Παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης που εξάπτουν την ταξιδιωτική μας φαντασία

Από τη Γερμανία και την Ισπανία μέχρι τη Σκωτία και την Τσεχία, ιδού 9 πανέμορφα και εξαιρετικά διατηρημένα κάστρα της Ευρώπης που εξάπτουν την ταξιδιωτική μας φαντασία.

Παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης που εξάπτουν την ταξιδιωτική μας φαντασία

Ένα κάστρο θα μπορούσε να είναι το σπίτι του Κόμη Δράκουλα, αλλά και της Ωραίας Κοιμωμένης. Θα μπορούσε να στεγάσει την ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα αλλά και τις ραδιουργίες ενός μεγάλου πολέμου. Από τη Γερμανία και την Ισπανία μέχρι τη Σκωτία και την Τσεχία, ιδού 9 πανέμορφα και εξαιρετικά διατηρημένα κάστρα της Ευρώπης που εξάπτουν την ταξιδιωτική μας φαντασία.

Neuschwanstein (Σβάνγκαου, Γερμανία)

Παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης που εξάπτουν την ταξιδιωτική μας φαντασία - εικόνα 1

Το μεγαλείο της απαράμιλλης ομορφιάς του είναι αρκετή για να σας κάνει να το θαυμάσετε. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και προοριζόταν να γίνει το εξοχικό ησυχαστήριο του βασιλιά Λουδοβίκου Όθωνα της Βαυαρίας. Μετά τον θάνατό του, το κάστρο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και πλέον το επισκέπτονται σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο 1,3 εκατομμύρια τουρίστες. Το Neuschwanstein έχει δώσει έμπνευση στα σκηνικά ταινιών, βιντεοπαιχνιδιών και του κάστρου της Ωραίας Κοιμωμένης στο Disneyland Park της Γαλλίας. Αφήστε λίγο χρόνο για πεζοπορίες στα διάφορα εντυπωσιακά μονοπάτια, όπου θα βρείτε μέρη κυριολεκτικά ονειρικά ιδανικά για φωτογραφίες και αναμνήσεις που θα κρατήσουν μια ζωή.

Alcazar of Segovia (Σεγόβια, Ισπανία)

Παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης που εξάπτουν την ταξιδιωτική μας φαντασία - εικόνα 2

Τοποθετημένο σε έναν βράχο πάνω από την παλιά πόλη της Σεγόβια στην συμβολή δύο ποταμών κοντά στα βουνά Γουανταράμα, το – πιο πέτρινο δεν γίνεται – Alcazar of Segovia είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα παλάτια της Ισπανίας και λόγω σχήματος καθώς θυμίζει ελαφρώς το κατάρτι ενός πλοίου. Όπως πολλά άλλα ισπανικά κάστρα, ξεκίνησε την πορεία του σαν αραβικό φρούριο και κατά τον Μεσαίωνα μετατράπηκε σε κατοικία των μοναρχών. Στο ενδιάμεσο αυτών των περιόδων λειτούργησε σαν φυλακή, βασιλική σχολή πυροβολικού και στρατιωτική ακαδημία. Σήμερα το κάστρο της Σεγόβια είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ιστορικές τοποθεσίες της Ισπανίας.

Eilean Donan Castle (Highlands, Σκωτία)

Παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης που εξάπτουν την ταξιδιωτική μας φαντασία - εικόνα 3

Για πολλούς αυτό είναι το αρχέτυπο των σκωτσέζικων κάστρων. Το Eilean Donan καταστράφηκε από βομβαρδισμό στις αρχές του 18ου και αναστηλώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Πλέον γνωρίζει στιγμές αίγλης ως η κεντρική οικία της φατρίας των McRae. Πολυφωτογραφημένο, πολυχρησιμοποιημένο σε καρτ-ποστάλ και ταινίες (χαρακτηριστικότερη όλων το «Highlander»), μα πάνω από όλα γεμάτο Ιστορία (και ιστορίες) να το ακολουθεί. Στο σημείο όπου τρεις λίμνες συναντώνται, θα απολαύστε τη μαγευτική θέα με τους λόφους να σας περικυκλώνουν γαλήνια. Σήμερα όλα τα σημεία του κάστρου είναι προσβάσιμα και υπόσχονται να σας κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο.

Windsor Castle (Γουίντσορ, Μ. Βρετανία)

Παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης που εξάπτουν την ταξιδιωτική μας φαντασία - εικόνα 4

Ποιος δεν έχει ακούσει – έστω και κάτι – για το κάστρο του Windsor; Για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στον κόσμο και σίγουρα το μεγαλύτερο. Στην επαρχία Berkshire, λοιπόν, εξακολουθεί να βρίσκεται η επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας, αλλά ένα μεγάλο μέρος του είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό. Με ιστορία που απλώνεται σε περισσότερα από 1.000 χρόνια, το κάστρο του Γουίνδσορ θα σας μαγέψει και θα σας θυμίσει τι θα πει «larger than life». Ανάμεσα στα άλλα, θα παρακολουθήσετε την αλλαγή της φρουράς που θεωρείται ίσως πιο εντυπωσιακή από αυτήν στα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ, πλούσια συλλογή έργων ζωγραφικής, εντυπωσιακές διακοσμήσεις και άπειρα έπιπλα αντίκες.

Bran Castle (Μπραν, Ρουμανία)

Παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης που εξάπτουν την ταξιδιωτική μας φαντασία - εικόνα 5

Χτισμένο από τους ιππότες της τεκτονικής στοάς στο μακρινό 1212, το κάστρο του Μπραν βρίσκεται στους λόφους λίγο έξω από το ομώνυμο κεφαλοχώρι της Ρουμανίας. Αναπόφευκτα φέρνει δικαιολογημένα – κινηματογραφικούς ή μη - συνειρμούς γύρω από τον Κόμη Δράκουλα στον επισκέπτη, καθώς η σύνδεση με τον μύθο είναι «αληθινή». Εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο και άκρως οργανωμένο μουσείο, όπου μπορείτε να βιώσετε την ιστορία, τον μύθο, την ίντριγκα και την μαγεία αυτού του γοητευτικού μέρους.

The Hohenzollern (Μπίσινγκεν, Γερμανία)

Παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης που εξάπτουν την ταξιδιωτική μας φαντασία - εικόνα 6

Χτισμένο στις αρχές του 11ου αιώνα σε υψόμετρο 2.805 μέτρων, το Hohenzollern καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 1423 και από τότε μοιάζει με το φρούριο που στοιχειώνει τα παραμύθια του Τόλκιν. Εξάλλου, μία από τις πολλές φωτογραφίες όπου τα σύννεφα βρίσκονται κάτω από το σπίτι σαν στρώμα και αυτό απλώνεται πάνω τους σαν στέμμα θα σας πείσουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Γερμανίας.

Edinburgh Castle (Εδιμβούργο, Σκωτία)

Παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης που εξάπτουν την ταξιδιωτική μας φαντασία - εικόνα 7

Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα σωστά αναπαλαιωμένου μεσαιωνικού φρουρίου και μάλιστα βρίσκεται στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου που πλέον ονομάζεται απλώς… λόφος. Το Edinburgh Castle χει αλλάξει πολλάκις χέρια μεταξύ Σκωτσέζων και Βρετανών στην πορεία της ιστορίας του και σήμερα είναι ανοιχτό στο κοινό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου για ξεναγήσεις ή ακόμη και διάφορα πολιτιστικά events. Το παλαιότερο κτίσμα του κάστρου είναι το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Η στρατιωτική φρουρά θα σας υποδεχθεί διακριτικά για να σας αφήσει στην αγκαλιά του κάστρου που θα σας προσφέρει εξαιρετική θέα της πόλης σχεδόν από κάθε σημείο του.

Castel sant’ Angelo ( Ρώμη, Ιταλία)

Παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης που εξάπτουν την ταξιδιωτική μας φαντασία - εικόνα 8

Ανάμεσα στους ανεξάντλητους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της Ρώμης, αυτό το κάστρο μοιάζει με ένα κρυμμένο διαμαντάκι στους πάντες εκτός από τους φανατικούς της Αιώνιας Πόλης. Το κάστρο αυτό χτίστηκε το 139 μ.Χ από τον αυτοκράτορα Ανδριανό και αρχικά προοριζόταν ως μαυσωλείο του. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από ως κατοικία των επικεφαλείς της παπικής εκκλησίας, ενώ σήμερα είναι μία τουριστική ατραξιόν που συνδυάζει στοιχεία τόσο αρχιτεκτονικού, όσο και ιστορικού ενδιαφέροντος. Στο Castel sant’ Angelo φιλοξενείται και ένα μουσείο στο οποίο εκτίθεται μία εντυπωσιακή συλλογή από ιστορικά αντικείμενα, έργα τέχνης, γλυπτά και κεραμικά από διάφορες εποχές.

Praque Castle (Πράγα, Τσεχία)

Παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης που εξάπτουν την ταξιδιωτική μας φαντασία - εικόνα 9

Η ιστορία του κάστρου της Πράγας – που είναι αδιαμφισβήτητα το καμάρι των Τσέχων - ξεκίνησε τον 9ο αιώνα. Πρόκειται για το σύμβολο των αγώνων της Τσεχοσλοβακίας, από την στιγμή που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ιστορίας και των εξελίξεων για πάνω από 1.000 χρόνια. Στα μέσα του 13ου αιώνα κατασκευάστηκε ένα παλάτι ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής ενώ στις αρχές του 14ου το βασιλικό παλάτι αναστυλώθηκε με γοτθικές επιρροές. Σήμερα το κάστρο της Πράγας στεγάζει διάφορα μουσεία και άλλα σημαντικά πολιτιστικά κτίρια που είναι ανοιχτά στο κοινό. Φανταστείτε ότι για να ξεναγηθείτε στο κάστρο (αποφεύγοντας τα πολλά μουσεία) θα χρειαστείτε περίπου μισή μέρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης ενορχηστρώνει και πάλι τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" στον Άγιο Νικόλαο

Μια αλλιώτικη γαστρονομική εκδήλωση συγκεντρώνει και φέτος ένα λαμπρό team καταξιωμένων σεφ, με σκοπό να προβάλει την τοπική γαστρονομία και όχι μόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
27/09/2023

Φανάρι-Μπαλάτ: Γνωριμία με μια άλλη Κωνσταντινούπολη

Στις νότιες όχθες του Κεράτιου Κόλπου στην Κωνσταντινούπολη, δυο ολοζώντανες γειτονιές της παλιάς Πόλης, το Φανάρι και το Μπαλάτ διεκδικούν την ιστορία τους. Ινσταγκραμικές προσόψεις και απλωμένες μπουγάδες, πολυσύχναστα καφέ και ερημωμένα εργοτάξια εναλλάσσονται στα φιδωτά σοκάκια.

Ένας "Menexes" ανθίζει μες στο φθινόπωρο στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Σε ένα προνομιακό σημείο του Κάστρου της Μονεμβασιάς, οι "Menexes Suites" προσφέρουν ατμοσφαιρικά δωμάτια που θα γίνουν η βάση μας για μια ρομαντική απόδραση.

Ταξιδέψαμε στην Χίο με αφορμή το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της

Όλα όσα είδαμε σε ένα πολυσυλλεκτικό τριήμερο πολιτισμού στο αρχοντικό Castelli του Κάμπου, στο πλαίσιο του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ .

Πολιτισμός και Τουρισμός: Συγκλίνουσες ή Αντίρροπες Δυνάμεις;

Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Marketing Greece αναφορικά με την διαρκώς εξελισσόμενη σχέση του τουρισμού με τον πολιτισμό.

Το 2ο Mykonos Running Festival έρχεται με τη Stoiximan Μεγάλο Χορηγό

Έτοιμη και φέτος για τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού και του αθλητισμού η Μύκονος, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, μαζί με τη Stoiximan.