ΕΛΣΙΝΚΙ

Μουσεία, μοντέρνα αρχιτεκτονική, κουλτουριάτικα στέκια, μοδάτα club-restaurant και απέραντες βόλτες με θέα τη θάλασσα. Ένα καλοκαιρινό short break στο πανέμορφο Ελσίνκι μπορεί να σας γεμίσει με απρόσμενα όμορφες εικόνες και εμπειρίες υπό το φως του ήλιου του μεσονυχτίου.

ΕΛΣΙΝΚΙ

Pump up the volume... στη σιωπή του μεσονυκτίου

Μουσεία, μοντέρνα αρχιτεκτονική, κουλτουριάτικα στέκια, μοδάτα club-restaurant και απέραντες βόλτες με θέα τη θάλασσα. Ένα καλοκαιρινό short break στο πανέμορφο Ελσίνκι μπορεί να σας γεμίσει με απρόσμενα όμορφες εικόνες και εμπειρίες υπό το φως του ήλιου του μεσονυχτίου.

ΕΛΣΙΝΚΙ - εικόνα 1

Μερικά πράγματα λειτουργούν εντελώς συνειρμικά. Ακούμε Φινλανδία και το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι το παραμύθι στο χωριό του Αϊ-Βασίλη στη Λαπωνία, τα παιχνίδια με τα έλκηθρα, τη σάουνα, άντε και το σολομό. Υπέροχα όλα αυτά, όμως η βορινή Φινλανδία, η χώρα των χιλίων λιμνών (στην πραγματικότητα ξεπερνούν τις 1.500), κρύβει μια μεγάλη έκπληξη σε κάθε της γωνιά. Κουκλίστικο το Ελσίνκι, εξωτική η ομορφιά των υγρών στοιχείων της χώρας, ποταμών και λιμνών, στην κεντρική και βορειοανατολική Φινλανδία, πλούσια η καλλιτεχνική ζωή στις πόλεις - και μάλιστα με φεστιβάλ διεθνούς κύρους. Όσο έντονα μπορείς να ζήσεις τη δράση στη φύση, τόσο εύκολα και ευχάριστα μπορείς να νιώσεις την ξεγνοιασιά και τη γαλήνη που μπορεί να σου προσφέρει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη όπως το Ελσίνκι, που αυτή την εποχή είναι στα πιο όμορφά του.

Και τους τρεις μήνες του καλοκαιριού η παγωμένη αλλά πάντα γοητευτική χειμωνιάτικη μελαγχολία που συνήθως το σκεπάζει ξεσπά σε ένα ατέλειωτο πανηγύρι, πράγμα που χαίρεσαι και απολαμβάνεις με θέα τη θάλασσα, κάνοντας έναν περίπατο στον παραθαλάσσιο δρόμο, πίνοντας καφέ ή απολαμβάνοντας ένα νόστιμο ρομαντικό γεύμα, λόγου χάριν στο εστιατόριο «Tooloranta». Ο καλύτερος τρόπος να ζήσεις την πολιτιστική και ψυχαγωγική κίνηση της πόλης στο κέντρο είναι να την ανακαλύψεις ο ίδιος, κι αυτό παρά το γεγονός ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τραμ για να πας στα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης^ με λίγα λόγια, «τρεχάτε ποδαράκια μου» - με ένα χάρτη ανά χείρας φυσικά. Άλλωστε το Ελσίνκι δεν είναι αχανές, αφού έχει γύρω στους 550.000 κατοίκους.

ΕΛΣΙΝΚΙ - εικόνα 2

Η πόλη χθες και σήμερα

Η αρχιτεκτονική πολυμορφία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Ελσίνκι. Σχεδόν όλη η πόλη ήταν χτισμένη με ξύλο, μέχρι πριν καεί κατά την περίοδο του σουηδο-ρωσικού πολέμου στις αρχές του 19ου αιώνα (1808-1809). Άρχισε να ξαναχτίζεται σιγά σιγά με ένα νέο στυλ που έδωσε ένα πολύ χαρακτηριστικό στίγμα στη νεότερη αρχιτεκτονική της βόρειας Ευρώπης. Θα δείτε κτίρια κλασικού ρυθμού που έχτισαν οι τσάροι της Ρωσίας, όταν κατείχαν τη χώρα ως δουκάτο, μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στην Πλατεία Γερουσίας προσόψεις αυστηρού νεοκλασικού ύφους, στη συνοικία Γιούνγκενστιλ που είναι κοντά στο πάρκο Καϊβοπουίστο, το Σιδηροδρομικό Σταθμό, που θυμίζει σκηνικό χολιγουντιανής ταινίας, πανύψηλα κτίρια κατά μήκος των λεωφόρων που θυμίζουν τα μεγαλεία του μεσοπολέμου. Κι όλα αυτά εναλλάσσονται με μοντέρνους ουρανοξύστες στο κέντρο της σύγχρονης συνοικίας, εκεί όπου στεγάζονται οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες. Θα θαυμάσετε το περίπλοκο κτίριο Φινλάντια Χολ αλλά και το κομψό πενταώροφο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Kiasma, που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Αλβάαρ Άλτο.

ΕΛΣΙΝΚΙ - εικόνα 3

Μπουκέτο επιλογών

Όσο πιο πολύ χρόνο διαθέτεις σε έναν τόπο, τόσο περισσότερα μυστικά ανακαλύπτεις. Αν πάτε στο Ελσίνκι μόνο για ένα τριήμερο και είστε αποφασισμένοι να δείτε την πόλη και να πάρετε μια ισχυρή δόση από καλλιτεχνικά δρώμενα, σίγουρα θα πρέπει να πάτε καλά ενημερωμένοι, γιατί αν χρειαστεί να επιλέξετε εκεί θα μπερδευτείτε. Η πολιτιστική δράση είναι πλούσια σε εκθέσεις, συναυλίες και παραστάσεις. Δύο must εμπειρίες είναι τα κλασικά λυρικά και μπαλετικά αριστουργήματα στη Finnish National Opera (www.operafin.fi) και η σύγχρονη καλλιτεχνική δράση στο παλιό εργοστάσιο της Nokia και νυν Kaapelitehtaalla (γνωστό ως Cable Factory www.kaapelitehdas.fi ) λίγο έξω από το κέντρο. Σ' αυτή την καλλιτεχνική μήτρα της πόλης, πλήθος καλλιτεχνών (φωτογράφοι, ζωγράφοι, χορευτές, θεατρικοί θίασοι) έχουν τους χώρους δημιουργίας τους -μεταξύ αυτών και η χορευτική παράσταση της ομάδας «Zodiak», που δίνει παραστάσεις στο μικρό θεατράκι.

Η σύγχρονη ζωή και οι μνήμες της πόλης αντικατοπτρίζονται στην πλατεία της Γερουσίας, της Αγοράς, με την πολύχρωμη λαϊκή αγορά αλλά και στην πλατεία Εσπλανάντι. Την προσοχή θα σας τραβήξει ο επιβλητικός ελληνορθόδοξος ναός του Ουσπένσκι, στο λόφο δίπλα από το λιμάνι και το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου μπροστά από το οποίο στήνεται παζάρι με αντίκες. Η απόλυτη ηρεμία σε χαλαρώνει γλυκά, μπροστά από το μνημείο του εθνικού μουσουργού των Φινλανδών, του Γιαν Σιμπέλιους, μέσα στο ομώνυμο πάρκο δίπλα στη θάλασσα. Ενώ την ίδια ηρεμία με περισσότερη μυσταγωγία αισθάνεσαι στην κυκλική εκκλησία Τεμπελιάουκιο, που είναι κατασκευασμένη στην καρδιά ενός γρανιτένιου βράχου. Η «Εκκλησία των βράχων», όπως και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Kiasma, είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχιτεκτονικής της πόλης. Κι αν θέλετε να δείτε προχωρημένο design σε αντικείμενα και ρούχα, επισκεφτείτε την γκαλερί-showroom και τα καταστήματα της μεγάλης φινλανδικής φίρμας Arabia και iittala για να δείτε ντιζαϊνάτα κεραμικά, γυάλινα διακοσμητικά αντικείμενα και είδη σπιτιού. Όσο για nordic στυλάτα ρούχα, θα πάτε στα καταστήματα Marimekko.

ΕΛΣΙΝΚΙ - εικόνα 4

Αξίζει να δοκιμάσετε

Θα βρεθείτε μπροστά σε μια γευστική πρόκληση, διαμετρικά διαφορετική από τη μεσογειακή, που ξεκινάει από τα μαύρα ψωμάκια με διαφορετικές γεύσεις και συνεχίζει με σολομό που θα τον βρείτε μαγειρεμένο με χίλιους τρόπους, με σούπα ταράνδου, πέρδικα χιονιού και με μεγάλη ποικιλία ψαριών - ιδιαίτερα ρέγγας. Πιείτε καφέ η δοκιμάστε φινλανδικές λιχουδιές στο Κάπελι, παλιό καφενείο-ρεστοράν και κλείστε το γεύμα ή το δείπνο σας με τα υπέροχα γλυκά^ κατά προτίμηση αυτά που είναι φτιαγμένα με μπέρις, τα μούρα του αρκτικού δάσους, που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, αλλά και στην παραγωγή ασυνήθιστων λικέρ. Τσουγκρίστε ποτήρια με κοσκενκόρβα (μοιάζει με ρακί) ή με βότκα Finlandia. Ξεχωριστή εμπειρία το ποτάκι στο μικροσκοπικό αλλά πρωτότυπο «Ice Bar» του Ελσίνκι (ζητήστε από την μπαργούμαν να σας φτιάξει κοκτέιλ με λικέρ βατόμουρου) και η μπύρα - κατά προτίμηση η ξανθιά Lapin Culta στο πρωτότυπης διακόσμησης «Tractor Restaurant». Σημειώστε την περιοχή Καταγιανόκα: είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες γωνιές της πόλης με τα παλιά εργοστασιακά συγκροτήματα που τώρα έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Για τη διαμονή υπάρχουν πολλές επιλογές, κάποιες από τις πιο αξιόλογες είναι τα ξενοδοχεία «Grand Marina» (παλιές αποθήκες κοντά στο λιμάνι), «Scandic Hotel Continental» στην λίμνη Toolanta και το μοντέρνο «Simonkentta» στο κέντρο της πόλης.

Μαρία Κρύου
mkriou@athinorama.gr
Για το ταξίδι στην Φιλανδία ευχαριστούμε το γραφείο Nordic Experts - Finnair (2103255235, 2103213109).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.