Summertime Μέτσοβο

Βρεθήκαμε ένα Σαββατοκύριακο στο καταπράσινο ορεινό resort που ζει εποχή άνθισης και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα για καλοκαιρινές εξορμήσεις στο βουνό.

Summertime Μέτσοβο

Βρεθήκαμε ένα Σαββατοκύριακο στο καταπράσινο ορεινό resort που ζει εποχή άνθισης και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα για καλοκαιρινές εξορμήσεις στο βουνό.

Summertime Μέτσοβο - εικόνα 1

Αν δεν έχεις ξαναέλθει στο Μέτσοβο, η κεντρική πετρόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, τα νερά, την απίστευτη δροσιά και την …απίστευτη τσίκνα από τα καλοψημένα κρεατικά, σε φέρνει άμεσα σε ένα καλοκαιρινό παράδεισο με τον καύσωνα να φαντάζει σαν μακρινός εφιάλτης.

Εμείς βρεθήκαμε πριν λίγο καιρό στον αγαπημένο ορεινό προορισμό και σας βεβαιώνουμε ότι αν τον έχετε καταχωρίσει στο μυαλό σας σαν αποκλειστικά και μόνο χειμερινό must, είναι ώρα να αλλάξετε γνώμη.

Αφορμή της επίσκεψής μας ήταν η πρόσκληση του πολυτελούς ξενοδοχείου 5 αστέρων «Grand Forest Metsovo» (2656 300500, http://www.grand-forest.gr) μέλος της HotelBrain για να παρακολουθήσουμε τους άκρως ενδιαφέροντες αγώνες ορεινού τρεξίματος «Ursa Trail 2016» (40 χιλ.) και «Στα χνάρια της αρκούδας» (20 χιλ.). Τους οργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου, ενώ το ξενοδοχείο ήταν ένας από τους χρυσούς χορηγούς της εκδήλωσης που προσήλκυσε 1200 αθλητές από ολόκληρη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Καλοκαίρι στην καρδιά της Πίνδου

Summertime Μέτσοβο - εικόνα 2

Κατηφορικά καλντερίμια, η παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τους πέτρινους τοίχους των σπιτιών και τις στέγες με τις πλάκες (πολλά σπίτια προτιμούν τώρα τις κεραμοσκεπές) και απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τα μοναδικά ψηφιδωτά μωσαϊκά (της Ραβένας) υπάρχουν τρεις βρύσες που χαρίζουν μια συνεχή κελαρυστή ηχητική υπόκρουση στο χώρο. Τριγύρω μαγαζιά γεμάτα αναμνηστικά (κάποια αξιόλογα κάποια τελείως «τουριστικά») αλλαντικά και τα πολύ καλά ντόπια τυριά και βεβαίως ταβέρνες με κρεατικά. Ευωχία στην παραδοσιακή ταβέρνα Γαλαξίας με τραπεζάκια στην όμορφη ξύλινη μεγάλη βεράντα ή στην πλατεία κάτω από τα πλατάνια με, κοντοσούβλια, παϊδάκια, λουκάνικα όλα από εξαιρετικής ποιότητας κρεατικά, κορυφαίες πίτες, τέλειες τηγανητές πατάτες. χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά και άψογο επαγγελματικό σέρβις.

Το χωριό βρίσκεται αμφιθεατρικά κτισμένο σε μια κατάφυτη βουνίσια πλαγιά, σε υψόμετρο 1500 μ τριγυρισμένο από τις από πανύψηλες κορυφές Ζυγός, Περιστέρι, Κατάρα, πάνω από τον Μετσοβίτικο ποταμό (είναι στην πραγματικότητα η αρχή του Άραχθου ποταμού) αγκαλιασμένο από τη μεγαλειώδη, καταπράσινη και ολόδροση φύση της Πίνδου. Μέσα στο δάσος, παλιά, ιστορικά μονοπάτια που έχουν καθαριστεί με πολύ εθελοντική εργασία έχουν καθαριστεί περνούν μέσα από τοπία απερίγραπτης ομορφιάς και μας περιμένουν να τα περπατήσουμε είτε για περίπατο είτε για ορειβασία, ανάλογα με τη διάθεση και τη φυσική κατάσταση του καθένα μας.

Από εκεί και πέρα, είναι η γραφικότητα και η ζωντάνια του Μετσόβου που το κρατάει στην πρώτη γραμμή του τουριστικού ενδιαφέροντος, χωρίς όμως να έχει ι παραδοθεί στο έλεος της αλλοτρίωσης και της πολιτιστικής «ταπείνωσης» όπως είναι το σύνηθες. Δεν είναι κανένας παρατημένος τόπος το Μέτσοβο. Το σπουδαίο βλαχοχώρι, είναι ολοζώντανο όλο το χρόνο με 2.500 μόνιμους κατοίκους, με εκδηλώσεις σαν την Ursa trail, με τοπική γαστρονομία, με τη βλάχικη ιδιόλεκτο να μιλιέται παντού, ενώ οι γυναίκες περισσότερο ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες, να φοράνε ακόμα τις τοπικές φορεσιές τους (όλο και πιο σπάνια είναι αλήθεια) όπως και ορισμένοι μεγαλύτεροι άνδρες, κυρίως τις γιορτές.

Grand Forest Metsovo για όλες τις εποχές

Summertime Μέτσοβο - εικόνα 3

Η λειτουργία του ξενοδοχείου έβαλε σε δυνατή τροχιά εξέλιξης την ανάπτυξη του ποιοτικού τουριστικού προφίλ της πόλης αφού δεν περιορίζεται μόνο στις εξαιρετικές υποδομές αλλά προτείνει και οργανώνει μια σειρά δράσεων γαστρονομικών, πολιτιστικών και φυσιολατρικών που φέρνουν μέσα στο καλοκαίρι τουρίστες από την κεντρική Ευρώπη και τις ΗΠΑ στην «αετοφωλιά της Πίνδου» για δροσερές πολιτισμένες διακοπές.

Κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του παρθένου Εθνικού Πάρκου Πίνδου (Βάλια Κάλντα), στην καρδιά ενός πυκνού δάσους μαύρης πεύκης, το ξενοδοχείο αντικρίζει ανεμπόδιστα με το Μέτσοβο προσφέροντας μια εκπληκτική πανοραμική θέα. Τα επτά πετρόκτιστα κτήρια καλύπτονται με τις παραδοσιακές πλακόστρωτες στέγες, οι μεγάλες δροσερές βεράντες ενώνονται με χώρο τις ρεσεψιόν με τεράστιες τζαμαρίες γύρω από το τζάκι το πολύ καλά εξοπλισμένο "Lobby cafe" και οι αναπαυτικοί καναπέδες φτιάχνουν γωνιές για χαλάρωση.

Summertime Μέτσοβο - εικόνα 4

Το εστιατόριο "Μέτσοβο 1350μ." έχει μενού με βάση τις παραδοσιακές τοπικές γεύσεις της Ηπείρου σε έξυπνη απόδοση με τεχνικές της δημιουργικής κουζίνας (δύσκολα θα ξεχάσουμε το τέλειο ριζότο με άγρια μανιτάρια και την τρούφα και τη «συλλογή» με όλα τα μετσοβίτικα τυριά) ενώ το πρωινό είναι όλα τα λεφτά με την ατέλειωτη σειρά ντόπιων εδεσμάτων και γλυκών που φτιάχνονται όλα στην κουζίνα.

Η μινιμαλιστική διάθεση και στις 62 σουΐτες, υποστηρίζεται από ακριβά υλικά υψηλής ποιότητας, η διακόσμηση επιλέγει τη διακριτική πολυτέλεια σε ρουστίκ τόνους με κυρίαρχο το σκούρο ξύλο και το καρό στις στόφες, και το μάρμαρο στα μεγάλα μπάνια. Ωραίο spa με θερμαινόμενη πισίνα μέσα σε αίθριο (κοιτάζαμε τα συννεφάκια να κόβουν βόλτες στον ουρανό από τις ωραίες σεζ λονγκ γύρω από την πισίνα) εξωτερική πισίνα τριγυρισμένη από δέντρα και κοσμοπολίτικο περιβάλλον με ξένους και έλληνες επισκέπτες.

Summertime Μέτσοβο - εικόνα 5

Ένα σημείο που αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς, είναι σίγουρα το «Pines», το δεύτερο μπαρ του συγκροτήματος σε λογική Λέσχης, αφού κλείνεται για πριβέ εκδηλώσεις από παρέες, για να συζητήσουν, να παίξουν χαρτιά, να κάνουν γευσιγνωσίες κρασιών ή άλλων προϊόντων, να φάνε ένα ειδικό μενού που έχουν παραγγείλει στο εστιατόριο. Χαλιά μοναδικά ελληνικής παραγωγής, αυθεντικοί πίνακες στους τοίχους, δύο τζάκια–μια σαφής αναφορά στην ατμόσφαιρα των παλιών αρχοντικών της περιοχής, φόντο της έξυπνης ιδέας της Hotel Brains «The Good Life Experience» για τους ενοίκους του ξενοδοχείου.

Πάνω απ΄ όλα όμως, είναι οι πολύ καλά οργανωμένες δραστηριότητες που προσφέρει στους επισκέπτες του το ξενοδοχείο, τόσο στο Μέτσοβο όσο και στην ευρύτερη περιοχή –γαστρονομικές, πολιτιστικές, με θέμα της φύση, που δημιουργούν μια βεντάλια εμπειριών που μπορεί να σε κρατήσει άνετα στο Μέτσοβο για κλασάτες καλοκαιρινές διακοπές.

Sightseeing best

Η σφραγίδα του Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα είναι παρούσα σε όλα τα σημαντικά τοπόσημα του Μετσόβου αφού στην ουσία, είναι ο δημιουργός του μοντέρνας ανάπτυξης της πόλης και της ευμάρειας των κατοίκων. Οινοποιείο, Τυροκομείο, Πινακοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο, όλα υποδειγματικά οργανωμένα και όλα μια σταθερή πηγή απασχόλησης για τους νέους της πόλης και ισχυρός θέλγητρο για τους επισκέπτες.

Summertime Μέτσοβο - εικόνα 6

Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ
Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός, οι κινηματογραφικές προβολές για την ιστορία του αμπελώνα και την παραγωγή του κρασιού ανάμεσα στα δρύινα βαρέλια και ένα Wine Bar πραγματική αποκάλυψη στο βάθος του κελαριού, που θα μπορούσε θαυμάσια να βρίσκεται στην καρδιά της Ν. Υόρκης και όπου δοκιμάζεις όλα τα κρασιά του κτήματος με την καθοδήγηση έμπειρου οινοχόου, κάνουν τη διαδραστική ξενάγηση από την οινολόγο Μαρία Δήμου στο υποβλητικό κελάρι μια εξαίσια γαστρονομική εμπειρία. Η οινοποιία της περιοχής ήταν γνωστή από πολύ παλιά, μιας και όπως μαρτυρά ένα παλιό κατάστιχο του 1723 οι αμπελώνες του Μετσόβου έδιναν 50.000 μπουκάλια κρασί. Ναυαρχίδα του οινοποιείου το ομώνυμο και πασίγνωστο Κατώγι Αβέρωφ και ποικιλία –βασιλιάς το Βλάχικο, (Γινιέτς) που –πέραν όλων των άλλων, ταιριάζει τέλεια με το τυρί σεβρ του τυροκομείου Τοσίτσα.

Summertime Μέτσοβο - εικόνα 7

Τυροκομείο Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα
Το τυροκομείο λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1955 και το ξενοδοχείο να φροντίσει να οργανώσει την επίσκεψή μας αφού απαιτείται να προηγηθεί συνεννόηση. Γνωστότερο προϊόν, το ξεχωριστό καπνιστό Μετσοβόνε από αγελαδινό γάλα, θαυμάσιο το τυρί τύπου chevre (τυρί 100% από κατσικίσιο γάλα) πικάντικο από τους ολόκληρους κόκκους πιπεριού, εξαιρετική για σαγανάκι και για σχάρα η μετσοβέλα (από πρόβειο και αγελαδινό γάλα), με απαλή γεύση αλλά πολύ αρωματική η γραβιέρα και, αν είμαστε τυχεροί, θα δοκιμάσουμε και την εξαιρετικά σπάνια και εξαίρετη παρμεζάνα τους (παράγουν γύρω στα 100 κεφάλια το χρόνο) και ακαταμάχητο το μυρωδάτο πρόβειο βούτυρο.

Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου
Στεγάζεται στο επιβλητικό Αρχοντικό του Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα (15ος αιώνας) και αφηγείται γοητευτικά την ιστορία της καθημερινότητας των πλούσιων κατοίκων της πόλης εκθέτοντας κατά δωμάτιο τα οικεία ξυλόγλυπτα έπιπλα , κεντήματα, τα στρωσίδια, τα σκεύη μαγειρικής, τις παραδοσιακές ενδυμασίες, τα χάμουρα των αλόγων, τα όπλα, τα χρηματοκιβώτεια και πάρα πολλά χρηστικά αντικείμενα, ενώ το γραφείο του Ευάγγελου Αβέρωφ- Τοσίτσα διατηρείται ακριβώς όπως ήταν την τελευταία φορά που το χρησιμοποίησε (εδώ έμενε, όπως είχε δικαίωμα σαν πρόεδρος του Ιδρύματος Τοσίτσα, όταν ερχόταν στο Μέτσοβο).

Summertime Μέτσοβο - εικόνα 8

Πινακοθήκη Αβέρωφ.
Ακριβώς στο κέντρο του Μετσόβου σε ένα κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής λειτουργεί από το 1988 η Πινακοθήκη Αβέρωφ. Πραγματική Κιβωτός της καλλιτεχνικής δημιουργίας των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών ξεκινάει από το 19ο αιώνα για να φθάσει μέχρι το σήμερα με έργα που απλώνονται από το Προσαλέντη, Γύζη, Λύρα , Πανταζή, Θάλεια Φλωρά Καραβία, για να φθάσουν στον Παρθένη και τον Βασιλείου και μέχρι το Φασιανό, τον Καρά, το Σαχίνη, το Μανουσάκη και το Σάμιο, συν γλυπτά και χαρακτικά και ακόμα μικρό πωλητήριο.

Summertime Μέτσοβο - εικόνα 9

Κυνήγι Τρούφας
Το κυνήγι της άγριας τρούφας στους ορεινούς όγκους δίπλα από το Grand Forest Μέτσοβο είναι μια εμπειρία –δώρο στους επισκέπτες και ταυτισμένη με τη γαστρονομική ταυτότητα του ξενοδοχείου. Πρωταγωνίστρια στο σαφάρι τρούφας μια μοναδική γυναίκα, η Κατερίνα Νόλα. Λεπτή, νευρώδης, αεικίνητη, παλιά κυνηγούσε …αγριογούρουνα στα βουνά, τώρα κυνηγάει άγριες τρούφες και μας δείχνει να τις βρίσκουμε ακολουθώντας τα σκυλιά που εκπαιδεύει μαζί με το συνεταίρο της Χρήστο Ζιάβρα, για τους τρουφοκυνηγούς σε όλη την Ελλάδα. Σκηνικό του τρουφοσαφάρι μια δασωμένη πλαγιά πάνω από το γραφικό χωριό Δεμάτι, γαυγίσματα από τα σκυλιά και συγκίνηση όταν βρίσκεις την πρώτη, έστω και μικρούτσικη τρούφα. Αργότερα, οι τρούφες μαγειρεύτηκαν από την Κατερίνα και την αδελφή της αρωματίζοντας θεϊκά την ομελέτα, τον τραχανά, τα ζυμαρικά μέσα στο κοινόχρηστο πέτρινο κτήριο του χωριού που τριγυρίζεται από το δάσος και τα κελαϊδίσματα των πουλιών …

Ας κρατήσουν οι χοροί
Στις 26 Ιουλίου στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής ακριβώς έξω από την εκκλησία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα και μετά την λιτάνευση της εικόνας, οι γυναίκες ντυμένες με τις παραδοσιακές Μετσοβίτικες στολές σέρνουν τον χορό στον αυλόγυρο της εκκλησίας τραγουδώντας τραγούδια στη βλάχικη διάλεκτο. Λίγο αργότερα, στις 15 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου διοργανώνονται χοροί με δημοτικά τραγούδια με ελεύθερη συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.