12 μέρη του κόσμου που δεν αντέχουν περισσότερους τουρίστες

Μια ενδιαφέρουσα λίστα με προορισμούς ανά τον κόσμο που υποφέρουν από την υπερβολική εισροή τουριστών δημοσίευσε πρόσφατα το Conde Nast - ανάμεσά τους κι ένας ελληνικός.

12 μέρη του κόσμου που δεν αντέχουν περισσότερους τουρίστες

Μια ενδιαφέρουσα λίστα με προοορισμούς ανά τον κόσμο που υποφέρουν από την υπερβολική εισροή τουριστών δημοσίευσε πρόσφατα το Conde Nast - ανάμεσά τους κι ένας ελληνικός.

12 μέρη του κόσμου που δεν αντέχουν περισσότερους τουρίστες - εικόνα 1

Βενετία

Η Βενετία πνίγεται κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κυριολεκτικά, από τη στάθμη του νερού που όλο και ανεβαίνει και μεταφορικά από τις ορδές των τουριστών που συνωστίζονται στα σοκάκια τα οποία δεν θα έλεγε κανείς ότι παραμένουν γραφικά και όμορφα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προστίθεται στην λίστα των προβλημάτων και η μετακίνηση των κατοίκων στη νέα πόλη ενώ διάφοροι ερευνητές εκφράζουν φόβους ότι μέχρι το 2030 δεν αποκλείεται να έχει εκμηδενιστεί ο ιταλικός πληθυσμός στην παλιά πόλη. Αυτή την στιγμή, επικρατεί ένα οργανωτικό χάος γύρω από το θέμα. Η νέα δημοτική αρχή ενώ προεκλογικά είχε υποσχεθεί μέτρα ανάσχεσης των τουριστών με κρουαζιερόπλοια «πάγωσε» τις «επανασταστικές» της πρωτοβουλίες ενώ πολλοί είναι οι σύλλογοι πολιτών που διαμαρτύρονται.

12 μέρη του κόσμου που δεν αντέχουν περισσότερους τουρίστες - εικόνα 2

Νορβηγία

Οι τουριστικές Αρχές της Νορβηγίας εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον όγκο του φυσιολατρικού τουρισμού που συρρέει στην χώρα και για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι πεζοπορίες και γενικώς οι εκτός των τειχών δραστηριότητες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι σε συγκεκριμένα αξιοθέατα και τοποθεσίες όπως το Pulpit Rock και το Troll Tonque. Εκτός, όμως, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις κλήσεις έκτακτης ανάγκης τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς τα σπορ αυτά ενέχουν και κάποιον βαθμό επικινδυνότητας για την ζωή των αναρριχητών ή των περιπατητών.

12 μέρη του κόσμου που δεν αντέχουν περισσότερους τουρίστες - εικόνα 3

Zion National Park

Το Εθνικό Πάρκο της Γιούτα φέτος υπολογίζεται πως θα υποδεχθεί περίπου 4 εκατομμύρια επισκέπτες και δεν είναι όλοι χαρούμενοι με αυτή την προοπτική. Η διάβρωση του εδάφους συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς, ενώ οι εγκαταστάσεις φθείρονται με ρυθμούς που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες δυνατότητες συντήρησής τους. Με αυτά ως δεδομένα, η διεύθυνση του πάρκου εξετάζει το ενδεχόμενο να ελέγξει την καθημερινή ροή επισκεπτών στο πάρκο μέσω ενός συστήματος online κρατήσεων. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το καλοκαίρι με σκοπό να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2018.

12 μέρη του κόσμου που δεν αντέχουν περισσότερους τουρίστες - εικόνα 4

Βαρκελώνη

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης μονοπώλησε τους τίτλους των ειδήσεων όταν το 2015 έριξε στο τραπέζι την ιδέα-βόμβα για εισιτήριο εισόδου στην πόλη για τους τουρίστες. Οι περισσότεροι στο άκουσμα της είδησης εξέφρασαν ειλικρινή απορία ενώ κάποιοι άλλοι το είδαν σαν μία πανέξυπνη επιχειρηματική ιδέα. Για να μην φτάσει όμως η πόλη τουριστικά σε σημείο κορεσμού, η ίδια δημοτική Αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τα κύματα των επισκεπτών δουλεύοντας εκ των έσω. Για παράδειγμα, δεν αποκλείεται να παγώσουν οι κατασκευές νέων ξενοδοχείων σε αρκετές περιοχές της Βαρκελώνης ενώ αναμένεται να προχωρήσει ο τουριστικός φόρος για τους επισκέπτες της μίας ημέρας ή όσους προσεγγίζουν την πόλη μέσω κρουαζιερόπλοιου.

12 μέρη του κόσμου που δεν αντέχουν περισσότερους τουρίστες - εικόνα 5

Ισλανδία

Το μικρό και φιλήσυχο νησί γνώρισε τον Μάιο του 2015 αύξηση των τουριστών ύψους 76% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ενώ φέτος υπάρχει μία εντυπωσιακή πρόβλεψη που κάνει λόγο για περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες από ότι μόνιμους κατοίκους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Ρέικιαβικ είναι η πόλη στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη αναλογία στην κατηγορία κατοίκων και διαμερισμάτων AirBnB (πέρυσι ξεκίνησαν να εφαρμόζονται οι πρώτοι περιορισμοί στην βραχυπρόθεση ενοικίαση κατοικιών και δωματίων). Για να καταπολεμηθεί αυτή η κατάσταση το Ινστιτούτο Τουριστικής Έρευνας της χώρας εξετάζει εντατικά τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό αυτών των ακραίων φαινομένων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του, Ólöf Ýrr Atladóttir: «Πρέπει κάποια στιγμή όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να παράγουμε νέα αξιοθέατα στη φύση, ούτε να θεωρούμε ότι είμαστε ένας εξαιρετικός προορισμός όταν υποδεχόμαστε τουρίστες που δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε».

12 μέρη του κόσμου που δεν αντέχουν περισσότερους τουρίστες - εικόνα 6

Νησιά Γκαλαπάγκος

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένας επίγειος παράδεισος σε ένα σύμπλεγμα 19 νησιών. Τα νησιά Γκαλαπάγκος – που μέχρι πριν μερικά χρόνια φιλοξενούσαν περισσότερα από 9.000 είδη επίγειας και υδρόβιας ζωής – αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Ο ανεξέλεγκτος τουρισμός έθεσε σε τόσο μεγάλο κίνδυνο το οικοσύστημα που ο ΟΗΕτο 2007 ανακύρηξε τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης οικολογικής ανάγκης. Σήμερα οι Αρχές έχουν κατορθώσει να οριοθετήσουν το 97% της έκτασής τους μέσω υψηλής φύλαξης ως προστατευόμενο εθνικό πάρκο και οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν μόνο συγκεκριμένες τοποθεσίες ακολουθώντας «14 κανόνες ασφαλείας και σεβασμού της φύσης».

12 μέρη του κόσμου που δεν αντέχουν περισσότερους τουρίστες - εικόνα 7

Machu Picchu

Παρότι οι επισκέπτες του Machu Picchu σχεδόν πάντα είχαν την δυνατότητα να περιφέρονται ελεύθερα σε όλους τους χώρους του μνημείου, νέα μέτρα της UNESCO προσβλέπουν στον έλεγχο των τουριστικών ροών για το εμβληματικό αξιοθέατο του Περού. Το πολυδάπανο project (ύψους 43,7 εκ. δολ.) αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 και προβλέπει ότι όλοι οι τουρίστες θα είναι υποχρεωμένοι να συνοδεύονται από πιστοποιημένο ξεναγό και να ακολουθούν μία από τις τρεις προσχεδιασμένες διαδρομές εντός χρονικών ορίων, έτσι ώστε να μην προκαλείται συνωστισμός. Το 2014 υπολογίζεται ότι 1,2 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν το θρυλικό αυτό μνημείο ξεπερνώντας το υποτιθέμενο ημερήσιο όριο των 2.500 επισκεπτών που είχε οριστεί από το Περού και την UNESCO.

12 μέρη του κόσμου που δεν αντέχουν περισσότερους τουρίστες - εικόνα 8

Cinque Terre

Πέντε χωριά χτισμένα στην άκρη βράχων της ηπειρωτικής βορειοδυτικής Ιταλίας αποτελούν ένα από τα πιο γραφικά και δημοφιλή παραλιακά αξιοθέατα της Μεσογείου. Οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν πέρυσι ότι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις ορδές των τουριστών λόγω ανησυχίας για σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο στόχος που έχει τεθεί είναι να μην επιτρέπεται η είσοδος στην επαρχία σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια τουρίστες ενώ ο μέσος όρος μέχρι στιγμής αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια.

12 μέρη του κόσμου που δεν αντέχουν περισσότερους τουρίστες - εικόνα 9

Ανταρκτική

Το 2009 η εκτόξευση της επισκεψιμότητας στην Ανταρκτική οδήγησε στην επικύρωση του «Ανταρκτικού Συμφώνου» που προβλέπει την απαγόρευση αποβίβασης κρουαζιερόπλοιων ανώ των 500 επιβατών με σκοπό να μην επιβαρύνονται οι πάγοι και να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι ρωγμές στα παγόβουνα. Για να τηρηθούν αυτοί οι περιορισμοί, σήμερα μπορεί κανείς να ταξιδέψει μόνο μέσω εγκεκριμένων ταξιδιωτικών πρακτορείων που βρίσκονται σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές.

12 μέρη του κόσμου που δεν αντέχουν περισσότερους τουρίστες - εικόνα 10

Σεϋχέλλες

Ένα αρχιπέλαγος 115 μικροσκοπικών νησιών ανατολικά των αφρικανικών ακτών, οι Σεϋχέλλες είναι τόσο δημοφιλείς όσο και θρυλικές. Ο τουρισμός είναι ξεκάθαρα η βαριά βιομηχανία του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος όμως η κυβέρνηση – μέσω του υπουργού Τουρισμού - στα μέσα του 2015 ανακοίνωσε ότι «πρέπει να τεθούν περιορισμοί στην εισροή τουριστών με διαφορετικές εποχιακές ρυθμίσεις ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον και κατ’ επέκταση το μέλλον των νησιών και των κατοίκων». Ο κίνδυνος να υποτιμηθεί το τουριστικό προϊόν είναι υπαρκτός, καθώς κάθε χρόνο καταφθάνουν στο νησί περίπου 250.000 τουρίστες, δηλαδή έξι φορές ο πληθυσμός τους.

12 μέρη του κόσμου που δεν αντέχουν περισσότερους τουρίστες - εικόνα 11

Έβερεστ

Χιλιάδες είναι κάθε χρόνο οι ορειβατικές ομάδες που προσπαθούν να κατακτήσουν την υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Η κυβέρνηση του Νεπάλ, όμως, έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2015 να κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για να περιορίσει την προσέλευση και κατ’ επέκταση τον συνωστισμό σε διάφορα σημεία του οροπεδίου. Μεταξύ άλλων, αυξήθηκε το κόστος συμμετοχής για τους ξένους ορειβάτες (από τις 10.000 δολ. στις 11.000 δολ.) ενώ πλέον είναι και πιο εξονυχιστικός ο υγειονομικός έλεγχος. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 θεσπίστηκαν ηλικιακά όρια ενώ δίνεται προτεραιότητα στις μικρότερες ορειβατικές ομάδες.

12 μέρη του κόσμου που δεν αντέχουν περισσότερους τουρίστες - εικόνα 12

Σαντορίνη

Ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά του Αιγαίου για τους τουρίστες, η Σαντορίνη θα προσπαθήσει αρχής γενομένης από την φετινή σεζόν να περιορίσει τους επισκέπτες που προσεγγίζουν το νησί μέσω κρουαζιερόπλοιου στους 8.000 ανά ημέρα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυτός έχει φτάσει και τις 10.000).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.