5 σενάρια μονοήμερης απόδρασης

Το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ, αρκεί να ξέρεις πού να το αναζητήσεις. Ιδού πέντε σενάρια που μας ιντριγκάρουν για να παρατείνουμε την αγαπημένη μας εποχή του χρόνου κοντά στην πόλη.

5 σενάρια μονοήμερης απόδρασης

Βουτιές κοντά σε αρχαίους ναούς, στιγμές χαλάρωσης σε αυθεντικό (και προσιτό) spa, φωτογραφικά σαφάρι, αστεράτες γεύσεις και κοκτέιλ δίπλα στο κύμα. Τι κι αν γυρίσαμε από τις διακοπές; Το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ, αρκεί να ξέρεις πού να το αναζητήσεις. Ιδού πέντε σενάρια που μας ιντριγκάρουν για να παρατείνουμε την αγαπημένη μας εποχή του χρόνου κοντά στην πόλη.

1.ΛΑΥΡΙΟ

Βιομηχανικό σκηνικό και γαλάζια νερά

5 σενάρια μονοήμερης απόδρασης - εικόνα 1
Αριστερά: Το λίμανι του Λαυρίου. Δεξιά: στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο αναβιώνει, μέσα από τα κτίρια και τα εκθέματά του, την ιστορική ταυτότητα του Λαυρίου ως τόπου παραγωγής από τους αρχαίους χρόνους.

Η κλασική βόλτα για μπάνιο εκεί στον Νότο μπορεί να γίνει αρκούντως εκδρομική, με περιηγήσεις σε βιομηχανικό φόντο – αρχαίο αλλά και νεότερο. ­Ξεκινήστε από το Λαύριο –αφού καθίσετε για πρωινό στο «Ρολόι» με θέα στα ιστιοπλοϊκά– με έναν περίπατο στην πρώτη οργανωμένη εργατούπολη του ελληνικού κράτους. Εντυπωσιακές οι εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (το σημερινό Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο), αλλά σε αυτά τα μέρη ήξεραν εδώ κι αιώνες πώς… δενότανε το ασήμι. Για του λόγου το αληθές, αξίζει μια επίσκεψη στα αρχαία πλυντήρια μεταλλεύματος ψηλά στη Σούριζα (σε συνεννόηση με το αρχαιολογικό μουσείο στο 2292022817). Και στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσετε πού θα στρώσετε την ψάθα σας: στην ήσυχη αγκαλιά της Ποσειδωνίας (Πασά Λιμάνι) ή στην παχιά αμμουδιά στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου. κάτω από τα σκιερά αρμυρίκια του Χάρακα ή εκεί όπου σκάνε τα νησιωτικά γαλάζια νερά της ΚΑΠΕ στα Λεγραινά... Επιστρέφοντας πεινασμένοι από την Αθηνών-Σουνίου στην πόλη, αφήστε το αυτοκίνητο να ανηφορίσει… μόνο του στα Καλύβια, για κρεατοφαγία φυσικά, στον «Χριστόφορο» (2299048266) και στο «Τρίγωνο» (2299048540), αμφότερα επιλεγμένα από τους αναγνώστες του «α» ως δύο από τις καλύτερες ταβέρνες για παϊδάκια στην Αττική.

2.ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Το spa της διπλανής πόρτας

5 σενάρια μονοήμερης απόδρασης - εικόνα 2
Αριστερά: πανοραμική άποψη. Δεξιά: Στο φουτουριστικό υδροθεραπευτήριο μπορείτε, εκτός από τις τρεις πισίνες, να χαρείτε τη σάουνα, το ατμόλουτρο, το μασάζ αλλά και τη λασποθεραπεία.

Πεύκα μέχρι το κύμα, εξαιρετικός βυθός για παρατήρηση και κρυστάλλινα νερά που αντιφεγγίζουν το πράσινο της όχθης… Όχι δεν σας προτείνουμε να βγάλετε εισιτήριο για Σποράδες. Προορισμός είναι το Λουτράκι και δύο από τις πιο ειδυλλιακές παραλίες του Κορινθιακού, η Μυλοκοπή και τα Στραβά. Ούτε μια ώρα δρόμος, η κλασική λουτρόπολη έχει πολύ υλικό, οπότε ξεκινήστε νωρίς. Τον πρώτο καφέ πιείτε τον στο «El Nino» και μετά διασχίστε την παραλιακή περαντζάδα μέχρι τους καταρράκτες και το μεσοπολεμικό Κέντρο Ποσιθεραπείας με τα υπέροχα ψηφιδωτά. Φορέστε το μαγιό μας, αφού στη διαδρομή σάς περιμένει το υδροθεραπευτήριο με τις πισίνες και τις προσιτές θεραπείες του. Ό,τι πρέπει η χαλάρωση για τους… υψηλούς στόχους που ακολουθούν: το απίθανο πανοραμίκ από τον Όσιο Πατάπιο στα Γεράνεια Όρη, η Λίμνη Βουλιαγμένης και η βουτιά την ώρα του ηλιοβασιλέματος στο Ηραίο με φόντο τα αρχαία ερείπια. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά η must στάση για φαγητό στην αυλή της ταβέρνας «Ριγάνι» , στο Λουτράκι, ολοκληρώνει το σενάριο παράτασης του καλοκαιριού.

3.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Χαλάρωση και κοσμο­πολιτισμός

5 σενάρια μονοήμερης απόδρασης - εικόνα 3
Αριστερά: Astir Beach. Δεξιά: Ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης ανάμεσα σε δύο ξωτικά του νερού στη «Νεράιδα» του Ζαν Ζιροντού, σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα, η οποία παίζεται στην «κρυμμένη» μικρή λίμνη της Βουλιαγμένης.

Αν η διάθεσή σας σηκώνει κοσμοπολίτικες υπερπαραγωγές, η πρόταση είναι μία: η κοντινή ριβιέρα της Βουλιαγμένης – ειδικά από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά που το εισιτήριο στην Astir Beach πέφτει στα € 10 τις καθημερινές. Με αναπάντεχο φόντο τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα καταμεσής στην αμμουδιά, οι ξαπλώστρες της πλαζ στον Αστέρα γίνονται η ιδανική βάση για σπορτίφ γκάζια στη θάλασσα και βουτιές από την πλωτή εξέδρα. Κι επειδή κάπως έτσι γρήγορα φεύγει η ημέρα, φροντίστε να φέρετε μαζί κι ένα βραδινό ρούχο, για να βρεθείτε μετά για σούσι και signature cocktails στην άπαιχτη βεράντα του «Matsuhisa Athens» (2108960510) ή στο «Margi Hotel» δίπλα στην πισίνα του «Malabar» (2108929160). Μέχρι τις 15/9, μάλιστα, η εξόρμηση στη γειτονική Λίμνη Βουλιαγμένης έχει σενάριο… θεατρικό. Με φόντο τα φωτισμένα απόκρημνα βράχια που την αγκαλιάζουν, χαρίζοντάς της ιδιαίτερη γοητεία, η παράσταση «Νεράιδα» αναδύεται κυριολεκτικά μέσα από το νερό.

4.ΤΑΤΟΪ

Πεντάλ, χαλινάρι και παϊδάκι

5 σενάρια μονοήμερης απόδρασης - εικόνα 4
Αριστερά: Βόλτα στο Τατόι. Δεξιά: Στον «Άγιο Μερκούριο ΙΙ» θα σας σερβίρουν και το υπέροχο τυροπιτάρι (ποντιακό πισίο) με ζυμάρι από ψωμί και άφθονη φέτα, τηγανισμένο άψογα και σε XL μέγεθος.

Εδώ το σενάριο περιλαμβάνει ποδήλατο­ και σχετικά καλή φυσική κατάσταση. ­Ξεκινήστε το πρωί ανηφορίζοντας, με ορθοπεταλιές ή περπατώντας, προς στο βασιλικό κοιμητήριο και στη συνέχεια προς το ανάκτορο και τα παροπλισμένα βοηθητικά κτίρια. Βάλτε στόχο τη διαδρομή μέχρι την τεχνητή λίμνη Κιθάρα (χωρίς νερό πλέον), έργο οδοποιίας του 1876 παρακαλώ! Με συντροφιά το soundtrack του ­δάσους, τραβήξτε πεντάλ πάνω από γεφυράκια, ανάμεσα σε πεύκα, κυπαρίσσια και κουμαριές, σταματώντας στα ξέφωτα για να αγναντέψετε το Λεκανοπέδιο. Ιδανική συνέχεια –και πάλι σε σέλα– ένα μάθημα στους ιππικούς ομίλους που βρίσκονται στα πέριξ. Έτσι, στο τέλος μπορείτε να την πέσετε χωρίς τύψεις στα περίφημα παϊδάκια της ταβέρνας «Άγιος Μερκούριος ΙΙ» (2108169617), που εσείς τα ψηφίσατε ανάμεσα στα καλύτερα της Αττικής…

5.ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ

Αρχαίες και γευστικές συγκινήσεις

5 σενάρια μονοήμερης απόδρασης - εικόνα 5
Αριστερά: Το ανακαινισμένο Marathon Beach. Δεξιά: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα φιλοξενεί κεραμικά από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι τους Κλασικούς Χρόνους αλλά και μοναδικά ανάγλυφα και αγάλματα τα οποία εκτείνονται μέχρι τη Ρωμαϊκή Εποχή.

Είναι από τα αγαπημένα μας μέρη στην Αττική και με άκρως χορταστικό σενάριο. Πάντα στην τελευταία στροφή αποφασίζουμε το προφίλ του μπάνιου μας στον Σχινιά: βουτιές από τα βράχια στα Δικαστικά ή άραγμα στην άμμο με φόντο το πευκοδάσος. Το πρωί έχουμε περάσει ήδη από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα και το ιερό των Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα (που ξανάνοιξε πρόσφατα). Όταν μεσημεριάσει, κάνουμε γευσιγνωσία στο νέο στέκι του Σχινιά, τη «Γαλάζια Ακτή» (2294055800), τσιμπολογώντας ελληνική σαλάτα με καλαθάκι Λήμνου, σουπιές και θαλασσινή λινγκουινάδα. Για δροσιστικό επιδόρπιο (παγωτό και κρύα λουίζα κέρασμα) και προμήθειες σε βιολογικά φρούτα και κηπευτικά, δίνουμε ραντεβού στο Αγρόκτημα Διαμάντι (2294067866). Και όταν βραδιάσει για τα καλά, βλέπουμε μια ταινία με μυρωδιά από αγιόκλημα και γιασεμιά στο θερινό Cool Τύμβος, χαζεύουμε μετά το τέλος τα φώτα της Εύβοιας περπατώντας στον παραλιακό πεζόδρομο και κοιμόμαστε στο ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Marathon Beach» στη Νέα Μάκρη.

Περισσότερες πληροφορίες

Η νεράιδα

  • Ονειρόδραμα
  • Διάρκεια: 90 '

Μοντέρνα εκδοχή του ονειροδράματος του 1938, με τη νεράιδα Οντίν να ερωτεύεται έναν ιππότη, ως site specific installation-performance στη λίμνη

Matsuhisa Athens

Astir Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Τρίγωνο

Αθηνών 36, Καλύβια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Malabar

(ξεν. «The Margi») Λητούς 11, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Άγιος Μερκούριος

Α΄φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Χριστόφορος

Μιχ. Καλαβρυτινού 11, Καλύβια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.