Ταξίδι με αφορμή

Από την all time classic καυτή σοκολάτα με churros (το ισπανικό after-hours «βρόμικο») μέχρι τις μοδάτες καταλανικές τσοκολατερίες-πεδίο πειραματισμού ανερχόμενων σεφ, η σχέση της Βαρκελόνης με τη σοκολάτα είναι ένα καζάνι που βράζει. Πάρτε αφορμή από την ταινία «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» και ανακαλύψτε την καυτή Βαρκελόνη της xocolata (καταλανιστί η σοκολάτα).

Ταξίδι με αφορμή

Βαρκελόνη XXXocolata!

Από την all time classic καυτή σοκολάτα με churros (το ισπανικό after-hours «βρόμικο») μέχρι τις μοδάτες καταλανικές τσοκολατερίες-πεδίο πειραματισμού ανερχόμενων σεφ, η σχέση της Βαρκελόνης με τη σοκολάτα είναι ένα καζάνι που βράζει. Πάρτε αφορμή από την ταινία «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» και ανακαλύψτε την καυτή Βαρκελόνη της xocolata (καταλανιστί η σοκολάτα).

Ταξίδι με αφορμή - εικόνα 1

«Όλοι οι connoisseurs που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από τη σοκολάτα πρέπει να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για ένα ταξίδι ανακάλυψης στη Βαρκελόνη», δηλώνει στο ταξιδιωτικό περιοδικό των Sunday Times η Stephanie Zonis, που θεωρείται από τις κορυφαίες κριτικούς σοκολάτας (ναι, κι όμως υπάρχει τέτοιο επάγγελμα) στον κόσμο. Πέρα από το ότι η Βαρκελόνη καυχιέται ότι είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που μυήθηκε στη σοκολάτα, όπως επιχειρηματολογεί και το σχετικό μουσείο της πόλης, το ενδιαφέρον είναι ότι μια γενιά νέων σεφ ανοίγουν μοντέρνα εργαστήρια σοκολάτας που εντυπωσιάζουν με τους πειραματισμούς τους. Με τι τη θέλετε τη σοκολάτα σας: παρμεζάνα ή αντζούγια;

Ζεστή σοκολάτα με τσίλι; Χθεσινά νέα. Για να πάρετε μια γεύση από το μέλλον δοκιμάστε τα σοκολατάκια με wasabi (η γνωστή καυτερή γιαπωνέζικη «μουστάρδα» που συνοδεύει το σούσι) ή με σόγια σε σχήμα γιαπωνέζικης σημαίας διά χειρός του μαθητή του διάσημου Ferran Adria Oriol Balaguer (0034 933632298, www.oriolbalaguer.com), ο οποίος πρόσφατα άνοιξε ατελιέ σοκολάτας στη Βαρκελόνη. Στο ντιζαϊνάτο cafe Cacao Sampaka (0034 932720833, www.cacaosampaka.com) ο αδελφός και συνεργάτης του Adria, Albert, θέλει να ξυπνήσει και να επικοινωνήσει την παραδοσιακή κουλτούρα του κακάο, όπως διαβάζουμε στις επιγραφές στον τοίχο. Εδώ μπορείς να απολαύσεις μια ζεστή σοκολάτα με γεύση τσαγιού γιασεμί, να μασουλήσεις σοκολατένιες «ελίτσες» από διάφορες σοκολάτες του κόσμου αλλά και να δοκιμάσεις τα όριά σου: σοκολάτα με παρμεζάνα, με ξίδι μπαλσάμικο ή με αντζούγια και αμύγδαλο;

Ότι οι κάτοικοι της Ιβηρικής μπορούν να αξιοποιήσουν μέχρι και το παραμικρό πετσάκι του χοιρινού το γνωρίζαμε (τα τσιπς από μάγουλο χοιρινού, για παράδειγμα, πουλιούνται χύμα μαζί με τις ελιές για TV snack....), πού να το φανταστούμε όμως ότι άλλος ένας δημιουργικός patissier, ο Enric Rivira (0034 934192547, www.enricrovira.com), θα βουτούσε την πέτσα του χοιρινού σε σοκολάτα, δημιουργώντας εναλλακτικά σοκολατάκια; Αυτό πάντως που κάνει τις δημιουργίες του Rivira μοναδικές είναι οι φόρμες τους: έργα τέχνης που εμπνέονται από τον Gaudi μέχρι τους πλανήτες. Αν δεν πάθατε ακόμη σάκχαρο, ολοκληρώστε το τουρ με ένα δείπνο στο Espai Sucre (0034 932681630, www.espaisucre.com), όπου όλα τα πιάτα (ορεκτικά, κυρίως κ.λπ.) είναι επιδόρπια, και η σοκολάτα δεν μπορεί παρά να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ταξίδι με αφορμή - εικόνα 2
Δημιουργικές σοκολατοπροτάσεις στο cafe «Cacao Sampaka»

Κάτι λιγότερο δημιουργικό, παρακαλώ;

Εντάξει, είπαμε, δεν μασουλάνε όλοι οι Καταλανοί σοκολατάκια με αντζούγια. Για πιο ορίτζιναλ εμπειρίες, πιείτε ένα cult σοκολατένιο ρόφημα Cacaolat από το συλλεκτικό μπουκαλάκι στα γαλακτοπωλεία-αντίκες του Raval ή απολαύστε μια παραδοσιακή πηχτή ζεστή σοκολάτα με churros (τραγανά μπαστουνάκια ζυμαριού που τα βουτάς μες στο ρόφημα) σε κάποιο από τα παραδοσιακά καφέ, όπως το Els Quatre Gats, όπου έπινε τη σοκολάτα του ο Πικάσο. Κι αν σας βρει το ξημέρωμα στους δρόμους, τιμήστε τη σοκολάτα με churros στο πόδι σε κάποια από τις after hours σοκολατερίες.

Δέσποινα Ζευκιλή
dzeykili@athinorama.gr
Μουσείο Σοκολάτας

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το Μουσείο της Σοκολάτας για ένα μάθημα ιστορίας - από τους πρώτους διδάξαντες Μάγια μέχρι τους Ελβετούς, που πρωτοτύπησαν προσθέτοντας γάλα και κερδίζοντας την παγκόσμια αγορά - αλλά και για να χαζέψετε διάφορα σοκολατοδημιουργήματα: από τη Sagrada Familia του Gaudi μέχρι τον Ροναλντίνιο. Museu de

Xocolata: 0034 932687878, www.museuxocolata.com.

INFO

Αν σας ξελιγώσαμε, κλείστε δωμάτιο στο νεανικό και ντιζαϊνάτο Casa Camper της γνωστής φίρμας παπουτσιών (0034 933426280, www.casacamper.com), στο πολυτελές Hotel Ritz (0034 935101130, www.lhw.com/ritzbarcel) ή περιμένετε το υποσχόμενο ντιζαϊνάτο Granados 83 που ανοίγει το Δεκέμβριο (Enric Granados 83, www.designhotels.com).

TIP

Tσεκάρετε τους πάγκους της Bocheria (Κεντρική Αγορά) για τις σούπερ σοκολάτες Blanxart (θα τις βρείτε ανάμεσα

στους πάγκους με τα αλλαντικά).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"The Pelion Manifesto": Όταν το design συναντά την ψυχή του βουνού

Σε ένα νεοκλασικό του 1861 θα συναντήσεις όχι απλά έναν ξενώνα αλλά ένα προσωπικό μανιφέστο ζωής και αισθητικής από τον Γιώργο Θησέα Καράμπελα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
28/04/2025

Τον Μάιο δίνουμε εικαστικό "Ραντεβού στην Ύδρα"

Οκτώ Έλληνες καλλιτέχνες δίνουν το δικό τους παρόν σε ένα εικαστικό "Ραντεβού στην Ύδρα" στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας.

5 μέρη στον κόσμο που πρέπει να επισκεφτείς αν αγαπάς τις γάτες

Από την Ρώμη στην Ιαπωνία, ένα νιάου δρόμος!

Mία ξεχωριστή συνάντηση 34 καλλιτεχνών που αντλούν έμπνευση από το Ζαγόρι

Μάθε ό,τι χρειάζεται για την 4η δράση του Aristi Cultural Initiative.

Κάτι μαγειρεύει εκεί ψηλά ο Daniel Boulud

Ο χιλιοβραβευμένος σεφ και restaurateur ετοιμάζει μια ακόμη δυνατή κίνηση, μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Αργίες 2025: Οι επόμενες εξόρμησεις και τα τριήμερα που έρχονται

Το 2025 προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για εξόρμηση και χαλάρωση με τις αργίες και τα τριήμερα που θα μας επιτρέψουν να ανακαλύψουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Οι χώρες με τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια - σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν σε έναν ευτυχισμένο γάμο ή μια επιτυχημένη σχέση και πώς αυτό επηρεάζει το ευ ζην;