ΗΡAΚΛΕΙΟ

Αρχαιολογικό sightseeing, funky πεζόδρομοι και έντονο nightlife, δυναμικά beach bars, αλλά και πολυτελή resorts. Προσθέστε σ' αυτά για φέτος και τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Ολυμπιάδας που φιλοξενούνται στο υπερσύγχρονο Παγκρήτιο γήπεδο και έχετε την εικόνα μιας πόλης που είναι πανέτοιμη να μας υποδεχθεί.

ΗΡAΚΛΕΙΟ

Αρχαιολογικό sightseeing, funky πεζόδρομοι και έντονο nightlife, δυναμικά beach bars, αλλά και πολυτελή resorts. Προσθέστε σ' αυτά για φέτος και τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Ολυμπιάδας που φιλοξενούνται στο υπερσύγχρονο Παγκρήτιο γήπεδο και έχετε την εικόνα μιας πόλης που είναι πανέτοιμη να μας υποδεχθεί.

ΗΡAΚΛΕΙΟ - εικόνα 1

Tα καλύτερα spots του Ηρακλείου

Οι αλλαγές που έγιναν στο Ηράκλειο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων εστιάζονται στην εκ νέου διαμόρφωση της παραλιακής οδού στα δυτικά του παλιού λιμανιού, με τη γνωστή αλλά αναβαθμισμένη πιάτσα εστιατορίων και ανοιχτών μπαρ. Το στολίδι όμως της πόλης σε καλωσορίζει όταν φτάνεις με το πλοίο: το φρούριο του Κούλε στέκει υποβλητικά στην είσοδο του παλιού λιμανιού του Ηρακλείου από το 16ο αιώνα.

Η βόλτα στο λιμενοβραχίονα που καταλήγει στο εξαιρετικά καλοδιατηρημένο φρούριο μπαίνει στα "οπωσδήποτε" της ατζέντας μας και μας κάνει να ξεχνάμε τις πολυκατοικίες που χαρακτηρίζουν την παραλιακή πρόσοψη της πόλης. Ούτως ή άλλως τα διάσπαρτα στο Ηράκλειο αρχιτεκτονικά μνημεία, απομεινάρια της οθωμανικής και ενετικής κατοχής, προσδίδουν στη σύγχρονη μεγαλούπολη μια αρχοντική αίγλη που σίγουρα σβήνει την άχαρη οικιστική εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες: Ο ρομαντικός νεοκλασικισμός των αναπαλαιωμένων κτιρίων της 25ης Αυγούστου, του κεντρικού δρόμου που βγάζει στην καρδιά του Ηρακλείου. Ο επιβλητικός ναός του Αγίου Τίτου στην ομώνυμη πλατεία, με εξωτερικά μορφολογικά στοιχεία που απηχούν οθωμανικές και βυζαντινές επιρροές. Η ενετική Λότζια (17ος αι.) όπου στεγάζεται σήμερα το Δημοτικό Μέγαρο, αλλά και η περίφημη Κρήνη Μοροζίνι με τα χαρακτηριστικά μαρμάρινα λιοντάρια που στολίζει την πλατεία-πέρασμα Ελευθερίου Βενιζέλου (γνωστή και ως Λιοντάρια).

Στα ανατολικά της πλατείας ξεδιπλώνονται οι πιο πολυσύχναστοι πεζόδρομοι της πόλης (Δαιδάλου, Κοραή, Περδικάρη, Ιδαίου Άνδρου και Μιλάτου Μιραμβέλου), όπου χτυπάει η καρδιά της ηρακλειώτικης διασκέδασης. Ένα ενδιαφέρον πολιτισμικό fusion δημιουργείται καθημερινά σ' αυτόν το μικρό λαβύρινθο όπου οι ροκάδες φοιτητές να μπερδεύονται με τους τουρίστες και τους αστούς της πόλης που γευματίζουν στα υπέρκομψα εστιατόρια. Λιγότερο μπιτάτη αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η γειτονιά στα δυτικά της πλατείας El Greco με όμορφα delicatessen, ρακάδικα και περιποιημένα στέκια για ειδυλλιακό lunch break. Από το κομβικό σημείο της τεράστιας πλατείας Ελευθερίας θα περάσετε για την επίσκεψη-προσκύνημα στο Αρχαιολογικό Μουσείο -από τα σημαντικότερα όλου του κόσμου στον τομέα των προϊστορικών πολιτισμών- το οποίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα του μινωικού πολιτισμού.

ΗΡAΚΛΕΙΟ - εικόνα 2

Οι καλύτερες παραλίες

Εδώ και δύο χρόνια το πιο high στέκι για μπάνιο, ειδικά για τη νεολαία, είναι το beach bar "Ακτή Beach" στον Καρτερό (7 χλμ. ανατολικά της πόλης), που δικαίως κατέχει τον τίτλο του πιο περιποιημένου του νησιού -το βράδυ γίνεται και club. Λίγο πιο ανατολικά η Κοκκίνη Χάνι είναι από τις πιο όμορφες αμμουδερές παραλίες της βόρειας ακτογραμμής, ενώ ο απόλυτος χαμός επικρατεί στις παραλίες της Χερσονήσου και των Μαλίων μπροστά από τα μεγάλα ξενοδοχεία. Προτιμήστε τις χρυσαφένιες αμμουδιές Tropical Beach και Ποταμός στα Μάλια. Στα δυτικά του Ηρακλείου, η απέραντη παραλία της Αμμουδάρας συγκεντρώνει κυρίως οικογένειες, ενώ οι ειδυλλιακοί κολπίσκοι στο ψαροχώρι της Αγίας Πελαγίας προσφέρονται για πιο ήσυχες καταστάσεις τις καθημερινές και φρέσκο ψάρι.

Αν προγραμματίσετε εκδρομές στα νότια (υπολογίστε ένα μίνιμουμ 60 χλμ. μέσω των κεντρικών δρόμων), ρίξτε οπωσδήποτε μια βουτιά στα Μάταλα και μόνο για τις περίφημες σπηλιές που δεσπόζουν πάνω από την παραλία, στην άνετη αμμώδη παραλία του Κομμού με τις χαρακτηριστικές μεγάλες πλάκες μπαίνοντας στη θάλασσα, στην πολυσύχναστη παραλία του Λέντα και στις πιο ήσυχες (τις προτιμούν οι γυμνιστές) παραλίες του Δισκού και της Λούτρας.

Αρχάνες-Χουδέτσι

Το απόλυτο must παραμένει η βόλτα μέχρι τις πανέμορφες Άνω Αρχάνες (14 χλμ. νότια του Ηρακλείου), το ομορφότερο και πιο καλαίσθητο χωριό της Κρήτης χάρη στην ολοκληρωτική ανάπλαση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Ο νεοκλασικισμός μπολιάζεται από την ντόπια παραδοσιακή αρχιτεκτονική στα πολύχρωμα (με μεσογειακά χρώματα) αρχοντικά του χωριού, οι ταμπέλες των μαγαζιών είναι ζωγραφισμένες στο χέρι, οι πεζόδρομοι στολίζονται από παραδοσιακές φανάρες, η κεντρική πλατεία προσφέρει επιλογές σε μπαράκια (καλύτερο το "Διαχρονικό") και ταβέρνες ενώ υπάρχει ακόμη και το πανέμορφο θερινό σινεμά "Σινέ Παράδεισος". Η δε αύρα που αποπνέει το υπέροχο όρος του Γιούχτα (ιερό βουνό των Μινωιτών) δίπλα στο χωριό είναι μοναδική. Πολύ κοντά στις Αρχάνες, στο χωριό Χουδέτσι, βρίσκεται το μουσικό εργαστήρι του Ross Daly, ο Λαβύρινθος, που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο παραδοσιακό κτίριο και εκτός από μια υπέροχη συλλογή σπάνιων εγχόρδων φιλοξενεί έθνικ μουσικές εκδηλώσεις (πληροφορίες: 2810/741027).

Λίμνη Ζαρού

Ένας μικρός παράδεισος σας περιμένει στην ενδοχώρα και ακούει στο όνομα Ζαρός. Θα έρθετε μέσω Αγίας Βαρβάρας και θα περάσετε πρώτα από την πανέμορφη Γέργερη με τα γάργαρα νερά των πηγών της απ' όπου υδρευόταν στην αρχαιότητα ολόκληρη η Γόρτυνα. Από εδώ μπορείτε και να ακολουθήσετε το δρόμο προς το μαγευτικό δάσος του Ρούβα (στα 20 χλμ.), το μεγαλύτερο πρινόδασος της Κρήτης. Επτά χιλιόμετρα μετά τη Γέργερη φτάνετε στο Ζαρό, με highlight την υπέροχη λίμνη πάνω από το χωριό, σε ένα καταπράσινο τοπίο το οποίο θα απολαύσετε τρώγοντας πέστροφα στην ομώνυμη ταβέρνα-καφέ.

tips

  • Δεν πρέπει να φύγετε από το νομό Ηρακλείου χωρίς να επισκεφθείτε τον εκπληκτικό αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού (καθημερινά 08:00-19:00, 2810/231940), ενώ αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη στο δεύτερο σημαντικότερο ανακτορικό συγκρότημα της Κρήτης, τη Φαιστό (καθημερινά 08:00-19:00, 28920/42315).
  • Οι ευζωιστές μπορούν να περιηγηθούν στο νέο, υπερσύγχρονο οινοποιείο της εταιρείας Μπουτάρη -συγκαταλέγεται στα πιο σύγχρονα της Ευρώπης- έξω από το χωριό Σκαλάνι, πολύ κοντά στο Ηράκλειο (2810/731617).
  • Οι σπορτίφ σίγουρα θα εκτιμήσουν τις θαυμάσιες εγκαταστάσεις του Crete Golf Club, του μεγαλύτερου και πιο σύγχρονου γηπέδου γκολφ στην Ελλάδα (σχεδιασμένο από ειδικούς Βρετανούς αρχιτέκτονες), που απλώνεται σε έκταση 720 στρεμμάτων λίγο έξω από τη Χερσόνησο (www.crete-golf.gr, 28970/26000).
    ΗΡAΚΛΕΙΟ - εικόνα 3

    ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

    Μέσα στο Ηράκλειο, θα απολαύσετε καλομαγειρεμένο σπιτικό, ελληνικό και κρητικό φαγητό στον Κυριάκο, στην Ιωνία, στο Μεράστρι και στο μεζεδοπωλείο Παρδαλός Πετεινός, που φέρνει μνήμες από Μικρά Ασία. Μεσογειακές γεύσεις σε ιταλικό τόνο δοκιμάστε στην υπέρκομψη, πολυτελή σάλα του Λούκουλου, στο ντιζαϊνάτο bar-restaurant Παγοποιείον, αλλά και στον Είλωτα. Δημιουργική αλλά και κρητική κουζίνα με προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες θα βρείτε και στα δύο εστιατόρια Επίκουρος. Για ψάρι πιάστε τραπέζι στον Ιστιοπλοϊκό, κάτω στο λιμάνι, και για θαλασσινά στο φινετσάτο Οδός Αιγαίου. Μεσογειακή κουζίνα και φοβερές σαλάτες ιδανικές για lunch break θα απολαύσετε στο Πράσσειν Άλογα (με το κουκλίστικο και πολύ καλά ενημερωμένο delicatessen του ακριβώς απέναντι), ενώ κρητικά πιάτα από βιολογικές πρώτες ύλες φιγουράρουν στο μενού του Περί Ορέξεως. Στην Άνω Χερσόνησο, ο ξυλόφουρνος στα Πέτρινα βγάζει πιάτα αυθεντικής κρητικής κουζίνας και στα Μάλια, το πανέμορφο Kalesma σερβίρει ποικιλία δημιουργικών μεζέδων. Στις Αρχάνες δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα στη Λύκαστο, και λίγο έξω από το χωριό νεο-παραδοσιακές κρητικές γεύσεις στο Λογάρι. Στη λίμνη Ζαρού θα απολαύσετε πέστροφες και κρητικές λιχουδιές σε ειδυλλιακό τοπίο στην ταβέρνα Λίμνη.

    NIGHTLIFE

    Στην Ιδαίου Άνδρου ανακαλύψτε το γουστόζικο Spoon Cafe, με funky μουσικές, νόστιμα γλυκά και κρύα πιάτα. Δύο είναι οι νυχτερινές πιάτσες της πόλης: η Δούκος Μποφώρ, με τα clubs Koo, Envy και Privilege (σούπερ θέα και από τα τρία στο φρούριο Κούλες στο λιμάνι), και η παραλιακή Θεοτοκοπούλου όπου δεσπόζουν οι ξύλινες μπάρες του Port Side και του Τρία Τέταρτα. Σούπερ ξενύχτια θα κάνετε και στο όμορφο Loft, σε προνομιακό πόστο με θέα τη θάλασσα. Χερσόνησος και Μάλια παραμένουν οι σταθερές επιλογές για χιλιάδες 20χρονους low budget Άγγλους λόγω των έξτρα κιτς μεγάλων clubs. Στα Μάταλα τα Captain Hook, Karnagio και Marinero είναι ανοιχτά μπαράκια με θέα στις περίφημες (φωτισμένες το βράδυ) σπηλιές της παραλίας.

    ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

    ΑΝΕΚ Lines, 2104197420.

    Minoan Lines, 2104145700.

    Ολυμπιακοί Αγώνες

    To Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου θα φιλοξενήσει δώδεκα αγώνες ποδοσφαίρου (στις 11, 12, 14, 15, 18, 20, 21 & 23/8). Έχει χωρητικότητα 24.800 ατόμων και καταλαμβάνει έκταση 193.000 τ.μ. Διαθέτει ιατρείο, σταθμούς πρώτων βοηθειών, 19 κυλικεία, 3 εμπορικά καταστήματα, 2 γραφεία επίλυσης προβλημάτων εισιτηρίων, γραφείο πληροφόρησης θεατών κ.ά.

    Βένια Βέργου
    vvergou@athinorama.gr
    Τεύχος 218, 15/7/2004

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
    17/04/2024

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

    Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

    Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

    Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

    Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

    Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

    Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.