Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling

Σε μια Αθήνα που βλέπει τους ξένους επισκέπτες να αυξάνονται συνεχώς, ακόμη και μες στο χειμώνα, οι ξενοδοχειακές αφίξεις δίνουν και παίρνουν. Επισκεπτόμαστε τα πιο ενδιαφέροντα νέα ξενοδοχεία της πόλης.

Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling

Σε μια Αθήνα που βλέπει τους ξένους επισκέπτες να αυξάνονται συνεχώς, ακόμη και μες στο χειμώνα, μεγάλοι διεθνείς ξενοδοχειακοί όμιλοι επενδύουν ανοίγοντας λαμπερά city hotels, ενώ ατμοσφαιρικά μικρά boutique ξενοδοχεία και luxury apartments ξεφυτρώνουν διαρκώς από τα στενάκια του ιστορικού κέντρου μέχρι τις αναπτυσσόμενες παρυφές του παραλιακού μετώπου. Παράλληλα μεγάλη μερίδα των νέων ξενοδοχείων ανοίγει τις πόρτες της στους Αθηναίους, με τα εστιατόρια και τα bars τους να εξελίσσονται σε τάση βραδινής εξόδου. Επισκεπτόμαστε τα πιο ενδιαφέροντα νέα ξενοδοχεία της πόλης.

Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling - εικόνα 1
Boutique φιλοσοφία έχει το «Τhe Zillers». Άνεση και design υπόσχεται το «Wyndham Grand Athens».

Από τα λαγωνικά της «Conde Nast» και των «New York Times», που συμπεριέλαβαν την Αθήνα­ στους hot προορισμούς για το 2017, θα περίμενε ίσως κάποιος να σκάψουν λίγο βαθύτερα από την οπωσδήποτε γυαλιστερή επιφάνεια που φτιάχνουν τα νέα τοπόσημα της πόλης (ΚΠΙΣΝ, ΕΜΣΤ) ή η συνδιοργάνωση της Documenta την άνοιξη. Ίσως τότε ανακάλυπταν την πολύ ενδιαφέρουσα και με διεθνείς διακρίσεις πλέον fine drinking σκηνή της, ίσως συνειδητοποιούσαν πως οι διεθνείς γαστρονομικές τάσεις δίνουν άπασες το «παρών» μαζί με μια ερεθιστική σύγχρονη ελληνική κουζίνα, ίσως έβλεπαν πως ύστερα από χρόνια νέα ξενοδοχεία ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, σημάδι ότι η πόλη παίρνει τα πάνω της, όχι μόνο ως «ανερχόμενη μητρόπολη των τεχνών» αλλά και γενικότερα ως δυναμικός city break προορισμός.

Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling - εικόνα 2
To «Electra Metropolis Athens» ομορφαίνει τη Μητροπόλεως.

Πώς αλλιώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε τον ξενοδοχειακό οργασμό, ο οποίος συνεχίζεται αμείωτος από πέρυσι τέτοια εποχή που τον καταγράψαμε για πρώτη φορά; Διεθνείς όμιλοι επενδύουν στην πόλη ή ξανακάνουν την εμφάνισή τους, κορυφαίες και πρωτοεμφανιζόμενες ελληνικές αλυσίδες επιχειρούν νέα ανοίγματα σε προνομιακές ή και όχι τόσο τοποθεσίες, μεμονωμένοι «παίκτες» επενδύουν σε boutique ξενοδοχεία και όλοι μαζί φτιάχνουν ένα πολυπρόσωπο χαρμάνι το οποίο έχει κάτι να προσφέρει σε κάθε φυλή επισκέπτη. Όχι μόνο στον ξένο αλλά και στον Αθηναίο, καθώς τα νέας γενιάς ξενοδοχεία αποδεικνύονται ιδιαίτερα εξωστρεφή και μπαίνουν δυναμικά στην ατζέντα της εξόδου μας για φαγητό και ποτό σε roof gardens με υπέροχη θέα.

Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling - εικόνα 3
Πανοραμική θέα στην Πλατεία Ομονοίας από το «Athens Tiare».

Το Athens Tiare λαμπρύνει από τον περασμένο Αύγουστο την ταλαιπωρημένη Πλατεία Ομονοίας. Πρόκειται για το πρώτο δείγμα γραφής του ομίλου Mage Hotels & Resorts, σε ένα κτίριο με μακρά ξενοδοχειακή ιστορία, ενθύμιο της οποίας παραμένει το κλιμακοστάσιο-πραγματικό έργο τέχνης που διατρέχει το εσωτερικό του. Το κτίριο αναστυλώθηκε σε μοντέρνο ύφος, τα άνετα δωμάτια προσφέρουν τεχνολογία αιχμής σε ξεκούραστο περιβάλλον και το κεντρικό εστιατόριο «Artensis Lounge» είναι ένα homey ησυχαστήριο για κάθε ώρα της ημέρας με πανοραμική θέα στην πλατεία.

Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling - εικόνα 4
Μια εντυπωσιακή σύνθεση του Αλέκου Φασιανού διατρέχει το εσωτερικό του «Electra Metropolis Athens».

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η Μητροπόλεως υποδέχτηκε δύο νέους αποίκους. Από τη μία το μεγάλο και λαμπερό Electra Metropolis Athens, απλωμένο σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο που καταλάμβανε παλιότερα το υπουργείο Παιδείας. Το υπέροχο έργο του Φασιανού με τα πουλιά και τις μέλισσες σε μια αέναη πορεία προς τον ουρανό σού προκαλεί ένα πρώτο αυθόρμητο επιφώνημα θαυμασμού – μέχρι φυσικά να βρεθείς στο roof garden και να αποσβολωθείς από την περισσότερη Αθήνα που έχεις δει ποτέ από ένα και μόνο σημείο.

Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling - εικόνα 5
Κι όμως είναι επιδόρπιο και σερβίρεται στο roof top του «The Zillers».

Λίγο παρακάτω, στο The Zillers, οι διαστάσεις μικραίνουν και γίνονται boutique για να ταιριάξουν στο κτίριο-μπιζουδάκι του Τσίλερ, το οποίο τα αδέρφια Βλαχογιάννη προσέχουν σαν τα μάτια τους. Αρχικά μας αποκάλυψαν το bar-restaurant του τελευταίου ορόφου με την πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, τις δυνατές γευστικές προτάσεις της Κωνσταντίνας Φάκλαρη και τα ταιριαστά κοκτέιλ σε επιμέλεια του Γιάν­νη Σαμαρά, όμως πλέον στο παιχνίδι έχουν μπει και 10 σουίτες, μοιρασμένες σε δύο ορόφους, που συνταιριάζουν τον γοητευτικό χαρακτήρα του κτιρίου με μοντέρνα στοιχεία, όπως τα ολλανδικά έπιπλα, τα χειροποίητα ξύλινα πετάσματα και τα μαρμάρινα μπάνια (κάποια από τα οποία έχουν τον ιερό βράχο στο ανφάς).

Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling - εικόνα 6
Μινιμαλιστικές γραμμές χαρακτηρίζουν τις σουίτες του «Maison de Monk».

Παραμένουμε στο ιστορικό κέντρο, όπου στο μικρούλι στενάκι της Καρόρη κάτω από την Πλατεία Αγίας Ειρήνης, άνοιξε μετά το καλοκαίρι το Maison de Monk. Είναι το «αδερφάκι» του γνωστού wine bar «Monk», με το οποίο υπάρχει εσωτερική σύνδεση και κοινή αγάπη για το κρασί. Έτσι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που όσοι διέμειναν στις μοντέρνες ψηλοτάβανες σουίτες με τα μεγάλα αυθεντικά παράθυρα του κτιρίου του 1920, τις ανοιχτές ντουλάπες και τα αποφθέγματα διαφόρων σοφών στους τοίχους απόλαυσαν μια οινογευσία στο χώρο του «Monk». «­Αυτό είναι κάτι που σκοπεύουμε να επεκτείνουμε, ενδεχομένως και με άλλες συναφείς δραστηριότητες», μου λέει ο Μάνος Στρατάκης, εκ των ιδιοκτητών.

Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling - εικόνα 7
Ένα από τα retro chic διαμερίσματα του «Concierge Athens».

Την περιοχή του Ψυρρή επέλεξε ο γνωστός ξενοδοχειακός όμιλος της Σαντορίνης Andronis ως αφετηρία της αθηναϊκής του παρουσίας. Τα τέσσερα luxury apartments του Andronis Athens, που άνοιξε μεσούντος του θέρους, μοιράζονται σε ισάριθμους ορόφους, με γήινους τόνους στους τοίχους και urban ατμόσφαιρα με πινελιές island chic. Κοινόχρηστοι χώροι δεν υπάρχουν, πέρα από το πολύ περιποιημένο­ all day cafe & tapas resto «iFeel» με τραπεζάκια στην περαντζάδα της οδού Καραϊσκάκη. Τη δική του πινελιά βάζει στην Αγίας Θέκλας, στην ίδια γειτονιά, το Concierge Athens με τρία αυτόνομα διαμερίσματα, δημιούργημα μιας παρέας φίλων σε ένα κτίριο του 1930. Η καρδιά του χτυπά στο ομώνυμο γουστόζικο cafe-bar του ισογείου, στον ίδιο ιδιαίτερο χώρο με τα υπέροχα μωσαϊκά στα πατώματα που στέγαζε κάποτε το πολύ επιτυχημένο bar-restaurant «Multi Culti».

Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling - εικόνα 8
To «Wyndham Grand Athens» σηματοδοτεί την είσοδο του ομίλου Wyndham στην ελληνική αγορά.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η άφιξη στην Ελλάδα του Wyndham Group Hotel ή αλλιώς­ της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής αλυσίδας στον κόσμο έστρεψε τους προβολείς στο Wyndham Grand Athens στην Πλατεία Καραϊσκάκη με τη συνεργασία ως προς το development και το management της Zeus International. Κάνοντας μια πρώτη βόλτα στους χώρους του, λίγες ημέρες πριν από το επίσημο άνοιγμα, εντυπωσιαστήκαμε από εκείνον τον τεράστιο πολυέλαιο που ίπταται πάνω από το all day εστιατόριο «Fos» του ισογείου και ανυπομονούμε να ανεβούμε ξανά στο roof top bar-restaurant «Above» για να δοκιμάσουμε, μεταξύ άλλων, ethnic streetfood από δέκα διαφορετικές χώρες με τα ανάλογα κοκτέιλ και να απολαύσουμε την απρόσκοπτη πανοραμική θέα μέχρι τη θάλασσα.

Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling - εικόνα 9
Λαμπερό το lobby bar του «Athens Tiare».

Μιλώντας για θάλασσα, το άνοιγμα του «Σταύρος Νιάρχος» δεν θα μπορούσε να μην πυροδοτήσει εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του, όπως συμβαίνει με κάθε νέο landmark. Ήδη από τις αρχές Αυγούστου άνοιξε επί της Συγγρού το ξενοδοχείο Athens Avenue στο ύψος της Καλλιθέας, ντυμένο όλο με γυαλί και ατμόσφαιρα που θα ικανοποιήσει κυρίως τους business ταξιδιώτες.

Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling - εικόνα 10
Το «NLH Fix» ήρθε στο Κουκάκι μαζί με τη νέα χρονιά.

Από την άλλη, τον πρώτο λόγο στη γειτονιά του και στην Αθήνα δίνει το ολοκαίνουργιο NLH Fix, που άνοιξε τις πρώτες ημέρες του 2017 στο Κουκάκι, δυο βήματα από το σταθμό Φιξ και το ΕΜΣΤ. Πρόκειται για το πρώτο δείγμα γραφής του νέου brand Neighborhood Lifestyle Hotels, το οποίο ξεκινά την καριέρα του από αυτήν την παλλόμενη γειτονιά, έχοντας στα σκαριά και άλλα NLH ξενοδοχεία σε σημεία της Αθήνας όπως το Γεράνι στην Ομόνοια. «Θέλουμε οι επισκέπτες μας να επιλέγουν την Αθήνα ως προορισμό τους και να αφήνουν τα υπόλοιπα σε εμάς», μου λέει ο Λάμπρος Σακκάς, διευθυντής του brand, καθώς με ξεναγεί στα 13 δωμάτια με τα απαλά χρώματα, τις μεγάλες smart τηλεοράσεις, τους κρυφούς φωτισμούς και τα βινίλ δάπεδα.

Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling - εικόνα 11
Αθηναϊκή ριβιέρα σε boutique διαστάσεις προτείνει το «Somewhere»

Δίπλα στη θάλασσα της Βουλιαγμένης πια, κάνουμε στάση στο λιλιπούτειο Somewhere, πρώτο δημιούργημα επί ελληνικού εδάφους του ομίλου Somewhere Hotels, που δραστηριοποιείται κυρίως στα Αραβικά Εμιράτα. «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι» είναι η φιλοσοφία του, η οποία γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στους κοινόχρηστους χώρους με τα ολόφρεσκα λουλούδια, το μάρμαρο, το ξύλο, τα ξεκούραστα χρώματα και στις προσεγμένες γεύσεις με την υπογραφή του Χριστόφορου Πέσκια στο εστιατόριο. Ο ίδιος όμιλος έχει αναλάβει και το ολικό lifting του κλασικού ξενοδοχείου «Eden» στην Ανάβυσσο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ...

Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling - εικόνα 12
Άρωμα Σαντορίνης φέρνει στην Αθήνα το «Andronis Athens».

Παρουσία στην Ελλάδα αποκτά η διεθνής αλυσίδα Choice, η οποία ανακοίνωσε το άνοιγμα του πρώτου ξενοδοχείου της στην Αθήνα το ερχόμενο καλοκαίρι. Σε νέα εποχή θα περάσει το «Hilton» μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του από την TEMEΣ και τον τουρκικό όμιλο Dogus. Η Marriott επιστρέφει στην Ελλάδα ύστερα από συμφωνία με τον όμιλο Χανδρή αναφορικά με το «Metropolitan» της Συγγρού. Πολλά ακούγονται, τέλος, για την αναβίωση του ιστορικού «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι. Μείνετε συντονισμένοι!

INFO

Το νέο κύμα του αθηναϊκού hotelling - εικόνα 13
Σκηνικό αστικής μοντερνιτέ με σύγχρονες αναφορές στήνει το «The Zillers».

Andronis Athens
Καραϊσκάκη 33, Ψυρρή, 2103232244
Athens Avenue
Λεωφ. Συγγρού 182, Καλλιθέα, 2111095600
Athens Tiare
Πειραιώς 2, Ομόνοια, 2105200300
Concierge Athens
Αγίας Θέκλας 8, Ψυρρή, 2130369266
Electra Metropolis Athens
Μητροπόλεως 15, 2141006200
Μaison de Monk
Καρόρη 4, Μοναστηράκι, 2103222236
NLH Fix
Λεωφ. Συγγρού 64, Κουκάκι, 2109200170
Somewhere

Αγ. Παντελεήμονος, Βουλιαγμένη, 2109670000
The Zillers
Μητροπόλεως 54, 2103222277
Wyndham Grand Athens
Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Πλ. Καραϊσκάκη, 2103614923

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.