Λαύκος: ένα ανερχόμενο μυστικό

Ο Λαύκος είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Νοτίου Πηλίου και αγναντεύει­ τον Παγασητικό από ψηλά. Το ολοκαίνουργιο country hotel «Λαγού Ράχη», το οποιο δεσπόζει στην άκρη του, ήρθε να προσθέσει στο δυναμικό του μια ιδανική βάση για φυσιολατρικές εξορμήσεις.

Λαύκος: ένα ανερχόμενο μυστικό

Ο Λαύκος είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Νοτίου Πηλίου και αγναντεύει­ τον Παγασητικό από ψηλά. Το ολοκαίνουργιο country hotel «Λαγού Ράχη», το οποιο δεσπόζει στην άκρη του, ήρθε να προσθέσει στο δυναμικό του μια ιδανική βάση για φυσιολατρικές εξορμήσεις.

Λαύκος: ένα ανερχόμενο μυστικό - εικόνα 1
Η παραλία του Πλατανιά βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από τον Λαύκο © Μιχάλης Πόρναλης

Tι ιδιαίτερο έχει αυτό το χωριό κι έχει φέρει κοντά του τα τελευταία χρόνια παρέες καλλιτεχνών και δημοσιογράφων οι οποίοι έχουν αγοράσει και ανακαινίσει πολλά­ από τα πετρόχτιστα σπίτια του; ­Είναι πανέμορφο, με ανθισμένες αυλές και παμπάλαια καλντερίμια που σε προκαλούν να τα ανακαλύψεις, φρέσκο αεράκι, πράσινο παντού και θέα στη θάλασσα. Αξίζει να το περπατήσετε απ’ άκρη σ’ άκρη.

Λαύκος: ένα ανερχόμενο μυστικό - εικόνα 2
Άποψη του Λαύκου

Πιείτε καφέ κάτω από τη σκιά των πλατάνων στην πλατεία και μπείτε στο καφενείο-αξιοθέατο του Μανώλη Φορλίδα, το παλιό­τερο της Ελλάδας (από το 1785), που κάποια εποχή λειτούργησε ως πανδοχείο –λέγεται ότι σε κάποιο από τα δωμάτιά του έμεινε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης– αλλά και ως κρεοπωλείο. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε το χειροποίητο Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης» που πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο γλύπτη, ο οποίος λάτρεψε τον Λαύκο κι έζησε εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αλλά και στο Φάμπειο Μουσείο προς τιμήν του Θ. Φάμπα. Στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού και φιλοξενεί μόνιμη έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη. Περάστε από τον ξυλόφουρνο του κυρ-Γιώργου και δοκιμάστε τη μοσχομυριστή τυρόπιτα και το ελιόψωμό του.

Λαύκος: ένα ανερχόμενο μυστικό - εικόνα 3
Στην πλατεία του Λαύκου

«Λαγού Ράχη»: country hotel-ησυχαστήριο
Στον Λαύκο θα βρείτε εξαιρετικά­ περιποιημένους ξενώνες, οι περισσότεροι από τους οποίους προσφέρουν εξαιρετική θέα. Ο πιο καινούργιος απ’ όλους, που έγινε και η αφορμή αυτού του ταξιδιού, είναι το «Λαγού Ράχη» στην ομώνυμη τοποθεσία. Λάτρεις της φύσης και του Νοτίου Πηλίου, η Σούζαν και ο Κριστιάν έφτιαξαν το δικό τους ησυχαστήριο στο πιο γραφικό αρχοντοχώρι της νότιας πλευράς του βουνού. Το cosy ξενοδοχείο τους βρίσκεται στην άκρη του, έχει πανοραμική θέα προς τον Παγασητικό στα δυτικά, έναν κήπο που ευωδιάζει, γεμάτο λεβάντες, μαντζουράνες αλλά και λουλούδια από την αγγλική εξοχή. Τα χαλαρωτικά δωμάτια έχουν το καθένα τη δική του διακόσμηση, αλλά όλα αντλούν την έμπνευσή τους από την αγγλική, τη γαλλική και την ελληνική κουλτούρα. Η συνύπαρξη των στοιχείων αυτών είναι τόσο αρμονική, που έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε δωμάτιο σπιτιού και όχι ξενοδοχείου. Τα είκοσι δωμάτια και σουίτες μοιράζονται σε τρία κτίρια που λούζονται στο φως κι έχουν θέα στη θάλασσα, στο χωριό και στον κήπο με την πισίνα.

Λαύκος: ένα ανερχόμενο μυστικό - εικόνα 4
Νέα άφιξη στον Λαύκο το «Λαγού Ράχη»

Ως γνήσιος Γάλλος, ο Κριστιάν έχει φροντίσει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κουζίνα αλλά και στην κάβα, εισάγοντας κρασιά από τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ παράλληλα δίνει ξεχωριστή θέση και σε ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα. Πιστεύοντας πως όλο το μυστικό της απόλαυσης βρίσκεται στην αρμονία κρασιού και φαγητού, είναι πάντα παρών για να προτείνει το κρασί που ταιριάζει με τις καλο-μαγειρεμένες multiethnic συνταγές του σεφ. Για να πάρετε μια ιδέα, δοκιμάσαμε μπρουσκετούλες με σολομό και μια αέρινη μους φράουλας, μελωμένο κατσικάκι κι εξαιρετικές κρέπες. Πολλοί από τους ξένους που ζουν μόνιμα στην περιοχή το έχουν κάνει ήδη στέκι τους για φαγητό και καφέ στη βεράντα με την ανεμπόδιστη θέα. Θα δείτε Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς, Αυστριακούς να δίνουν ραντεβού για δραστηριότητες, όπως το μπαζάρ λουλουδιών που οργανώνει η Σούζαν, αλλά και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Fitness and Wellbeing για όλες τις ηλικίες, το οποίο περιλαμβάνει aqua fitness, body balance (yoga, pilates) και fitness dance. Το «Λαγού Ράχη» ανταποκρίνεται απόλυτα στο συνδυασμό βουνό - θάλασσα και είναι ιδανική βάση για εξορμήσεις.

Λαύκος: ένα ανερχόμενο μυστικό - εικόνα 5

Η χαρά του πεζοπόρου
Ο Σύλλογος Φίλοι των Καλντεριμιών έχει φροντίσει για τη χάραξη και τη συντήρηση ενός υποδειγματικού δικτύου μονοπατιών μέσα στο βουνό και προς τους κοντινούς οικισμούς. Με οδηγό τον Κριστιάν πήραμε μια γεύση διασχίζοντας το μονοπάτι που ξεκινά από τον Λαύκο και καταλήγει στη Μηλίνα. Μέσα σε μια φύση που οργιάζει, τα πλατάνια και τα πεύκα δίνουν τη θέση τους, πλησιάζοντας στο χωριό, στα λιόδεντρα και τα οπωροφόρα. Κατηφορίζοντας, σχεδόν στη μέση της διαδρομής, θα δείτε στα αριστερά μια πανέμορφη παλιά βρύση και δεξιά ένα λευκοβαμμένο ξωκλήσι, ενώ θα εντοπίσετε και άφθονα σημεία θέας στο ομορφότερο κομμάτι του Παγασητικού με τα μικρά νησάκια. Αν ρίξετε μια ματιά στο www.pelionwalks.org, θα δείτε το σύνολο των διαδρομών καθώς και αναλυτικές πληροφορίες οι οποίες αφορούν την περιοχή.

Λαύκος: ένα ανερχόμενο μυστικό - εικόνα 6
Κολύμπι στα ήρεμα νερά του Μορτιά © Μιχάλης Πόρναλης

Ώρα για κολύμπι
Αιγαίο ή Παγασητικός; Ο Λαύκος βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που επιτρέπει και τις δύο επιλογές σε σύντομο χρόνο. Προς την πλευρά του Αιγαίου, σε απόσταση 8,5 χιλιομέτρων, θα βρείτε την παραλία Μικρό πολύ κοντά στον οικισμό Πλατανιάς με λίγες ταβέρνες και καφέ. Ακόμη μερικές ωραίες παραλίες είναι το Καστρί, ο Μορτιάς και τα Ποτιστικά. Στην πλευρά του Παγασητικού μια επιλογή είναι πάντα η παραθαλάσσια Μηλίνα, ένα από τα πιο πολυσύχναστα παραθεριστικά κέντρα των Βολιωτών. Πιο ήσυχο το Χόρτο, χωμένο κυριολεκτικά στο πράσινο, έχει συμπαθητική παραλία και αξίζει να κάνετε μια στάση στο «Caminito» για κρέπα ή ποτό.

Λαύκος: ένα ανερχόμενο μυστικό - εικόνα 7
Στιγμές χαλάρωσης στην πισίνα του «Λαγού Ράχη»

Στο δρόμο προς το Τρίκερι
Γεμάτη όρμους και κολπίσκους είναι η διαδρομή προς το Τρίκερι, που βρίσκεται στην κορυφή του υψώματος στην άκρη του Παγασητικού. Χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, σε βράχο 300 μ. πάνω από τη θάλασσα, για να προστατευτεί από τους πειρατές ο πληθυσμός του νησιού Παλιό Τρίκερι. Έχει νησιώτικο χαρακτήρα και διαφέρει από τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου. Από εκεί ξεκινά μονοπάτι που το συνδέει με το ψαροχώρι Αγία Κυριακή, το επίνειό του. Γύρω από το φυσικό λιμάνι μικρά ταβερνάκια σερβίρουν θαλασσινούς μεζέδες και φρέσκο ψάρι. Το γειτονικό ψαροχώρι Κόττες μαγεύει με την απλότητά του. Έξω από την ταβέρνα «Τσέτα» θα σας τραβήξουν την προσοχή οι φουντωτοί βασιλικοί. Αξίζει να κάνετε μια στάση για να δοκιμάσετε ψαράκι και τα νόστιμα μαγειρευτά της κ. Ασημίνας.
Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από τον Αλογόπυργο μπορείτε να πάρετε θαλάσσιο ταξί για να επισκεφθείτε το Παλιό Τρίκερι ή το Νησί της Παναγίας. Το νησί είναι μικρό και η προβλήτα γεμάτη ψαροταβέρνες. Για να μη χαθείτε, ρωτήστε για το δρομάκι που οδηγεί στη μονή της Ευαγγελίστριας, η οποία δεσπόζει σε κοντινό ύψωμα περίπου στο μέσο του νησιού. Χτίστηκε το 1835 και στην είσοδό της υπάρχει μια επιγραφή με τη μορφή μιας γυναίκας: «Εδώ σε τούτο το νησί, το Τρίκερι, έζησαν από το 1948 έως το 1953 πέντε χιλιάδες γυναίκες πολιτικές εξόριστες». Ο επιστάτης της μονής είναι πάντα πρόθυμος να μιλήσει για την ιστορία της, για την ιστορία του νησιού και να σας δείξει το σημείο όπου ζούσαν οι πολιτικοί κρατούμενοι. Το καθολικό είναι περιτριγυρισμένο από κελιά που λειτουργούν ως ξενώνες ακόμη και σήμερα.

Το «Λαγού Ράχη» είναι ανοιχτό όλο το χρόνο. Τιμές από € 55 (δίκλινο) και € 190 (grand suite). Κρατήσεις: 2423065144, www.lagouraxi.com.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.