8 χιονοδρομικά από τις Άλπεις ως την Τουρκία

Τώρα που οι τιμές αρχίζουν να πέφτουν, εστιάζουμε σε γνωστούς αλλά και budget ή άγνωστους προορισμούς ανά την Ευρώπη.

8 χιονοδρομικά από τις Άλπεις ως την Τουρκία

Τώρα που οι τιμές αρχίζουν να πέφτουν, εστιάζουμε σε γνωστούς αλλά και budget ή άγνωστους προορισμούς ανά την Ευρώπη.

Μπάνσκο, Βουλγαρία

8 χιονοδρομικά από τις Άλπεις ως την Τουρκία - εικόνα 1

Από το 1999 που οι εγκαταστάσεις διευρύνθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν, το χιονοδρομικό του Μπάνσκο φέρνει «αλπική» αύρα στα Βαλκάνια και η κοντινή απόσταση, ιδίως από τη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με τις προσιτές τιμές το φέρνουν ψηλά στις προτιμήσεις και των Ελλήνων σκιέρ. Οι πίστες για ski και snowboard φτάνουν σε μήκος τα 70 χιλ. και παραμένουν ανοιχτές από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο περίπου, ενώ θα βρείτε ακόμα σχολές εκμάθησης, καταστήματα ενοικίασης και αγοράς εξοπλισμού, ξύλινα σαλέ για χαλάρωση και παιδικούς σταθμούς. Η Παλιά Πόλη του Μπάνσκο, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, επιμένει γραφικά. Με παράδοση στη λαϊκή τέχνη, τα τουριστικά μαγαζιά είναι γεμάτα με τα σχετικά είδη (κεραμικά ή ξύλινα μπουκάλια και ποτήρια, ζωγραφιστές κανάτες, πολύχρωμα υφάσματα, πήλινες γάστρες, χαλιά), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν διοργανώσεις όπως το jazz festival και το Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Μπάνσκο. Στο διπλανό χωριό Ντομπρίνιστε υπάρχουν θερμά ιαματικά λουτρά που δίνουν την ευκαιρία για χαλάρωση και λουτροθεραπεία. Για πίτσα, πάστα και σαλάτες καθίστε στο «Victoria Restaurant» (www.victoria.bg), και για παραδοσιακή κουζίνα συνοδεία ζωντανής μουσικής στο «Mehana Restaurant» (00359888269466). Το τετράστερο ξενοδοχείο «Astera Bansko» (www.asterabansko.com) είναι μια σταθερή αξία με οικονομικά δωμάτια. Πιο απλές επιλογές τα ξενοδοχεία «Boyadjiyski» (00359888399156) και «Djangal» (www.hotel-dzhangal.com).

Κουρσεβέλ, Γαλλία

8 χιονοδρομικά από τις Άλπεις ως την Τουρκία - εικόνα 2

Γνωστή και ως Σεν Τροπέ του χειμώνα, η Κουρσεβέλ αποτελεί ένα από τα πλέον ακριβοθώρητα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου, με 119 πίστες συνολικού μήκους 600 χλμ. για κάθε είδους χιονοδρομική δραστηριότητα, από ski και snowboard μέχρι ελκηθροδρομία με σκυλιά χάσκι, και όλα αυτά, μάλιστα, σε συνθήκες ski in-ski out. Η γαστρονομία είναι κεφάλαιο από μόνη της στην Κουρσεβέλ, με πολλά αστεράτα εστιατόρια και πρωτόγνωρες γεύσεις. Το wine bar και resto «Cave de Lys» (0033479003429) φημίζεται για τα κρασιά του, το «Azimut» (0033479062590) για τις γκουρμέ δημιουργίες του, ενώ τα «La Cortona» (www.pizzeriacourchevel.com) και «Black Pearl» (www.blackpearl-courchevel.com) για την αυθεντική ιταλική τους κουζίνα. Σε επίπεδο διαμονής, τα ξενοδοχεία πολλών αστέρων (και αντίστοιχων τιμών) αφθονούν, θα βρείτε, ωστόσο, και πιο προσιτές για τα δεδομένα της περιοχής επιλογές, όπως το «Le Lac Bleu» (www.lelacbleu-courchevel.fr) ή το αντίστοιχο «Tournier» (www.hoteltournier.com).

Ίνσμπρουκ, Αυστρία

8 χιονοδρομικά από τις Άλπεις ως την Τουρκία - εικόνα 3

Το Ίνσμπρουκ, πέρα από πρωτεύουσα του Τιρόλο, είναι μια γοητευτική και εξωστρεφής πόλη των Άλπεων, σε υψόμετρο 580 μ. και κοντά στα ιταλικά σύνορα. Εδώ όπου διέπρεψε η επιφανής δυναστεία των Αψβούργων τον 15ο αι., σήμερα συρρέουν σκιέρ από όλο τον κόσμο για σλάλομ σε 5 πολύ καλά οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα, όπως το πολύ γνωστό Seefeld, το Nordkette και το Igl που απέχουν μισή περίπου ώρα από το Ίνσμπρουκ. Τιρολέζικη αρχιτεκτονική και αναγεννησιακά κτίρια, με μπαρόκ και ροκοκό αποχρώσεις συνθέτουν το σκηνικό της Παλιάς Πόλης. Δεν παραλείπουμε μια επίσκεψη στον δρόμο της Μαρίας Θηρεσίας, το κρατικό μουσείο Τιρόλο, το μουσείο Σβαρόφσκι, το παλάτι Χόφμπουργκ και τη Χρυσή Στέγη που στεγάζει τα γραφεία της Διεθνούς Σύμβασης των Άλπεων για την προστασία και ανάδειξη της οροσειράς, ενώ η φανταστική θέα από το λόφο Bergisel όπου οι σκιέρ επιδίδονται σε skijump θα σας αφήσει άφωνους. Όσο για τα παιδιά, θα εκπλαγούν με τον αλπικό ζωολογικό κήπο της περιοχής. Σε καφέ και μπαράκια των πλακόστρωτων δρόμων, όπως το ηλικίας 212 ετών «Konditorei» (www.konditorei-innsbruck.at) ή το «Kroell» (www.strudel-cafe.at) με τα εκπληκτικά στρούντελ, οι τουρίστες ριλαξάρουν για πρωινό ή απογευματινό καφέ. Στο «Goldenes Dachl» (www.innsbruckplus.at/goldenesdachl) με τις γενναίες μερίδες ψητών κρεάτων, τις πέστροφες με ιδιαίτερες σος και τις γευστικές σαλάτες θα γευτείτε παραδοσιακή αυστριακή κουζίνα. Ξενοδοχεία όπως το «Sonnenhof» (www.sonnenhof-igls.at), το «Maximilian» (www.hotel-maximilian.com) και το «Kapeller» (www.stadthotel-kapeller.at) θα σας εντυπωσιάσουν με την αισθητική και τους χώρους τους.

Ζερμάτ, Ελβετία

8 χιονοδρομικά από τις Άλπεις ως την Τουρκία - εικόνα 4

Στους πρόποδες των υψηλότερων και πιο επικίνδυνων κορυφών των Άλπεων και με φανατικούς σκιέρ, ορειβάτες και αναρριχητές όλη τη χρονιά, το προσανατολισμένο αρχικά στην αγροτική οικονομία Ζερμάτ κατακτήθηκε γρήγορα από τον χιονοδρομικό τουρισμό. Το χιονοδρομικό κέντρο, χωρισμένο σε 4 τομείς με μπλε, κόκκινες και μαύρες πίστες μήκους 360 χλμ. που εκτείνονται μέχρι τα 3.820 μ. υψόμετρο, συγκεντρώνει σκιέρ απ’όλη την Ευρώπη χάρη στις συνθήκες φρέσκου χιονιού όλη τη διάρκεια της σεζόν. Μια επίσκεψη στο Αλπικό Μουσείο Zermatlantis ταξιδεύει τους επισκέπτες στην συναρπαστική ιστορία των Άλπεων, ενώ τo υπερσύγχρονο γυάλινο τρένο Glacier Express συνδέει το Ζερμάτ με το Νταβός ή το Σεν Μόριτζ, περνώντας μέσα από ανέγγιχτα ορεινά τοπία, δάση, φαράγγια, κοιλάδες, 91 τούνελ και 291 γέφυρες. Κομψά εστιατόρια τοπικών και διεθνών γεύσεων ντύνουν γαστρονομικά την εμπειρία, όπως το «Findlerhof» (www.findlerhof.ch), το «Spycher» (www.spycher-zermatt.ch), το συνεχώς κατάμεστο «Chez Vrony» (www.chezvrony.ch) και το «Bergrestaurant Blatten» (www.blatten-zermatt.ch/Bergrestaurant), με πολύ καλές σούπες και ζυμαρικά. Το ξενοδοχείο «Omnia» (www.the-omnia.com) χαρίζει φοβερή θέα πάνω από τις ψηλότερες στέγες της πόλης, το κεντρικό αλλά ήσυχο «Grand Hotel Zermatterhof» (www.zermatterhof.ch) έχει ιστορία από το 1879, ενώ το «Monte Rosa» (www.monterosazermatt.ch) είναι μια boutique και arty πρόταση.

Γκάρμις-Παρτενκίρχεν, Γερμανία

8 χιονοδρομικά από τις Άλπεις ως την Τουρκία - εικόνα 5

Σε απόσταση μιας ώρας από το Μόναχο, το Γκάρμις-Παρτενκίρχεν προήλθε από την ένωση των δύο ομώνυμων πόλεων με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1936. Το κορυφαίο χειμερινό θέρετρο της Γερμανίας απλώνεται σε 5 χιονισμένες κοιλάδες μεταξύ των βουνών Hausberg, Kreuzeck και Alpspitze, σε υψόμετρα 700-2.830 μ., και διαθέτει 38 αναβατήρες, πολλά τελεφερίκ και 43 καλά οργανωμένες πίστες με διασημότερη την «Κανταχάρ», που δελεάζει τους καλύτερους σκιέρ από όλο τον κόσμο. Το Γκάρμις έχει πιο σύγχρονη αισθητική, ενώ το Παρτενκίρχεν διατηρεί ένα πιο παραδοσιακό χρώμα με πανέμορφα κτίρια. Σοκολατένιος παράδεισος θεωρείται για κάθε λιχούδη το ζαχαροπλαστείο «Amelie». Σε εστιατόρια-στολίδια όπως το «Frauendorfer» (www.gasthof-fraundorfer.de), το «Zum Wildschutz» (0049 88213290) και το «Zur Schranne» (www.zurschranne.de) αξίζει να δοκιμάσετε κλασικές βαυαρέζικες γεύσεις. Το ξενοδοχείο «Staudacherhof» (www.staudacherhof.de) μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι, ενώ ξεχωρίζουν επίσης τα «Edelweiss» (www.edelweisslodgeandresort.com), «Grand Hotel Sonnenbichl» (www.sonnenbichl.net), «Obermuehle» (www.hotel-obermuehle.de) και «Aschenbrenner» (www.hotel-aschenbrenner.de).

Mοένα, Ιταλία

8 χιονοδρομικά από τις Άλπεις ως την Τουρκία - εικόνα 6

Γύρω στα 60 χλμ. βόρεια του Τρέντο, η Mοένα είναι η μεγαλύτερη πόλη της κοιλάδας Fassa στο Trentino και επίκεντρο μιας περιοχής που προσφέρεται για αναψυχή και χαλάρωση. Στο χιονοδρομικό κέντρο Trevalli, οι σκιέρ έχουν στη διάθεσή τους 47 αναβατήρες και 113 πίστες, κυρίως χαμηλής ή μέτριας δυσκολίας. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν με το τελεφερίκ στα κοντινά χιονοδρομικά κέντρα του Falcade και του Passo San Pelegrino. Οι μικροί επισκέπτες βρίσκουν παιχνίδια, δραστηριότητες και παιδικά μαθήματα σκι στο Kinderpark του διπλανού χωριού Vigo di Fassa. Στη Μοένα μπορεί κανείς να επισκεφτεί την εκκλησία του San Vigilio με το γοτθικό καμπαναριό και τις φανταστικές τοιχογραφίες του Rovisi, όπως και την παλιά εκκλησία του San Volfango με τις τοιχογραφίες του 15ου αι. και τη μπαρόκ οροφή του 17ου αι.
Νόστιμα ζυμαρικά, σαλάτες και πολλές τοπικές γεύσεις θα δοκιμάσετε στα εστιατόρια «Lo Sfizio» (00390462574757) και «Malga Peniola» (www.malgapeniola.it ), όπως και σε αυτά των ξενοδοχείων «Faloria» (www.hotelfaloria.it ), «Miralago» (www.albergomiralago.com ) και «Foresta» (www.hotelforesta.it).
Η διαμονή συνδυάζεται με πολλές περιποιήσεις ευεξίας στα ξενοδοχεία «Ladinia» (www.hotelladinia.com ) και «Zirmes» (www.hotelzirmesmoena.it) . Σύγχρονο και μοντέρνο είναι το «Adler», που ανήκει στην ομάδα των Dolomoti Club Residences (www.clubres.com ), ενώ το «Monzoni» (www.hotelmonzoni.it ) αποτελεί μια κλασική επιλογή.

Καρταλκάγια, Τουρκία

8 χιονοδρομικά από τις Άλπεις ως την Τουρκία - εικόνα 7

Το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο της Τουρκίας απλώνεται στα βουνά Κόρογλου του δυτικού Πόντου, σε απόσταση 4 περίπου ωρών από την Κωνσταντινούπολη και 3 ωρών από την Άγκυρα. Αν και μικρό, το Καρταλκάγια (ή Βράχος του Αετού όπως μεταφράζεται στα ελληνικά) φτάνει σε υψόμετρο τα 2.000 μ. και είναι κατάλληλο για σκι αντοχής, αλπικό σκι και άλλες δραστηριότητες στις 23 πίστες, που κατά κανόνα είναι χιονισμένες από τον Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο. Εδώ υπάρχει και το πρώτο snowpark της Τουρκίας. Η νεολαία κατακλύζει κυρίως τα σαββατοκύριακα τη μοντέρνα αυτή περιοχή που προσφέρεται και για νυχτερινή διασκέδαση. Ποιοτικά, άνετα κι αξιόλογα τα ξενοδοχεία φιλοξενούν ακόμα στις εγκαταστάσεις τους καλά εστιατόρια και καφέ, ενώ πολλά από αυτά βρίσκονται δίπλα στις πίστες, όπως τα «Kartal» (www.kartalotel.com), «Grand Kartal» (www.grandkartal.com) και «Kaya Palazzo Ski Mountain Resort» (www.kayahotels.com).

Ουλουντά, Τουρκία

8 χιονοδρομικά από τις Άλπεις ως την Τουρκία - εικόνα 8

Στην περιοχή του Μαρμαρά της δυτικής Τουρκίας, κοντά στην Προύσα, υψώνεται με κορυφή στα 2.543 μ. το όρος Ουλουντά. Με σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο ανοιχτό από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο θεωρείται must στις χειμερινές αποδράσεις των Τούρκων για σκι και ορειβασία. Το Winterfest που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο με εκδηλώσεις και συναυλίες κλέβει την παράσταση στο βουνό, ενώ το σκι στις δασώδεις πλαγιές του, που φιλοξενούν 25 πίστες, είναι μεσαίας δυσκολίας. Μην παραλείψετε να τσεκάρετε τις υπαίθριες ψησταριές, όπου ψήνονται κρέατα της αρεσκείας σας και κεμπάπ, αλλά και να ολοκληρώσετε το γεύμα σας με γλυκά, όπως το κεμάλπασα, το χοσμερίμ και τα λουκούμια γεμιστά με ξηρούς καρπούς.
Φιλικά και πολυσύχναστα είναι τα ξενοδοχεία «Alkoclar Uludag Hotel» (www.alkoclar.com.tr), το «Karinna» (www.karinnahotel.com), το «Beceren» (www.becerenotel.com) και το «Grand Yazici» (www.grandyaziciuludag.com).

Tip: Ταξίδι με τους ειδικούς

Με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στον χιονοδρομικό τουρισμό, το ταξιδιωτικό γραφείο Euroski Club προτείνει τις πιο ολοκληρωμένες αποδράσεις σε δημοφιλή ή ανερχόμενα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης. Για το Μπάνσκο οι τιμές κατ’άτομο ξεκινάνε από € 110, για τους Δολομίτες (Canazei, Cortina d’Ampezzo κ.λπ.) από € 230, για τις Αυστριακές Άλπεις (Zell am See, Kitzbuhel κ.λπ.) από € 265, για τις Γαλλικές Άλπεις (Chamonix, Courchevel κ.λπ.) από € 330 και στις Ελβετικές Άλπεις (Saas Fee, Zermatt, St. Moritz κ.λπ.) από € 355.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.euroskiclub.com και στο 210/6777779

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.