Αλόννησος: Eco-friendly & boutique

Στην καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, οι διακοπές στην Αλόννησο αποκτούν εύκολα οικο-τουριστικό χαρακτήρα, ενώ νέες boutique αφίξεις ανανεώνουν το ενδιαφέρον μας για το λιλιπούτειο νησί των Σποράδων με την ατμοσφαιρική Χώρα και τις εκτυφλωτικές παραλίες.

Αλόννησος: Eco-friendly & boutique

Στην καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, οι διακοπές στην Αλόννησο αποκτούν εύκολα οικο-τουριστικό χαρακτήρα, ενώ νέες boutique αφίξεις ανανεώνουν το ενδιαφέρον μας για το λιλιπούτειο νησί των Σποράδων με την ατμοσφαιρική Χώρα και τις εκτυφλωτικές παραλίες.

Αλόννησος: Eco-friendly & boutique - εικόνα 1
Θαυμάσια η παραλία του Αγ. Δημητρίου

Το καλοκαιρινό κουβάρι της Αλοννήσου ξετυλίγεται ασφαλώς από τα ψηλά, από τη Χώρα (ή Παλιό Χωριό) που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του 1965, αλλά ξαναζωντάνεψε χάρη στην αγάπη ντόπιων και ξένων, οι οποίοι αναστύλωσαν με φροντίδα αρκετά σπίτια του οικισμού. Έτσι, ακόμη και σήμερα η βόλτα εδώ έχει νουάρ ατμόσφαιρα, αφού ξαφνικά κοιτάζεις στο εσωτερικό ενός μισογκρεμισμένου σπιτιού, την ώρα που το άπλωμα του οικισμού στις αντικρινές λοφοκορφές σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεσαι σε κάποιο τρισδιάστατο σκηνικό. Πάνω στο κεντρικό καλντερίμι σχεδόν κάθε μαγαζί έχει και μπαλκόνι με πανοραμική θέα –από το ιταλικό παγωτατζίδικο μέχρι το ιδιαίτερο γλυκοπωλείο «Χαγιάτι» στην άκρη του–, ενώ το μπαράκι «Πιπέρι» αποτελεί ιδανικό spot για χάζι. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων το Πατητήρι, το λιμάνι του νησιού­, απορρόφησε μαζί με τα γειτονικά λιμανάκια του Ρουσούμ Γιαλού και της Βότσης κάπως άναρχα την επιτακτική ανάγκη στέγασης των κατοίκων μετά το σεισμό, ωστόσο τα (πολύ) ωραία αρχίζουν από εδώ και πέρα.

Αλόννησος: Eco-friendly & boutique - εικόνα 2
Αλοννησιώτικο πανοραμίκ

Παίρνοντας τον ένα και μοναδικό δρόμο, με κατεύθυνση βορειανατολική, ξεκινά ένα σερί από παραλίες συγκλονιστικής ομορφιάς, με το απόλυτο πράσινο να φρενάρει στο απόλυτο τιρκουάζ. Ό,τι κι αν γράψει κάποιος για τη Μηλιά, τη Χρυσή Μηλιά, το Κοκκινόκαστρο με τα εντυπωσιακά κοκκινωπά βράχια, τον Τζώρτζη Γιαλό, τον Λεφτό Γιαλό και τον υπέροχο Άγιο Δημήτριο στο τέρμα του ασφαλτοστρωμένου δρόμου, όπου μια γλώσσα γης εισχωρεί στη θάλασσα, είναι πολύ λίγο για να τις περιγράψει με ακρίβεια. Επίσης, σε αυτήν την πλευρά το αγαπημένο των ιστιοπλόων γραφικό λιμανάκι της Στενής Βάλας, με μερικές πολύ καλές ψαροταβέρνες και τις παραλίες­ Γλυφά (η μόνη με watersports) και Άγιος Πέτρος να το αγκαλιάζουν, φαντάζει πλέον και ως μια ελκυστική επιλογή διαμονής χάρη στο πρόσφατης εσοδείας, μικρό και περιποιημένο ξενοδοχείο «4 Εποχές» στην είσοδό του. Και αυτή δεν είναι η μόνη νέα πρόταση που αποδεικνύει ότι το ξενοδοχειακό σκηνικό κινείται πλέον σε boutique ρυθμούς. Πολύ κοντά στην είσοδο του Παλιού Χωριού η αρχιτεκτόνισσα Μαρίλη Τσαγκανού μεταμόρφωσε με μεράκι και φαντασία ένα παλιό οίκημα στον ατμοσφαιρικό ξενώνα τριών δωματίων «Αλθέα», ενώ το «Ikion Eco Boutique Hotel» είναι ένα ριζικά ανακαινισμένο μικρό ξενοδοχείο που λειτουργεί με οικολογικές προδιαγραφές κι έμφαση στις προσωποποιημένες υπηρεσίες, σε ένα καταπράσινο ύψωμα πάνω από τον Ρουσούμ Γιαλό.

Αλόννησος: Eco-friendly & boutique - εικόνα 3
Πρωινή βόλτα στο Παλιό Χωριό της Αλοννήσου

Για όποιον το επιθυμεί οι διακοπές στην Αλόννησο παίρνουν εύκολα ­οικο-τουριστική τροχιά: μην ξεχνάτε πως εδώ βρισκόμαστε στην καρδιά του πρώτου Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της χώρας κι ενός από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus. Περιλαμβάνει, εκτός από την Αλόννησο, έξι μικρότερα νησιά και είκοσι δύο ξερονήσια. κάποια από αυτά είναι επισκέψιμα στο πλαίσιο ημερήσιων εκδρομών με καΐκια που αναχωρούν από το Πατητήρι. Πόλο έλξης για πολλούς συνειδητοποιημένους επισκέπτες αποτελούν επιπλέον τα πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια της Αλοννήσου αλλά και οι αθλητικές διοργανώσεις. Τις ημέρες που βρέθηκα στο νησί γίνονταν αγώνες swim trekking, με τους συμμετέχοντες να κολυμπάνε από τη Αλόννησο στη Σκόπελο και πάλι πίσω. Ναι, σωστά μαντέψατε. Τέτοιες δραστηριότητες αγαπάνε κυρίως οι ξένοι επισκέπτες (πολλοί έχουν πλέον και το δικό τους σπίτι στο νησί), γεγονός που συντελεί σε μια ευχάριστη multi culti ατμόσφαιρα: από μια παρέα Άγγλων συνταξιούχων που ζουν μόνιμα στην Αλόννησο και διοργανώνουν αυτοσχέδια ροκ πάρτι τις Δευτέρες στην πλατεία του Παλιού Χωριού μέχρι τον ιδιοκτήτη και σεφ του ιδιαίτερου ιταλικού εστιατορίου «Acquasanta» Φραντζέσκο Μαρασκίνο, ο οποίος βρήκε στο νησί τον προσωπικό του παράδεισο. Οι πολύ καλές πρώτες ύλες γίνονται για τον ίδιο και την ομάδα του η βάση για μοντέρνα ιταλικά πιάτα, τα οποία θα απολαύσετε στις βεράντες του εστιατορίου με εκπληκτική­ θέα στη δύση. Μεταξύ... τυρού (με απόλυτη πρωταγωνίστρια μια φέτα σπάνιας νοστιμιάς από το τοπικό τυρο­κομείο στον Γέρακα) και αχλαδίου, ο Φραντζέσκο μου έδειξε και το ακόμη ημιτελές καινούργιο παιδί του, μια standing πιτσαρία ονόματι «Diavolo», που λογικά πλέον θα έχει ανοίξει σε μια όμορφη βεράντα ακριβώς πάνω από το εστιατόριο.

Αλόννησος: Eco-friendly & boutique - εικόνα 4
Ξεχωριστά cocktail στο «Drunk Seal»

Όσο για το ποτάκι σας, την αρχή­ μπορείτε να την κάνετε χαλαρά στο Παλιό Χωριό. Αν ωστόσο σκοπεύετε να το πάτε μέχρι αργά, κατευθυνθείτε στα μπαράκια που βρίσκονται στην άκρη της περαντζάδας του λιμανιού, δίπλα στα ατμοσφαιρικά φωτισμένα βράχια. Σε αυτά προστέθηκε φέτος το πολύ γουστόζικo cocktail bar «Drunk Seal», το οποίο άνοιξαν ο Βασίλης και ο Λυκούργος, δύο αδέρφια με καταγωγή από το νησί και θητεία σε γνωστά μαγαζιά της Αθήνας. Επί της υποδοχής ο Βασίλης, με φρέσκο ποπ-κορν κατευθείαν από την μηχανή, και πίσω από τη μπάρα ο Λυκούργος που κινείται με άνεση από τα tikis στα classics και από εκεί στα «δικά» του, τα οποία σερβίρει σε όλων των ειδών τα σκεύη (μέχρι και σε μπιμπερό). Προσωπική προτίμηση το «Stucked in Orange», λόγω Aperol, αλλά μην πείτε όχι και σε αυτά με τα παιχνιδιάρικα ονόματα, όπως το «Ga-Mai-Tai» ή το «Sex On Milia Beach».

Πού να μείνετε

Αλόννησος: Eco-friendly & boutique - εικόνα 5
«Αλθέα»: νέα άφιξη στο Παλιό Χωριό

4 Εποχές Χαριτωμένο ξενοδοχείο με ευρύχωρα δωμάτια ρομαντικού ύφους, που απλώνονται σε bungalows μοντέρνας αισθητικής περιμετρικά της στρογγυλής πισίνας. Γυμναστήριο και roof bar με πανοραμική θέα.
Αtrium of Alonissos (Πατητήρι, 2424065749) Στην αρχή της ανηφόρας προς το Παλιό Χωριό, ένα άνετο και φωτεινό μεγάλο ξενοδοχείο με θέα στη θάλασσα.
Konstantina Studios Παραδοσιακός ξενώνας με άνετα δωμάτια κι ευρύχωρα μπαλκόνια.
Αλθέα Boutique ξενώνας τριών δωματίων στην είσοδο του οικισμού.
Ikion Eco Boutique Hotel Μεταξύ λιμανιού και Ρουσούμ Γιαλού, ένα ξενοδοχείο με μικρά, πολύ όμορφα διαμορφωμένα δωμάτια και a la carte πρωινό στη σκιερή αυλή ή στον καταπράσινο κήπο.

Πού να φάτε

Ελαιώνας Καλόγουστο συγκρότημα με καφετέρια και ταβέρνα στη θάλασσα και αυθεντική τοπική κουζίνα. Ηighlight οι ντόπιες πίτες.
Δενδρολίμανο Πειραγμένη ελληνική κουζίνα με τοπικά υλικά και ιταλικές αποχρώσεις.
Acquasanta Εκπληκτική θέα και ­ιταλότροπη κουζίνα με βάση τα θαλασσινά και ψάρια.
Παραπόρτ Νόστιμα πιάτα με την προσωπική σφραγίδα της κ. Αθανασίας πάνω στο κεντρικό καλντερίμι ή στο πριβέ μπαλκονάκι για δύο.
Φανάρι Πρόσφατα ανακαινισμένη οικογενειακή ψαροταβέρνα στην προκυμαία, με θαλασσινά και ψάρια από το καΐκι τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.