Ιδέες για τα τριήμερα του Μαρτίου

Δύο χορταστικά τριήμερα μας προσφέρει ο φετινός Μάρτης, μαζί κι ένα δίλημμα: τι να πρωτοκάνουμε; Να φύγουμε την Καθαρά Δευτέρα, σε αναζήτηση της καλύτερης μασκαράτας από ή, μήπως, την 25η Μαρτίου, για να απολαύσουμε την εαρινή ανάταση μιας εκδρομής στη φύση; Διαβάζουμε και παίρνουμε ιδέες…

Ιδέες για τα τριήμερα του Μαρτίου

Δύο χορταστικά τριήμερα μας προσφέρει ο φετινός Μάρτης, μαζί κι ένα δίλημμα: τι να πρωτοκάνουμε; Να φύγουμε την Καθαρά Δευτέρα, σε αναζήτηση της καλύτερης μασκαράτας από την Πάτρα και την Ξάνθη μέχρι τις κοντινές Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου ή, μήπως, την 25η Μαρτίου, για να απολαύσουμε την εαρινή ανάταση που θα μας προσφέρει ένα road trip στη γοητευτική δυτική Μακεδονία; Διαβάζουμε και παίρνουμε ιδέες…

Κλασικά κι αγαπημένα

Ιδέες για τα τριήμερα του Μαρτίου - εικόνα 1
Έξω καρδιά Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Όπως και να το δούμε, η Αποκριά είναι η μεγάλη στιγμή της Πάτρας. Με 150 και βάλε χρόνια ιστορίας, το πατρινό καρναβάλι παρασέρνει ολόκληρη την πόλη σε μια αλληλουχία εορταστικών εκδηλώσεων –από τα Μπουρμπούλια και το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού μέχρι τον Σοκολατοπόλεμο και το παραδοσιακό έθιμο της καμήλας– που κορυφώνεται, φυσικά, με τη Μεγάλη Παρέλαση της τελευταίας Κυριακής και το κάψιμο του Καρνάβαλου στο μόλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι.

Το να εξασφαλίσεις δωμάτιο στην Πάτρα εκείνες τις ημέρες είναι μια υπόθεση για… δυνατούς λύτες, ωστόσο τη διάχυτη αποκριάτικη ατμόσφαιρα μπορείτε να απολαύσετε και από το προηγούμενο σαββατοκύριακο, μένοντας στα καλά ξενοδοχεία του κέντρου, όπως το Βυζαντινό και το Maison Grecque, ή στο μοντέρνο Patras Smart Hotel κοντά στον Άγιο Ανδρέα.

Ιδέες για τα τριήμερα του Μαρτίου - εικόνα 2
Ατμοσφαιρική χαλάρωση στο πολυτελές «Domotel Neve Mountain Resort & Spa» στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο

Το Καρναβάλι της Ξάνθης, το μεγαλύτερο της βόρειας Ελλάδας, και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, είναι μια καλή αφορμή για να επιχειρήσουμε ένα πιο μακρινό ταξίδι. Αν και το βάρος πέφτει στους γνωστούς guests (φέτος την τιμητική τους έχουν συγκροτήματα, όπως οι Onirama, οι Μέλισσες, οι Vegas και οι Stavento), οι ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης προσφέρουν μιαν άλλη οπτική των παραδόσεων της πόλης. Σε κομβικό σημείο, για να απολαύσετε τις βόλτες και την αποκριάτικη ατμόσφαιρα στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, βρίσκεται το κομψό και φινετσάτο ξενοδοχείο Elisso με το δημοφιλές wine bar & resto «Αποθήκη».

Από την Τσικνοπέμπτη μπαίνει σε αποκριάτικο mood και η Νάουσα, η πόλη του περίφημου Ξινόμαυρου. Το χορό σέρνουν εδώ οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες, αναβιώνοντας ένα έθιμο που χρονολογείται από το 18ο αιώνα. Οι καρναβαλιστές, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και φορώντας κέρινες μάσκες, ξεχύνονται εκείνες τις ημέρες στους δρόμους στήνοντας αυτοσχέδια γλέντια, ενώ κανένας δεν χάνει το πανηγύρι στο Σπήλαιο την Καθαρά Δευτέρα. Ο ατμοσφαιρικός ξενώνας Παλαιά Πόλη στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο μεταξουργείο του 1900 στην καρδιά της πόλης.

Έλα να πάμε στο νησί

Ιδέες για τα τριήμερα του Μαρτίου - εικόνα 3
Το wine-bar «Αποθήκη» στο καλό ξενοδοχείο της Ξάνθης «Elisso»

Ξεκινώντας από τα κοντινά και κυκλαδίτικα, ενδιαφέρουσα αναμένεται η Αποκριά στη Νάξο. Μέχρι και ένα παιχνίδι στα πρότυπα των Escape Rooms κατά τη διάρκεια του Μαρτίου περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα, μαζί με άλλα πιο κλασικά έθιμα όπως οι Λαμπαδηφορίες στο Κάστρο και οι Κουδουνάτοι, οι Κορδελάτοι και οι Φουστανελάδες που θα ξεσηκώσουν τα ορεινά και τα πεδινά χωριά του νησιού, την Απείρανθο, το Φιλώτι και την Κόρωνο. Για τη διαμονή σας αυτήν την εποχή προτιμήστε κάποιο ξενοδοχείο στη Χώρα, όπως το «Hotel Apollon» (2285026801).

Από τα Ζεϊμπέκια και τους παραδοσιακούς χορούς στα γραφικά στενά της Άνω Σύρας μέχρι τη μεγάλη παρέλαση στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, η Σύρος διεκδικεί και αυτή το ενδιαφέρον μας για ένα αποκριάτικο γουικέντ, με μπόνους τα παραδοσιακά Κούλουμα στις εξοχές του νησιού. Για όσους αγαπούν εκείνα τα αρχοντικά σπίτια στα Βαπόρια που έχουν μετατραπεί σε boutique ξενοδοχεία, το Ξενών Απόλλωνος είναι μια καλή επιλογή, ενώ το Hotel Ploes ανοίγει το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

Βενετσιάνικη αύρα πνέει αυτές τις ημέρες στα νησιά του Ιονίου. Στην Κέρκυρα, μόλις τελειώσει η παρέλαση των αρμάτων, οι ντοτόροι (γιατροί) και οι νοδάροι (συμβολαιογράφοι) διαβάζουν στο βασιλιά Καρνάβαλο τη διαθήκη του λίγο πριν τον ρίξουν στην πυρά. Το «θεατράλε» πνεύμα επικρατεί στο νησί από νωρίτερα, χάρη στα αθυρόστομα Πετεγολέτσα που αναβιώνουν κάθε χρόνο στην κεντρική αγορά της Παλιάς Πόλης, τους ξυλοπόδαρους, τους κλόουν αλλά και τα μουζέτα (τις μάσκες δηλαδή) που καλύπτουν τα πρόσωπα των καρναβαλιστών. Στο Siorra Vittoria απολαμβάνουμε την ατμόσφαιρα της Παλιάς Πόλης και όλες τις ανέσεις στο Corfu Palace στη Γαρίτσα.

Ιδέες για τα τριήμερα του Μαρτίου - εικόνα 4
«Κλειώ Resort & Spa»:νέα πρόταση διαμονής στο Αμύνταιο

Στη Ζάκυνθο, πάλι, θεατρικού τύπου δρώμενα, όπως οι Ομιλίες, οι Μάντσιες και η Γκιόστρα οδηγούν στον Βενετσιάνικο Γάμο και την Κηδεία της Μάσκας, που ρίχνει την αυλαία του καρναβαλιού αργά το απόγευμα της Κυριακής, με το βασιλιά Καρνάβαλο να καίγεται σε ένα φέρετρο ανοιχτά του λιμανιού συνοδεία πυροτεχνημάτων. Μένουμε κεντρικά, στο ανακαινισμένο Diana.

«Ύποπτες» φιγούρες κυκλοφορούν το τελευταίο σαββατοκύριακο της Αποκριάς στα σοκάκια της Σκύρου. Είναι οι Κουδουνάτοι, που αναβιώνουν το πανάρχαιο έθιμο του Γέρου και της Κορέλας, ενώ το σατιρικό έθιμο της Τράτας κρατά ψηλά τους διονυσιακούς τόνους και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Στην είσοδο της Χώρας, το Nefeli Hotel μοιράζεται σε 5 κτίρια, το καθένα με δωμάτια διακοσμημένα σε διαφορετικό στιλ.

Βόλτες στην πανέμορφη Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου θα μπορούσαμε να κάνουμε κάθε εποχή, πόσο μάλλον στο πλαίσιο του κάθε χρόνο και μεγαλύτερου Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. «Δύο πόδια έχεις» θα σου απαντήσουν αμέσως οι ντόπιοι, αν αποπειραθείς να μείνεις στην πρώτη ρακή που θα σε κεράσουν – και άντε μετά να κάνεις ποδηλατάδες στα σοκάκια και στην παραλία με τα δημοτικά ποδήλατα που βρίσκεις σε διάφορα σημεία. Κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα της μεγάλης παρέλασης, ωστόσο οι ημέρες ευνοούν και τις αυτοκινητάδες στα κοντινά χωριά του Ρεθύμνου όπου αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα. Προνοήστε έγκαιρα για δωμάτιο στα ατμοσφαιρικά boutique ξενοδοχεία της Παλιάς Πόλης, όπως το Avli και το Casa Vitae ή στα ανακαινισμένα διαμερίσματα «Pepi Studios» (2831026428).

Καρναβαλική και ανοιξιάτικη περιήγηση στην κοντινή Στερεά

Ιδέες για τα τριήμερα του Μαρτίου - εικόνα 5
Διαχρονικά καλή επιλογή στην Αράχοβα αποτελεί το «Domotel Anemolia»

Ένα από τα ιδιαίτερα καρναβαλικά δρώμενα είναι η Νύχτα των Στοιχειών στην Άμφισσα. Κάθε τελευταίο σαββατόβραδο της Αποκριάς, η κάθοδος του φοβερού και τρομερού Στοιχειού της Χάρμαινας από τα σκαλιά του Αϊ-Νικόλα στην πάνω πλατεία της Άμφισσας, συγκεντρώνει πλήθος κόσμου που ανανεώνει το ραντεβού για την Καθαρά Δευτέρα στο Γαλαξίδι και τα πολύχρωμα όσο και… αιμοβόρικα Αλευρομουν­τζουρώματα. Αν, τώρα, τέτοιου είδους δρώμενα δεν είναι το φόρτε σας, είτε το τριήμερο της 25ης Μαρτίου είτε κάποιο άλλο που θα είστε σε mood για κοντινή και εύκολη ανοιξιάτικη εκδρομή, μπορείτε να περιηγηθείτε τόσο την Άμφισσα όσο και το Γαλαξίδι με περισσότερη ησυχία. Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε τους Δελφούς ή να κάνετε μια βόλτα στην Αράχοβα, την Αγόριανη και τα υπόλοιπα χωριά του Παρνασσού.

Οι αποστάσεις είναι κοντινές και όπου και να έχετε τη βάση σας η μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο είναι εύκολη υπόθεση. Στην Αράχοβα μένουμε στο ανανεωμένο Anemolia Mountain Resort, μέλος εδώ και λίγο καιρό του γνωστού ομίλου boutique & lifestyle ξενοδοχείων Domotel. Η νέα πτέρυγα περιλαμβάνει θαυμάσιες σουίτες και δίκλινα δωμάτια με υψηλής ποιότητας λιτά και κομψά έπιπλα. Απαλά χρώματα (σε μπεζ αποχρώσεις), τεράστια μπαλκόνια με θέα στη δελφική κοιλάδα και ατμόσφαιρα πολυτέλειας και άνεσης.

Ιδέες για τα τριήμερα του Μαρτίου - εικόνα 6
Απόδραση με ανοιξιάτικο χρώμα στο «Elatos Resort & Health Club»

Στα ψηλά της Αγόριανης, το πολυτελές αλπικού ύφους Elatos Resort & Health Club έχει προγραμματίσει ενδιαφέροντα θεματικά τριήμερα για όλη την οικογένεια. Την Καθαρά Δευτέρα θα υπάρχουν μπαλονοκατασκευές, κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι, face painting, εργαστήρια για την δημιουργία αποκριάτικων στολιδιών, αποκριάτικο πάρτι αλλά και το παραδοσιακό γαϊτανάκι, ενώ τα ειδικά πακέτα συμπεριλαμβάνουν πλούσιο μεσημεριανό μπουφέ την Κυριακή και brunch το πρωί της επομένης.

Το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, τον πρώτο λόγο έχει η απόλαυση της ανοιξιάτικης φύσης και, φυσικά, οι βουτιές στην πισίνα του Health Club με την πανέμορφη θέα. Για την διαμονή σας θα επιλέξετε ανάμεσα στα 39 ξύλινα σαλέ του συγκροτήματος, τα οποία βρίσκονται κρυμμένα στο καταπράσινο τοπίο του Παρνασσού.

Στο Γαλαξίδι, ο πιο καινούργιος ξενώνας είναι ο Nostos, σε καπετανόσπιτο του 1870, ενώ απλά δωμάτια αλλά σούπερ πρωινό διαθέτει το Miramare.

Road trip στις ομορφιές της δυτικής Μακεδονίας

Ιδέες για τα τριήμερα του Μαρτίου - εικόνα 7
Γαλήνιο Γαλαξίδι λίγο πριν από τα φετινά Αλευρομουντζουρώματα

Οι μεταμφιέσεις, οι σερπαντίνες, οι παρελάσεις και τα άρματα δεν σας λένε και πολλά. Σκέφτεστε όμως να εκμεταλλευτείτε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ή της 25ης Μαρτίου, να «κολλήσετε» καμιά μέρα ακόμα (ή και όχι), και να φύγετε λίγο πιο μακριά. Εμείς θα σας προτείναμε να κλείσετε ένα φτηνό αεροπορικό για Θεσσαλονίκη και από εκεί να χαράξετε πορεία προς τα δυτικά της Μακεδονίας.

Σε δύο ώρες και κάτι, η ανοιξιάτικη δροσιά στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο θα έχει κιόλας επιδράσει ευεργετικά στη διάθεσή σας και η όρεξη θα έχει ανοίξει για τα ωραία κρεατικά που σερβίρουν οι ταβέρνες του δημοφιλούς χωριού στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν. Με αρχιτεκτονική που εισάγει μοντέρνες γραμμές στην παράδοση, το Domotel Neve Mountain Resort & Spa δεσπόζει στην κορυφή του οικισμού. Άνετα και καλόγουστα τα δωμάτια και φινετσάτες οι σουίτες, ενώ το spa είναι καλά εξοπλισμένο και οι κοινόχρηστοι χώροι άνετοι, φωτεινοί και λειτουργικοί.

Επιθυμείτε αλλαγή σκηνικού; Οι πανέμορφες λίμνες της περιοχής απέχουν μια κατηφοριά και οι νοστιμιές καραδοκούν. Στη Βεγορίτιδα το τοπίο μαγεύει και η οικογένεια Ναουμίδη φροντίζει για όλα τα υπόλοιπα: περιποιημένοι μεζέδες και καφέδες στο πιο απλό της μαγαζί στις όχθες της λίμνης, και γαστρονομικές προτάσεις επιπέδου στο καλό εστιατόριο που φέρει το όνομά της λίγο παραπέρα. Οι γκουρμεδιάρηδες της παρέας ασφαλώς και δεν θα πτοηθούν από τα λίγα χιλιόμετρα μέχρι τον περίφημο Θωμά της οικογένειας Πασπάλη στο Σκλήθρο ή τον υπέροχο Κοντοσώρο στο Ξινό Νερό. Και τα τρία εστιατόρια είναι και φέτος υποψήφια για Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στους Χρυσούς Σκούφους.

Ιδέες για τα τριήμερα του Μαρτίου - εικόνα 8
Πατρινό Καρναβάλι για πάντα!

Και εδώ πάντως, το αποκριάτικο χρώμα δεν θα απουσιάζει, ιδίως το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς. Αν αποφασίσετε να το ρίξετε έξω, ένα καρναβάλι άγνωστο στους πολλούς είναι αυτό του Ξινού Νερού, που γίνεται στην πλατεία του γραφικού χωριού και πατρίδα του περίφημου χωνευτικού νερού. Το Σάββατο (12/3), ταιριαστός special guest είναι ο Γιάννης Φλωρινιώτης, ενώ την Κυριακή σειρά έχει η παρέλαση των αρμάτων. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα κλείσουν την Καθαρά Δευτέρα με το πέταγμα του χαρταετού που γίνεται στην πανέμορφη τοποθεσία «Πεύκα», ένα περίπου χιλιόμετρο από το χωριό, με προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων.

Η πιο πρόσφατη επιλογή διαμονής στην περιοχή, η οποία παρουσιάζει και οινοπεριηγητικό ενδιαφέρον, είναι το «Κλειώ Resort & Spa» (2386020146) στο 1ο χλμ. Αμυνταίου-Καστοριάς. Πήρε την τελική του μορφή λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, με τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι περιλαμβάνουν εστιατόριο, την κουζίνα του οποίου επιμελείται ο σεφ Σάκης Καλλιοντζής (με πολύχρονη θητεία στο «Alfredo’s» της Θεσσαλονίκης), καφέ-μπαρ, ζωντανή μουσική με πιάνο κάθε σαββατόβραδο και spa με θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο, σάουνα, jacuzzi και αίθουσα για θεραπείες. Πλέον ετοιμάστηκε και ο παιδότοπος για τη δημιουργική απασχόληση των μικρών επισκεπτών, ενώ από το ξενοδοχείο θα σας κανονίσουν κάθε λογής ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, από γευσιγνωσίες σε κοντινά οινοποιεία μέχρι κανό στη λίμνη και ιππασία για μικρούς και μεγάλους.

Τριήμερo σαν στο εξοχικό μας στο Πήλιο

Ιδέες για τα τριήμερα του Μαρτίου - εικόνα 9
Το «Chroma Villas» είναι η νέα άφιξη του Πηλίου

Η ολοκαίνουργια πρόταση διαμονής στο Πήλιο είναι το «Chroma Villas» (2423022030) στη γραφική Κάτω Γατζέα. Σε απόσταση λίγων βημάτων από τη νοσταλγική περαντζάδα της παραλίας, το συγκρότημα αποτελείται από αυτόνομες βίλες που θα ενθουσιάσουν όσους αποζητούν την αυτονομία και την αίσθηση ενός εξοχικού στο Βουνό των Κενταύρων. Κάθε βίλα έχει διαφορετικό διακοσμητικό χαρακτήρα, ωστόσο το καλαίσθητο, λιτό και ξεκούραστο ύφος είναι αυτό που τις χαρακτηρίζει, μαζί με τον ποιοτικό εξοπλισμό, τα συστήματα ύπνου Coco-Mat και τα χειροποίητα amenities από την περιοχή.

Σε απόσταση 10 λεπτών με το αυτοκίνητο, θα βρεθείτε στην Άνω Γατζέα και το σταθμό του Μουτζούρη για μια βόλτα μέχρι τις Μηλιές. Παραδοσιακά, μάλιστα, το περίφημο τρενάκι του Πηλίου μασκαρεύεται τις ημέρες της Αποκριάς, ενώ αποκριάτικο χρώμα έχουν και τα κοντινά χωριά, όπως τα Άνω Λεχώνια και η Δράκεια. Στη βίλα σας θα σας περιμένει ένα καλωσόρισμα με υλικά για το πρωινό, ενώ ειδικά για τους αναγνώστες του «α» οι τρεις διανυκτερεύσεις για τέσσερα άτομα προσφέρονται στα € 550 (έναντι αρχικής τιμής € 660) στις βίλες White, Blue, Green και Οrange, και στα € 600 (έναντι αρχικής τιμής € 720) στις βίλες Grey και Pink. Ειδικές τιμές για ζευγάρια, κατόπιν συνεννόησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.