Χριστούγεννα στο Παρίσι: Γιορτινό αντίδοτο

Σε πείσμα των πρόσφατων τραγικών γεγονότων το Παρίσι επιμένει, παραμένει πανέμορφο και ποτέ δεν θα πάψει να εξιτάρει τις χριστουγεννιάτικες φαντασιώσεις μας.

Χριστούγεννα στο Παρίσι: Γιορτινό αντίδοτο

Σε πείσμα των πρόσφατων τραγικών γεγονότων, η πόλη στολίζεται, τα θεάματα συνεχίζονται κανονικά και οι Παριζιάνοι προσπαθούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους βγαίνοντας στους δρόμους και στα μαγαζιά κι ανεβάζοντας στα social media φωτογραφίες από τις εξόδους τους. Το Παρίσι επιμένει, παραμένει πανέμορφο και ποτέ δεν θα πάψει να εξιτάρει τις χριστουγεννιάτικες φαντασιώσεις μας. Από τον Μίλτο Μιχαλά.

Χριστούγεννα στο Παρίσι: Γιορτινό αντίδοτο - εικόνα 1
Δεν ξέρουμε αν τα πλήθη θα πλημμυρίσουν και φέτος τη Champs Elysees, πάντως το Παρίσι συνεχίζει κανονικά το εορταστικό του πρόγραμμα.

Υπέροχα στολισμένες λεωφόροι, ρομάντζο στον πάγο με φόντο τον Πύργο του Άιφελ, βιτρίνες πασπαλισμένες με χρυσόσκονη και μπόλικη φαντασία, εναλλακτικές περαντζάδες στη Μονμάρτη και στο Μαρέ, δυνατά θεάματα, υπαίθρια «ατελιέ» και πλανόδιες μπάντες. Απ’ όλα έχει το γιορτινό Παρίσι.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές που στήνονται σε πλατείες, πεζόδρομους και μπροστά από εκκλησίες σε βάζουν για τα καλά σε εορταστικό mood. Το τελετουργικό απαιτεί μια κούπα ζεστό κρασί (vin chaud) στο χέρι και πολλές στάσεις σε πάγκους που προσφέρουν από χειροποίητα στολίδια μέχρι παραδοσιακά εδέσματα από διάφορα μέρη της Γαλλίας.

Χριστούγεννα στο Παρίσι: Γιορτινό αντίδοτο - εικόνα 2
Παραμυθένιο ποτ πουρί στην παράσταση «Barbe-Neige et les Sept Petits Cochons au Bois Dormant» στο Τheatre du Rond Pοint

Η βόλτα στα στολισμένα με χιλιάδες λαμπάκια Ηλύσια Πεδία οδηγεί στη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της πόλης. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη για gift shopping και το φαγητό εκεί να σου κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά στον τομέα ατμόσφαιρα παίρνει άριστα. Οι αγορές στην Place de la République, στην Place des Abbesses, στην περιοχή La Défense και μπροστά από την εκκλησία Saint-Sulpice είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες. Προσωπική μας αγαπημένη, εκείνη στο προαύλιο της εκκλησίας Sacré-Coeur, στη Μονμάρτρη, που προσφέρει εξαιρετική θέα στην πόλη. Τα παγοδρόμια σε διάφορα σημεία της πόλης αποτελούν ένα από τα highlights της σεζόν.

Χριστούγεννα στο Παρίσι: Γιορτινό αντίδοτο - εικόνα 3
Οι βιτρίνες του Παρισιού τα Χριστούγεννα σε ταξιδεύουν.

Αν είστε με παιδιά, επιβάλλεται μια στάση σε κάποιο καρουσέλ, όπως αυτό στο Jardins du Trocadéro (με τον πύργο-σύμβολο της πόλης ακριβώς από πίσω να δίνει το καλύτερο φόντο για φωτογραφίες) ή το πιο γοητευτικό και ρετρό των περίφημων κήπων Tuileries. Αυτή την εποχή τα μεγάλα πολυκαταστήματα («Galeries Lafayette», «Printemps», «Bon Marché» και «BHV») συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε φαντασία και δημιουργικότητα, προσφέροντας ένα απολαυστικό θέαμα. Για κλασικές παριζιάνικες εμπειρίες, το «Angelina», το «Jacques Genin» και το «Jean Paul Hévin» σερβίρουν τις ωραιότερες ζεστές σοκολάτες, το «L’Éclair de Génie» φτιάχνει κορυφαία εκλέρ και το «Café Pouchkine» θεωρείται top για γλυκά και μακαρόν.

Χριστούγεννα στο Παρίσι: Γιορτινό αντίδοτο - εικόνα 4
«Καλή χρονιά» στα Ηλύσια Πεδία.

Στα οπωσδήποτε και μια βόλτα στο γεμάτο παλμό Μαρέ, όπου ιστορικά κτίρια συνυπάρχουν με ψαγμένες γκαλερί, μπουτίκ και νέα hip στέκια (σημειώστε τα «Fondation Café» και «Boot» για καφέ, το «Le Barav» για κρασί και το «Le Mary Céleste» για κοκτέιλ). Μέρες που είναι, τα μουσεία είναι ιδανικός προορισμός για μια δημιουργική βόλτα. Δύο μεγάλες εκθέσεις για τον Πικάσο («Picasso.Mania» στο Grand Palais και «iPicasso!» στο Musée Picasso) τρέχουν αυτήν τη σεζόν. Οι λάτρεις των μιούζικαλ μπορούν να απολαύσουν το «Singin’in the Rain» στο Théâtre du Châtelet έως τις 15/1.

Πού να μείνετε

Χριστούγεννα στο Παρίσι: Γιορτινό αντίδοτο - εικόνα 5
Generator Paris, ένα από τα πιο στιλάτα hostels της πόλης.

Hôtel Jules et Jim (www.hoteljulesetjim.com, από € 184) Γοητευτικό boutique hotel με δωμάτια που βλέπουν στις παριζιάνικες στέγες. Σε ιδανική τοποθεσία ανάμεσα στην Place des Vosges και στο Pompidou.

Generator Paris
(www.generatorhostels.com/en/destinations/paris , από € 80). Στην ανερχόμενη συνοικία Belleville, ένα εγκαταλελειμμένο συγκρότημα γραφείων μετατράπηκε σε ένα από τα πιο στιλάτα hostels της πόλης.

Hôtel Arvor Saint-Georges (www.hotelarvor.com, από € 135). Σε έναν ήσυχο δρόμο κοντά στη Μονμάρτρη συνδυάζει χαλαρή, σπιτική ατμόσφαιρα με αρτιστίκ λεπτομέρειες.

Solar Hotel (www.solarhotel.fr, από € 79). Αξιόλογη budget επιλογή με απλά και προσφάτως ανακαινισμένα δωμάτια σε μια όμορφη γειτονιά του Μονπαρνάς.

Hot bites

Χριστούγεννα στο Παρίσι: Γιορτινό αντίδοτο - εικόνα 6
Το Frenchie, το ανανεωμένο εστιατόριο του Gregory Marchand.

Frenchie (www.frenchie-restaurant.com) Το ανανεωμένο εστιατόριο του Gregory Marchand σερβίρει πιάτα με τα πιο φρέσκα προϊόντα της αγοράς. Για γεύμα στα γρήγορα (σάντουιτς, hot dogs κ.ά.), τσεκάρετε το casual αδερφάκι του «Frenchie to Go».

Jeanne B (www.jeanne-b-comestibles.com) Εστιατόριο-ντελικατέσεν, με σπεσιαλιτέ το ψητό κοτόπουλο.

Breizh Café (www.breizhcafe.com) Το καλύτερο μέρος για κρέπες, με εξαιρετικές πρώτες ύλες από τη Βρετάνη και μεγάλη ποικιλία αλμυρών και γλυκών γεύσεων.

Ratapoil du Faubourg (www.ratapoildufaubourg.fr) Από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις στο 10ο διαμέρισμα. Νεο-μπιστρό με αξιόλογη κάβα και ευφάνταστα πιάτα με ψάρι και χοιρινό.
Cinq-Mars (www.cinq-mars-restaurant.com) Μικρό και ατμοσφαιρικό μπιστρό κοντά στο Musée d’Orsay. Must πιάτα τα λουκάνικα με σπιτικό πουρέ και η μους σοκολάτας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.