς Ελάτη, Περτούλι και τα θαυμάσια περτουλιώτικα λιβάδια.

Εμείς, πάλι, ψηφίσαμε city break, οπότε χαράξαμε πορεία προς τα ολοζώντανα Τρίκαλα. Ώρα βραδινή για την ακρίβεια, που τα φώτα της κεντρικής πεζογέφυρας πάνω από τον Ληθαίο ποταμό ανάβουν αναδεικνύοντας το αλά Σηκουάνα (από Γάλλους μηχανικούς γαρ) στιλ της και οι καφετέριες στους κεντρικούς πεζοδρόμους γεμίζουν κόσμο.

H άνοιξη των Μετεώρων - εικόνα 8
To ζεστό «Καναλίων Γεύσεις» στα Κανάλια

Αν ήταν πρωί, σίγουρα θα τσεκάραμε τα ωραία urban κομμάτια στην μπουτίκ Gravity (Καποδιστρίου 14, 2431024458), οι άρρενες της παρέας θα καθόμασταν για μια περιποίηση με τα προϊόντα του κορυφαίου αγγλικού οίκου D.R. Harris στο post modern barber & groom shop «Κουρείο» (Γαριβάλδη 1, 2431039493) της Ευθυμίας και δεν θα χάναμε την ευκαιρία για μια πρώτη ματιά στο ολοκαίνουργιο Κέντρο Έρευνας - Μουσείο Τσιτσάνη (Καρδίτσης 1, 2431077977), που άνοιξε μόλις στο κτίριο των παλιών φυλακών της πόλης.

Αντ’ αυτών, τσεκάραμε δύο ωραιότατα στέκια των Τρικαλινών. Το ένα είναι το ατμοσφαιρικό bar & resto «Homer» (Καποδιστρίου 20, 2431076476), σε ένα παλιό αρχοντικό της πόλης με διαφορετικά δωμάτια και άνετη μπάρα καταμεσής ενός υαλόφρακτου κήπου. Το άλλο είναι το «Χάνι» (Πύλης 2, 2431028502), ίσως το καλύτερο εστιατόριο της πόλης, κοντά στον Μύλο των Ξωτικών που πλημμυρίζει κόσμο κάθε Χριστούγεννα.

H άνοιξη των Μετεώρων - εικόνα 9
Πληθώρα εκθεμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μουσείο Μανιταριών

Η ανακαίνιση του περασμένου καλοκαιριού ανέδειξε τη ρουστίκ ψηλοτάβανη αίθουσα του παλιού χανιού που στέκει στο ίδιο σημείο από το 1918 με ανάλαφρο τρόπο, ωστόσο τα must παραμένουν απαράλλαχτα: μοσχαροκεφαλή στον ξυλόφουρνο ξεψαχνισμένη, τρυφερά γλυκάδια τηγανητά ή στα κάρβουνα, συκωτάκια φλαμπέ σε τέλειο ζουμάκι από κονιάκ, τρικαλινά λουκάνικα φτιαγμένα επί παραγγελία στον χασάπη τους.

Αρκετά από τα πιάτα που δοκιμάσαμε έκαναν ωραίο ντουέτο με τη Ληθένια, την καινούργια απαστερίωτη μπίρα των Τρικάλων, την οποία επίσης αξίζει να αναζητήσετε αν βρεθείτε στην περιοχή. το Πάσχα σιμώνει και η μυσταγωγική ατμόσφαιρα στα μοναστήρια των Μετεώρων είναι μοναδική.

H άνοιξη των Μετεώρων - εικόνα 10
Ο όμορφος κήπος του «Homer»

Ο επίλογος του ταξιδιού μας γράφτηκε εκτός τουριστικής πεπατημένης, στο ημιορεινό χωριό Κανάλια στους βορειοδυτικούς πρόποδες των Αγράφων, με αεροπλανική θέα στον κάμπο. Σημείο συνάντησης­ για όσους μυημένους κινούνται στην περιοχή αποτελεί το λιλιπούτειο εστιατόριο «Καναλίων Γεύσεις» (2441039993) στην κεντρική πλατεία του πετρόχτιστου χωριού, όπου η Ευαγγελία Ζήση και ο Απόστολος Βιτοβάρης συνεχίζουν με σύγχρονο πνεύμα μια οικογενειακή γευστική πορεία τεσσάρων γενεών.

Πουγκιά από χειροποίητο φύλλο με κατσικίσιο τυρί, βότανα του βουνού και σπιτικό πετιμέζι, χοιρινός λαιμός με καραμελωμένα κρεμμύδια και αποξηραμένα φρούτα και μιλφέιγ με ψαρονέφρι και κατίκι Δομοκού είναι μερικές από τις νόστιμες προτάσεις της Ευαγγελίας, ενώ τα λαχανικά προέρχονται από το ιδιόκτητο κι επισκέψιμο μποστάνι και το ψωμί είναι ζυμωτό.

Περισσότερα για τα Μετέωρα και αξιολογημένες από τον Alpha Guide προτάσεις διαμονής και φαγητού εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.