Ταξίδι με αφορμή

Από την all time classic καυτή σοκολάτα με churros (το ισπανικό after-hours «βρόμικο») μέχρι τις μοδάτες καταλανικές τσοκολατερίες-πεδίο πειραματισμού ανερχόμενων σεφ, η σχέση της Βαρκελόνης με τη σοκολάτα είναι ένα καζάνι που βράζει. Πάρτε αφορμή από την ταινία «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» και ανακαλύψτε την καυτή Βαρκελόνη της xocolata (καταλανιστί η σοκολάτα).

Ταξίδι με αφορμή

Βαρκελόνη XXXocolata!

Από την all time classic καυτή σοκολάτα με churros (το ισπανικό after-hours «βρόμικο») μέχρι τις μοδάτες καταλανικές τσοκολατερίες-πεδίο πειραματισμού ανερχόμενων σεφ, η σχέση της Βαρκελόνης με τη σοκολάτα είναι ένα καζάνι που βράζει. Πάρτε αφορμή από την ταινία «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» και ανακαλύψτε την καυτή Βαρκελόνη της xocolata (καταλανιστί η σοκολάτα).

Ταξίδι με αφορμή - εικόνα 1

«Όλοι οι connoisseurs που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από τη σοκολάτα πρέπει να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για ένα ταξίδι ανακάλυψης στη Βαρκελόνη», δηλώνει στο ταξιδιωτικό περιοδικό των Sunday Times η Stephanie Zonis, που θεωρείται από τις κορυφαίες κριτικούς σοκολάτας (ναι, κι όμως υπάρχει τέτοιο επάγγελμα) στον κόσμο. Πέρα από το ότι η Βαρκελόνη καυχιέται ότι είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που μυήθηκε στη σοκολάτα, όπως επιχειρηματολογεί και το σχετικό μουσείο της πόλης, το ενδιαφέρον είναι ότι μια γενιά νέων σεφ ανοίγουν μοντέρνα εργαστήρια σοκολάτας που εντυπωσιάζουν με τους πειραματισμούς τους. Με τι τη θέλετε τη σοκολάτα σας: παρμεζάνα ή αντζούγια;

Ζεστή σοκολάτα με τσίλι; Χθεσινά νέα. Για να πάρετε μια γεύση από το μέλλον δοκιμάστε τα σοκολατάκια με wasabi (η γνωστή καυτερή γιαπωνέζικη «μουστάρδα» που συνοδεύει το σούσι) ή με σόγια σε σχήμα γιαπωνέζικης σημαίας διά χειρός του μαθητή του διάσημου Ferran Adria Oriol Balaguer (0034 933632298, www.oriolbalaguer.com), ο οποίος πρόσφατα άνοιξε ατελιέ σοκολάτας στη Βαρκελόνη. Στο ντιζαϊνάτο cafe Cacao Sampaka (0034 932720833, www.cacaosampaka.com) ο αδελφός και συνεργάτης του Adria, Albert, θέλει να ξυπνήσει και να επικοινωνήσει την παραδοσιακή κουλτούρα του κακάο, όπως διαβάζουμε στις επιγραφές στον τοίχο. Εδώ μπορείς να απολαύσεις μια ζεστή σοκολάτα με γεύση τσαγιού γιασεμί, να μασουλήσεις σοκολατένιες «ελίτσες» από διάφορες σοκολάτες του κόσμου αλλά και να δοκιμάσεις τα όριά σου: σοκολάτα με παρμεζάνα, με ξίδι μπαλσάμικο ή με αντζούγια και αμύγδαλο;

Ότι οι κάτοικοι της Ιβηρικής μπορούν να αξιοποιήσουν μέχρι και το παραμικρό πετσάκι του χοιρινού το γνωρίζαμε (τα τσιπς από μάγουλο χοιρινού, για παράδειγμα, πουλιούνται χύμα μαζί με τις ελιές για TV snack....), πού να το φανταστούμε όμως ότι άλλος ένας δημιουργικός patissier, ο Enric Rivira (0034 934192547, www.enricrovira.com), θα βουτούσε την πέτσα του χοιρινού σε σοκολάτα, δημιουργώντας εναλλακτικά σοκολατάκια; Αυτό πάντως που κάνει τις δημιουργίες του Rivira μοναδικές είναι οι φόρμες τους: έργα τέχνης που εμπνέονται από τον Gaudi μέχρι τους πλανήτες. Αν δεν πάθατε ακόμη σάκχαρο, ολοκληρώστε το τουρ με ένα δείπνο στο Espai Sucre (0034 932681630, www.espaisucre.com), όπου όλα τα πιάτα (ορεκτικά, κυρίως κ.λπ.) είναι επιδόρπια, και η σοκολάτα δεν μπορεί παρά να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ταξίδι με αφορμή - εικόνα 2
Δημιουργικές σοκολατοπροτάσεις στο cafe «Cacao Sampaka»

Κάτι λιγότερο δημιουργικό, παρακαλώ;

Εντάξει, είπαμε, δεν μασουλάνε όλοι οι Καταλανοί σοκολατάκια με αντζούγια. Για πιο ορίτζιναλ εμπειρίες, πιείτε ένα cult σοκολατένιο ρόφημα Cacaolat από το συλλεκτικό μπουκαλάκι στα γαλακτοπωλεία-αντίκες του Raval ή απολαύστε μια παραδοσιακή πηχτή ζεστή σοκολάτα με churros (τραγανά μπαστουνάκια ζυμαριού που τα βουτάς μες στο ρόφημα) σε κάποιο από τα παραδοσιακά καφέ, όπως το Els Quatre Gats, όπου έπινε τη σοκολάτα του ο Πικάσο. Κι αν σας βρει το ξημέρωμα στους δρόμους, τιμήστε τη σοκολάτα με churros στο πόδι σε κάποια από τις after hours σοκολατερίες.

Δέσποινα Ζευκιλή
dzeykili@athinorama.gr
Μουσείο Σοκολάτας

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το Μουσείο της Σοκολάτας για ένα μάθημα ιστορίας - από τους πρώτους διδάξαντες Μάγια μέχρι τους Ελβετούς, που πρωτοτύπησαν προσθέτοντας γάλα και κερδίζοντας την παγκόσμια αγορά - αλλά και για να χαζέψετε διάφορα σοκολατοδημιουργήματα: από τη Sagrada Familia του Gaudi μέχρι τον Ροναλντίνιο. Museu de

Xocolata: 0034 932687878, www.museuxocolata.com.

INFO

Αν σας ξελιγώσαμε, κλείστε δωμάτιο στο νεανικό και ντιζαϊνάτο Casa Camper της γνωστής φίρμας παπουτσιών (0034 933426280, www.casacamper.com), στο πολυτελές Hotel Ritz (0034 935101130, www.lhw.com/ritzbarcel) ή περιμένετε το υποσχόμενο ντιζαϊνάτο Granados 83 που ανοίγει το Δεκέμβριο (Enric Granados 83, www.designhotels.com).

TIP

Tσεκάρετε τους πάγκους της Bocheria (Κεντρική Αγορά) για τις σούπερ σοκολάτες Blanxart (θα τις βρείτε ανάμεσα

στους πάγκους με τα αλλαντικά).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Μεσσηνία, μια χουλιγουντιανή σταρ σε 15 στοπ-καρέ

Ευλογημένη από την φύση της και κινηματογραφική, η ανατολική Μεσσηνία σε καλεί από την Κορώνη ως την Κυπαρισσία για διακοπές... ή για το επόμενο φιλμ του Νόλαν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
08/07/2025

Γιατί το The Old Markets στη Σύμη είναι ένα ξενοδοχείο-προορισμός

Όλοι οι λόγοι που καθιστούν ξεχωριστό το boutique hotel σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της χώρας.

Τop εμπειρίες στα νησιά του Αργοσαρωνικού

Ο Αργοσαρωνικός προσφέρει μια πανδαισία καλοκαιρινών στιγμών. Αρκεί να αφεθείτε στην top εμπειρία κάθε νησιού για να τη ζήσετε όπως της αξίζει.

Σε αυτό το ξενοδοχείο της Μήλου ξεχνιόμαστε ευχαρίστως κοιτάζοντας τη γραμμή του ορίζοντα

Ανακαλώντας στιγμιότυπα, ή μάλλον αισθήσεις που βιώσαμε στο ολοκαίνουργο ξενοδοχείο "Golden Milos Beach House by Domotel", στο πρώτο Κυκλαδίτικο weekend του καλοκαιριού.

Στον Κάλαμο και τον Καστό, τα 'μυστικά' του Ιονίου

Στη λιγότερο δημοφιλή μεριά του πελάγους, Κάλαμος και Καστός μοιάζουν να ξεπήδησαν από κάποιο παράλληλο -σίγουρα πιο παρθένο και ανέμελο- σύμπαν του ελληνικού καλοκαιριού. Και αξίζουν της απόλυτης προσοχής σου.

Λούβρο: Απ’ το Βυζάντιο στον Louboutin μέσω μιας μοναδικής έκθεσης

Πλέκοντας περίτεχνα πρωτοπορία και ιστορία, η έκθεση "Louvre Couture: Statement Κομμάτια" στο Παρίσι βάζει στόχο να αποδείξει ότι η σύγχρονη μόδα δεν εξελίσσεται στο κενό.

Στο καταφύγιο του Μονέ: Μια μέρα στο Giverny

Στο Giverny, στο σπίτι του Μονέ και μόλις μια ώρα μακριά από το Παρίσι, δεν κοιτάς απλώς το μαγευτικό κήπο με τα νούφαρα και την ιαπωνική γέφυρα με τις γλυσίνες. Κοιτάς μέσα από τα μάτια του μεγάλου Ιμπρεσιονιστή. Και για μια στιγμή, βλέπεις όπως εκείνος.